avrupadaki ön başvuru ve mülakatla kiracı adaylarını değerlendirme işi istanbul'da da başlamış...
Printable View
avrupadaki ön başvuru ve mülakatla kiracı adaylarını değerlendirme işi istanbul'da da başlamış...
daha detaylı bilgin varsa paylaşabilir misin.
örneğin benim arkadaşın Çorlu da emlakcısı kiracı adayları için bildiğiniz dosya düzenliyor, kıyaslama fırsatı veriyor.
en son örneğin geçici görevle gelen bir adliye çalışanına verdi eşyalı evini, max 2 yıl olacak şekilde sözleşme imzaladılar.
Tam alakasi yok ama ben Bodrumda satilik yazliklari gormek istediginiz zaman para isteyenleri gordum
Yani ben bu yazlikla ilgileniyorum icini gormek istiyorum diyorsunuz. Emlakci sizden 500 TL almadan gostermiyor icini. Zamaninda 500 du simdi kesin artmistir.
Ulan Amerikada bile boyle bir sey yok. Cok tuhaf yerlere gidiyor bu emlak olayi.
Bu arada emlakçı %2 aldı, helali hoş olsun. Hele işin içinde banka kredisi varsa, çok işe yarıyor adamlar. Süreci ve kişileri zaten biliyorlar..benim sattığım fiyatın %20 üzerinden ekspertiz değeri çıkarttılar, normalde %20 altı olur genelde..evim ucuza mı gitti demiyorum, az çok biliyorum ederini.
Adamın son anda %10 eksik kaldı parası, ödeme bekliyormuş gelmemiş vs. Ben kesinlikle imza atmazdım bu durumda, emlakçı kişileri tanıyorum, senet yaparım, her türlü alırım parayı dedi. Küçük şehir olmasının avantajı da olabilir, ist olsa emlakçı da girmeyebiirdi bu topa. Sonuçta bir hafta sonra da kalan %10 u aldık.
Bu arada iki taraf da emlakçıya güvenince para taşıma vs sorunu da olmuyor. Alıcı parayı emlakçıya gönderiyor, iş bitince de emlakçı satıcıya(bana).
Bu arada bu güven genelde zararla sonuçlanabilir. Emlakçı bir dostumun samimi arkadaşıydı, o kefil olunca, ben de güvendim rahat rahat.
O kadar zenginler ki
TL faiziyle bile ilgilenmiyorlar
İktisatçı Kerim Rota: Türkiyedeki 16 milyon kişi toplam servetin %81ine sahip. Bu servetlerinin %77si gayrimenkulde.
https://x.com/haberaktifcom/status/1858526409842721072
Gayrımenkul üzerinden tapu koleksiyonu/ fiyat manuplasyınu yapmaya caydırıcı bir vergi kanunları olmadığı için böyle bir şeyin oluyor olması gayet mantıklı...
Londra’da en uygun kira fiyatlarına sahip bölgeler açıklandı
https://londragazete.com/wp-content/...lock-tower.png
Londra’da uygun fiyatlı bir yaşam alanı arayanlar için yeni bir araştırma, hangi bölgelerin kira açısından en uygun olduğunu ortaya koydu. ‘Trust for London’, özel kiralık konut piyasasına dair verileri analiz ederek, Londra’daki ilçe bazında bir yatak odalı evlerin kira bedelinin brüt gelire oranlarını açıkladı.
Araştırmanın Detayları
Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasındaki döneme ait veriler, Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) ve 2023 yıllık kazanç anketinden elde edildi. Raporda, ilçe bazında kira bedellerinin brüt maaşa oranı değerlendirildi.
Sonuçlara göre, Westminster, medyan kiraların medyan gelire oranıyla en pahalı ilçe olarak öne çıkıyor. Westminster’da bu oran yüzde 75.4 seviyesinde. İkinci sırada yüzde 73 ile Kensington and Chelsea, üçüncü sırada ise yüzde 68.3 ile City of London yer aldı.
Diğer yüksek oranlı ilçeler arasında Islington (yüzde 58) ve Camden (yüzde 57.2) bulunuyor.
En Uygun İlçeler
Rapora göre, Londra’nın en uygun fiyatlı ilçesi Sutton. Sutton’da bir yatak odalı evin kirası, ortalama brüt maaşın yalnızca yüzde 32.3’üne denk geliyor. Diğer uygun fiyatlı ilçeler ise şöyle sıralandı:
– Bexley (yüzde 33.2)
– Havering (yüzde 33.2)
– Barking and Dagenham (yüzde 36.5)
– Croydon (yüzde 36.5)
Sutton: Sürpriz Tercih
Sutton, Londra’nın düşük yoksulluk oranlarına sahip banliyölerinden biri olarak biliniyor. Aynı zamanda, Rightmove verilerine göre, Sutton’daki ortalama mülk satış fiyatları son bir yıl içinde 497.592 pound olarak kaydedildi.
– Daireler: Ortalama satış fiyatı 299.048 pound.
– Sıralı evler: Ortalama 514.525 pound.
– Yarı müstakil evler: 613.951 pound civarında alıcı buluyor.
Son bir yıl içerisinde mülk satış fiyatlarının yüzde 3 oranında düşmesine rağmen, Sutton hâlâ aileler ve profesyoneller için cazip bir yaşam alanı olmaya devam ediyor.
İlçe Bazında Kira ve Gelir Oranları (Yüzde Olarak)
– Westminster: 75.4
– Kensington and Chelsea: 73
– City of London: 68.3
– Islington: 58
– Camden: 57.2
– Sutton: 32.3
– Bexley: 33.2
– Havering: 33.2
– Barking and Dagenham: 36.5
Sonuç
Araştırma, Londra’nın kira piyasasında mevcut olan büyük eşitsizliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Sutton gibi uygun fiyatlı ilçeler, şehirde makul yaşam koşulları arayanlar için umut vadediyor. Ancak, Westminster ve Kensington and Chelsea gibi merkezi bölgelerde yaşam, yüksek kira oranları nedeniyle pek çok kişi için hâlâ erişilemez durumda.
https://londragazete.com/ingiltere/2...ler-aciklandi/
Eger ulkeye bu kadar kacak gocek sokulmasaydi, faizler yukseldiginde emlak fiyatlari tepetaklak duserdi. Ama fiyatlar enflasyon karsisinda az biraz geride kaldi cok degil. Esasinda cok buyuk zarar yazmasi gerekiyordu fakat 10 milyondan fazla insani ulkeye sokunca hesaplar alt ustu oldu
Zenginler akilli oldugu icin degil konservatif olduklari risk almaya korktuklari ve ellerindeki gayrimenkulun alin teri ile degil miras ile aldiklari icin ellerinde tutuyorlar. Kerim Rota bence cumleyi yanlis kuruyor yani TL faizi ile alakasi olmayan kesim gibi bir sey demis. Eger 10 milyon insani ulkeye sokmasaydiniz tapu karsiligi vatandaslik dagitmasaydiniz ki bunu zenginler onceden bilemezdi, o zaman gayrimenkul fiyatlari REEL olarak simdinin 4-5 te birine duserdi. Cunku kimse konut kredisi alamiyor
bu benim fikrim
Maliyet net değil, ara ödemeler ve aylık ödemeler var(kooperatif, üyeler var). Yapan samimi arkadaşım, güvenim tam, ondan çekinmeden girdim. Bir de küçük şehirlerde herkes kimin kim olduğunu biliyor, yapan ve üyeler açısından risk çok daha az. Topraktan ev almak gibi olduğu için maliyeti daha uygun oluyor doğal olarak.
M2 maliyeti bildiğim kadarıyla 20bin civarında şu dönem.
Türkiye'nin en büyük emlak zengini VGM 2025 yılı için de astronomik kira artışı tebliğine başladığı idda ediliyor...
https://transfer.vgm.gov.tr/logo.jpg
Yunus EKŞİ
@yunuseksi_53
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZULMÜ
https://www.sariyertimes.com/wp-cont...ni-yutbeni.png
Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait konutlarda akıl almaz bir kira artışı istiyor.
Evi olmayan kiracılar % 900lük kira artışına isyan ediyor.
Halkı kapıya atma gerekçesini Vakıflar Genel Müdürlüğü
toplanan kiralar, deprem bölgesinde yıkılan ya da harap olan kültür varlıklarının ihyası için kullanılmaktadır diyor.
12.500 TL maaş alan emekliyi de Asgari ücretle çalışan kiracıyı da Vakıflar Genel Müdürlüğü kabul edilemez yasa tanımaz keyfi uygulamasıyla sokağa atmak için kiracılara %900 kira artışı gönderdi.
Artan büyük şikayetler karşısında hükümet bu konuda nasıl bir tedbir alacak!
