Yukarıda yazıldı. co.uk'tan giriş yapmamıza rağmen bizim hesaplar ABD'de tutuluyormuş. Vergi dairesi ile bilgi paylaşımı falan da yok.
Bunu ben kendim teyit etmedim. Yukarılarda bir forum kullanıcısı sormuş müşteri hizmetlerine.
Printable View
Gri liste/yaptırım durumlarını bilemeyeceğim. TdAmeritrade de ABD merkezli ama onlar da var olan hesapları kapatmadılar. Sadece yeni hesap açmayı durdurdular. Bence gri liste biraz gri bir konu. Öyle çok net bir yaptırımı yok benim anladığım kadarıyla. En azından ABD'nin başındaki zatın canı sıkılıp bizimle uğraşmaya karar verinceye kadar bir aksiyon alacaklarını sanmam.
ytd
Firsttrade denen şirket birden panikleyip Türk kullanıcıları dehlemiş olabilir. Bazıları çok paranoyak. Firsttrade'i de ilk defa buradan duydum. Bütün brokerları bildiğimi iddia etmiyorum tabi ama redditte falan çok gezerim hiç ismi gözüme ilişmedi daha önce.
Firstrade ilginç bir broker firması. NY'da bulunuyor. Şirket Çinlilerin. İçi, dışı, müşteri temsilcisi hepsi Çinli. Haliyle benim Bilkent İngilizcesi bazen adamlara fazla geliyor. Ufak bir sorumu bile 2-3 mail tekrarlamak zorunda kalıyorum. Ama Allah var platformları müthiş. Bir kere Morningstar platformlarına entegre ve ücretsiz kullanılıyor. Bu mükemmel bir şey. Komisyon oranları 0.
Çinli dedin mi olay bitmiştir. Ağızlarıyla kuş tutsalar, değil sıfır komisyon, her alsat başına bana para ödeseler bulaşmam.
Ytd
platformda çok yeni sayılırım. kısa süreli burada olsam da -geçmişi de okudum, gözlemlerim hisse lotları harici etfler üzerinden konuşursak s&p 500 genelde baz alınarak ilerleniyor. warren buffett'ın söylemleri de bu yönde? ben de aksine lars kroijer (https://www.kroijer.com) kafasındayım. başka gezegenden yatırım yapılma imkanı olsa onu da katarım o derece:) daha az kazanacağım su götürmez gerçek. uzun vadeli düşünüyorsanız bu kaç sene? esasen 10 sene bile finansal açıdan çok uzun bir süre değil. yatırım tavsiyesi sunmadan düşüncelerinizi merak ettim. ikna olursam alternatif bir sepet yapmak isterim.
Warren Buffet'in S&P 500 yi tavsiye etmesi normal. Adam ABD'li ve orada yasiyor.
Ancak diger ülkelerde yasayanlar (benim su ana kadar gördüklerim/okuduklarim) daha cok dünya endexlerine yatirim yapiyor.
Karistiranda var, cesitli ülkelerin, bölgelerin, EM vs. endexlerini ayri ayri alip portföy kuranlar var örnegin.
Bu adami duymamistim simdiye kadar. Kisaca göz gecirdigimde, anladigim kadariyla dünya endex fonu + bond fonu yatirimini tavsiye ediyor (yanlismiyim?).
Vanguard LifeStrategy Funds benzer sekilde (cesitli orantilarla olan hisse + bond ETF'leri). Aslinda Vanguard'da kendi ETF'leri ile kurmus bu ETF'leri de, biraz daha fazla komisyon aliyor. Hem icindeki ETF'lerden hemde bu ETF'den para kazaniyor yani.
Sahsen cok cesitlendirmek isteseydim direk Vanguard FTSE All Word ETF'ini alirdim. Yaninda mutlaka bond istiyorsam da ETF bondu alirdim da, bond uzun vadede bence gerekli degil.
https://investor.vanguard.com/mutual.../lifestrategy/
Redditçilerin favori ETF'lerinin başlıcaları:
QQQ (finans hariç Nasda-q100 olması lazım), TQQQ (3x kaldıraçlı QQQ), VTI (Total US Stock Market), VT (Global Stock Market), VOO (s&p500)
---
Benim VOO yerine aldıklarım VUSA/VUSD o da İrlanda'da tutuldukları için. Şu an başka da ETF'im yok.
