Eurobondlar genelde yabancılara satıldı.O yüzden devletin kesik atma ihtimali çok ama çok azdır.Ha gavurlarınkini öderim türklerinkini ödemem derler mi belli de olmaz tabi burası türkiye her ihtimali düşünmek lazım.
Printable View
Eurobondlar genelde yabancılara satıldı.O yüzden devletin kesik atma ihtimali çok ama çok azdır.Ha gavurlarınkini öderim türklerinkini ödemem derler mi belli de olmaz tabi burası türkiye her ihtimali düşünmek lazım.
Dedim ya sayın syılmaz fiyatlama mantığı açısından portföyünde genelde eurobond olduğu halde ben genel psikolojinin getireceği satış dalgasına isyatında dayanamıyacağını düşündüğümden satarım diyorum.
her kriz farklıdır. zamanlaması da öyledir.
finansal piyasalar çok daha karmaşıktır. bunu önceden kestirmek imkansız birşey.
ama önceden ipucu verse de, vermese de kriz çok kısa bir zaman diliminde patlar. ne olduğunu anlamadan kendinizi dipte bulursunuz. sonra yeni bir dip, dipler vs.
10 liralık hisseyi krizden önce alırsın, 5 tl ye düşer maliyet düşürmek için alırsın, 4 tl den yine alırsın.
nihayet kağıt 3 tl olur. ne alacak paran kalır ne alacak psikolojin. alsam bu sefer 2 tl ye de düşer diye düşünmeye başlarsın.
tsunami kıyıya ilk vurduğu zamanda çok zarar vermezmiş. kıyıdan tekrar okyanusa doğru çekilirken asıl zararı verirmiş.
bu da onun gibi sermayeyi ve psikolojiyi kurtarmak için yukarı dönüşte artıya geçince kendince en makul fiyattan satarsın. bir de bakarsın ki dibi bulamadığın gibi sattığın kağıt 2 yılda 2 kat daha gitmiş.
10 yıl sonra bakarsınki bu sefer de 10 liralık hisse 100 lira olmuş.
Teşekkürler İbrahim...aslında konuya ilişkin çerçeveyi belirlerken ileride bu tür tartışmalar ile konudan sapabiliriz diye düşünmüştüm. Aynen beklediğim gibi oluyor..Bir konu ortaya atılıyor, sonra yüzlerce yazı, halbuki makul olan belli....riskli bir portföy ile yola çıkıp, kısa zamanda çok kazanmayı hedeflersen, kuvvetle muhtemel dalgalarla boğurken yorulur, ve 5-10 yılın sonunda pek de bir şey kazanamadığını farkedersin.
Bu nedenle dengeli bir portföy ile yola çıkıp, çoşku anlarında hisse oranını azaltmak, karamsarlığın zirve yaptığı noktada likit-döviz-altın oranını düşürüp hisse oranını arttırmak en doğru yol olur...kritik nokta, aç gözlü olmamak.
sevgili hakem,
başlığın müdavimleri olarak, yeni gelen arkadaşların önceki yazıları okumalarını rica ediyoruz...neden böyle? daha önce çok tartışılmış bir konuyu tekrar hortlatmamak için. bir de topiğin çerçevesine uymayan bazı önerileri baştan engellemek amaç.
Mesela, amaç 10-15 belki 30 senelik bir portföy yönetimi. Bu çerçevede günlük al-sat yapmıyoruz...ooo, kriz geliyor, tüm hisselerimizi satalım demiyoruz...Bu başlığın felsefesine ters bu. Belki hisse oranımız %15 ile %50 arasında değişir (Menkul kıymetler içindeki hisse oranı)...Beklentiler güçlüyken oran yükselebilir, özellikle 20-30 lu yaşlarda hisse oranı %50 lere yakın olabilir...zaten birikim de az olduğu için risk de azdır...ama mesela 40 dan sonra üst limit %40 olabilir.
Beklentilerimiz çok bozuldu, çoşku tavanda, borsalarda global bir düşüş bekliyoruz...bu durumda hisse oranımızı min oran olan %15 e çekebiliriz (kimisine göre bu oran %20-30 da olabilir).
Ama kriz gelecek, hisseleri sıfırlayayım mantığı bu başlığın felsefesine ters..hatta uzun vade yatırım felsefesine de ters bence...kriz dediğiniz şeyin boyutu gelirken, ya da içindeyken anlaşılmaz...aradan 1-2 sene geçer ondan sonra anlarız olayın gerçek boyutunu...yatırımcı olarak, bazen kriz diye titrediğimiz olur, ama 1-2 sene sonra bakarız ki, çok da abartılacak bir mevzu değildir olay...ya da bazen kriz yaşarız da, farkına varmayız...olay bittikten sonra anlarız olayın boyutunu.
bazen de, kriz diye satarız ne var ne yok, 1-2 hafta sonra işler yoluna girer...sattığımızla kalırız.
Peki, menkul portföydeki hisse oranımız %50...büyük bir düşüş yaşanıyor, her gün gözümüzün önünde hisseler eriyor...napalım, seyredelim mi? zayıf olan satılabilir, hisse oranı düşürülebilir...ya da benim zaman zaman önerdiğim gibi, endeks short yapılarak portföy hedge edilebilir...mesela portföyünde 4-5 hisse vardır, hepsine güveniyorsun, sağlam da duruyor hepsi, hiç birini satamıyorsun, bu durumda endeksi satar, düşüşten az zararla kurtulursun.
Ya zaten bu borsa işi kumar gibi bulaşıp ta bırakanı görmedim.Pek te yatırım gözüyle de bakılmıyor genelde.Madem oynuyoruz akıllıca oynamak lazım fazla eli büyütmemek lazım.Sepet yapmak lazım.Tarihte neler olmuş bakmak lazım.Zor işler arkadaşlar.
Sayın cautıonary elbette yazdıklarınızın hepsi mantıklı şeyler.Sadece dikkat edilecek nokta sepet yapılması ,borsaya çok da fazla önem atfedilmemesi.Şu arada borsa genel portföyün yüzde 20 sini geçmemeli.Ben de borsadayım sayın cautıonary.Ve portföyümün yüzde 20 sinden fazlasıyla borsadayım.Ama deneyimlerim borsada zamanlamanın her şey olduğunu öğretti.Kendi adıma zaman zaman komple borsadan çıkıp uygun zamanda girmeyi doğru buluyorum.Yaşım 50 üstü ,bu topiğin genel amacına uygun bir yatırımcı değilim önümde arkadaşlar gibi yatırımlarımın meyvesini alacağım 30 40 yıl olsaydı başka gözle bakabilirdim.20 yıllık borsa maceram bunları yazdırdı.Ana konuyu saptırdıysam herkesten özür dilerim.Saygılar.
Sayın miriel siz bakmayın herkes oyuncudur borsada o disiplinde yatırımcı yoktur.Varsa da bana denk gelmedi.Bakın en tecrübeli sayın dudu 2006 da ful nakte geçmiş.Borsada amaç parayı artırmaktır 2. amaç gene parayı artırmaktır 3. amaç parayı artırmaktır.Parayı artır da nasıl artırırsan öyle yap o yol doğrudur.Yoksa bir bakarsın bir sürü sağlam kağıt ve az paran olmuş:)))))))
Menkul diyoruz (para ve para benzeri senetler, bono-tahvil, altın, döviz...hisse senedi vs)...bir de menkul olmayan varlıklar...gayri menkul diyoruz bunlara...oturulan konut, yazlık, arsa, tarla vs de buna giriyor.
başlarken iyi bir menkul yönetimiyle, en kısa zamanda oturulacak evi almaya çalışmalı insan...öne 2+1 ile başlanır, gelişmelere göre ileride daha iyi bir semtte, ya da daha büyük bir evle (sat-al) yaparak yola devam edilebilir.
çoğu arkadaş gayri menkul işine sıcak bankmaz...mankul alıp satarak ya da biriktirerek çok daha iyi para kazanılabileceğine inanır...ama dünyanın bin türlü hali var...menkul-gayri menkul dengesi de korunmalı..
Sn hakem
harun kahraman diye trader var 30 bin liradan 13 milyonluk portfoye ulasmiss 7 senede. Simdi uzun vade temettu yatirimi diyoruz ama bu ve benzeri kisiler bu kadar buyuk paralari nasil yapiyor. Parayi artirmak sart ya dogrusunu kim yapiyor harun mu yoksa uzun vadeli temettu yatirimcisi adayi olan biz ky ler mi . Syv
SM-G570F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de hiç gayrimenkul yok, 2 tane arsam vardı onlarıda satıp borsaya gömdüm ama tüm samimiyetimle söylüyorum kimseye tavsiye etmem.
Güvende olmak için oturacağınız evinizin olması mantıklı. Gerçi ben güvenli tarafta kalayım desem, ev yerine (onun parası ile) %50 döviz mevduat - %50 fiziki altın (banka kasasında) alırdım.
Bu sürekli likit kalma prensibi Yahudi tüccarlarda varmış, bazen düşünüyorum bende de geçmişten gelen bir yahudi kanı var mıdır diye? Gerçi soyağacıma baktım e-devletten, hiç yahudi ismi görmedim. :p
İnanmayın derim, 7 senede 433.33 katına çıkartabiliyorsa parayı, 7 sene sonra 5,633 milyar TL'si, 14 sene sonra da 2,441 trilyon TL'si (642 milyar usd demektir ki dünyanın en zengin insanının varlığı 90 milyar usd) olması gerekir. İzleyelim bakalım, olmaz ise sallıyor demektir.
İsfin galiba kimsenin ilgisini çekmedi :) bende uzun vade kağıdı olabilir mi diye incelerken yüzde 20 primlenince spekülatif galiba diye askıya aldım ama takibinde olan bilgi paylaşabilirse sevinirim
ASUS_Z00AD cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Milyon kişi içinden birine milli piyango çıkıyor...milyoner oluyor...hayranlık duyuyor musunuz? mesela vay anasına, ne numara çekti, piyango ona çıktı..bravo.
parasını 10 sene de 500 katına çıkaran adam düpedüz kumar oynamıştır...şansı yaver gitmiş...onun gibi davranan 999 kişi bir nane yapamamış..belki de batmış, elindeki avucundakini masada bırakmış.
bana binde bir ihtimalle paramı 100 katına çıkarmak mı? yoksa %80 ihtimalle yıllık oratalama %20 getiri mi deseler...tabii ki ikincisi derim...zaten matematiksel olarak da ikincisinin daha avantajlı olduğu net.
Krizlerin etkilerinin eskisi kadar derin yaşanılmayacağını, kriz oluşturacak durumların global piyasallarda çok kolay bir şekilde sindirildiğini düşünüyorum. Uzun soluk düşüşlerin yaşanılma olasılığı gezi olaylarıyla beraber yaşanılan benzeri olaylarda gözlemlediğimizi, bu tip durumlarda eğerki kişi uzun vadeli yatırımcı ise her zaman kendini tatmin edebilecek bir meblağ ile alım yapacak nakit parasını kenarda tutuması gerektiğini yaşayarak gördüm. Aksi taktirde panikleyip gelecek hayellerinden parasının eridiğini görüp al sat yapmaya başlayıp yanlış bir hareketinde vazgeçebilir. Kısacası hangi yaşta olursa olsun her zaman kişinin düşüşte kendi gözünü doyurabileceği ölçüde belli bir stratejide alım yapmaya yetecek nakit parası olabilmelidir. Ben yüzde 30 olarak belirledim kendime. Nacizane. Saygılar.
Para basarak bir kriz düzelebilir mi.Nasıl ki KGF ile bizim şirketler batmaktan kurtulamazsa dünyadaki batık şirketler de FED in Vve diğer merkez bankalarının para basmasıyla kurtulmadı sorunlar ötelendi.Küresel parababalarının düğmeye ne zaman basacağına bakar iş.
2008 krizi bitmedi.
Arkadaşlar siz bana bakmayın ben biraz karamsarımdır ve komplo teorilerine falan inanırım, burda bilgili deneyimli borsacı arkadaşlar var onların düşünceleri benimkilerden daha sağlıklı.Ben farklı bir bakış açısı olsun diye yazdım.Yoksa genç olsam benim de önümde 20 30 yıl yatırım zamanım olsa paramla az az borsadan yatırım yapmaktan çekinmezdim.Ama aman ha asla paranın tamamıyla değil :)))))))))))
Ayrıca bu forumu açarak genç arkadaşlara çok önemli bir bakış açısı veren ancak özabilerinin yapabileceği şekilde yol gösteren sayın cautıonary yi çok takdir ediyorum.Kesinlikle yazdıkları çok önemli ,beyazyakalı olarak kendine finansal özgürlük sağlamak hayati önemde.Hatta bu öğütler her renkten yakalılar için önemli.Zaten başından beri takip ettiğim bu forumda o da sepet yapmak gerektiğini kendini değişik enstrumanlarla sağlama almanın gerekli olduğunu yazdı.Borsa hakkındaki yorumlarım bu döneme özgü şeyler .Yoksa uzunvadeli borsa da iyi bir emeklilik için gerekli enstrumanlardan biridir.Forumunda gereğinden fazla bilgi kirliliği yaptıysam kendisinden özür dilerim.Tüm arkadaşlara insanca yaşamlar dilerim.
Est.. Ben de biraz fazla olumlu bir hava olduğuna katılıyorum ve kriz de olabilir Abd kaynaklı. Ancak buna nasıl hazırlanmalıyız, oyuncu değil de yatırımcı haline gelebilir miyiz gibi sorular peşindeyim.
Şahsen, bugün konuya gelip bu tarz bir beyin fırtınasına sebep olduğunuz için de çok memnunum. Fikirler ayrışabilir ama etkileşimle gelişebilir de.
Teşekkürler.
Sayın hakem,
Katkınız için teşekkürler. Her zaman deneyimlerinizi paylaşmanız bizi mutlu eder.
Güzel bir amaçla yola çıktık, burada iki grup var. Birincisi sizin gibi, benim gibi, başlıkta abilik yapıp, deneyimlerini paylaşanlar. Diğer grupta, nispeten genç ve yeni yeni tasarruf-yatırım yapma sevdasına tutulmuş arkadaşlar. Şimdiye kadar abi-kardeş güzel bir atmosfer oluştu.
Bu güzel hava devam etsin diye, bazen fazla hassas davranıyor olabilirim. Yanlış anlamayın lütfen. Forumda pek çok başlık iyi niyetle açılmasına rağmen, moderasyon eksikliği nedeniyle zamanla gönderi çöplüğüne dönüyor. Burada kontrollü giderek ortam devam etsin diyoruz. Bu durum beni biraz antipatik de yapıyordur, ama napalım, göze alıyoruz mecburen.
Dediğim gibi lütfen hassasiyetimizi yanlış anlamayın ve deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin.
Ne demek elbette aklımızın yettiği konularda yazmaya çalışırız.Tekraren söylüyorum ne yazılırsa yazılsın bu forum amacına ulaşmış.Herkesin aklına gelecekte işsiz kalırsam, yaşlanırsam ne yaparım sorusunu soktunuz.Bu tamamıyla sizin aklınızın bir ürünü oldu.Gerisi ayrıntı,
bizler yazarız okuyanlar kendi aklına uyanı yapar uymayanı yapmaz.Saygılar sevgiler,bu topikte yazılanları kitaplaştırma gibi bir şey yazılmıştı diye hatırlıyorum.O da çok iyi bir fikir.
Ben bu finans piyasalarının hiç bir lafına inanmam...Tek dertleri olabildiğince fazla para kazanmak, işler raydan çıkınca nasılsa merkez bankaları devreye girer, bedava para ile ortamı yatıştırır...temel felsefe bu.
2008 de kriz geliyorum diye bağırırken, her şeye rağmen aynı oyuna devam ettiler...sonra bir ölü ile yırttılar...normalde kurumların en az yarısı batmalıydı...ama kapitalist sistem, işine geldiği anda komunist oldu...fiili olarak hemen tüm kurumlar devletleştirildi.
Neyse, şunu demek istiyorum. Sahne değişse de, oyuncular değişse oyun benzer, ana fikir aynı. 8-10 senede bir global kriz olur, kalan sağlarla yola devam edilir...büyük paralar el değiştirir, birileri batar, birileri servetlerine servet katar.
Teşekkürler, bunu duyduğum kişi piyasadan değil akademidendi ama o bu fikri piyasa kaynaklı edinmiş olabilir tabi.
Bakalım.. Sn Dudu 3 kriz yaşamadan olgunlaşılmaz demişti yanlış hatırlamıyorsam. Erkenden yaşamak iyi benim adıma iyi.. Bir de bu tecübemiz olsun. :)
Kriz zamanlamasi yapmak, krizde en dipte almak sonra kriz oncesi en tepede satmak isteyenler icin su sozu hatirlatmis olayim.
"Time in the market is better than timing the market"
Piyasada gecirilen zaman, piyasayi zamanlamaya calismaktan (alim satim zamanini hesaplamak) daha iyidir.
Syg,
Bugün Brisa da 3. parça alımı yaptım...7,83; 7,5; ve bugün 7,07 den...her seviyeden x adet...3x brisa oldu, 7x daha alım yapacağım...bir hissede en fazla 10x alım yapacağım, toplam hisse portföyü 100x olacak.
Yani kriz gelebilir diye yatmıyoruz, fırsat gördüğümüz hisselerde az da olsa alım yapıyoruz:)
Bu konuyla ilgili şöyle bir yazı atmıştım
https://www.zerohedge.com/news/2018-...er-time-market
Valla ben de eski gözağrım güneş sigortadan aldım bugün.Kağıt 2005 de 2 lerdeydi ben 1.80 den alıp 2 den satmıştım.Ne bölündü ne temettü bugün 1.79 dan kapattı. Taş gibi kağıt 12 yıldır aynı seviyelerde ,tam uzun vade için düşünülecek kağıt:)))))))) .Bak dayanabildik mi gene aldık az bir şey.Dedim ya borsa hastalık :)))))))))))O kadar laf sonunda yaptığımız iş ne ,gene ucuz bulduğumuz kağıdı almak.