@RTErdogan
@RTEdijital
@VakiflarGM
@Ulutasomer61
@Osmanunsal58
@mtgundogan
@IktisatHareketi
@barispehlivan
@avcemilcicek06
@fatihportakal
@cuneytozdemir
@cozum_hareketi
@ComezTurhan
https://x.com/search?q=vak%C4%B1flar...d_query&f=live
Arkadaşlar merhaba,
Oturum amaçlı bir ev almayı düşünüyorum, 10M. TL anlaştık, satıcı rayiç değeri belediyeden aldı yaklaşık 1M TL. Şimdi satışta 1M mu belirtmeli 10M mu? Alış satış vergisi ona göre 10 kat olacak.
İnternetten araştırdım 10M olunca yıllık emlak vergileri de binde 2 den her yıl 20 binTL olacak. Halbuki aynı sitedeki arkadaşa sordum sadece 1600TL ödemiş bu yıl. Şimdi ben 10M yapınca iyice keriz gibi hissedeceğim..
Emlakçı hep böyle(rayiç) yapılıyor diyor ama bunun bir denetimi filan yok mu sonradan? Ne yapmalı acaba?
Size ve cevap veren diğer arkadaşlara teşekkür ederim.
Burada aklıma bazı sorular geliyor. 1,2 milyon transfer edersek kalan kısmı nasıl vereceğiz, elden mi? Bir de geçenlerde bir kanun çıktı 7000TL üzeri bütün ödemeler banka vasıtasıyla yapılacak diye. Bankadan 8,8M. TL çekip herhangi bir yere belgeli bir ödeme yapmazsam bu parayı n'aptın diye kimse sormaz mı? Olduda bir maliye müfettişi sordu 2 yıl sonra ne cevap verilir? Çok mu evham yapıyorum bilemiyorum, akşam gözüme uyku girmedi...
7000TL üzeri ödemeler konusunda linkteki şu madde bizi koruyor galiba:
Tapu sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler, noterlerde gerçekleştirilen işlemler gibi bazı işlemlere ilişkin ödemeler hala 7.000 TL’yi aşsa dahi mükellef olanlar ve olmayanlar için belgelendirilmesi gereken ödemeler kapsamında değildir.
https://kpmgvergi.com/yayinlar/mali-...ayimlandi/2807
Şu videodaki 12.10 -13,30 dakikalar arası anlatılanlar esas korkum benim.
https://www.youtube.com/watch?v=RKWa91nuI5Q
turali burası avrupa değil burası ortadogu ülkesi...
o kadar korkma...herşey kayıt dışı dönüyor...
kayıt dışı cenneti bir ülkede yaşıyorsun...
kara paranın kol gezdiği...heleki emlağa hiç dokunmazlar...
onların canları ciğerleri emlak... :)
dün şişlide gördüm bir otoparkta...adam koskoca tabela asmış ben vergi kaçırıyorum diye...
https://i.hizliresim.com/15oh0xd.jpeg
Bende de ötesi varmış yaw! :(
2 hafta önce Allah'a çok şükür ilk evimizi aldık. 10 M bedelin 400 k alıcı ve satıcı tapu harcını tam olarak ben ödedim. 5 yıl boyunca maliye tehdidiyle yaşayamazdım. Banka hesaplarından zaten satış bedeli kabak gibi ortaya çıkıyordu. Ayrıca vergi kaçırma suçluluğuyla yaşamayı da kabul edemedim. O yüzden içim vicdanım çok şükür rahat. Size bir fikir olsun diye yazdım.
Peki bu elden ödemenin güvenliği nasıl sağlanacak.Ayrıca satıcı para taşımak istemez.Bana veya bir yakınıma satış bedeli ile rayiç bedel arasındaki farkı havale et,rayiç bedeli de bir başka hesabıma havale et satışı imzalayayım der.Ben satıcı olsam böyle derdim.Bu şekilde havaleleri yaptık.Ama satıcı imzayı atmadan öldü veya satmaktan vaz geçip sadece rayiç bedeli olan havaleyi alıcıya geri havale etti.Bu durumda alıcının diğer hesaba gönderdiği satış bedeli ile rayiç değer arasındaki fark tl ne olacak,yanmaz mı.O parayı satıcıdan nasıl geri alabilecek.Bana borcu vardı onu gönderdi derse veya parayı çekip hesabını sıfırlarsa alıcının gönderdiği para yanmaz mı.
