Originally Posted by
Cautionary
Yavaş yavaş hisse konularına girmişiz. Zamanı da gelmişti zaten. Şimdiye kadar temel stratejileri konuştuk, tasarrufun önemi, erken emeklilik fikri neden-nasıl ortaya çıktı, 15-20 hatta 30 sene sonrasını neden şimdiden planlamalı ve hazırlığını yapmalıyız vs? Reel kazanç için hisse senedi yatırımı vazgeçilmez demiştik.
Hisse senedi yatırımını ikiye ayırabiliriz,
i-) Uzun vadeli, aylık gelirin %1-5 i ya da tasarrufların %10-30 u ile düzenli aylık olarak belirlenen hisselerde alım yapılması...Burada alım zamanı ay sonlarıdır, ve satış yapılmaz...hedef 10-15 sene sonra ciddi bir temettü geliri ve hisse fiyat atışı ile portföy büyümesidir...Önemli olan alınacak hisselerin seçimi, ve performansı zayıf kalan hisselerin elden çıkartılıp yenilerinin eklenmesidir...Yani alım ya da satım mekaniktir, zamanı bellidir..sadece yılda 1-2 kez portföydeki hisseler değerlendirilir ve kalacak ve gideceklere karar verilir. Hisse seçimi kritik konudur.
ii-) Hisse senedine ayırabilceğiniz belli bir birikiminiz var. 50-250K arası diyelim...Şimdi birinci yöntem burada işe yaramaz..Çünkü bir anda yüklü bir giriş yapacaksınız..Bu parayı borsa tepede iken girmiş olursanız, uzun yıllar zararınızı çıkarmanız mümkün olmayabilir. Birinci yöntemde sıfırdan ve her ay 100-500 tl gibi bir rakam sokarak yatırım yapacağınız için giriş zamanı ÇOK önemli değildir...Ama bu maddede giriş rakamı-zamanlama çok önemli hatta HAYATİ dir.
Bu nedenle her iki yatırım türünde de hisse seçimi önemli olmasına rağmen, ikinci madde de hataya toleransınız daha az olacağı için hisse seçimi hayati önemdedir.
Peki nasıl seçeceğiz bu hisseleri?
Hisse secimi konusunda en onemli ve olmazsa olmaz iki kriteri daha once yazmistim.
Bunlar anayasanin degismez ilk iki maddesi gibi diyelim.
Bu vesile ile tekrar edeyim.
Gerekirse bu iki kriteri biraz acariz beraberce.
1. Sirketin sahibi kim?
2. Temettu veriyor mu?
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri