Sn.Cautionary sağolsun çok güzel bir konu açmış, konuya yazılan diğer şeyler bile çok güzel.
Sadece forumda kalmasın diye blog'a da eklemeye başladım yazılanları.
http://uzunvadeyatirim.blogspot.com....koclugu-1.html
Printable View
Sn.Cautionary sağolsun çok güzel bir konu açmış, konuya yazılan diğer şeyler bile çok güzel.
Sadece forumda kalmasın diye blog'a da eklemeye başladım yazılanları.
http://uzunvadeyatirim.blogspot.com....koclugu-1.html
Bu konuda bir çalışma yapmıştım, linkini aşağıda paylaştım :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...i-yanilsamasi/
Evet yuksek kalitede paylasimlar gelmeye devam ediyor ben de itibar puanlarimi comertce harciyorum. :)
Syg,
Ben de tek bir kritere gore yatirim yapmam ama hayatinda ilk defa hisse senedine uzun vadeli yatirim yapacak olanlar icin olmazsa olmaz iki kriteri
1. Sahibi kim?
2. Temettu veriyor mu?
olarak yazmistim.
Ben birinci kriterden asla vazgecemem.
Ilk baktigim budur..
Henuz kurumsallasamamis olsa bile benim ortagim kim olacak?
Nasil bir adam?
Gecmisi, sicili nasil?
Durust mu?
Devlete karsi olan yukumluluklerini yerine getirmis mi?
Vergilerini duzgun oduyor mu?
iscileri ile arasi nasil?
Siketinde sik anlasmazlik, grev v.s oluyor mu?
Ozel hayati nasil?
Aile hayati ne durumda?
Gece hayati var mi?
Icki, kumar vs gibi kotu aliskanliklari var mi?
Sagligina dikkat ediyor mu?
Magazin basininda goruluyor mu?
Siyaset ile icli disli mi?
Cocuklarina nasil bir egitim veriyor?
Isin basina gececek 2. kusak iyi yetisiyor mu?
Sorular cok cesitlenebilir ama genel anlamda ne demek istedigimi herkes anlamistir..
Syg,
1-Esas faaliyet karlılığı düzenli olarak artıyor mu?
2-Hisse derinliği mevcut mu? (Patron, spek hissesi vb. olmamalı)
3-Son 5 yıl, 3 yıl, 1 yıllık grafikleri nasıl?
Ilk iki kriterden gectikten sonra hissenin aylik dolar bazli grafigini cizdirir ve en az 10 senelik tercihan 20 sene 45 derecelik bir aci ile cikis trendi ararim.
Bu bana sirket hakkinda cok cok fazla sey anlatir.
Syg,
1. Temettü verimliliği
2. Yıllık getiri (10 senelik)
3. 10 yıllık getiri
ilk bakılan kriter olarak cevaplıyorum.
sanayi ve banka şirketlerinde f/k
gyo larda pd/dd ye bakarım.
örneğin f/k sı 20 olan bir şirket, babamın şirketi olsa ilgilenmem.:)
Yanıtlar için teşekkürler...yarın cevapları toparlayıp, kendi fikrimi yazacağım. orijinal, daha önce başka birinin bahsetmedigi bir parametre olacak...belki de bu başlıktaki en faydalı yazılarımdan biri olacak.
önbilgi: şu ana kadar büyük kriz gelmediği için ve piyasada balon olduğunu düşündüğüm için uzun vadeden ziyade kısa-orta vade işlemler yapmaktayım. krize kadar bu sistem, krizden sonra tamamen temettü veren, istikrarlı bir biçimde kar açıklayan bist-50 kağıtlarından bir portföy yapmayı ve 5 yıl ekranı kapatmayı hedefliyorum.
hisseye girme parametrelerim:
1-son 2 yılda gördüğü zirveden %50 düşmüş olması. (usd veya tl bazlı)
2-bedelli sermaye artışı yapmamış olması, veya bedelli sermaye artış cycle'ına denk gelmeyen vadeyi seçerim. 5 yılda 1 yapmışsa ve önümde 2-3 yıl daha varsa girebilirim.
3-pd/dd < 2 olmasını tercih ederim. eğer çok karlı, her geçen gün karlılığı artan, temettü veren, çok kar eden yani amiral gemisi bir hisse ise bunu göz ardı edebilirim.
4-şirket zarar ediyor olabilir, bu zararı önümüzdeki çeyreklerde karlılığa çevirmesinin imkanı var mıdır diye bakarım. neden zarar etmiş, zarar etme sebepleri ortadan kalkacak gibiyse girerim.
5-işlem derinliği olmalı, milyon tl altında işlem hacimleri olan tahtalara bulaşmam
hisseden çıkma parametrelerim:
1-usd veya tl bazlı %50 kar edene kadar 2-3 yıl vadeli taşırım. %50 kar gördüğüm an satıp başka kağıtlar ararım.
2-%50 kara ulaşmadan geri çekilmeler yaşandığında take profit noktam %30'dur.
2-usd veya tl bazlı %20 zarar stop loss noktamdır.
bu dedeklerin önceki krizler için geçerli. Şimdi bir kriz gibi bişey olsa borsa çok düşse bile bunlar çok düşmez. sanmam. Senin gibi yığınla kişi tetikte bekliyor bu hisseler için. sürpriz temettü hisseleri bulmalı. Ayrıca kriz çıktığında elde para olacak mı o da var.
Hisse senedi secimi ve zamanlamasi bir sanattir..
Yine de ortak kriterler cikacaktir..
Onlari ortaya cikarabilirsek yeni baslayanlar icin guzel bir yol haritasi olur.
Ben de sn. Cauti'nin yazisini merakla bekliyorum.
Syg,
önceki krizler sonraki krizler gibi bir ayrım yok. kuzey kore japonya'ya füzeyi çaktığı gün kimin eli al butonuna gidecek? umarım olmaz ama büyük istanbul depremi olsa maazallah kaç taban yer bist düşünmek bile istemiyorum. almak isteyene muhtemelen her yerden verecekleri için yığınla kişi dediğin herkes önce zarar edip sonra volatilite ve testere hareketleri eşliğinde bir güzel kıyılıp ufak karda dökülecek.
o yüzden tasarruf önemli. kriz çıktığında elde maksimum nakit bulunması temel hedef.
Arkadaşlar merhaba
Temettu Yatırımcılığı ile ilgili olarak sizlere sormak ıstedgım bırsey var.
Dıyelımkı bır yatırımcı arkadas bırıkımlerını borsada temettu hısselerınde değerlendirdi ve seneler ıcınde buyuk bır meblaya ulaştı. Temettü verırımini ülkemizde yuzde 8 olarak kabul edelim..
Bu yatırımcı arkadasın portfoy degerı 3 milyona ulaştı Dıyelım. Bu durumda senelik olarak. 240 bın tl temettü aldığını var sayalım.
Bu durumda ınsanda soyle bır dusunce hasıl olmaz mı?
Ben elimdeki 3 milyon ıle ticaret yaparak yuzde 20 25 kazanmak varken neden yuzde 8 temettu gelırıne tamah edeyım?
Dusuncemde haklı mıyım?
Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
https://seyler.eksisozluk.com/okurke...&utm_term=post
Sn.Dudu'nun eski bir yazısı vardı. Ticaretle kıyaslamanız adına aşağıda paylaşıyorum.(Alper Ünsal'ın blogundan)
https://uzunvadeyatirim.blogspot.com...ann-onemi.html
Bence de haklısınız. Yapabilen yapsın zaten.
Ben yapamadığım için temettüye yapıştım şahsen:) Birde rahatı seviyoruz galiba, her yıl bir milyon kapanan iş yerinin yerine açılan yeni bir milyon işyerinden birisi olma cesaretini göstermek yerine, zaten açık olan bir sanayi, finans vb. kuruluşunun ultra küçük ortağı olmak kolayımıza geliyor.
Eğer tek bir kriter ile uzun vadeli portföy için alım yapacağımız hisseleri seçecek olsaydık, hangi kritere bakardınız,
Gelen cevapların tümü güzel, cevapları şöyle grupladım,
i-) Ortak olunan firmanın sahibi kişi, aile, grup iş ahlakı, mazisi, dürüst-güvenilir olması= 4
ii-) Öz sermaye karlılığında istikrar= 2
iii-) Zarar etmemesi, az çok kar edebilmesi
iv-) Uzun dönemli kar trendi
v-) Esas faliyet karındaki düznli artış,
vi-) Temettü verimliliği,
vii-) fk
viii-) Gördüğü son tepeden %50 kadar geri çekilmiş olması.
Biz aslında hisse seçerken, hissenin kendisinin ya da sahibinin geçmişine bakıp, geleceğini tahmin etmeye çalışıyoruz.
Bir hisse düşünün, karını sürekli arttırıyor, düzgün bir gruba ait, satış hacmi, karlılık vs, 5 sene boyunca mükemmel bir trend yakalıyor...Bu hissenin bu fiyatlamaması mümkün mü? değil tabii ki. Peki serbest piyasa ekonomisisnde bir sektörde bu kadar tatlı büyüme, kar istikrarı vs varsa, bu sektöre pek çok oyuncu girmek istemez mi? bu pastadan pay alınmaya çalışılacaktır.
Bu nedenle, eğer hisse tüpraş gibi dev bir tekel değilse, ya da aselsan-kurulum maliyeti yükske-arge için zaman ve para gerektiren bir firma değilse....hissenin bu trendini sürüdürebilmesi çok çok zordur.
hatta tüpraş bile tam bir tekel sayılmaz..socar ın rafineri yatırımı biraz zaman alacak, ama 2-3 sene sonrasına bitecek...bu nedenle tüpraş ın karlılık trendini sürdürebilmesi mümkün olmayacak.
Arkadaslar tekrar merhaba...
Sormak ıstedıgım bır sey daha var..
Unlu bir iş adamının bir gazeteye ilan verdiğini düşünelim...
İlan su sekilde olacak
Asagidaki şartlara uyan kişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda en düşük teklifi veren kişiye ömür boyu istediği ödeme aylık olarak yapılacaktır...
Şartlar
1. Kişi metropolde yasamıyor olacak
2.Kendine ait bir evi olacak.
3.evli olacak
4.iki adet cocugu olacak. Cocukların biri 16 biri 10 yasında olacak.
5.bu odemeyi almaya hak kazanır ise herhangi bir iş yapmayacak ve var ise tüm gelirlerinden feragat edecek(kira, emekli maaşı, temettü geliri vs..)
Bu kriterle sahip kişiler iş adamına bir fiyat yazarak teklif gönderecek. İş adamı ise en düşük teklifi gonderen kişiye ömür boyu teklifindeki rakamı aylık olarak odeyecek. Odeme senelik olarak enflasyon oranında artırılacak.
Siz bu kriterle uyan biri olsanız ne teklif verirdiniz?
Uygulamaya gerek yok. En yetkili mercii olan SGK nın sitesinden, ne kadar emekli maaşı alacağınızı iki dakikada hesaplayabilirsiniz :) Linki aşağıda ...
https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/
Benim teorim şu, bir hisse, yukarıda bahsettiğim gibi özel koşullara sahip istisnai bir hisse değilse...üstün performnası sayesinde her yıl ortlama enflasyon üzerinde %20 ve daha fazla getiri getirise....4 yıl sonra "grafik pahalı" hale gelir. nedir grafik pahalı,
i-) fk, pd/dd, ina vs pek çok değerleme yöntemi ile ilgilenmez..sadece geçmiş yıllardaki fiyat artış performansına bakar ve belirlenen kriter üzerinde bir artış yaşamışssa...bu hisse için graik pahalı denir..isminin, cisminin, diğer tüm parametrelerinin bir önemi yoktur...bu hisse pahalıdır ve uzun vadeli olarak portföye alınmamalıdır.
ii-) teknik analiz ile ilgilenmez, bir hisse tepeden yarı fiyatına inmiş bile olsa hala grafik pahalı olabilir.
iii-) basit bir hesapla hisse son 4 yılda ortalama yıllık %19 artmışsa 4 yılda 2 katına çıkmıştır...ve bu getiri enflasyon hariç %8 lik bir getiri olduğu için makul bir artıştır...8 yılda 4 e katlması da makuldür bu şekilde.
Ama hisse 8 yılda 7-8 katına çıkmışsa...bu hissenin bu performansı rekabet koşulları ve piyasaya girecek yeni oyuncular, ya da diğer oyuncuların yapacakları hamleler nedeniyle sürdürebilmesi imkansızdır.
Ben bu kriteri 1. krşter olarak şöyle uyguluyorum: hisseleri pek çok kriter ile eledikten sonra finale kalan hisselerin en az 4 yıllık, eğer mazisi daha eskiyse 8 yıllık grafiklerine bakıyorum...(hatta bazı durumdalrda 20 sene kadar geri gitmemiz gerekebilir...örneğin gübre fabrikaları)..bu iki parametreden birinde grafik olarak pahalı çıkıyorsa ALMIYORUM.
Benim içim 1. sıra koşul bu..aslında bu koşulu 1 ya da 0 koşulu gibi kullanıyorum...bu koşul sağlanmıyorsa...hisse diğer tüm koşulları sağlamış olsa bile almıyorum.
Ne demiştik her 4 yıl için 2 kat, 8 yıl için 4 kat getiriler makul...zira ilgilendiğimiz hisseler zaten başarılı, performansı iyi hisseler...ama bu getiriler 4 yıl için 4 kat, 8 yıl için 8 kat sınırlarını aşıyorsa kesinlikle ilgilenmiyorum.
anlatmak istediğimi 1-2 hisse üzerinden örneklerle anlatacağım.
Tek kelime ile grafik pahalı=sadece reel getiri grafiğine bakıp hisse için bu alınamayacak kadar pahalı demektir...başka hiç bir parametreye bakmaya gerek yoktur.
Bu anlattıkların için türk traftör mükemmel bir örnektir...vaktim olursa grafik olarak da detaylı anlatırım. özetle,
hisse 2009 yılında 2 tl civarında dip yapmış(düzeltilmiş fiyatlar), tam 4 sene sonra 50 tl leri görerek 25 kat artmıştır...en fazla 4 kat artmış olmalıydı 4 senede...hadi kriz şartlarını boş verip, 2005 e gidelim, o zaman ki fiyatı da 2 tl...ne demiştik 8 senede de en fazla 8 kat artmış olmalı..ama hissemiz 25 kat artmış.
Bu güzel hisse, pek çok keirteri tutturan, çarpanlarına göre pahalı olmayan bu hisse grafik olarak pahalı...2013 de bu hisseyi 50 tl den almam demiş sistemimiz....2013 den sonra ne olmuş...2017 ye gelmişiz, 77 lerde şu an...normalde en az 2 ye katlaması gerekirken %50 kadar ancak artmış.
neden? tek kelime ile yorulmuş...önceleri uzel in yaşadığı sorunlardan faydalanıp müthiş bir rekabet avantajı elde etmiş, bunun kaymağını yemiş...ama yavaş yavaş piyasaya yeni oyuncular girmeye başlamış...son duyfuğum haberlere göre pek çok yerli ortaklı yabancı firma çalışması var..traktör piyasasında karlılık hiç bir zaman son 10 senedeki gibi tatlı olmayack türk traktör için.
[IMG]https://i.hizliresim.com/kXk5Zv.png[/IMG]
2016 yılının yıldızı ege endüstri olmuştu..kısa sürede fiyatını 2 ye katlamıştı...üstatlar uzun vadeli portföylere ekliyordu bu hisseyi...pek çok ky, acaba uzun vadeli alınır mı diyordu...benim cevabım netti...grafik olarak pahalı, hatta çok pahalı..isterse uzaya gitsin, ben uzun vadeli portföye böyle bir hisseyi almam.
2016 yılının yıldıızı, 2017 de %50 artan borsaya rağmen yerinde saydı...son bir senesine bakan ucuz bile bulabilir...ama son 4, son 8 seneye göre grafik pahalı hala...uzak dururum ben.
grafik pahalı bir hisse birkaç sene daha pahalı kalmaya devam edebilir, endeks üzeri getiriler bir süre sonra kendini negatif ayrışmaya bırakacaktır...çok çok istisnai durumlar dışında iki dönem grafik pahalı olmayı becerebilen(4 ve 8 yıl kriterleri) hisse sayısı bir elin parmağını geçemiyor...bunları bulmaya çalışmak ise sayısal lotoya bel bağlamak gibi bir şey.
İşte hocam, tobo, obo gibi seylere bakmiyoruz...sadece 4 yıl, 8 yıl performansı ne ona bakıyoruz..,kaç kat yapmış,.,fk si dusuk olabilir, satış patlaması yaşıyor olabilir,,,pek çok temel analiz yöntemine göre ucuz olabilir.
Ama grafik olarak pahalı, gerisinin bir önemi kalmıyor.
Biraz geç olabilir ama kendi görüşümü paylaşmak isterim. Hisse seçimi için elbette birden fazla sebep var ama tek kriterin olsa derseniz, gavurca tabiri ile "growth" derdim. Borsalar ve senetler için büyüme herşey, büyüme beklentisi yoksa elinde senedi tutmak için özel sebepler olması gerekir.