TQQQ'ya 10 sene önce koyulan 1000 ya da 10bin dolar 1.7 milyon olmuş diye bir başlık vardı geçen redditte. Kaldıraç sakat iş tabi ama risk almak isteyen varsa düşünebilir.
Nasda-q100 tabanlı etf'ler bitcoin gibi. Çıkarken s&p500'ü tokatlıyor ama sistem çöküşlerinde de en önden gidiyorlar ve toparlanmaları çok daha geç oluyor.
s&p500 daha çok az olsun benim olsun kafasına göre.
ytd
Borsalar böyle rekor üstüne rekor giderken TQQQ alabilen varsa onu tebrik ederim. :)
ytd
ABD Vanguard fonlari AB icerisinde satilmiyor artik. Cünkü Vanguard ABD'de bir cesit kooperatif konumunda bildigim kadariyla.
Zaten IRL'da da kurulan Vanguard ile ABD'deki Vanguard ayni konumda degiller. IRL'da daki bildigimiz yatirim sirketi (Vanguard'a ait tabi). Bir de vergi durumundan UCITs olmalari lazim. Yoksa ülkelerin maliyede olan listelerine girmiyor ve tüm vergi beyan detaylarini kendiniz cikarmaniz/hesaplamaniz gerekiyor.
evet, dünya endeksleri ve biraz da bondları tavsiye ediyor. benim de şu an ilerlediğim %85 dünya endeksi ve %15 bondlar. neden yüzdeler böyle derseniz bilmiyorum tamamen içgüdüsel. genel kanı olarak hesaplama ikiye ayrılmış. kimisi (40yaş-şimdiki yaş)*2 bondlara ve gerisi hisse derken kimileri de 120yaş-şimdiki yaş= hisse ve geri kalanı bond diyor. tabii ki bu tamamen kişinin mevcut şartlarına göre ve risk iştahına göre değişir.
özellikle son 10-20 yıl abd şirketleri yürütücü ve denizaşırı ülkelere de etki ediyorlar -özellikle teknoloji ağırlıklı olanlar. abd'de yaşayanlar -kimisi milliyetçilikten kimisi dünya gerçeklerinden abd dışı piyasalara güvenmiyor ve dünya endekslerindeki oranı abartı buluyorlar. oysa john c. bogle yanlışım varsa düzeltin kendisi vanguard'ın kurucusuydu ve %40 abd dışını öneriyordu ve bu yüzden bogleheads diye bir kavram çıktı. çeşitlendirme de nereye kadar nasıl çeşitlendirme?
öngörüler herkese göre değişir tabii ki de geçmiş yıllarda abd'nin sessiz kalıp abd dışının yükseldiği dönemler olmadı mı? oldu. ee o zaman eğer uzun vadeli düşünüyorsam, neden sadece abd endeksli düşüneyim ki diyorum. benim portföy bu kadar konuşmuşken vt+bndw. daha önce schd+schy şeklinde temettü olarak ileriyordu fakat w.buffet da temettünün sadece illüzyon olduğunu savunuyor. buyur buradan yak? temettü emekliliği olarak başarıya ulaşanlar var. hatta bu başlıkta yazan bir arkadaşımız öyle eğer yanlış gözlemlemediysem başarıya ulaştı. yüklü girmedikten sonra temettünün yararı olmayacağını idrak ettim ve olabildiğince basit gitmenin şahsım adına daha doğru olduğuna kanaat getirdim.
ölçüm de gece başımı yastığıma koyduğumda önceki yatırımlarımı hiç düşünmemem. şu an hiç düşünmüyorum mesela. güvence adına yine emtia var. heyecan, günümüz ve geleceğe uzak kalmama adına kripto piyasasına ufak da olsa oynaşıyorum. en nihayetinde kafamda yine sorular eksik olmuyor, çoğu meraktan. ülkemiz çerçevesinde bist, yatırım fonlarına, beslere ve hayat sigortalarına başlık dışı konu olduğu için dalmak istemiyorum.
Bence bond dahil istediginz basit portföyü kurmussunuz.
