Sayfa 452/693 İlkİlk ... 352402442450451452453454462502552 ... SonSon
Arama sonucu : 5537 madde; 3,609 - 3,616 arası.

Konu: Yurtdışı Borsalarında Hisse Senedi İşlemleri

1. platformda çok yeni sayılırım. kısa süreli burada olsam da -geçmişi de okudum, gözlemlerim hisse lotları harici etfler üzerinden konuşursak s&p 500 genelde baz alınarak ilerleniyor. warren buffett'ın söylemleri de bu yönde? ben de aksine lars kroijer (https://www.kroijer.com) kafasındayım. başka gezegenden yatırım yapılma imkanı olsa onu da katarım o derece daha az kazanacağım su götürmez gerçek. uzun vadeli düşünüyorsanız bu kaç sene? esasen 10 sene bile finansal açıdan çok uzun bir süre değil. yatırım tavsiyesi sunmadan düşüncelerinizi merak ettim. ikna olursam alternatif bir sepet yapmak isterim.

Alıntı Originally Posted by gio Yazıyı Oku
    platformda çok yeni sayılırım. kısa süreli burada olsam da -geçmişi de okudum, gözlemlerim hisse lotları harici etfler üzerinden konuşursak s&p 500 genelde baz alınarak ilerleniyor. warren buffett'ın söylemleri de bu yönde? ben de aksine lars kroijer (https://www.kroijer.com) kafasındayım. başka gezegenden yatırım yapılma imkanı olsa onu da katarım o derece daha az kazanacağım su götürmez gerçek. uzun vadeli düşünüyorsanız bu kaç sene? esasen 10 sene bile finansal açıdan çok uzun bir süre değil. yatırım tavsiyesi sunmadan düşüncelerinizi merak ettim. ikna olursam alternatif bir sepet yapmak isterim.
    Warren Buffet'in S&P 500 yi tavsiye etmesi normal. Adam ABD'li ve orada yasiyor.
    Ancak diger ülkelerde yasayanlar (benim su ana kadar gördüklerim/okuduklarim) daha cok dünya endexlerine yatirim yapiyor.
    Karistiranda var, cesitli ülkelerin, bölgelerin, EM vs. endexlerini ayri ayri alip portföy kuranlar var örnegin.
    Bu adami duymamistim simdiye kadar. Kisaca göz gecirdigimde, anladigim kadariyla dünya endex fonu + bond fonu yatirimini tavsiye ediyor (yanlismiyim?).

Vanguard LifeStrategy Funds benzer sekilde (cesitli orantilarla olan hisse + bond ETF'leri). Aslinda Vanguard'da kendi ETF'leri ile kurmus bu ETF'leri de, biraz daha fazla komisyon aliyor. Hem icindeki ETF'lerden hemde bu ETF'den para kazaniyor yani.

Sahsen cok cesitlendirmek isteseydim direk Vanguard FTSE All Word ETF'ini alirdim. Yaninda mutlaka bond istiyorsam da ETF bondu alirdim da, bond uzun vadede bence gerekli degil.

https://investor.vanguard.com/mutual.../lifestrategy/

3.  Alıntı Originally Posted by fourier Yazıyı Oku
    12 Aralık yaklaşmakta ve henüz hesabımı transfer edemediğimden aynı şeyleri bende düşünüyorum.
    Yukarıda bir yerde ne olduğu belirsiz Malezyalı bir şirket paylaşılmış. İlk seferde ön yargılı görünüp duman etmek istemedim ama aynı şeyi onlar için de düşünüyorum. Kendini kanıtlamış, bilindik platformlardan şaşmamak lazım.

4. Redditçilerin favori ETF'lerinin başlıcaları:

QQQ (finans hariç Nasda-q100 olması lazım), TQQQ (3x kaldıraçlı QQQ), VTI (Total US Stock Market), VT (Global Stock Market), VOO (s&p500)

---

Benim VOO yerine aldıklarım VUSA/VUSD o da İrlanda'da tutuldukları için. Şu an başka da ETF'im yok.

TQQQ'ya 10 sene önce koyulan 1000 ya da 10bin dolar 1.7 milyon olmuş diye bir başlık vardı geçen redditte. Kaldıraç sakat iş tabi ama risk almak isteyen varsa düşünebilir.

Nasda-q100 tabanlı etf'ler bitcoin gibi. Çıkarken s&p500'ü tokatlıyor ama sistem çöküşlerinde de en önden gidiyorlar ve toparlanmaları çok daha geç oluyor.

s&p500 daha çok az olsun benim olsun kafasına göre.

ytd

5. Borsalar böyle rekor üstüne rekor giderken TQQQ alabilen varsa onu tebrik ederim.

ytd

ABD Vanguard fonlari AB icerisinde satilmiyor artik. Cünkü Vanguard ABD'de bir cesit kooperatif konumunda bildigim kadariyla.
    Zaten IRL'da da kurulan Vanguard ile ABD'deki Vanguard ayni konumda degiller. IRL'da daki bildigimiz yatirim sirketi (Vanguard'a ait tabi). Bir de vergi durumundan UCITs olmalari lazim. Yoksa ülkelerin maliyede olan listelerine girmiyor ve tüm vergi beyan detaylarini kendiniz cikarmaniz/hesaplamaniz gerekiyor.

7.  Alıntı Originally Posted by samreit Yazıyı Oku
    Warren Buffet'in S&P 500 yi tavsiye etmesi normal. Adam ABD'li ve orada yasiyor.
    Ancak diger ülkelerde yasayanlar (benim su ana kadar gördüklerim/okuduklarim) daha cok dünya endexlerine yatirim yapiyor.
    Karistiranda var, cesitli ülkelerin, bölgelerin, EM vs. endexlerini ayri ayri alip portföy kuranlar var örnegin.
    Bu adami duymamistim simdiye kadar. Kisaca göz gecirdigimde, anladigim kadariyla dünya endex fonu + bond fonu yatirimini tavsiye ediyor (yanlismiyim?).

Vanguard LifeStrategy Funds benzer sekilde (cesitli orantilarla olan hisse + bond ETF'leri). Aslinda Vanguard'da kendi ETF'leri ile kurmus bu ETF'leri de, biraz daha fazla komisyon aliyor. Hem icindeki ETF'lerden hemde bu ETF'den para kazaniyor yani.

Sahsen cok cesitlendirmek isteseydim direk Vanguard FTSE All Word ETF'ini alirdim. Yaninda mutlaka bond istiyorsam da ETF bondu alirdim da, bond uzun vadede bence gerekli degil.

https://investor.vanguard.com/mutual.../lifestrategy/
    evet, dünya endeksleri ve biraz da bondları tavsiye ediyor. benim de şu an ilerlediğim %85 dünya endeksi ve %15 bondlar. neden yüzdeler böyle derseniz bilmiyorum tamamen içgüdüsel. genel kanı olarak hesaplama ikiye ayrılmış. kimisi (40yaş-şimdiki yaş)*2 bondlara ve gerisi hisse derken kimileri de 120yaş-şimdiki yaş= hisse ve geri kalanı bond diyor. tabii ki bu tamamen kişinin mevcut şartlarına göre ve risk iştahına göre değişir.

özellikle son 10-20 yıl abd şirketleri yürütücü ve denizaşırı ülkelere de etki ediyorlar -özellikle teknoloji ağırlıklı olanlar. abd'de yaşayanlar -kimisi milliyetçilikten kimisi dünya gerçeklerinden abd dışı piyasalara güvenmiyor ve dünya endekslerindeki oranı abartı buluyorlar. oysa john c. bogle yanlışım varsa düzeltin kendisi vanguard'ın kurucusuydu ve %40 abd dışını öneriyordu ve bu yüzden bogleheads diye bir kavram çıktı. çeşitlendirme de nereye kadar nasıl çeşitlendirme?

öngörüler herkese göre değişir tabii ki de geçmiş yıllarda abd'nin sessiz kalıp abd dışının yükseldiği dönemler olmadı mı? oldu. ee o zaman eğer uzun vadeli düşünüyorsam, neden sadece abd endeksli düşüneyim ki diyorum. benim portföy bu kadar konuşmuşken vt+bndw. daha önce schd+schy şeklinde temettü olarak ileriyordu fakat w.buffet da temettünün sadece illüzyon olduğunu savunuyor. buyur buradan yak? temettü emekliliği olarak başarıya ulaşanlar var. hatta bu başlıkta yazan bir arkadaşımız öyle eğer yanlış gözlemlemediysem başarıya ulaştı. yüklü girmedikten sonra temettünün yararı olmayacağını idrak ettim ve olabildiğince basit gitmenin şahsım adına daha doğru olduğuna kanaat getirdim.

ölçüm de gece başımı yastığıma koyduğumda önceki yatırımlarımı hiç düşünmemem. şu an hiç düşünmüyorum mesela. güvence adına yine emtia var. heyecan, günümüz ve geleceğe uzak kalmama adına kripto piyasasına ufak da olsa oynaşıyorum. en nihayetinde kafamda yine sorular eksik olmuyor, çoğu meraktan. ülkemiz çerçevesinde bist, yatırım fonlarına, beslere ve hayat sigortalarına başlık dışı konu olduğu için dalmak istemiyorum.

Alıntı Originally Posted by gio Yazıyı Oku
    evet, dünya endeksleri ve biraz da bondları tavsiye ediyor. benim de şu an ilerlediğim %85 dünya endeksi ve %15 bondlar. neden yüzdeler böyle derseniz bilmiyorum tamamen içgüdüsel. genel kanı olarak hesaplama ikiye ayrılmış. kimisi (40yaş-şimdiki yaş)*2 bondlara ve gerisi hisse derken kimileri de 120yaş-şimdiki yaş= hisse ve geri kalanı bond diyor. tabii ki bu tamamen kişinin mevcut şartlarına göre ve risk iştahına göre değişir.

özellikle son 10-20 yıl abd şirketleri yürütücü ve denizaşırı ülkelere de etki ediyorlar -özellikle teknoloji ağırlıklı olanlar. abd'de yaşayanlar -kimisi milliyetçilikten kimisi dünya gerçeklerinden abd dışı piyasalara güvenmiyor ve dünya endekslerindeki oranı abartı buluyorlar. oysa john c. bogle yanlışım varsa düzeltin kendisi vanguard'ın kurucusuydu ve %40 abd dışını öneriyordu ve bu yüzden bogleheads diye bir kavram çıktı. çeşitlendirme de nereye kadar nasıl çeşitlendirme?

öngörüler herkese göre değişir tabii ki de geçmiş yıllarda abd'nin sessiz kalıp abd dışının yükseldiği dönemler olmadı mı? oldu. ee o zaman eğer uzun vadeli düşünüyorsam, neden sadece abd endeksli düşüneyim ki diyorum. benim portföy bu kadar konuşmuşken vt+bndw. daha önce schd+schy şeklinde temettü olarak ileriyordu fakat w.buffet da temettünün sadece illüzyon olduğunu savunuyor. buyur buradan yak? temettü emekliliği olarak başarıya ulaşanlar var. hatta bu başlıkta yazan bir arkadaşımız öyle eğer yanlış gözlemlemediysem başarıya ulaştı. yüklü girmedikten sonra temettünün yararı olmayacağını idrak ettim ve olabildiğince basit gitmenin şahsım adına daha doğru olduğuna kanaat getirdim.

ölçüm de gece başımı yastığıma koyduğumda önceki yatırımlarımı hiç düşünmemem. şu an hiç düşünmüyorum mesela. güvence adına yine emtia var. heyecan, günümüz ve geleceğe uzak kalmama adına kripto piyasasına ufak da olsa oynaşıyorum. en nihayetinde kafamda deli sorular. ülkemiz çerçevesinde bist, yatırım fonlarına, beslere ve hayat sigortalarına başlık dışı konu olduğu için dalmak istemiyorum.
    Bence bond dahil istediginz basit portföyü kurmussunuz.
    Kafanizda rahat. Daha da kafa yormaniza gerek yok.
    Sadece bonda, yasiniza bagli olarak, gerek yok diye düsünüyorum. Bond sadece kriz ortaminda portföyünüzün daha az düsmesine yardimci olur.
    50% yerine 45% düser olsa olsa. Ancak zaten cok uzun vade ve temettüye ihtiyacim da yok diyorsaniz, komple VT daha mantikli gibi.

Sayfa 452/693 İlkİlk ... 352402442450451452453454462502552 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •