Yanlış hatırlıyor olabilirim. Dönüp bakmam lazım yeniden eski sayfalara.
Printable View
Gerek yok yahu. IRL 0 stopaj durumunu ben yazmistim zaten.
Asagida gecen sene vergi hesaplamasini yaptigim tablo var.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...=2366&page=259
https://pintidegiltutumluyum.com/202...-sectim-acaba/
Yorumlar kısmında:
Doğru hatırlamışım.Alıntı:
Şu an IBKR ile yatırım yapıyorum. Aylık masrafım şu şekilde: yatırım hesabıma TL aktarıp, dolara dönüştürüyorum. Maliyetim 2 dolar. Daha sonra Londra Borsa’ında işlem gören İrlanda menşeli ETF alıyorum (VUSD ve IDTL). İşlem başına 5 dolar. Toplam maliyetim 12 dolar oluyor. Aylık 10 dolar minimum komisyon şartını da sağlamış oluyorum. Diğer konuya gelince iki sebebi var. Biri dediğiniz gibi veraset ve intikal vergisi. İkincisi de kar payı için %20 yerine %15 vergi ödemiş oluyorum. Toplam varlığınız 60.000 doları geçmeyecekse tabi ki ABD menşeli ETF’lere komisyonsuz yatırım iyi bir seçenek olabilir. Selamlar.
HSBC 'nin fon yöneticine email atmıştım. s&p500 ucits fonumuzda stopaj 0 dedi :)
mesajı aşağıda. Fon kendi portföyündeki varlıklardan %30 yerine %15 stopaj ödüyormuş.
"Further to your query there is no withholding tax on dividends paid from the ETF to end investors based in the UK. UK investors would however be liable for relevant income taxes on any dividends received.
The HSBC S&P 500 ETF itself pays a 15% withholding tax on underlying US equities, this is reduced from the 30% withholding tax rate as the fund is domiciled in Ireland."
Adamin yazdigini tam olarak bilemem tabii de, demek istedigi sanirim ETF sirketinin ABD'ye ödedigi %15 vergiyi veriyor sadece. IRL'daya ise 0 vergi veriyor. ABD yerlesik ETF alsaydi %20 temettü vergisi verecekti.
Kisaca IRL 0 stopaj kesiyor TR yerlesikler icin (AB icin kesin öyle).
ülkemizdeki yatırım fonlarını inceleyip ayrı bir sepet yapabilirim demiştim fakat bugünkü gelişmelerden sonra gereği olmadığını düşündüm. seçimler sonrasına kadar tl ile yabancı hisseleri içeren fonlara bile yatırım yapmam. ytd.
Fintech konferansında Midas menkul genel müdürü konuşmacı olarak katılıyor.
https://webrazzi.com/2021/11/17/webr...ri-belli-oldu/
https://webrazzi.com/etkinlik/2021/fintech/
vergi, temettü vb. gibi nedenlerden dolayı ucits etflerin daha avantajlı olduğu konusuna katılıyorum. fakat seçilen etf kapsamına göre aradaki makas çok değişken olabiliyor.
https://lazybutintelligentinvesting....rom-singapore/
örneğin burada VT ile VWRD karşılaştırılmış ve aradaki fark beklentim kadar olmamış. üstün körü hesaplayınca şimdi daha da makas daralmış. tabii ki her türlü yine avantajlı o ayrı. S&P 500 bazlı etflerde makas daha çoktur muhtemelen.
IB UK'ye 5000 $ gönderdik. Firstrade'den mevcut hisseleri de transfer ettirdik. Amerika defteri kapandı şimdilik. 5000 ile Rio Tinto almayı düşünüyorum. İlk defa bir temettü yatırımı yapacağım hayırlısıyla. IB UK'de ilk defa işlem yapacağım bazı sorularım var. Cevaplarsanız sevinirim.
NYSE mi LSE'de kote Rio'yu mu almak sizce mantıklı ?
IB UK kur dönüşümünü otomatik yapıyor mu ?
Dividend için TR yerleşik olduğumuzu bildiren belge falan istiyorlar mı ?
IE00B5KQNG97 eger asagidaki ise. O zaman IRL yerlesik ETF.
https://markets.ft.com/data/etfs/tea...s=HSPX:LSE:GBX
Yok o kesilme öyle degil.
ABD'de %30 kesilir ama ikili anlasma cevresinde bu düsürülür.
GER-ABD arasinda anlasma %15 (TR ile %20). O yüzden GER yerlesiklerden %15 keser ABD. GER'de bu %15'i mahsup eder kendi vergisini keserken. Bu vergilendirmeyi de direk banka yapar. Sizin bir sey yapmaniza gerek kalmiyor.
GER %26,2 alir ama zaten %15 ABD tarafindan kesildigi icin %11,2 vergi keser kalandan.
Tamamdır teşekkür ederim daha iyi anladım şimdi. Aradaki anlaşma gereği ülke ülke değişebiliyor. Verdiğim linkteki yazarın ülkesi Singapur mesela. Muhtemelen aralarında anlaşma olmadığı için VT'ye %30 temettü için yazmış. Şimdi hesapta %20 yapınca daha da fark azaldı. Öyleyse belirtilen limit birikim sonrası ölümüm durumumda varislerimin %40 kesintisi haricinde portföyümü oluşturanlar için UCITSler benim için çok fazla avantaj doğurmamış oluyor.
TR için temettü gelirinin beyanı tam olarak nasıl oluyor ? Daha önce mahsuplaşma yapanınız var mı ? Vergi dairesinde işler nasıl yürüyor ? Evdeki hesap çarşıya uyuyor mu ? Varsa başınızdan geçen ilginç olaylar dinlemek isterim.
Temettü için RIO, BATS, IMB, GSK benim tuttuğum hisseler şu an UK'den. GSK 13'lerdeyken almıştım şimdi pek uygun değil gibi.
ytd
Temettüyü alınca haber ederim.
Bundan ben de şüphelenmiştim ama sonra investing'de birisi broker'ıma sordum şirketin merkezi UK'de sorun yok yazmış.
Hatta almıştım, şüphelenince geri satmıştım. Sonra o yazıyı görünce bir daha aldım.:) Şansıma da fiyat daha da düştü ben sattıktan sonra.
Şu anki ağırlığı çok yüksek değil zaten portföyde. O olay netleşsin diye büyük miktar almadım. O ne demiş bu ne demiş yerine parayı riske ettim kendi gözlerimle göreyim dedim :)
Shell Temettüden stopaj almıyorsa iyi. XOM alıyordum hep, Shell'i de koyarım portföye.
ytd
Yurtdisi portföyü olan arkadaslarin sayisi artmaya basladi.
Excel/Calc disi portföy yönetimi kullanmak isteyen arkadaslar var ise "Portfolio Performance" adinda open source bir programi tavsiye edebilirim. Tüm platformlar icin versiyonu var (Linux, Mac, MS)
Aktif portföyünüzü veya sanal portföyler olusturabilir. Alim/satim degerlerini, masraflari, temettüleri vs. girip tüm degerler takip edilebiliyor. Grafikler, analizler yapiyor. Aktuel verileri otomatik olarak calistiginda belirlenen sitelerden kendisi getiriyor, gecmis verileri yahoo'dan (veya baska sitelerden) aliyor vs.
API baglanti üyeliginiz varsa oradan veri alabiliyor. Hisse, ETF vs. aratip takip listenize alabiliyorsunuz.
Dil secimi olarak sadece DE ve EN var.
Kendim kullaniyorum. Paralel olarak Calc icinde de tutuyorum portföyümü.
https://www.portfolio-performance.info/en/
IB platformuna alışmaya çalışıyorum. Şimdilik bana çok karmaşık geldi dashboard yapısı. Herşey heryerdeymiş gibi, dashboard'u sadeleştirmem gerekecek. Firstrade'in güzel yanı hem sade olması hem de Morningstar, Benzinga ve briefing.com'u ücretsiz olarak platformlarına entegre etmeleriydi. IB sağolsun hepsini paralı yapmış. Real-time market datasından zaten geçtik de bari ücretsiz araştırma verisi verse. Demek ki hisseleri Firstrade'den araştırıp IB'den trade etmem gerekecek.
Güzel bir şeye benziyor. Deneyeceğim bunu. Linux'ta da çalışıyor galiba.
Investing'i kullanıyordum normalde ama investing kar hesabı yaparken sapıtıyor birden fazla para birimi ile alınmış hisse varsa.
Varsayılan para birimini USD yapıyorum mesela, diyelim iki ay önce 10bin tl'ye aldığım eregl hissesinin karını gösterirken tl cinsinden karı dolara çevirip gösteriyor. O da yanıltıyor. Alış esnasında TL olarak girilmiş maliyeti dolar olarak kaydedebileydik iyiydi investing'de.
ekleme: cık. beğenmedim. hisseleri tek tek aratıyorum, programa eklemek için. gelen sonuçtaki fiyat güncel değil. Habire EUR kullanmam için diretiyor. (EUR varsayılan para birimi, Avrupa'da yazıldığı için olabilir program) Investing + calc devam.
Fiyat verileri genelde 30 dakika gec oluyor. Cünkü verileri yahoo finance veya baska yerlerden aliyor herhalde. Real-time verileri kullandigini sanmiyorum.
Ancak para birimi isi ilginc. Programin sahibi para biriminin diger para birimlerinde tutulabilir yaziyor.
Hisse secerken verilerin alinmasini istediginiz siteyi, borsayi belirleyebiliyorsunuz. O esnada para birimi secebiliyorsunuz. Default olarak kendi data bankini baglamis. O zaman Euro istiyor sanki.
Bana yetiyor. Zaten Calc icinde tuttugum veriler öncelikli. Bu programi gün icinde bakmak istedigimde kullaniyorum.
Portföyümde 26 kalem varken Calc veri baglantilari güncellesirken cöküyordu bazen. O yüzden sadece USD, GBP güncellestiriyorum Calc'da. Geri kalan 9 kalemin güncel fiyatlarini manuel giriyorum 3-5 günde bir.
Yahoo finans api'si sağlıklı çalışmıyor diyorlar. Bir ara başlayacaktım böyle bir portfolio programı yapmaya javascript ile ama şu API seçiminde tıkanınca bıraktım. (yahoo'dan başka beleş api yok sanıyorum) Yahoo kendi api'sinin desteğini kesmiş hala çalışıyormuş ama her an patlayabilir diyorlar. Boş zaman bulursam kendi versiyonumu yazıcam.
Bedava olarak API'yi kapatti yahoo. Sanirim artik sadece ücretli olarak veriyor verileri.
Yahoo acikken CSV olarak indiriyordum Calc'da ve sonra kopyala yapistir 26 kalemi güncellestiriyordum.
Excel'de direk fonksiyon var hisse bazinda veri cagirmak icin ama Calc'da yok. Eskiden (Star adi altindayken) vardi bir fonksiyon.
Alpha Vantage, Finnhub vs. sirketler ücretsiz API üyeligi veriyorlarmis da, ugrasmak lazim.
Ugrasmak isteyenler icin olanaklar var gibi.