Paramanya hesap bilmez 1 sene evvel 100 liraya kuzu kemiksiz alıyordu. :))) daha o fiyatlara gelmedi
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Paramanya hesap bilmez 1 sene evvel 100 liraya kuzu kemiksiz alıyordu. :))) daha o fiyatlara gelmedi
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Doğru ancak TÜFE gibi enflasyon endeksine bağlı tahvil türlerinde risk priminin olması gerektiğinden daha az hesaplandığını düşünüyorum. Enflasyon tek başına borç veren için en etkili unsur değil. Enflasyon bazlı tahvilller bu risk primini maskeliyor ve o nedenle kamu tarafından tercih ediliyor olabilir.
Enflasyonu en önemli kriter görmememin nedeni şu. Bir ülkede yıllık enflasyon %15 olabilir ama ülke parası o yıl %35-40 devalüe olmuştur. Devalüasyonun enflasyona geçememesinin nedeni ise fakirleşme olabilir. O nedenle borç veren bu fakirleşmeden dolayı oluşan devale göre nispi düşük enflasyonu baz alarak güvenli bir denge kuramayabilir. Böyle bir sistemde sermayesini orantısız bir riske atmış olur.
Oysaki yine aynı ülkenin politikalarında dengesizlik önceden öngörüldüğünde risk primi yükseltilerek reel faiz daha yüksek bir noktaya ulaşabilir bu da enflasyondan bağımsız olarak borç vereni koruyan bir unsurdur.
O nedenle enflasyona endeksli tahvillerin kamu yararı gözetilerek oluşturulduğunu düşünüyorum.
Benim karşılaştırmalarım tüfexlere karşı; mevduat , dt-hb dur.
TL cinsi sabit getirili enstrümanlar...
%35-40 devalüasyon karşısında uzun vadeli bağlanan para karşısında tüfex tartışmasız galiptir.
Düşük açıklanan enf. durumunda ise ; kısa vade bağlanan para için yukarda örneği verdim.