aslında yazımda da dedim 27 yıl o paraya göz koymadan ihtiyaç duymadan biriktirecekseniz güzel bir yatırım yöntemi.ama her zaman fon yönetimini iyi yapmak koşuluyla.
Printable View
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim maddi durumum turkiyedeki çoğu kişiye göre iyi durumda ev araba gibi masraflarımda yok onları hallettim çok şükür önümüzdeki mayısta borcumda kalmamis olacak o yüzden bese gelene kadar diğer yatirimlarimdan bozarım diye düşünmekteyim yaklaşık 2 yillik giderlerimi karşılayacak emtia tutuyorum elimde son bir soru daha sormak istiyorum bu besi annem üzerinden de açıp odeyebilirim yaşı 50 suan siz olsanız kendi ustunuzemi yoksa anne baba üzerinden mi açardiniz boyle bir durumda ?
SM-G991B cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sana eksiden de yazdim. Orayi okumani oneririm. Ben hem babamin uzerine actim 10 yil once, hem de kendi adima actim. Babamin uzerine olani son 6-7 yildir maksimum devlet katkisi olacak sekilde yatirdim. Kendi adima olani yukarida yazmistim zaten.
Mumkunse ikisini de yap. Annenin uzerine olani maksdan yatir, kendi adina olani butcene gore yatir.
Babami emekli ettim. 10 yil doldu!
https://eksisozluk1923.com/entry/156818396
Nasıl hesapladınız ortalama enflasyonu?https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4eb717c9c2.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
https://i.hizliresim.com/jc4rzkx.JPG
%58 ortalama ile 10 yılda eridiğine emin misiniz?
Bir efsane sona erdi demek :) Hayırlı olsun.
Merhaba Bes'daşlar.
28.09.2023 de başlaması düşünülen bes karşılığı kredi oranları ne olabilceği konusun da bir fikriniz var mı?
yani güncel faiz lerle mi yoksa uygun faiz oranarıyla mı?.
10 yılım doldu şahsen onu bekliyorum. Eğer uygun bir oran çıkmaz ise çıkmayı düşünüyorum.
Saygılar
haberi okumadım, gerçek olma ihtimalini de düşük görüyorum.
şahsen şirket katkılı olmayan hesaplarda 10 yıldan fazla kalmayı düşünmezdim.
en kötü bir noktada parayı çekip temettü hissesi veya kredili ev alırdım.
sistemde duran para her an el konabilecek paradır, sisteme sadece borcum olsun isterim, param reel varlıklarda (ev altın yabancı hisse vb) dursun.
Şöyle bir haber var.
https://www.dunya.com/gundem/bes-yon...-haberi-689702
Selam active31,
BES karsiligi kredi gundeme geldiginda baya bir arastirmistim. SOyle bir sikinti var bu kredide. Ornegin 300 bin birikimini var ve hepsi hisse fonunda. SIz de 200 bin kredi cekmek istiyorsunuz. Bu 200 bin TL kredi karsilinda sirket sizin hisse fonunuzdan 200 bin tl bozuyor ve likit para piyasasi fonuna geciriyor. Boylece riski minimize ediyor.
Bu sebeple, takibi birakmsitim. Yani portfoyunuzun kontrolu sizden aliniyor. O sebeple mantikli degildi. Dedigimin tersi bir durum varsa, lutfen paylasalim burada. Ben de kredi almak isterim sahsen, portfoyumu istedigim fonlarda degerlendirebilmem kaydiyla.
Şirket katkısı hariç BES'in hiç bir mantığı yok. şirket katkısı olmayan arkadaşlar BES'ten uzak dursun.
1- Sadece BEFAS fonları alabilirsin, TEFAS fonları özellikle yurtdışı emtia gibi fonlardan mahrum kalırsın.
2- Fon getirisinden ciddi çıkış stopajı var. on yıla kadar %15 sonrasında %10. bu oran çok ciddi bir rakama çıkıyor bes büyüdükçe
3- DEVLET katkısı tamamen yalandan ibaret, sözde %30 alıyorsun ama 56 yaşına gelmeden çıkarsan gerçekte en fazla %18 alabilirsin. kaldı ki devlet katkısı olabilecek en kötü fonlarda enflasyona ezim ezim ezdiriliyor reel katkısı uzun vadede %3-4ü geçmez. ( devlet verdiği katkıyı kendi tahvillerini zorla aldırarak kendini fonluyor, bir cebinden verip diğer cebine koyuyor parayı siz de he he ne güzel %30 bedava para veriyor devlet diye alık alık bakıyorsunuz)
4- Sistem seni çıkış stopajı gibi konularda elini kolunu bağlıyor, düzenlemeler tek taraflı. bugün bir yasa çıksa devlet katkısı %5 yaptık, çıkış stopajı 65 yaş altında %50 deseler hiç bir şey yapamazsınız.
gidip her ay düzenli tefaş fonları biriktirin çok daha mantıklı bir iş yaparsınız, en kötü sistemin sahipliği sizde olur.
BES sadece bir ihtimal en az 45-46 yaşındaki kişilerin 10 yıl kalıp çıkması durumda biraz avantajlı olabilir, onda bile kredili konut, temettü hisseleri v.b. geçeceğini sanmıyorum.
Merhaba arakadaşlar, sizlere bir şey danışacağım. Benim yaklaşık 5 yıldır oks ve yine yaklaşık 3 yıldır bes ödüyorum minimumdan.
Şimdi baktım bese 11k yatırmışım altın fonunda ve bana getirisi 24k. devlet katkısı dahil 29k ediyor.
oks ise ne kadar yatırdığımı göremedim ama toplamda 40k birikmiş ki buda maaşımdan minimum oranda kesiliyor.
Şimdi dönüp baktığımda çok çok geride kaldığımı düşündüm. Aktif olarak fonu yönetecek bilgi birikimi kendimde görmüyorum. Yatırımlarımın tamamı bist. bu ikisini kullanma amacım bist harici getirilerimde olsun mantığındaydı ama sizlere şunu sormak isterim. Bu ikisinide iptal edip her ay düzenli olarak fon yada hisse biriktirmek mi mantıklı yoksa böyle devam mı etmeliyim.
Ne önerirsiniz?
BES te kal ama hepsini Altın ve Kıymetli Madenler fonu olarak seç. %100 dağılım böyle olsun. Gram Altın ve Gümüş BES fonları olarak olarak birikir. Her ay kuyumcudan bir kaç çeyrek almış gibi olursun. Saklama derdin de olmaz. Enflasyona karşı seni sürekli korur. Hiç alsat yapmadan böyle Altın ve Gümüş BES fonlarına dağıt öyle dursun. BES iyidir, altın ve gümüş BES fonlarına %100 devam et. Hisse senedi de olabilir di ama çok şişti. Tek ucuz varlık şu anda altın ve gümüş kaldı dolar bazında. Dolayısı ile vakit kaybetmeden %100 altın gümüş BES fonlarına dönder ve sadece bekle bekle bekle. Sonra da paran güzelleşsin, git peşin para bir ev al 5-10 sene sonra.
BES fonları Türkiyede en son batacak fonlardır. Tüm bankalar veya portföy şirketleri batsa bile BES fonları Takasbank garantisi altında. Hem de %100 garanti altında. Limit yok mevduat garantisindeki yok. Tamamı garantili. Sistemin bu özelliği bile BES almak için yeter bir sebep. Ha ne zamanki BES te bu koruma kalkar veya limit kalkar o zaman düşünürüz sistemden çıkmayı. Yoksa BES almak şu anda Türkiyedeki en garantili yatırım aracıdır. BEFAS fonlarından anlamıyorsan sadece Altın ve Gümüş fonu alırsın %100, gram altın gümüş kadar getirin olur. Çıkarken kardan %5 stopaj verirsin, ki zaten kuyumcuda daha fazla zikiyor alıp satarken komisyon olarak.
Ara sıra katı bes karşıtlarına rastlıyorum. Bes bir tasarruf yöntemidir.Bes'ten maksimum fayda 10 yıl+yaş koşulu dolunca alınır. O nedenle bence en büyük riski bu sürelerden daha kısa sürelerde paraya ihtiyaç duyup çıkmaktır. O nedenle uzun süre ödeyecekseniz bunu göz önüne alıp tek yatırım aracınızı bu yapmayın yoksa er yada geç paraya ihtiyaç duyar çıkarsınız.O kenarda ufak ufak büyüsünün, 10 yılınızı geçip son dönemece girdiğiniz de ödemeleri arttırırsınız. Hatta çıkmanıza 1-2 ay kala tavan prim ödemeniz kadar daha ödeme yapıp bunun da devlet katkısı olabilir.
Bunun dışında bes'in karalanacak bir yönünü göremiyorum. BES aklı başında her ekonomi yönetiminin desteklemesi gereken bir enstrüman. İnsanlara gelecekleri için tasarruf ettirmek ve bunu teşvik etmek en doğru sistemdir. Bizde de halen gelişen bir sistemdir. Başladığında %15 devlet katkısı varken şuan %30 a geldi. Buradaki paranın çözülüp tüketime ve de direkt veya endirekt olarak dövize dönüp bu paranın yurt dışına gitmesini sağlayacak kararları almak bence bu noktada çok zor artık.
Uzun süredir içeride olan biri olarak, bence eksiklikleri;
- Fonları siz yönetmelisiniz. Aksi durumda düşük getirili fonlar ile enflasyonun bile altında kalabilirsiniz.
- Devlet katkısı %100 olsa bile farketmez, bu sadece bir ilüzyon. Getirisi çok düşük fonlarda saklandığı için 3-5 sene içerisinde anlamını yitirecektir. Örneğin devler katkısı 32 den 40 getirmiş. Ki enflasyona göre zarardadır. Benim fonlar 100den 800 getirmiş. Fark net olarak görülebilir.
- Bu şirketlerde çalışan binlerce kişi sizin yatırdığınız fonlardaki kesintilerden ücretlerini alıyorlar ve şirketler ayakta kalıyor. Aynı fonları siz de uzun süreçte biriktirdiğinizde, kesinti daha az olabilir.
- 15 seneden sonra çıkmak istediğimde kesinti %10’dan daha fazla. Tutar büyük olunca, bu kadar komisyon korkunç. Devlet katkısında çok çok daha büyük.
15 sene durmak mantıksız o zaman 10 sene sonra çıkalım. (yaşı görece genç olanlar için)
Çok güzel özetlemişsiniz. Bende ara ara besin dezavantajlarından bahsederim. Bilgi amaçlı yazarım burada ama bes severler tarafından lince uğruyoruz hemen.
Yinede hatırlatma amaçlı neden bes yapmamalısınız yazayım. Daha doğrusu bunlar düzeltilmediği sürece ASLA bes yapmayın.
1- Devlet katkısını siz istediğiniz fonda değerlendiremiyorsunuz. Zorunlu olarak devlet tahviline yatırılıyor. Yani %30 devlet katkısı diye bişey yok. (Tabi şunuda olumlu bir gelişme olarak söyleyeyim son dönemde devlet katkısının %30 kadarı hisselerde değerlendirilmeye başladı. Bu iyi bir gelişme hiç yoktan iyidir diyebiliriz. AmA bu güne kadar devlet katkıları çöp durumda. 10 yıllık bes yatırımcısı olarak söylüyorum.
2- Fon gider kesintileri çok pahalı yıllık %2-3 civarında. Bunu 15 yıla vurduğunuzda inanılmaz rakamlar ediyor. Oysa bunların %1 in altında olması lazım. Hadi çok başarılı hisse fonusundur anlarımda altın fonu bile %1 in üzerinde.
3-Hisse fonları inanılmaz başarısız yönetiliyor. Birçoğunu inceledim. 2-3 tane fon dışında diğerleri resmen nal topluyor. Yatırım fonlarında çok daha rekabetçi çok daha karlı hisse fonlar var.
4-Stopaj sorunu başka bir problem. Net getiriden %15 stopaj alınıyor. 56 yaşını doldursan 10 yılda sistemde kalsan bile %5 stopaj mutlaka alınıyor. Benim paramı bu kadar yıl işletiyorsan stopajda alma mübarek.
5-Bes bir emeklilik sistemi değildir. Bes bir bireysel fon yatırım sistemidir. Bunun adını değiştirip insanları kandırmayı bırakın. Milyonlarca insan emeklilik mantığıyla bese giriyor sanki sgk emekliliği gibi düşünerek, saçma sapan fonlarda paraları enflasyon altında eziliyor. Sistemi kuranlarda bunu gördükleri halde gıkları çıkmıyor. Niye çünkü enayi parası baldan tatlıdır. İnsanların yatırdığı parayı enflasyona göre endekslesek bes yatırımcılarının %99 u zarardadır eminim.
Ben bu yıl çıkmayı düşünüyordum ancak devlet katkısının hisse fonlarında değerlendirilmeye başlaması nedeniyle bu fikrimi şuan erteledim. Eğer bundan caymazlarsa devlet katkısını etkisini görmeye başlarız bundan sonraki yıllarda.
Bese yatırım yaparken bunları hesap ederek karar verin. Abi bes çok iyi %30 devlet katkısı var süper bir yatırım vs diyen gazcılardan uzak durun.
AEGESA ALTIN FONU sayfasına git. Sayfanın en dibinde aşağıdaki chart da 5 yılı seç. Sütunlardaki ikonların üzerinde gezin.
Bugün itibarı ile AEL altın fonunda 5 yıllık getiri %623.16 iken fiziki ALTIN 5 yıllık getirisi %588.99 olmuş. AEL den %5 stopajı düş. ALTIN dan kuyumcu komisyonu %10 düş. Fark daha da açılıyor.
BES te sadece %100 ALTIN GÜMÜŞ fonları alıp 10 sene fon dağılımını hiç değiştirmesen bile emekli olunca, köşeyi dönersin.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=AEL
Şahsi görüşüm altın benim için sadece sigorta aracıdır. Ekonominin çok riskli olduğu dönemlerde fiziksel olarak alırım evimde saklarım. Deprem yada hırsızlık riskini göze alırım. Bankalardan mevduat altın hesabı gram altın altın kira sertifikası gibi hiçbirşey almam. Altın yatırım aracı değil sigorta aracıdır. Onuda tıpkı merkez bankalarının yaptığı gibi fiziki alıp saklayacaksın. Bes te uzun vadede altın fonunda değil hisse ağırlıklı fonlarda kalmak gerekir. Şahsi görüşüm olup yatırım tavsiyesi değildir.
Altın bal gibi yatırım aracıdır. Hisse fonları da iyi getirdi. Ama BES asıl ALTIN biriktirmek için en ideal yerdir. Kuyumcular zikiyorlar alıp satarken. En azından BES teki altın fonlarında komisyon yok. Çıkarken kardan %5 stopajı ver gitsin. Evde altın saklamak mantıksız. Benim yerime banka saklasın. Bana ne nerede saklarsa saklasın. Kuyumcu sahte altın satar. Kasaya tonla para vermem lazım Kuyumcular altın alıp satarken komşsyonla öperler.
Fırsatı yine kaçırmamışız:)
Türk miileti ikiye bölünme fırsatını bulursa ikiye bölünür. Emrah Safa Gürkan
https://www.instagram.com/p/CpVnxBnokr0/
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230926-2.htm
Bes te yeni dönem kismi çekme olayı
2015'te girmiş olduğum BES'ten geçen yıl temmuz ayında çıktım.
kesintiler sonrası yaklaşık 189.000 TL alarak çıkış yaptım. Kesintilerin çok olacağını bilerek yine de çıktım sistemden. En büyük çekincem yüksek enflasyonist ortamda BES'in farkı kapatamayacağı idi sanırım haklı çıktım.
bunu yerine çoğunluğu temettü hisselerine dayalı bireysel temettü emekliliği yaptım.
şu an portföy 758.000 TL civarında...
para oldukça alım yapıyorum.
Benim de ay sonu 10 yılım ve 56 yaşım doluyor. emekliliğe hak kazanıyorum .paranın tamamını çekip ayrılıp hisse portföyü mü oluştursam diye düşündüm fakat borsa zirvelerde olduğu için tereddüt ediyorum.
bir diğer alternatif maaş olarak alsam ve fonlarla devam etsem mi diye de düşünmüyor değilim.
hocam prensip olarak devletin şu veya bu şekilde dokunabileceği parayı fırsatınız varsa minimuma çekmenizi öneririm.
ben sizin yerinizde olsam ne yapardım.
rakamın en az 70% ini falan fiziki altın veya döviz alırdım.
kalanı ile yavaştan aylık belli rakamlarla borsaya girerdim, borsa bir şekilde düşüşe geçince alım miktarımı iki katına çıkarıp kabaca 70% borsaya geçince durur ve artık temettülerimi beklerdim.
30% civarı para sigorta olarak altın veya gayrımenkülde kalırdı
ceva***in teşekkürler..sanırım yılbaşina kadar kalıp 2024 devlet katkısını alıp tamamen çekeceğim parayı.sonrasına bakarım artık.dediğiniz gibi bir miktar altın vr döviz kalanıyla kademeli şekilde borsada hisse yada hisse fon alabilirim.gayrımenkul için yeterli bir miktar değil maalesef.
Selamlar, BES'e 2017 de girdim. Bu sene 6 yıl dolacak. 10 yıl beklemeyip bu sene çıksam BES'ten ne kadar zarar ederim? 4 sene daha beklemeye değer mi?
Not 1: Uygulamadan bugün ayrılsam ne kadar alırıma baktım. Şimdi çıksam 100 liram 80'e düşüyor. (2 ay sonra 6 yıl dolacak. O zaman kaç verecekler bilmiyorum.)
Not 2: Çıkarken getiri üzerinden hesaplanan stopaj vergisi de kesiliyor. Miktar çok fazla geldi. İnsaf diyorum.
Not 3: 10 yıl dolunca devlet katkısının %60'ını alınabiliyor. 6 yıl dolunca ise %35 i. Bu enflasyonist ortamda devlet katkısının %25'i zaten kuş olmadı mı? Aslında çıkmak için iyi bir zaman gibi. Ne dersiniz?
Uygulamadan baktım şimdi. Hesabın 6 yılı dolmadığı için %15 ini ancak alabilirsin diyor. O da 20K lira yapıyor. (Toplam 130K devlet katkım var) 2 ay sonra 6 yıl dolacak. O zaman (%35'i 45K yapıyor) verecekler. 10 yıl için 4 yıl daha beklemeye muhtemelen gerek yok. (%60'ı 80K yapıyor)
Asıl stopajdan gömüyorlar.
Ama stopaj sabit mi acaba? 3 yıl sonrada aynı oranda stopaj kesilecek, 10 yıl sonrada doğru mu?
Şöyle yazar garanti beste.
"Stopaj kesintisi oranları; 10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir"
CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi