Soda teknik olarak cok guzel gorunuyor bende olmasa da arada bir goz ucu ile bakiyorum.
Sanirim yukselmeye devam edecek.
Syg,
Printable View
Soda teknik olarak cok guzel gorunuyor bende olmasa da arada bir goz ucu ile bakiyorum.
Sanirim yukselmeye devam edecek.
Syg,
Bu arada Toaso da gozden kacirilmamasi gereken bir hisse.
Su an fiyat da cazip gibi duruyor.
Syg,
Sizin ilk iki kriterinizi okuduğumda aradığım hazineyi bulmuş gibi olmuştum :) Etkiniz büyüktür.. Kafamın rahat olmasına önem verdiğim güvenlikçi yaklaşımımın da bir sonucu.
En başta Petkim de vardı ama sonradan çıkardım. Birkaç ay önceye kadar Brisa'nın da yüzdesi yüksekti ancak pozisyon küçültüp Hektaş, Froto'ya dağıttım. Şu anda da Brisa ve Poltk minimum seviyede, çıtır çerez alınır miktarda. :kmk:
İlgilendiğim farklı şirketler de var ancak bütçe sınırlı olunca çok fazla dağılsın istemiyorum. Yoksa Ereğli, Egeen, Aselsan, Kordsa ve Toaso'yu da düşünürdüm.
Yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Saygılar.
Dudu ve syılmaz hocam da Ereğli neden yok anlamış değilim.
Bu konuda cautionary e katılıyorum. Madem beyaz yaka yatırım koçluğu başlığımız madem zor kazanıp zor biriktirdiğimiz paraları yatırıyoruz bence uçma veya göçme potansiyeli yüksek hisseler yerine çok cüzi getirili de olsa sağlam hisselere yatırım yapmalıyız.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ereğli mutlaka portföyümde olmasını istediğim bir kağıt ama bu fiyatlar ile değil, baktığınız zaman f/k makul gözüküyor ama f/k nın tek başına önemli olmayacağına güzel bir örnek Ereğli.
Ereğli'de en önemli hususlardan biri demir fiyatları çünkü kendisi aynı zamanda demir üreticisi (madenden çıkarma anlamında), ham fiyatı şu an 100 usd civarlarında, 2015 yılıydı sanırırım Ereğli çok sert düşmüştü sebebi ham demir fiyatları 45 usd ye kadar düşmüştü ve doğal olarak karlılık çok düşmüştü veya çok düşecek beklentisi oluşmuştu.
Şu an ki yükselişinde asıl sebebi demir fiyatlarında ki ralli, Ereğli'de uzun vadeli blok alım yapmayı düşünen biri için demir fiyatlarının ölü olduğu zamanda alım yapmak gerekir, bu belki 6-7 senede bir olacak bir durum ama olduğu zamanda Ereğli tepe takla iniyor aşağı.
Benzer bir olay Soda'da oldu aslında, uzun süredir fiyatının sürünmesinin sebebi soda külü fiyatlarının çok düşmüş olması, geçen hafta soda külü fiyatları başını kaldırdı, soda da hemen hareketlendi.
Ciner'in yeni yatırımı global olarak soda fiyatlarını etkileyecek düzeyde, Garanti'nin raporunda soda külü fiyatlarının dengeye oturması 2020'yi bulabilir diyordu.
Her ne kadar hali hazırda Soda'da mini bir ralli bekliyor olsamda, 2020 sonrasına çok daha büyük bir ralli bekliyorum.
Abi onunda f/k sı yanıltıcı, şu an 10.50 gözüküyor ama gerçekte 13 civarı. Geçen yılın bilançosunda faaliyet karı haricinde tek sefere mahsus gelirler vardı, dönem karı faaliyet karından %20 daha fazla geldi.
Yinede Ford Oto'ya göre daha ucuz ve şirket genelde 16-17 f/k larda işlem gören bir kağıttı. Belli bir potansiyeli var ama çok aman aman değil.
Log grafikte 1991 zirvesinden alınan büyük foto akabinde 2009 zirvesinden daha yakın çekim ve son fotoda 2016 dan yükselen ara trend ... yükselen pitchfork en alt medianını tam bar aşağı kırmazsa makas değiştirip hedefe yürüyor ... benim için primli demek bile çok az kalır... Ama tabii ki taşıyanlara bol kazançlar ...
http://666kb.com/i/ds4759lg3byr5cedp.png
http://666kb.com/i/ds475gic9s8togte5.png
http://666kb.com/i/ds475natew2kts1ql.png
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir... Sevgiler... Saygılar...
