Bisikletçi forumdaş hep aynı şeyi yazıyor ,ya emlakçı ya müteahit ya da bankalarda kredi işlerine bakan bir müdür falan :))))))))))
Printable View
Bisikletçi forumdaş hep aynı şeyi yazıyor ,ya emlakçı ya müteahit ya da bankalarda kredi işlerine bakan bir müdür falan :))))))))))
Bazı şeylerin fiyatları geriden geliyor, bazıları koptu giti, bazıları da kopup gitti ve gitmeye devam ediyor. Emlak kopup gitmeye devam ederse,koşup yetişilmeyecek kadar mesafe açabilir. Ben daha hızlanarak koşabilirim diyen için sorun olmayabilir ancak nefesi tıkanmaya başlayanlar için bu bir sorun.
Sosyal demokrasi gelip daha adaletli paylaşım olsa bile, elde paylaşılacak borçtan fazlası pek yok.Bu yoksullaşma demek ve bazı metaların arayı açmasına sebep. Bundan öte, kitleyi zenginlik vaadiyle daha uzun süre yönetmek için yoksullaştırmak gerekir.Konut ve gıda vageçilemeyecek ihtiyaçlar ve direk yoksullaştırma yöntemi.
İran örneği,enflasyon %40 konut fiyat artışı %70. En büyük etken iç güçler olsa da dış güçlerin ambargo etkisi altında. Gerek yoksullaştırılıp yola getirmek gerek, zayıflatıp ele geçirmek için USA kuruluşundan beri Sherman doktrini olarak kabul edilen,Sovyetlerde de Stalin'in tekniklerinden en önemlisi, yoksullaştırma,bizde de şiddetlenerek uygulanıyor.
Saydığım sebeplerden dolayı trend dönüşü beklemiyorum.Dolar fiyatının aşırı düşük tutulması cazip gelmişti,halen daha düşük ancak emlağı daha şanslı görüyorum.Pitkoyin olmasa da altına şans verirdim.
Konut fiyatlarında kimi iddaya göre Türkiyede öyle veya böyle kalan veya yatırım yapan 10 milyon yabancıının etkisi de var. Geçenlerde apartman toplantısında öğrendiğime göre Çinli bir karı -koca 40 daireli bir aprtmanda bir daire satın almışlar...
Vatandaşlar olarak bizim dışardaki gelen paraları olan bu insanlarla baş etmemiz imkansız gibi...
Çünü para onlarda ...
Herkese selamlar, konuyu bir süredir keyifle takip ediyorum. Buradaki tecrübeli arkadaşların fikirlerini merak ettiğim bir konu var. Kendim de kiradayım yatırım amaçlı Mecidiyeköy bölgesinde 1+1 aldığım evin önümüzdeki ay kredi borcu bitiyor. Kirası rayice (2500-3000) göre oldukça düşük kaldı. 2016 Şubat'ta 1200'e anlaştık, ilk altı ay 1000 versem olur mu dediler olur dedim iki sene öyle gitti:) şuan 1400 ödüyor. (Sanırım ev sahipliği bana göre değil). Satıp daha farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum. Ancak evin değerlemesini yaparken adil fiyatı belirlemede zorlanıyorum. Evin yakın çevresinde satılık ev göremiyorum (ne ilanlarda ne de arabayla gezerek).
2016 Şubat'ta aldığımız tutar olan 230 bin TL'yi bir kaç veriye endeklediğim ;
MB resmi enflasyonuna göre; 640 bin
Dolara göre; 78bin dolar karşılığı 1 milyon
Altına göre ; 1920 gr. 1.5milyon
Kira rayicine göre ; 2800x 200 ay 560 Bin
Görünüşüne göre pek kazançlı bir yatırım yapamamışım. Makul satış fiyatının belirlenmesi konusunda değerli fikirlerinizi merak ediyorum.
İlana 1.5 milyondan koyun.sonra satılmayan her 15 günde bir 150 bin düşün.
İstanbul'da kiralık sayısı düşerken, satılıklarda ciddi bir artış gözüküyor. mevsimsel mi bilmiyorum ama bu aralar takip ettiğim evler satılmıyor, fiyatlar da düşmüyor. tam bi kilitlenme olmuş gibi.
"İstanbul Satılık Daire"aramanızda 99.848 ilan bulundu.
"İstanbul Kiralık Daire"aramanızda 19.954 ilan bulundu.
