Doaş meselesi netlik kazanmadı henüz.. unutturmayayım dedim de..
Printable View
Doaş meselesi netlik kazanmadı henüz.. unutturmayayım dedim de..
Merhaba
Uzun vade için kendi çalıştığımız firmanın hissesini biriktirmek bir avantaj mıdır?
Tartışılır batarsanız tam batarsınız ;). Şirketinizin iyi yönetilip yönetilmediğini bilmek elinizde bence bu güzel birşey
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yaptığınız işleme göre değişebilir.
Bir de resmi olarak alım - satımlarını bildirmesi gereken gruptan değilseniz sorun olmaz.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben kendim şöyle yapıyorum bi kısım parayla düzenli hisse alıyorum fiyatına bakmadan,
Bir kısmıyla da endeks seviyesine göre işlem yapıyorum endeks 5centse(190bine tekabül ediyor) ilk yazdığım uzun vadeli alımlar dışındakilerin hepsini satarım . Borsa 1.5cente düşerse(2008krizi seviyesi suan 55-60K) %100e yakın borsa da olurum.
YTD
Kaynakları verimli kullanabilmekten de bahsedelim. Çoğu kişi için 'atıl sermaye' gibi bir sorun var, mesela adamın köyde arazisi var ama ekmez biçmez, meyve bahçesi var bakmaz. Belki arazisinin değeri milyon TL dir ama getirisi sıfırdır.
Kardeşimin kayınvalidesinin 6 tane dairesi var ama hiçbiri kirada değil, 2-3 tanesi yazlık tipi, diğerleri bakımsız eski, evin oldu şehre gidelerse kendi evinde kalmış oluyor işte. Toplasan belki 1 milyondan fazla değeri var ama sıfır gelir. Emekli maaşı ile kıt kanaat yaşamaya devam.
Başta yazlık, ekilmeyen araziler (işletebilirseniz elbette satmaktan daha iyi olabilir), bakımsızlıktan kaderine terkedilmiş gayrimenkuller, kira getirisi için alınmış ama hedef kitlesi gereği (sıkıntılı tipte insan profilinin tercih edeceği) düzenli ve istikrarlı kira getiremeyen gayrimenkulleri nakte çevirip, büyüyebilecek nakit getirisi olan yatırımlara çevirebilirseniz, çevrenizde ki çoğu insana göre aynı varlığa sahip olduğunuz halde daha fazla gelire ve konfora sahip olabilirsiniz.
Herkese selamlar,
Geçenlerde ev sahipliği hakkında bazı tartışmalar olmuştu. Warren Buffett'ın bu konudaki düşüncesi şu şekilde:)
"Ev sahipliği bir çok Amerikalıya, özellikle bu günün düşük fiyatları ve kelepir faiz oranlarıyla çok anlamlı geliyor. Her şey hesaba katıldığında, aldığım evi kiralasaydım ya da hisse senedi alsaydım çok daha fazla kazanabileceğim halde, yaptığım en iyi yatırım oturduğum evi almaktı (en iyi iki yatırım ise evlilik yüzüklerimiz). Eve ödediğim 31.500 dolar ile ailem 52 yıllık muhteşem anılar kazandı ve dahası da gelecek.
Fakat ev sahipliği eğer alıcının gözleri cüzdanından büyükse ve kredi veren (çoğu zaman hükümet garantisiyle) bu fanteziyi olanaklı kılıyorsa bir kabusa dönüşebilir. Ülkemizin sosyal hedefi aileleri rüyalarındaki eve yerleştirmek değil, bunun yerine karşılayabilecekleri eve yerleştirmek olmalıdır."
Saygılar.
Arkadaşlar sanırım hafta başı petkim i de portföyüme ekleyceğim...x lot ile başlayıp, kademeli alımlarla 10x miktara çıkacağım (yatay bantta kalırsa hiç 10x e çıkamayabilirim de).
Eğer grafik pahalı ilkeme bağlı kalmak istemesem şimdiye kadar çoktan almıştım bu hisseyi...Ancak gerek konjontürün petkim den yana olması (satışları ve marjları hep yukarı gidiyor), gerekse önümüzdeki 1-2 yılda yatırımların meyvesini alacak olması, ilkemden biraz fedekarlık yapmam gerektiğini söylüyor.
8 yıl için zaten grafik pahalı değil, 4 yıl için grafik pahalı gözüküyor, ama 12-16 yıl için de grafik ucuz bile sayılır...yani parabolik bir hareket var....bakalım sonucu ne olacak bu ihlalin.
Farklı hisse olarak borusan mannesmann için fikri olan, inceyelen var mı arkadaşlar? Düzenli şekilde büyüyor şirket, yurtdışı pazarı var, temettü veriyor. Tek sıkıntı amerika nın çelik sektöründe vergi artışına gitmesi. Ama onun da şöyle bir artısı var şirketin orada da fabrikası var ve vergi artışı sonrasında amerikadaki çelik sektöründeki şirketlerin kar marjlarının yükselmesi bekleniyor. Şirket için sizin fikirleriniz nelerdir? Uzun vadede borusanda portföye eklenebilir belki de...
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ortağı olduğum şirketlerin(böyle diyince motivasyon oluyor :) ) 2017 yılı faaliyet raporlarını okuyorum, hemen hemen bitti sayılır.
Rapor kalitelerini beğeni sıralamam:
Koç Grubu > İş Grubu > Oyak Grubu = Sabancı Grubu.
Sn. Dudu
Yatırım yapacağınız firmalar için sahibi kim kriterinizle alakalı olarak her firmanın yöneticisi veya sahibini çok yakından tanımamıza imkan yok malum. Siz burada ilgili kişinin açıklamalarına mı bakıyorsunuz veya firmanın arkasında holding olması önemli mi? Sahibinin kim olduğunu anlamaktan kastınız nedir?
Hocam her grubun yada şirketin az çok bi kişiliği vardır borsada... sahibini tanı derken bunu öğrenin anlamında demiştir dudu bey.
Yani patronun amacı ky den alıp şirkete sonra da kendi cebine mi aktarmak.yoksa sirkete değer katip ky ile birlikte mi kazanmak... bunu da şirketin geçmişte yaptıklarına bakarak öğrenebilirsiniz...
Yoksa adam tatile nereye gidiyor falan değil. :)
Borsa neydi emekti.Samet kararını çoktan verip çemşite koşmuştu.Sıra bendeydi:))))))))).Ne güzel filmdi di mi.
Valla gene güneş sigortaya dayanamayıp daldım.Lotlar artıyor çaktırmadan ,kriz falan diyoruz ,kendimiz bile dinlemiyoruz.Hadi hayırlısı.:))))))
Düşündüğüm şeyleri çok güzel yazıya dökmüşsün sn. Syilmaz :)
Şu ana kadar aldığım hisseleri her sene daha pahalıya aldım. Doğru hisse seçtikten sonra kriz vız gelip tırıs gidiyor. Bizim için önemli olan portföyü devamlı büyütmek, bunun için ince eleyip sık dokuyup gerçekten her yönüyle yatırım yapılabilecek en iyi şirketleri bulmak. Ondan sonrası paran oldukça al, al, yine al :)
Aslolan endeks değil, yatırım yaptığımız şirketlerdir bana göre.
Benim gibi acemiler için patron hisseyi baskılıyor mu gizliden ne çeviriyor anlamak kolay olmuyor.Dikkat ediyorum elbette hissenin gelişimi nasıl olmuş diye.Birde halka açıklık oranının nispeten yüksek olması da önemli sanırım bu konuda. Manipülasyona spekülasyona çok açık olmaması açısından.
Gözlemlediğim kadarıyla; hisse senedi bir ortaklık belgesinden ziyade ticari amaçlı al-sat yapılan bir meta olarak düşünülüyor.
Kriz beklememizin, tepede satıp dipte almak istememizin bir sebebi ve hatta ana sebebi de bu sanırım. Ne dersiniz, görüşlerinizi almak isterim?