Kafanizda rahat. Daha da kafa yormaniza gerek yok.
Sadece bonda, yasiniza bagli olarak, gerek yok diye düsünüyorum. Bond sadece kriz ortaminda portföyünüzün daha az düsmesine yardimci olur.
50% yerine 45% düser olsa olsa. Ancak zaten cok uzun vade ve temettüye ihtiyacim da yok diyorsaniz, komple VT daha mantikli gibi.
teşekkür ederim. öğrenmeye çalışıyorum yol yakınken yanlış bir durum varsa dönebilirim diye. herhangi bir portföyün gelecek için en iyisi olduğunu taahhüt etmek tabii ki de çok zor ve lüks. acemi olarak böyle devam edeyim öyleyse. ileriki zamanlarda öğrendiklerime dayanarak -çok bildiğini sanmak da iyi değil, davranışlarım değişirse artısıyla eksisiyle deneyimlerim artık.
düzeltme: önceki yazımdaki hesaplamada (şimdiki yaş-40)*2 bond diye düzelteyim. tabii kime göre neye göre. çok karşılaştığım için belirttim.
Evet arkadaşlar ben hala hesabımı Firstrade'den transfer ettiremedim. Tam bir Türk mantığıyla işleyen broker'a denk geldik. Girerken alıyorlar ama çıkarken salmıyor p*çler.
Bu arada işin detayı tam olarak şöyle; Firstrade'de 2020 yılında W8-BEN doldurdum TC nosu ile. Sene sonunda bana temettü gelirimi gösteren 1042-S belgesini gönderdiler. Belgede foreign tax payer id olarak benim TC yazıyor. Ne güzel temettüyü almış vergimizi paşalar gibi vermişiz. Fakat bunlar Biden'la bir olup bana kapıyı gösterince dedik "IB'ye geçelim bari". Neyse uzatmayayım IB'den fund transfer başlattık fakat tam 3 kere reject yedik :).
İlkinde Firstrade fund transfer için hesabında "75 $ cash yok hacı" diyerek 3 gün sonra reject etti. Olmaz tabi tüm parayı hisseye basmışız, ihtiyaç akçesi bile bırakmamışım. Neyse 2-3 kağıt sattık hesaba biraz cash koyduk. IB'den yeniden fund transfer başlattık. 2 gün sonra bir reject daha. "Buna niye reject çektiniz lan çekikler" deyince adamlar "hacı abi, T+2" bekleyeceksin" diye cevabı yapıştırdılar. Haftasonlarını da katınca T+2 oldu mu T+4. Nur topu gibi 3.reject'i ise 2 gün evvel yedim abiler. Bunun bahanesi ise IB'nin belirttiği tax numarası ile Firstrade'de kayıtlı tax numarası aynı değilmiş. Her iki tarafta da aynı adamım ama farklı tax numaralarım varmış. IB'ye sordum durumu dediler ki "biz sana non-resident olduğundan tax id 99999999 atadık". Dedim "iyi b*k yediniz". Durumu IB'nin chatinde ki hintliye anlatınca, bana "Git Firstrade'e sor bakalım sana hangi tax numarasını atamışlar, öğren gel düzeltiriz." dedi. İşte işler tam bu noktada karışıyor. Adamlara mail atıyorum "Thank you" diye cevap veriyorlar. Bir daha yazıyorum bu seferde "senin tax id numaran başka" diyorlar. "Ulan söylesenize, devlet sırrımı ?" diyorum. El cevap "tax id numaranızın son hanesi 5060" :). Güler misin ağlar mısın ? Dünya kadar işim var nelerle uğraşıyorum. Saat 4 olmuş sinirden uyuyamıyorum emenike.
UK için şöyle bir ETF buldum:
https://www.investing.com/etfs/vanguard-ftse-100
Tek tek hisse aramadan sterlin bazlı temettü toplamak isteyenler için bir alternatif olabilir. Verimi ~4%. Fiyat 7-8 sene boyunca 24 ile 35 arasında gidip gelmiş. Şu an 31.57.
Fena değil gibi.
ytd
Portföyümü degistirmeden önce düsünmüstüm bir ara. Iyi de temettü verir (4,5% civari).
Ancak cok yerinde saymasi pek sarmamisti.