Bunlara cevap verecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.Ben oturmak için ev arayışındayım.Ama bu sorular hep kafamın içinde dönüp duruyor.Nasıl çözülebilir bu sorun belaya,sıkıntıya girmeden
Bu 10M evler nerede acaba? :whistling:
Boğaz manzaralı mı? :whistling:
Koyunlaşmış Kitleler
https://www.youtube.com/watch?v=tgUHsor_tvQ
:drunk:
Eylülde rayic bedelden %60 fazla bildirimle vergileri ödeyip konut satisini yaptik.
Tapuyu alacak kişi, satici ve bir emlakci satis icin tapuya gitti. Paranin kalaninin teslimi icin alicinin eşi ve iki emlakci bankada hazir bulundu.
Satış günü kişiler tapu dairesine gidince bildirim yaptigimiz bedeli banka uzerinden konut satisi ibaresi ile gonderdik , sonra tapu islemleri yapildi.... Bu esnada bankada paranin kalan kismi sayilarak ( merkez bankasindan balya halinde geldigi icin balyalar halinde sayim yapildi) konut alicisina teslim edildi.... Tapu da satiş gerceklestikten sonra kalan kismi emlakcilara teslim ettik.
Tam 20 kiloya yakin 200 lük banknot.....
Kafamda cok soru isareti vardi ama tapu dairesinde kalabalik olmadigi icin işler cok cabuk ilerledi
1- Tapuya bildirim rayicin %60 indan fazlasi seklinde yapildi
2- Biz saticiya tapuyu almadan rayic bedeli gonderdik
3- Satici kalan kismi almadan satisi onayladi.
4- Satistan sonra banka şubesinde para teslimi emlakcilara yapildi...
Sordugunuz kritik noktalarda karsilik li güven vardi... Yoksa zaten satisin gerceklesmesi icin araya bankayi koyup ekstra maliyete katlanmak gerekiyor
Not: Satıcılarda rayiç bedelin gosterilmesini tercih ediyor..Vergi acisindan galiba... Tapudaki işlemlerin tarihinide emlakcilar ayarlamisti.
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Daha once bir soru sordum cevabini alamadim
Eger bir gayrimenkul alirken tapu harcini rayicten degilde gercek fiyattan gosterirsek daha yuksek tapu harci oduyoruz bunu anladim
Peki tapuda bu gosterdigimiz gercek yuksek degerden dolayi sonraki yillarda odedigimiz emlak vergiside artiyormu?
Cunku alici eger tapuda rayic uzerinden tapu harci oderse emlak vergiside rayic bedel uzerinden hesaplaniyor.
Peki tapu harci gercek fiyattan hesaplanirsa emlak vergiside ona gore yukseliyormu?
Aslında emlak vergisinin de gerçek rayiç bedele göre yükselmesi gerekiyor ama bildiğim kadarıyla belediyelerin internet siteleri üzerinden emlak vergisini sistem düşük rayiç bedel üzerinden hesaplıyor. Böylece aynı konumdaki herkes aynı miktarı ödüyor. Belediyeler maliye gibi davranmıyor. Düşük rayiç bedeli yeterli kabul edip vatandaşın üzerine gitmiyor. Aslında amaç yeter ki herkes düşük bir rayiç bedeli ödesin. Çünkü gerçek rayiç bedelin peşine düşerlerse belediye bütün vatandaşlarla davalık olur. Ki hiç bir belediye bunu istemez.
Ayni gun senin veye esinin banka hesabindan para cikarsa alicininda elden aldigi parayi gidip ayni gun veya ertesi gun banka ya yatirirsa
Gecmis olsun.
Mly hic acimaz satis tarihinden itibaren sizden cikan saticinin aldigi paralar (sizin ve saticinin banka hesaplarindan)belli bir sure siki takip ediliyor yukarida dedigime dikkat edilmezse katlamali bir vergi cezasiyla karsilasabilirsiniz. 5 yillik zaman asimi var sattihin yil haric 2024 sayma 25,26,27.28.29 sonuna kadar mly hemen ceza kesmez 5 yilin son ayi tebligati gonderir.
Cozum.rayici bankadan gonder farki.3-,5 gun once hesabindan cek
Doviz yap.saticiys tapu gunu doviz olarak ver saticida belli bi sure doviz olarak tutsun.bi hafta 10 gun
Sonrada bankaya yatirabilir.tapu gununden bi hafta 10 gun sonra
Maliye sorsada bilmemkimden borc aldim.
Saticinin kardesi.soyadi tutan akrabasina fark gonderilirse mly.yine ..kaliyor.