Sn.Dudu meseleye ortaklık olarak baktığı için diyorki ben kiminle ortak olacağım ve benle karını paylaşacak mı? Ancak başka biri de diyorki A,B ve C indikatörlerine göre fiyat yarın şuraya çıkacak bugün alayım, yarın satayım.
Forum arşivinde "Nasıl Para Kaybedilir" isimli bir başlık var, okuyunca ürktüm şahsen. Borsada al-sat uğruna kararan hayatlar, yitirilen paralarla dolu bir başlık. Umarım böyle şeyler yaşanmaz..
Halka açıklık oranı bir kriter. Hisse ilk arzda yüksek olmayan bi oran arz etmiştir ama sonra borsada sata sata %80-90ı bulmuştur. Bu şirkete güvense bu adam bu kadar satar mıydı?
Ikinci husus temettü. Bu nakit de olabilir hisse şeklinde yani bedelsiz de... Adam sağlam biri ise iyi niyetli ise kârdan 3-5 kuruş da olsa temettü verir... vs. vs...
Merkezi Kayıt Kuruluşu şirketlerin iki tarih arası dolaşımdaki hisse sayılarını veriyor.
Ordan misal ihlas holding çekin bakın son 10 yilda nasil değişmiş .😁
Kora ailesinin şirketleri (alkim, alka, sodaş) ilgimi çekmeye başladı. Her üç şirkette son 4 yılda faaliyet karını çok ciddi arttırmış ve hepside düzenli temettü ödeyen şirketler. Yalnız Sodaş aşırı sığ bir hisse ve D grubu, çıkmak isterseniz çıkamayacağınız bir şirket.
Bu grubu takibe aldım.
Sn. Cautionary
Döviz tutmak yerine daha az capital ile döviz vadeli yapıp kalan parayı değerlendirmek istiyorumda döviz vadeli de en yakın vade mi en son vade m alınır ?
Mesela 12/18 vade 4,16 dan işlem görüyor ben bunu bugun alsam ve dolar 3,80 den 4e gitse yıl sonuna dogru yaklaşırken.
4,16daki vadeli, 4,5a doğrumu yol alır? Yoksa 4 e doğru yakınsayarak bana zarar mı yazdırır?
Herzaman yakın vade gitmek mi mantıklı?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Sayın SYılmaz. Zenginlik kavramı sadece ne kadar çok şeye sahip olduğun değil aynı zamanda sahip olduklarınla nasıl yaşadığınlada önemli.
Elektronik ortamdaki rakamların yada ev dükkan sayımın çoğalıp durması ama benim konforuma yansımıyor olması gerçek anlamda tam bir zenginlik sayılmaz bence.
Atıl mal varlığı konusu bu ülkenin ve içinde bulunduğumuz coğrafya halklarının kültürel gerçeğinin bir parçası maalesef.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben de öyle yapıyorum zaten...Vadeli döviz piyasasında alım yapıyorum. Mesela 100.000 tl lik bir dolar bulundurmak istiyorsam portföyde, 100 bin bağlamıyorum, 5-6 bin tl bağlıyorum...kalan kısım da likit fonda bekliyor.
Ben strateji olarak en likit vadede poz açıyorum....çok ileriye dönük vadelerde, alım satım az olduğu için pozisyon kapamak istediğinde likidite sorunu olabiliyor...çift aylar, genelde en aktif vadeler oluyor...mesela şu an mart ve nisan vade en yakın vadeler, nisan vadede daha fazla pozisyon var.
ama önemli bir uyarı yapayım...buralarda işlem yapmak için biraz deneyim gerekir....işlem yapmaya başlarken bir kaç ay 1 kontrat ile işlem yapın, kar zarar hesabı, risk vs piyasayı öğrenin...yoksa yanlış vadede pozisyon açmak, alım yerine satım yapmak vs gibi iş kazaları ile karşılaşabilirsiniz.