LSE'nin olumlu büyüyecegini düsünenler icin iyi bir secim olabilir.
Ancak IRL ETF'idir. IRL stopaj almaya baslarsa stopaj ödemek zorunda kalirsiniz.
Ek: Temettü verimi düsmüs. 2020'de 2,60%, 2021'de 3,99%.
UK'in büyüyeceği falan yok görüntüye göre. Tek artısı stopaj yok bir de düzenli pound geliri olması. 4% de fena değil, 1%'i vergiye gitse net 3% kalır.
Şimdi getirisi düşmüş ama geçmişte düştüğü yerlere yeniden gelirse düşünülebilir sanki. Buralardan iğne olsun diye bir miktar alabilirim ben.
ytd
13 gün önce Midas'a yolladığım e-postaya cevap gelmiş.
"....
Yabancı aracı kurumların Türkiye'de açılmış hesapları kapatmaları durumunun yerli bir firma olan Midas'taki hesaplarınızı etkilemeyeceğini iletmek isterim.
..."
Bu kaldıraçlı pörtföy epey incelenmişti adına hedgefundie diyorlar ve HEDGEFUNDIE's Excellent Adventure (UPRO/TMF) diye geçiyor. Bunun orjinalinde aslında sp500 var ama sonradan yerine NASd** koyanlar da oldu. Detayları burada
https://www.optimizedportfolio.com/h...die-adventure/
@gio
Korijer ‘in belirttiği aslında boglehead pörtföyü.
Kısaca global all World hisse senedi ve ve global bond market öneriyor bogleheadlar Amerika dışındaki yatırımcılar için.
https://www.bogleheads.org/wiki/Simp...-US_portfolios
Özet
Alıntı:
Two fund accumulating portfolio
Fixed income EU investor
ISIN IE00BDBRDM35, AGGH / EUNA - iShares Global Aggregate Bond ETF EUR Hedged
Determined by asset allocation
Any
ISIN IE00BYZ28V50, IGLA - iShares Global Government Bond UCITS USD ETF Acc
ISIN IE00BG47KJ78, VAGU - Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF - USD Hedged[note 3]
Equities Any
ISIN IE00B4L5Y983, IWDA / EUNL / SWDA - iShares Core MSCI World ETF
ISIN IE00BK5BQT80, VWRP / VWRA / VWCE - Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
ISIN IE00B6R52259, SSAC / ISAC / IUSQ - iShares MSCI ACWI UCITS ETF
Determined by asset allocation
eksisozlukte IB hakkinda bi entry'ye denk geldim. bu dark pool özelliğini kapatıp mı kullanıyorsunuz, daha önce hiç tartışıldı mı bu konu forumda ?
https://eksisozluk.com/entry/129481419
Alıntı:
özetle bu küçük yatırımcılara yönelik sıfır komisyonla iş yapan aracılar, tıpkı demo forex hesabı gibi, borsa dışında sizin portföyü hesabınızda gösteriyor, alım satımı borsa'daki fiyatlara göre yaptırıyor, ama paranız interactive brokers'dan belki hiç çıkmıyor. adamların kasasında alım satım yapıyorsunuz. hisse sizin olmuyor.
bunu engellemenin yolu var. trader station uygulamasını kurar, konfigürasyondan "dark pool" seçeneğini "kullanma" şeklinde ayarlar, alım satım emirlerinizi de kağıt hangi borsada işlem görüyorsa (atıyorum nasd**) onu kullanacak şekilde girerseniz klasik borsadan alım satım şeklinde işliyor.
Londra da yaşayan kayınçom oradaki borsadan borsadan uzun vade ve iyi temettü veren temeli sağlam şirket hissesi sordu bana .
Öneri , fikir mahiyetinde , bilgisi olan biri fikrini söylerse memnun olurum . Teşekkürler.
Yurtdışına gönderme sorulmuş ama ben bu hafta IBKR'den Türkiye'ye USD olarak çektim. IBKR'den talimatı vermem ve Türkiye'deki Ziraat Bankası hesabıma geçmesi 1 saat bile sürmedi, 50 dakika da geldi. Üstelik hiçbir kesinti de olmadı, IBKR'den ne gönderdiysem aynen hesabıma geçti. IBKR, muhabir banka, Ziraat vs kimse bişey kesmedi:halay:
Selamlar, asagida Garanti bank , fon listesi,
dikkat edilirse bazi fonlar TL bazilari USD ve Euro ile islem goruyor,
TL islem goren Yurtdisi fon %70 artarken USD ile islem goren -%3, bu nasil bir matematik , Yurtdisi borsalar arttigi halde nasil oluyorda USD olan fon negatif kapatiyor ?
TL islem goren fonlarin, bu kadar yuksek kazandiriyor gorunmesi sadece Kur farkindan dolayimi ?
GZJ-GP 2. FON SEPETİ FONU 1,351416 TL
0,4095
0,0000
1
GPC-GP 2. SERBEST (DÖVİZ) FON 1,128315 USD
0,0344
-3,8249
1
GPC-GP 2.SERBEST (DÖVİZ) FON 15,435457 TL
2,0744
79,2363
1
GAS-GP 3.SERBEST (SMART DÖVİZ) FONU 0,071937 TL
1,9891
90,5313
1
GAS-GP 3.SERBEST (SMART DÖVİZ) FONU 0,005259 USD
-0,0381
2,2356
1
GBN-GP 5. SERBEST FON 1,328046 TL
0,1284
17,6577
1
GOH-GP BİST100 DIŞI ŞİR.HİS.SEN(HİS-YOĞ 1,248695 TL
1,7691
0,0000
1
GBV-GP BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ DEGİŞKE 1,366869 TL
-0,3476
0,0000
1
1
EUZ-GP SERBEST (DÖVİZ-AVRO) FONU 15,453384 TL
1,7063
0,0000
1
EUZ-GP SERBEST (DÖVİZ-AVRO) FONU 0,999908 EUR
-0,0771
0,0000
USD-EUR bazlı fonlar Eurobond fonu. Türk Eurobondları değer kaybettiği için döviz cinsinden zarar yazmış. TL olarak hesaplarsanız onlar da %70 getiri gözükecektir. Diğer fonlar kur artışından artı yazmış. Yurtdışı hisse ağırlıklıysa döviz getirisinden bir miktar fazla, Eurobond ağırlıklıysa döviz getirisinden bir miktar düşük getirmiş olması normal.
Benim bildiğim kadarıyla döviz cinsinden yurtdışı hisse fonu ülkemizde yok. Bilen arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.
İnteraktif broker de işlem yapan arkadaşlar , bu aracı kurumun iz süren stop, karal zarar durdur gibi emir türleri varmı. ( Emirleri Kendi sunucusunda tutacak, veri terminali ni kastetmiyorum)
Yaw bu Aapl ne yapmak nereye varmak istemektedir? Galiba ekleyecem bugün biraz daha bu fiyattan. Araba neyin yapcak diyolar. Rınn rınn
ytd
1 sene civaridir bekliyorum bir miktar daha alip son adet sayisina gelebilmek icin. Önce 90 euro altina düssün dedim olmadi, sonra 100 euro‚ altini bekledim olmadi, 120 euro altini bekledim olmadi, artik 140 euro altina düsecegim de, bu gidisle de, sanirim oraya da düsmeyecek.
Yani gecen sene bir ara 100 euro civarindayken alsaydim %50 yapmis olacaktim. Artik düsse de farketmiyor.:(
Arkadaşlar bildiğiniz üzere bir süredir Firstrade isimli broker firmasından IBKR'ye pozisyonlarımı transfer etmeye çalışıyorum. Bu süreçte 2 kez transfer talebim reddedildi. Sayısız mail ve telefon görüşmesi yaptım. Ancak nafile. Dün gece itibariyle artık pes ettim. SEC.gov'da şikayet oluşturdum Firstrade Securities Inc. ve Apex Clearing House hakkında. Tüm mailler ve telefon görüşmeleri zaten kayıt altında. Bu saatten sonra ben değil onlar düşünsün. Bugün avukat kardeşimede durum hakkında bilgi verdim. İnşallah transferimi reddetmeye devam etmezler yoksa bu işi yasal bir boyuta taşımak zorunda kalacağım. Umarım bir Türk'e zorluk çıkarılmaması gerektiğini öğrenirler.