Ben tam tersini duşunuyorum piyasada en likit kalınması gereken donem piyasada ki arz talep dengesi olmadıgı için pozisyon almak için likitte kalmak en dogru su şuan saglık sız gelir butce dengesizligi var hane halkı için herkes mal sahibi olmak için birikimlerini mal gomerse veya bide ustune kredi çekerse şuan yaşadığımız gibi geçmişte kimsenin on goremedigi donemlerden geçebiliriz adam kredi çeker butcesinin 30 unu kredi ye ayırır ev alır mal sahibi olur hesabı şudur çektiğin kredi tutarı sabit ama benim gelirim her sene yukselecek odedigim tutar devede kulak kalacak peki ne oldu alım gucu duştu senin gelirin arttı ama satın aldıgın mal ve hizmetlere odedigim BEDEL DAHA DA ARTTI EE PEKİ ŞİMDİ NE YAPACAN TASARRUFUNU OLDUGU GİBİ MALA GOMDUN SONUÇ NE OLABİLİR ACABA PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu fiyatlar çok yüksek gibi geldi bana, ya piyasadan uzak kaldığımdan ya da mal kıymeti bilmediğimden:)
Sonuçta nitelikli bir daire değil, 5 yıllık, giriş kat (kottan dolayı yarı bodrum) 50m2 1+1.
Sanırım ev alır gibi araştırma yaparsam fiyatları idrak edebileceğim:)
o ilanlarin cogu 2 ilan.yani ayni anda birden fazla emlakci.
oldumu % 50.
diger %50 nin yarisi oylesine ihtiyaci olmayip satiliga cikaranlar belki bir enayi cikar diye etti mi % 50 daha.yani satilik 30-40 bin en fazla.kiralik ise 5-6 bin ancak var.
cevremde evlenecek olup kiralik ev bulamayan onlarca genc var su an.
https://www.sahibinden.com/kiralik-d...ing=price_desc
alin gercek kiraliklar !
o ilanlari bölü 4 yapin
hatta 1+0 ları fılan ıptal edınce durum bu
https://www.sahibinden.com/kiralik/i...price_max=4000
koca istanbulda 3000 daire kiralik sadece !! onlarinda kacta kaci gercek mechul.
------
İstanbul'da gerçekleşen evlilik ve boşanma verileri ilginç istatistikleri ortaya çıkardı. İstanbul'da geçen yıl 99 bin 858 çift evlenirken, 33 bin 127 çift boşandı.
her yil 70.000 kisiye yeni ev lazim istanbulda !! fiyatlar nereye gidecek gorursunuz birkac yila.
Merhaba. Müstakil bir ev buldum. Ama tapuda bahçeli kargir ev ve tarla olarak geçiyor. Buraya konut kredisi cekilemiyor. Bu ev için 250-300 bin TL civarında bir kredi çekmek istiyorum. Bunun bir yolu var mı ?
2 ay once de ayni seyler gecerli idi, ben burada bi anda fazladan 21bin ilan artisina dikkat cekiyorum. %25 daha fazla satilik ilani neredeyse.
Yil sonu satilik fiyatlari dolar 20tlye gore ayarlandi, o noktadan sonra piyasa durdu adeta, favoriye ekledigim hic bir ilan kalkmiyor, ya da farkli bir ilan olarak tekrar aciliyor. Bu surecte iki tarafin da inadi kirilmadi bakalim ne tarafa gidecek piyasa.
Su an enflasyona gore bedava konut kredisi oranlarina(1,20 ve 1,29) ragmen kredili satislar dusukse artik fiyatlar alim gucune gore cok fazla artmis ve tikanmis demektir.
Benim yakınım emlakçı, satan çok alan yok diyor.
Çalışan nüfusun asgari ücretliye oranı %49 dan % 70 e çıktı, çalışanların 3/2 si asgari ücretli
Artık çalışan işçinin memurun kredi çekerek ev alma olayı bitti
Son dönem inşaata başlayan müteahhit sayısıda %90 düştü, maliyetler arttı alacak müşteri bulunmadığından kimse inşaata başlamıyor (Araplara yabancıya satacaklar hariç)
Kısacası emlak sektörü artan maliyet ve alım gücünün düşmesiyle büyük krizde
Neticesini 5-6 aya göreceğiz, millet çadırdamı kalacak, anasının babasının evinemi çökecek anlayacağız
Konut kredisi masrafları en uygun olan kamu bankası hangisi acaba? yakın zamanda kredi çeken oldu mu?
detayları yazarsanız farkı görmüş oluruz.
fakat normalde 100bin tl kredi için;
500tl dosya masrafı
1500tl expertiz
1500tl hayat sigortası ( bu yaşa göre değişiyor)
1000tl civarı konut sigortaları
bunların dışında bes oluyor ama onu 2 ay içinde iptal edebiliyorsunuz.
Halkbank 320.000 TL kredi kullanımı, total masraf 5800 TL, Hayat sigortası 1 yıllık, 10 yıllık olsaydı total masraf 10600 TL olacaktı, 3 tane otomatik ödeme talimatı verildi, Bes talep edilmedi. oran 1,29
Sarısitenin pazarpayı sanki düşüyor. Kırmızı sitede ilan sayılarında ciddi artma var. Hatta sarıda olmayanlar kırmızıda var
Hepsi emlak
TOKİ açık artırma ile konut satışi 16-17 Şubat ta yapacak. %50 peşin 120 ay vadeli
evler pahalı mı pahalı..
yalnız malzeme ve işçilik hakikaten pahalanmış..
bugün istanbulda 3+1 120m2 dairenin orta kalite malzeme ile full tadilat yapılması 300bin tl yi geçiyor.
(mutfak, 2 banyo, parke, camlar, kapılar, boya, fayans, tesisat)
evet müteahhitler bu fiyata mal etmiyor, toptan yaptırdıkları için ucuza getiriyorlardır ama anadoluda v.s. sıfır 3+1 evi hala 300-400binlere satıyorlarsa düşünmeden almak lazım.
Her konuda toplumun yozlaştığı gibi bu konuda çok daha fazla yozlaştık. Karar alıcılar ; istediği anda bir dakikada imzalayarak yüzlerce insanı içeri alabiliyorsa , milyonlarca liranın bir anda vergi olarak toplanmasına veya vergiden düşürülmesine imzayı koyabiliyorsa ..... insanların en temel ihtiyacı olan beslenme ve barınma konusunda da bir günde piyasayı dümdüz edebilir. Hiç kimse serbest piyasa zırvalığına giremez. Serbest piyasa demek denetimsiz piyasa değildir.
Arsa değeri dahil tüm girdiler kalem kalem metrekare başına maliyeti bellidir. Devletin bu işi yapan maaşlı yüzlerce görevlisi var. Müteahhit inşaat ruhsatı alırken ; yapacağı binanın tüm özellikleri ( standart - lüks vb. ) bellidir. Buna göre biteceği tarihte belirlenmeli ve en fazla enflasyon farkı kadar maliyet hesabı da yapılarak satabileceği azami metrekare / TL. belirlenir. Tapu işlemlerinde bu belirlenen fiyat geçerli sayılır ve böylece kimse kazıklanmaz. Devletin de tapu harç kaybı olmaz. Ama burada bilerek gözyumma var. Dertlenene de '' pahalıysa alma kardeşim, bak o zaman fiyat nasıl düşer '' diyorlar. Böylece zincirin tüm halkaları kendi çapında birbirini öpmeye çalışıyor.
Kasım ayında aldığım daire de kombi , iskan, cam balkon yoktu. Alırken sözleşmeye ; iskan masrafları müteahhite aittir şerhi koymuştuk. Adam akıllı ya ( herkes müteahhit olamaz ) Binanın altındaki 4 dükkan o' na aitmiş, birini büro yapmış. 1 hafta sonra bürosuna girdim ve iskanı ne zaman alacağını sordum. '' Abi iskan benim işim, 1 aya tamam. Sen kombi modelini seç bana söyle '' dedi. Seninle ne alakası var kombinin ben hallederim dedim. Pis pis güldü ve '' eminmisin, ben olmadan mümkün değil '' dedi.
Meğerse ; adam binanın doğalgaz tesisatını yaptırdığı firmayla anlaşmış . Ödediğim parayı daire sahiplerinden tek tek istemek olmaz, sana proje onayı diye göndereceğim, sen her gelenden 4 bin tl. alacak bana vereceksin demiş. Yabancı olduğum bir şehir, otel - lokanta en az 2 hafta beni oyalayacak ve masraf.... Kombiyi seçtim fiyatı şu kadar dedim. Yok abi, şimdi kombi 6 bin bunun dolabı, montajı, nakliyesi, tesisat proje onayı felan sen bana 10 bin ver, çek git. Ben hepsini hallederim. Seni aradığımda eşyanı yükle gel, aç kapını her şeyin hazır olur. dedi.
Yani müteahhit çakal olunca , her fırsatı değerlendirerek yoluyor. Kombinin faturasını şirketine kestirmiş ( vergiden düşecek ya ) sanki kendisi takmış gibi. Bazı şeylere bilerek göz yummak durumunda kaldım. Orada oturuyor olsam 1 kuruş koklatmazdım.