Son olarak..döviz ileri vade fiyatlaması tamamen spot fiyat+faiz farkı şeklinde oluşuyor...bu fiyatlama çok az sapar...vade yaklaştıkça faiz farkı azalacağı için zamanla makas kapanır ve spotla vadeli aynı fiyata gelir vade sonunda.
kesinlikle x ile başlıyorum ve hedef 10x e ulaşmayı planlıyorum...ama nasıl bir alım stratejisi olacağı hisseye göre değişiyor...mesela hisse uzun vadeli desteklerine yakındır, çok önemli bir seviyededir ve buranın kırılması teknik olarak zordur...bu durumda ikinci ya da üçüncü alımımı x değil 2x lot yapabilriim.
ya da piyasa kısa sürede ciddi bir düşüş yaşamıştır, benim alım planladığım hissede ciddi oranda düşmüştür...bu durumda 3x, 4x alım bile yapabilirim.
normal şartlarda, aşağı ya da yukarı %5-10 arası hareket ettikçe hisse x lot daha alıyorum...aynı seviyelerden bir den çok alım yapmıyorum...hareket şart....bu nedenle uzun süre dar bir bantta takılan hissede muhtemelen 5x lot un üzerine çıkamam...zaten böyle bir hisse muhtemelen 1-2 sene sonra portföyden çıkar.
SAĞLIĞIMIZLA ilgili lütfen dikkat edelim
Mehmet Şapçı; İçinde NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker), Tatlı Zehir olarak nitelenen Mısır Şurubu bulunan gıdalar Kanser nedenidir.
Ambalajlarda glikoz, fruktoz, şeker, şurup veya anlaşılmaz kodlarla belirtilerek tüketiciden gizlenmektedir.
Tüm ambalajlı gıda ürünlerinde sadece NBŞ olarak yazılmalıdır.
https://i.hizliresim.com/Pl2PoN.png
Bunlardan kurtuluş yok.Şu anda en önemli sorunlarımızdan biri şeker fabrikalarının özelleştirmesi.Akşam açın bakın televizyonlara heryerde ittifaktı seçimdi oy pusulasıydı şuydu buydu tartışılıyor.Neden AKP nin oy deposu olan şehirlerde binlerce kişiyi olumsuz etkileyecek şeker işi konuşulamıyor.Küresel parababaları o kararı çoktan vermiş te ondan.Bu iktidar yerli ve milliyiz diyor ,aslında seçim mantığı açısından oy kaybına neden olacak bu kararı almaya neden mecbur bırakılıyor bunları düşünmek ve tartışmak lazım. Ama olur mu hiç marabaların düşünmesine ne gerek var di mi yesinler içsinler NBŞ li yiyecek ve içecekleri kendileri de çocukları da kanser olsun bir de ilaç satalım di mi mantıklı olan o kapitalizm açısından .Neyse belki reis ne özelleştirmesi ben karşıyım o işe der olay biter bekleyelim bakalım.
Arkadaslar slm. Katmr hissesiyle ilgilenen var mi ? Topicteki bir cok arkadas icin patron kriterinden sinifta kalacagini biliyorum. %100 bedelli %200 bedelsiz acikladi. Eger ilgileneniz varsa veya bos zamannda bir bakacak olan yorumlarini merak ediyorum.
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
10 yıl önce 6 Mart 2008 tarihinden Tüpraş Toaso Türk traktör otkar Ford oto Arçelik bunlardan
10'ar bin liralık alım yaptığımızı farzedelim bugünkü ortalama portföy değeri 1648000 olacaktir. Bu miktarın 1123000 u temettü şeklinde bize verilecektir
.(Örneğin 10 bin TLik Tüpraş bugün için 416.458 yada 10 bin lik arçelik bugün 80.110 tl değerinde olacaktı )
eğer o tarihte dolar almış olsaydık doların değeri 189 bin lira olacaktı.
Hesaplama min doğru olduğunu farz edip " boşuna mi kasiyoruz " sormadan edemiyorum güvenilir hisse olduktan sonra hertürlü kazanıyor sun ?
Siz ne dersiniz ?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Koç un sitesinden hisse hesaplama modulunden yaptim
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.