Sayın Dudu poltk için beklentileriniz nedir
sayın dudu bey temettü önemli bir şey mi? temettü ödemeyen iyi hisseler var mı? bir de çok büyük hisseler neden temettü ödemiyor? anlamış değilim sormak istedim.
saygılar.
benim kanaatim temettü yüksek meblağlı alımlarda iş görüyor azar azar biriktireyim ileride temettüsünü alıyım diyenlerin çelikten daha sağlam bir iradeye sahip olması lazım ben bunu öğrendim.... misal 100.000 tl olur gidersin temettü hissesi alırsın yıllık atıyorum 5000-10000 temettü gelir işine yarar ama azar azar biriktirmeyle birikim olmuyor yada çok zor oluyor... Yatırım tavsiyesi değildir. saygılar
Lütfen uzun vadeli portföyünüzü oluştururken ve yönetirken aklınıza sadece hisse senedi gelmesin...en başından beri ara ara yazıyoruz, portföy çeşitlendirmesi bu işin olmazsa olmazıdır...vade olarak, enstrüman olarak, risk yapısı olarak, likidite olarak vsvs...pek çok açıdan portföyü çeşitlendirmek gerek.
Mesela BES de böyle enstrümanlardan biri. 10-15 yıllık vade ile azar azar yatırım yapılabilecek ve iyi yönetilirse iyi de kar bırakabilecek bir enstrüman...2 yıl kadar önce BES portföyümü gram altına çevirmiştim 100 lerdeydi o sıtrada...şu an 173 filan...böylece hem ons altın, hem de dolar almış oluyorum (gram altın=ons altın*usdtl)...riski çok az bir enstrüman ile iki yılda %70 üzeri bir getiri...çok çok iyi bence.
Bu nedenle şunu aklımızdan çıkarmamak lazım...kötü enstrüman yoktur genelde...çünkü serbest piyasada fiyatlamalar genelde 3 aşağı 5 yukarı adil yapılır...yani mevduat çok çok dezavantajlı bir yatırım olsa, milyonlarca mevduatçı olmaz...bu kadar paralı ve bu kadar çok insan salak olamaz...aynı şey döviz için de, altın için de hisse için de geçerli.
peki mevzu ne, fark neye göre oluşuyor...farkı yaratan zamanlama...önemli olan doğru zamanda doğru enstrümanda olmak ve yeterince uzun zaman bekleyebilmek...o zaman mutlaka kazanırsınız, az ya da çok, ama kazanırsınız illa ki.
bakın 2004 ocak ayında şu an oturduğum evi aldım..5 yıllık iş hayatı ardından neredeyse peşin paraya aldım evimi...o zamanlar evlerin, şimdiye göre ne kadar ucuz kaldığını düşünün..bir de neden ocak ayı? hatta dışarıda yarım metre kar vardı, yeni gelişmekte olan bir bölgeydi....satıcı peşin olmasa ve dışarısı kar kış olmasa bu fiyata alamazdın demişti, ben de dışarıda kaldığım için gelmedim, bir bildiğim var demek ki demiştim...o ev şu an aldığım fiyatın 10 katı değerinde hemen hemen...14 yılda bana güzel bir yuva oldu, hem de ödeyeceğim kiralar cebimde kaldı (yıllık temettü getirisi, ilk alım fiyatıma göre %15 civarında).
bunu şunun için anlatıyorum...yatırım enstrümanlarına ön yargılı yaklaşmayın ve mümkün olduğunca açık fikirli olun..doğru zamanda doğru yatırım aracında olursanız, hepsinde çok güzel kazançlar mümkün...hisseler pahalı ve tepelerde ise başka yatırım enstrümanlarını da düşünmelisiniz...evler görece pahalı ve getirisi(kira çarpanı düşükse) az ise, alımı erteleyin..sabredin ve uygun zamanı bekleyin...tüm enstrümanlarda geçerli kurallar aslında.
Mekan sahibi hisse konusulunca kiziyo.. :)
Biraz da baska sey konusun diyo.
Ben biraz uzayayim en iyisi.
Syg,
forumda ağırlıklı olarak yükselen hisseler konuşuyor, fiyatlar düşse de toplu alımlara başlasak.
20 liradan FROTO hisselerine talibim.
şaka falan yapmıyorum son derece ciddiyim, siz para biriktiriyorsunuz bense bu iş için altın biriktiriyorum
arada yazarım 8-9 tl gibi fiyatlardan aldığım FROTO ları evlilik sebebi ile 12 tl gibi bir fiyata satmıştım.
şimdi tekrar baktım 2010 ortası (yani krizden iki yıl sonra) hisse fiyatı 7 tl civarı, krizde gördüğü 3 tl gibi fiyatlardan bahsetmiyorum bile şahsen o ortamda para yatıramazdım.
yeni yatırım, ihracat artışı, devlet teşviği aklınıza gelen gelmeyen herşeyi ekleyip 20 tl ye razıyım.
bu arada eski otomotiv çalışanıyım, kriz ortamlarında sektör nasıl dibe vurur bizzat yaşadım.
sn. onur84;
açıkcası fiyatları yakından (aslında hiç) takip etmiyorum, tasarrufumu altın ve dövizde tutup zamanı gelince girecem borsaya şimdilik aylık sembolik alımlar yapıyorum paslanmamak için.
Thron-
Peki uzun vadeli FROTO opsiyonu satmayı düşündünüz mü? Hem eğer o fiyata düşmezse prim alırsınız hem de eğer düşerse elinizdeki opsiyonla hemen alma hakkınız olur.
Açıkçası FROTO'nun 20 lere düştüğü durumda ülke ekonomisi baya sıkıntılı bir dönemde demektir ve bu koşullarda herkes cesaret edip hisse alamaz. Mesela 2-3 sene önce TPRAS hissesi dipteydi ama çok az kişi cesaret edip aldı.
opsiyon vob vb.. konulara girecek ne hevesim ne de zamanım var.
ülke ekonomisi zaten yeterince sıkıntılı mesele hava mı kaçıracak yoksa patlıyacak mı?
otomotiv iş dünyasının dinamiğine bağlı konjoktürel bir sektördür.
inşaat sektörü canlıdır kamyonları yetiştiremezsin, sektör durur senin kamyon satışı da durur aylar boyu yeni sipariş alamazsın.
Ticaret yavaşlar senin hafif ticari araçları soran bile olmaz
Trump ambargo koyar siparişler iptal olur.
Ford stratejik kara alır fabrikayı kapatır (yakın zamanda ingiltere de yaptılar)
veya
hükümet teşvik için polis araçlarını yeniler.
taksicilere ötv kalkar araç satılır.
birileri köprü inşaaaatı icat eder, ihaleyi alan yandaş kamyon ister
vs. vs...
konular zannettiğinizden çok daha karışık ve inanın herşey mümkün.
İki yeni soru sorayım madem; ama Sn Dudu'yu da konuya bekliyoruz. :)
1-) Hissenin uzun ve kısa dönemli grafiklerini ayrı ayrı incelediğinizi düşünürsek; dikkat ettiğniz hususlar nelerdir? Daha önce de kısaca değinildi ancak çok konuşulmadı diye hatırlıyorum. Sn Dudu 45 derecelik bir trend yakalamaya çalışırım demişti ancak daha detaya inersek neler sizin için önemlidir? Genel bir ifadeyle, teknik analizi nasıl kullanırsınız?
2-) Bilanço analizi yaparken dikkat ettiğiniz husular nelerdir? Temelde genel olarak bakılan şeylerden ziyade dikkat ettiğiniz nüanslar var mıdır?
Çok uzun cevaplar verilebilecek ve hatta kitaplar yazılabilecek iki soru oldu belki de ancak vaktiniz olduğunca cevaplayabilirseniz sevinirim. Sn Cautionary ve Sn Dudu'dan özel cevap rica ediyorum. :)
Konudaki "trend following" ve "mean reversion" anlayış farklılıkları ilk sorunun cevabı için güzel farklılıklar ortaya çıkartabilir.
Saygılar. :)
Bende 15 civarı kağıt var cumadan cumaya ederlerine bakıyorum sadece :) havacılık,otomotiv,cam,petrokimya, dayanıklı ev aletleri,çimento, bunları finansa eden bir banka.
Portföyde altın bes ,tl vadeli future dolar long amerika teknoloji fonuda mevcut.. Çorba anlayacağın
Bugün
Nvidia %8
Tesla %8
Adobe %5
Facebook %5 ekside:)
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Can sıkıcı olmak istemem ama amerikan borsaları garip hareketler yapıyor dikkatli olmak lazım arkadaşlar.
Hem amerikan hem de teknoloji...FAANG denen hisseler, uzak durun diyeceğim..tavsiye gibi olacak...demiyorum o yüzden...ama borsada para kaybedeceksem bile bist te kaybetmeyi tercih ederim.
Yurt dışı hisseler için şu daha mantıklı geliyor...mesela geleceğin teknolojisine yatırım yapıyordur, önü çok açıktır...değerlemesi uygundur vs..güneş paneli üreten bir firma, pil teknolojisine yatırım yapan vs...atıyorum kafadan...yani türkiye de muadili olmayan ve önü çok açık olan hisseler.
yoksa facebook nereye gelmiş, nereye gidecek daha....tesla hayal satıyor, ya tutarsa diye...yıllardır operasyonlarından kar bile etmeye başlayamadı...vsvs
Valla tatsız haber vereni sevmezler ama benim eski krizlerden tecrübem kriz arefesinde olduğumuzu bana söylüyor.Forumun ruhuna aykırı ama düşüncelerine değer verdiğim ve yararlandığım bir topik olması nedeniyle yazmam dediğim halde yazmak ihtiyacı hissettim.Arkadaşlar dikkatli olun çarşı karışacak gibi duruyor.