Büyüme borsaların temel dinamosudur. Sektör ve senedin 10 yıllık büyüme projeksiyonunu yapabilirseniz fk üzerinden yaklaşık tahmini fiyatı da bulabilirsiniz.
Konu büyümeye gelmişken çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konuyu da belirtmeden geçemeyeceğim. Sürdürülebilir büyüme sağlama şansımız var mı? Ülkemiz yıllardır ve on yıllardır hep cari açık verir. Nedir bu cari açık; 10 TL gelirin varken 11 TL harcarsın ve aradaki 1 Tl'yi birilerinden borç alman gerekir. Kişi için de aynı ülke için de. Bu 1 Tl'yi işler iyiyken herkes borç olarak verir. Ama ne zaman ki herhangi bir sebepten dur kardeş bu ay sana borç veremeyeceğim der, o zaman işler sarpa sarar işte. Bizim adına kriz dediğimiz şeyler de böyle yaşanır. Cari açık verdiğimiz sürece bu kriz bir zaman ansızın yeniden gelebilir, o zaman da ne local para birimi kalır, ne tahvil ne de yıllarca bakıp büyüttüğünüz borsa senetleri. 2000'leri hatırlayanlar vardır, her gün satış fırsatı bile vermeden senetlerin taban olduğunu ve yerel paranın sürekli değer yitirmesini izlersiniz.
Geçmişe bakıp keşke şu hisseyi alsaymışım diyenler olduğu gibi, ben de keşke şu ülkenin borsasına yatırım yapmış olsaydım diye hayıflandığım oluyor. Sadece fonlar üzerinden dahi yatırımlar yapılabiliyor. Ne yazık ki, bir bölümünü yatırdığım portföy buradaki yatırımı fersah fersah geçti, keşke biz de cari açığı olmayan, enflasyonsuz bir ülke olsaydık.
Demem o ki, sürdürülebilir cari açık diye birşey yoktur bence, sürekli ötelenen bir sorun vardır ve o sorun hep halının altında bir yerde durur. Yatırımları çeşitlendirirken bunu da gözönünde bulundurmak gerekir.
Yeri gelmisken bir update yapalim.
Bu vatandas bakti mal sahibi ile isler ciddilesiyor, adam ya kirayi artir ya cik git diyor ve devretme hakkini da vermiyor, ki kontrat bitince baska bir sansi da kalmiyor, alternatif olsun hem de yakinimda bana rakip olmasin diye eski cafesinin 2-3 kati buyuklugunde bir cafeyi evini ipotekletip salt banka kredisi ile acti.
Hesapta 3 yilda kredi bitecek rahatlayacakti, bu sene 5. sene bitti hala anaparanin buyuk bir kismi duruyor, hatta bir ara bakti anapara da artiyor, is kontrolden cikiyor, panikledi ve apar topar yazligini satip borcu biraz azaltti.
Su anda %15 kredi faizi orani ile sadece yillik faiz odemesi toplam 200-250K arasinda tutuyor.
Birinci dukkani devretme hakki yok, onu devredip borcu kapatarak/azaltarak tek cafe ile yola devam etme sansi da ortadan kalkti.
Ikinci dukkani devretse, ustune oturdugu evini, kullandigi arabalari da verse, kalan borcu kapatsa, satip satip yedigi, car cur ettigi tuprslarin artik yarisini bile geri de alamiyor malesef.
Bu arada o tirmalayadursun orada, 82K tuprsi olan 2018 Nisan'da hic bir sey yapmadan, sadece bekleyerek, yuvarlak 1 Mio TL temettuyu net ve nakit olarak cukkalar.
Syg,
Evet, "grafik pahalı" kavramı icin deneyimli arkadaslardan yorum alabilir miyim?
Bu arada grafik pahalı kavramı hisse alırken dikkate alınır, çıkış yaparken değil. Onun icin farklı kriter set leri olmalı zaten.
Benim 20 yillik dolar bazli grafiklerimde olusan 45 derecelik cikis trendinde asagi veya yukari bir bozulma var ise yani hareket kanalinin disina cikis ben de o hisseye soguk bakiyorum.
Siz 4 yil icin 4 kat 8 yil icin ise 8 kat siniri koymussunuz.
Zaman skalasinin esit oldugu durumda, 45 derecelik bir egim yillik ne CAGR orani ile olur belli zaten.
Syg,