Bana sormadýn ama, ben de fikrimi yazayým.
Uzmanlýðým makroekonomi, artý geliþmekte olan ülke piyasalarý da diyebiliriz. 2000 yýlýnda Saruhan Özel den(kendisi o zamandan bugüne denizbank ýn baþ ekonomistlerinden biridir) bunun dersini aldýðýmda, bu kavram henüz doðru dürüst bilinmiyordu, o zamanlar internet bu kadar yaygýn deðil, dünyada ne olup bittiðinden bizim yerli speklerin pek haberi olmazdý...o günden bu güne çok þey deðiþti.
Þunu çok net söyleyeceðim...Kriz çoðunluk beklerken gelmez konusu safsatadýr...Kriz pekala çoðunluk beklerken gelir, 2000 deki .com krizi, 2008 deki mortgage krizi..hepsini çoðunluk bekliyordu. bilinemeyen þey zamanlamadýr. Yani .com krizi 2-3 sene konuþulmuþ, sonunda gelmiþti...Mortgage krizi üzerine kitaplar yazýlmýþ..doktora tez konum abd mortage krizi olduðu için konuyu gayet yakýndan takip etmiþtim...tez için araþtýrma yaptýðým bir kitap, 2004 basýmlýydý, ve mortgage krizi geliyor diye baðýrýyordu adeta.
Maalesef, çok yanlýþ genellemeler var, hisse seçimi konusunda çok iyi olan bir arkadaþ, makro beklentiler konusunda çok yanýltýcý konuþabilir...bu nedenle kimin hangi görüþlerini, ne ölçüde dikkate almanýz gerektiðini iyi bilmeniz lazým.
mesela mevzu uzun vade yatýrým için hisse seçimi ise, dudu abimiz güzel bir örnek olabilir...ama kendisinin makro ekonomi konusundaki yorumlarý çok da isabetli olmayabilir...zaten gördüðüm kadarýyla deðiþik konularda pek yorum da yapmýyor

Yer Ýmleri