Bir efsane sona erdi demekHayırlı olsun.
Bir efsane sona erdi demekHayırlı olsun.
Merhaba Bes'daşlar.
28.09.2023 de başlaması düşünülen bes karşılığı kredi oranları ne olabilceği konusun da bir fikriniz var mı?
yani güncel faiz lerle mi yoksa uygun faiz oranarıyla mı?.
10 yılım doldu şahsen onu bekliyorum. Eğer uygun bir oran çıkmaz ise çıkmayı düşünüyorum.
Saygılar
Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Asla Değildir. Kendime öylesine Notlar ...
Fortis Fortuna Adiuvat
haberi okumadım, gerçek olma ihtimalini de düşük görüyorum.
şahsen şirket katkılı olmayan hesaplarda 10 yıldan fazla kalmayı düşünmezdim.
en kötü bir noktada parayı çekip temettü hissesi veya kredili ev alırdım.
sistemde duran para her an el konabilecek paradır, sisteme sadece borcum olsun isterim, param reel varlıklarda (ev altın yabancı hisse vb) dursun.
Şöyle bir haber var.
https://www.dunya.com/gundem/bes-yon...-haberi-689702
Selam active31,
BES karsiligi kredi gundeme geldiginda baya bir arastirmistim. SOyle bir sikinti var bu kredide. Ornegin 300 bin birikimini var ve hepsi hisse fonunda. SIz de 200 bin kredi cekmek istiyorsunuz. Bu 200 bin TL kredi karsilinda sirket sizin hisse fonunuzdan 200 bin tl bozuyor ve likit para piyasasi fonuna geciriyor. Boylece riski minimize ediyor.
Bu sebeple, takibi birakmsitim. Yani portfoyunuzun kontrolu sizden aliniyor. O sebeple mantikli degildi. Dedigimin tersi bir durum varsa, lutfen paylasalim burada. Ben de kredi almak isterim sahsen, portfoyumu istedigim fonlarda degerlendirebilmem kaydiyla.
Şirket katkısı hariç BES'in hiç bir mantığı yok. şirket katkısı olmayan arkadaşlar BES'ten uzak dursun.
1- Sadece BEFAS fonları alabilirsin, TEFAS fonları özellikle yurtdışı emtia gibi fonlardan mahrum kalırsın.
2- Fon getirisinden ciddi çıkış stopajı var. on yıla kadar %15 sonrasında %10. bu oran çok ciddi bir rakama çıkıyor bes büyüdükçe
3- DEVLET katkısı tamamen yalandan ibaret, sözde %30 alıyorsun ama 56 yaşına gelmeden çıkarsan gerçekte en fazla %18 alabilirsin. kaldı ki devlet katkısı olabilecek en kötü fonlarda enflasyona ezim ezim ezdiriliyor reel katkısı uzun vadede %3-4ü geçmez. ( devlet verdiği katkıyı kendi tahvillerini zorla aldırarak kendini fonluyor, bir cebinden verip diğer cebine koyuyor parayı siz de he he ne güzel %30 bedava para veriyor devlet diye alık alık bakıyorsunuz)
4- Sistem seni çıkış stopajı gibi konularda elini kolunu bağlıyor, düzenlemeler tek taraflı. bugün bir yasa çıksa devlet katkısı %5 yaptık, çıkış stopajı 65 yaş altında %50 deseler hiç bir şey yapamazsınız.
gidip her ay düzenli tefaş fonları biriktirin çok daha mantıklı bir iş yaparsınız, en kötü sistemin sahipliği sizde olur.
BES sadece bir ihtimal en az 45-46 yaşındaki kişilerin 10 yıl kalıp çıkması durumda biraz avantajlı olabilir, onda bile kredili konut, temettü hisseleri v.b. geçeceğini sanmıyorum.
Yer İmleri