Mantiken oyle olmasi lazim, fakat sizi yanlis yonlendirmeyim. Eski bir yazi, ama surada satis degeri ustunden harc odemesi yapildigi yazilmis.
Printable View
Mantiken oyle olmasi lazim, fakat sizi yanlis yonlendirmeyim. Eski bir yazi, ama surada satis degeri ustunden harc odemesi yapildigi yazilmis.
Bir de suna bakin: https://www.hesapkurdu.com/konut-kre...ntikal-vergisi
Bildigim bir konu degil, fakat arastirmanizda fayda var. Vergi %4 yerine %5 oluyormus (miktara gore oranlar degisiyor, sizin duruma gore bakmak lazim), fakat 3 yilda odeniyormus. Belki daha avantajli olabilir.
Duzeltme: aceleyle dikkatli okumamisim. Veraset ve intikal vergisi %5.94 tapu masrafinin ustune ayrica biniyormus. Mantikli degil.
İlgi gösterip, cevap veren herkese teşekkür ederim.
Öğrenmek istediğim buydu. Aslında yarısını satıyorsun ama tapu harcını yarım değil tam ödüyorsun. Diğer bir anlatımla tamamını satsan da yarısını satsan da tamamı özerinden vergi veriyorsun.
Demek ki % 10 hisse satayım desen yine tamamı üzerinden vergi veriliyor.
Mantıklı mı? Vergi toplayan kanunu da belirlediği için mantıklı tabi.
Selamlar.
evin toplam değeri 250 ise, yarısını satıyorsanız, 5,000 ödersiniz
ben tamamını satıyorsunuz zannettim, tamamını okumamışım yazının. :) bold kısmı okuyunca uyandım.:agla:
hisseli arsa alıyor gibi düşünün, 5000 m2 den 500 m2 alıyorsanız, aldığınız payın belediye rayiç değeri üzerinden alım satım ödersiniz. + harç
Antalya ve Alanya’da Rusya vatandaşlarının kiralık konutlara talebi son dönemde yaklaşık dört kat arttı. Bu durumda kiralar da 3 kat fırladı...
Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasının ardından Rusların Türk sahillerine ilgisi artarken, popüler kentlerde konut kiraları 2-3’e katlandı.
Rus medyasının emlak şirketlerinin verilerine dayanan haberine göre, Antalya ve Alanya’da Rusya vatandaşlarının kiralık konutlara talebi son dönemde yaklaşık dört kat arttı.
FİYATLAR UÇTU
Daha önce aylık 200-600 dolar civarında olan kiraların ise bugün 2,5-3 katına çıktığı belirtiliyor.
Just Real Prime Broker şirketine göre, İstanbul, İzmir, Bodrum ve Fethiye’de ise bazı stüdyo dairelerde kiralar 2-3 kat artarak aylık 1000, 1500 dolara yükseldi.
Diğer yandan arz sıkıntısı nedeniyle kiralık daire bulmanın zor hale geldiğine, bazı ev sahiplerinin altı aylık peşin ödeme talep ettiklerine dikkat çekiliyor.
Türkrus sitesinin aktardığına göre, Rusya vatandaşlarının tercih ettikleri Ermenistan ve Gürcistan’da da kiraların 1,5 kat arttığı, örneğin Tiflis’te aylık en düşük kiraların şubata göre yüzde 30-50 artışla 450-500 dolara çıktığı belirtiliyor.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...irlatti/262448
Savcı bile olsanız 20bin TL maaşınız var, bunun 10binini yeseniz, kredi çekmediğinizi varsayalım, 10 yılda 1 milyonluk ev alırsınız.
Bu fiyatlara 10-20bin arası maaşla çalışan birinin alabilmesi zaten imkansız. Ki ülkenin %70 i asgari ücret, kalanlarda 10bini geçmez. Pilottur, savcıdır, bilmem nedir bunların sayısı da çok az.
Her şeyi geçtim 1 milyona ev bulabilirseniz, ne mutlu size.
Kredi çekseniz maaşın yarısından fazlasını verirsiniz.
oturulabilecek bir ev en az 100-200bin $ arası. Bu çok büyük bir rakam mı? Elbette hayır. Ancak ülkenin alım gücü dibin dibinde. Buradan sonrası açlık zaten.
Sektör kendi içinde büyük bir krizin içinde ancak bunu kimse kabullenmiyor.
Vatandaşın Milli Gelirden aldığı pay %40 ın altına düştü. Bakın bu çok vahim, birileri uber zengin olmuş. 1970 de bu rakam %80 lerde.
Artık birilerinin krizi kabul edip, ülkeyi silkelemesi şart. