Serkan bey bu konu önemli siz zarar beklerken arkadaş geçen senenin üstünde kar bekliyor. Konuyu açıklığa kavuşturur musunuz?
Printable View
Böyle bir konuda analiz yaptık cevap şudur diyen yanılır. Dün garan rekor seviyede düştü. Bu kadar düşmesini gerektirecek hiç bir sebep yok ya da bilmediğimiz bir seyler var. Dolar yükselmeye devam ediyor, enflasyon düzeltmeleri yapıldığında son 15 yılın en pahalı dolar seviyesine ulaşıldı. Bu zaten beklenen bir durumdu ama daha ne kadar yükselir? Ya da düşer mi?
Yani hiç bir hesap kitap tutmuyor. Garan düşmüş 7 tl altına isbank 5 tl civarı iskonto oranı isyat dan fazla biz isyat iskontolu diye aldık bankalar daha ucuz kaldı. Ben kendi adıma dolar almadım, bu seviyelerden de almayı şimdilik düşünmüyorum. Bu fiyatlar neden oluşuyor? Anlamaya çalışıyorum. 2009 krizi fiyatları oluşuyor.
2009 krizinde dolar alan mi hisse alan mi kazandı? Bunu araştırın size referans olabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Eurobond değeri olarak o eurobondların türk lirası olarak hesabımızda gördüğümüz karşılığı ise söz konusu olan, yerinden pek oynamaz.Dünya yıkılsa olay değişmez.Hatta eurobondlarını satmayıp vadesini bekleyenler baya karlı çıkar.Nedeni ise dolar artışı ile eurobond değeri ters korelasyon içindedir.Dünya yıkılsa birbirini dengeler ,tl karşılığı bazında onda birler falan asla sözkonusu değildir.
Ben bu kağıda ucuza eurobond alıyorum hesabı ile girdim.E herkes nakite sıkışık şirket tahvillerini falan da bizim alabileceğimiz faizden biraz daha iyi oranla toplarlar dedim.Sade bu ikisinin getirisine oynasalar tüm paramla bu kağıdı toplarım.Aslında baya da topladım.Ama gel gör ki bizim cin aliler dolara karşı pozisyon alıp benim hiç anlamadığım bir mecra olan vıopda bizim paralarla kumar oynamışlar.Kardeşim kumar oynayacak olsam bir sürü borsaya falan yatırım yapan fon var onların kağıdını alırdım,ya da kendim al sat yaparım sizden de iyi yaparım..Size akıllı dedik temkinli dedik ,ne bileyim ben sizin finansal anlamda eşek kafalı olduğunuzu.Lafım sana serhat gürleyen aklını başına topla, dolara karşı pozisyon alma hey allahım bu nasıl iş,kaç aydır getirisi banka faizinin altında.Hem de kasası eurobond dolu.Ne biçim salaklarmış bizim fon yöneticileri anlamadım ki.:)))))))))
Hala 0.78. Diğer hisselerin durumu ortada. Bence Borsanın en sağlam hisselerinden biri. ISGYO az önce 0.82lere indi TSKB de öyle. HALKB zaten sizlere ömür. SAHOL'e vb. Bakmak bile istemiyorum artık.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz.
Bu kağıt bankadaki naktiniz gibi.İçinde ağırlıklı olarak eurobond,şirket tahvili,faiz,az bişi hisse olan bir sepeti kendiniz yapsanız 100 liralık sepet oldu di mi, size burda 63 64 liraya o sepeti satıyorlar gibi düşünün.Yalnız tek sıkıntı var o sepeti ve bileşimini serhat gürleyen gibi hıyarlar belirliyor,olanca kafasızlığı ile bir gün ne olur ne olmaz dünya yıkılacak ama ,ya dolar düşerse ben bir vıop falan yapayım gibi bir saçmalık her an aklına gelebilir,kendileri rüzgara karşı işemeyi çok seven bir zat.Yoksa kağıt ve şirket tamamen güvenilir,dünya yıkılsa önemi yok paranız paradır şirket tasfiyeye gitse hatta baya karlı çıkarsınız.
güncel veri : 218,107,967.43 // 1.358088 ( doların yükselmesine pozisyon aldı deniyor ama dolar yükseldikçe güncel veri eriyor ? )
http://www.borsagundem.com/haber/eur...-secti/1324930
Euromoney İş Yatırım’ı Türkiye’nin En İyi Yatırım Bankası seçti. ( bu işmen ) . isimler aynı yönetim kadrosu ayrı ama tek bir havuzdan idare ediliyor yani bizimkinide yönetiyorlar.
Ha yunanlılar da eurobondları satmazlarsa ilk parayı bağladıkları anlaşma geçerlidir.Misal her altı ayda bir kupon ödemelerini alırlar ,ilk anlaştıkları faizle ve vade sonunda da paralarını yüzde 80 düşük değerden değil de nominal değerden alırlar.Eurobondda mantığına uygun davranırsan zarar olasılığı sıfırdır.Ha al sat yapayım dersen vadesi gelmeden vadeli hesabı bozmaya benzer zarar edersin.
Sürekli ayni şeyi söylüyorum. Faizler yükseldiğinde senetlerin bonoların eurobondlarin değeri düşer
Faizler 5 katına çıktığında eurobond değeri %80 düşer. Haaa ben satmıyorum zararım yok diyebilirsin ama bu kendini kandırmaktır. Değeri düşmüştür zarar oluşmuştur.
Şimdi tr eurobond faizleri yukseliyor isyat bu yüzden zarar ediyor. Diğer taraftan daha geçen hafta 107 den Tüpraş aldı su an fiyat malum
Tüm bunlara rağmen .78 fiyat makuldür.
Makul olmayan piyasanın 89.000 endeksi kabullenmesi.
Faizler 5 kat çıktığında dolar kaç katına çıkar.Eurobondun değeri dolarla hesaplanmıyor mu.Misal ben 20 yıl vadeli eurobond aldım 90 bin dolar verdim.Misal 100 000 adet aldım 90 bin dolar verdim.Her yıl 8 bin dolar faiz aldım .160 bin dolar faizi ve sonunda da 100 bin dolar ana param yani 260 bin dolar geri alacağım 20 yılda kesin değil mi.Bu 260 bin doların riski var mı ilk gün paramı bağladığımda 20 yıllık faiz alacağım ve sonuçta alacağım para dolar bazında belli ve kesin değil mi.
.Yarın o eurobondun değeri 90 binden 30 binde düşse satmadığım durumda benim 260 bin dolarım tehlikeye girer mi.Eurobond yatırımcısı ama bakın yatırımcı diyorum al satçı değil, dolar artışından kar yazar çünkü kupon ödemeleri dolarla olur.Neyse sanırım ben anlatamıyorum.
Kısa vadeli bakıldığında bugün 90 000 dolara aldığım eurobond bugünkü kurla hesaplanır.Yarın 30 000 dolara düşerse döviz de hemen hemen 3 katına çıkar tl bazında benim yatırdığım para genelde çok zarar etmez.Ha dolar 3 katına çıkmış benim para aynı kalmış yarın satmaya kalkarsam dolar bazında zarar olur tabi.Ama bu eurobond yatırımcısı değil al satçısıyım demektir eh o zaman olay borsa gibi kar da olur zarar da .
İsyatın derdinin eurobond olduğunu sanmıyorum.Tamamen eurobonddan oluşsa ve bana bu fiyattan satsa ben herşeyimi bu kağıda koşa koşa yatırırım.
Sayın hakem, ben riskleri sayayım 1- faiz ve ana paranın ödenmeme riski, Yunanistan ornegi gibi ben bu borcu ödeyemeyeceğim yarısına razı olun dedi ve kabul ettirdi. Yani sizin ana paranın yarısı uçtu. Buna saç traşı diyorlar çok uygulanan bir yöntem. 2- doların enflasyonda ezilme riski. Diyelim %4 yıllık faizle eurobond aldınız 20 yıllık. Siz aldıktan sonra usd enflasyon %12 oldu siz yılda %4 almaya devam ettiniz 20 yıl sonra zararı siz hesap edin. Olmaz demeyin 1990lı yıllarda usd enflasyon %10 üzerindeydi. Önümüzdeki yıllarda yüksek enflasyon bekleniyor. Suan %4 olan usd enflasyonu %8e çıkabilir. Faizlerde bu yüzden yükseliyor.
Yani risk yok diye birşey söylenemez. En dusük riskli usd tahvilleri bile bir miktar risk içerir. Hele hele TR eurobondlari orta seviye riskden yüksek riske terfi etmiştir. İtalya Portekiz İspanya bonoları orta riske terfi etmiştir. İtalya ayni Yunanistan’da olduğu gibi saç traşı isteyebilir. ödeyemiyorum indirim yapın diyebilir.
Türkiye tarih boyunca borcunu hep ödemiştir. Hiç bir zaman ödeyemiyorum demedi bugüne kadar. Ama artık yönetim anlayışı değişti. Piyasa ile inatlaşan mücadele eden ve piyasaya madik atmak icin fırsat kollayan bir yönetim var. Çıkıp ben bu borcu ödemeyeceğim yarısına razı olun yoksa hiç ödeyemem diye bilir. Yunanistan’a indirim yaptınız bana da yapın diyebilir. İste o zaman o garanti eurobondlar çöp olur vesselam.
Serkan bey çok genis olmasada bir arastırma yaptım 2008 krizinde hissede olanlar %56.1 oraninda zarar etmiş mevduat faizinde olanlar %16.08 kâr etmiş dolar alan %31.03 kâr ederken altın alan %34 kâr etmoş yani hisse de olan bırak kazanmayı parasının yarısından çoğunu heba etmiş ama isyat olasi bir ekonomik krize karş kendini güncelleyip kriz tarafında olursa kâr yazmazmı o yillardaki taktikleri ne olmustu ki acaba
Koskoca şirketin yöneticileri 107'den Tüpraş alıyor. Şimdi 98. Ben 0.93'ten ISGYO aldım zarardayım diye düşünmeyeyim hiç. Demek ki her şey hikaye bunlar da bizim gibi hissi davranıyor bu işlerde. Öngörü sıfır.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz.
Sn serkan ben türkiyede yaşıyorum tl ile hesap yaparım ,kendimce yaptığım analiz dolar tl ye karşı ne yapar üstüne.Bence tl dolara karşı çok değer kaybedecek.O nedenle zarar edeceğimi düşünmem.Yanılıyor da olabilirim tabi,ama benim öngörüm öyle.Saç traşı borcu ödememe falan kısmına gelince o ayrı bir dünya,ayrı bir konsept o durumda devlet benim emekli maaşımı da ödemeyebilir,varlık vergisi de çıkarabilir ki zamanında çıkarmıştır,bankalardaki paraya da el koyabilir ,olabilir tabi ama o başka bir dünya, şimdiki ekonomik boyutumuz ve olayı tartışma düzlemimiz bu olmamalı,.Mad max dünyasında daha ne senaryolar gerçekleşebilir tabi ,olmaz diyemem valla.:))))))))))))
Geçtiğimiz yıl (2017) 12 aylık süre için açıklanan kar hisse başına 0,187 kuruş olmuştu. 2018 ilk 3 aylık sürede hisse başı gerçekleşen kar 0,033, zaten ikinci 3 aylık süreç pek parlak geçmedi; büyük ihtimalle 0,016 civarı olacak. Özetle ilk 6 ayda sadece 0,05 kuruş kar gerçekleşmiş oluyor. ikinci 6 aylık dönem iyi bile geçse toplamda vereceği kar hisse başına 0,12 kuruş seviyesinde olacaktır.
İyı günler sayın kalvin verilerde durum nedir sanırım hâla eriyoruz
Buyrun.
Cuma gününe nazaran artıdayız.
13.07.2018 İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı 218,185,765.23 1.358572
16.07.2018 İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı 219,423,116.34 1.366277
Tesekkur ederim bu verilere bizimde ulasacağımız bir link varmı
http://www.spk.gov.tr/SiteApps/Portf...akliklari/MKYO
istediğin şirketi boş olan kutucuğa at sonra göster butonuna bas gündelik gösteriyor ayrıca geçmiş dönem için tarihde ayarlıyabilirsin.
Syn kalvin teşekkür ederim gecmis yıllarada baktım 2 yıl önce aynı bu tarihteki veri 229,441,147.55 1.428656 iken şimdi ki 219 civarlarında gönul isterdiki eriyen bütce değilde kâr üstüne kâr koyabilen bütçe olsaydı..
Haftalik raporda dusus devam ediyor bir oncekine gore.
Aklini sevdigimin portfoy yoneticileri.
Sent from my iPhone using Tapatalk
eriyen bütçenin nedeni temettünün kardan fazla verilmesinden kaynaklanıyor.kar üstüne kar koymasının tek birr yolu var oda gelen karın yarıya bölünüp temettünün öyle dağıtılmasıdır.isterse yüz milyon kar yapsın eger hepsini dağıtır yada hepsinden fazlasını dağıtılırsa durum hep aynı olacaktır.
Kalvin tezin doğru.
Ancak buda kısa vadede temettu oranını dusururse isyat cazibesini yitirir.
Ha yanlış anlaşılmasın dediğin gibi olursa uzun vade tutanlar bu durumda kazançlı çıkar.
HTC Desire 816 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
evet cazibesini yitirir belki ama büyüyen şirkete mevsimlik işçiler gibi temettü zamanı çökeşen yatırımcılar değil her daim iyi yatırımcılar gelir şuan yabancılar beklemede adamlar büyüyen şirket olsa mevsimlik gelmezler anlıyacagınız ve şunuda belirteyim az temettü verip hisse fiyatını ve sermayeyi yukarı çeken mi yoksa çok temettü verip hisse fiyatı ve sermayeyi eritenmi caziptir.şuan en baba maliyeliler bile söğüş durumundadır herkez iyi hesaplasın zararı görecektir.yanlıs anlaşılmasın kötü bir şirket demiyorum temettü kıralı ve şirket bistin iyilerinden ama sermaye erimesi ve bunun nedenide su götürmez bir gerçek olarak önümüzde duruyor.ileriye dönük bakmak yani emeklilik yatırımı olarak görmek şu konjektürde zor görünüyor.ilk yazılarımdada belirttim sene içersinde 2-3 kez traide imkanı oluyor bunlardan faydalanıla bilindiği taktirde kazançlı çıkılıyor.
Sn kalvin sizde ISYAT varmı ? Olumsuz düşüncelerinize rağmen taşıyorsanız neden veya beklentiniz nedir ?
evet portföyümün hepsi işyat ve miktarını söylersem ayıp olur baya hatrı sayılır bir miktar. olumsuz bir düşüncem yok sadece gerçekleri dile getiriyorum ve bunu birtek bende yazmıyorum bu gerçeği heralde birtek siz göremediniz.beklentime gelince ben şuanda işyattan çok iyi para kazandım ve yatırımcı tarzımıda burada belli ettim bilen bilir.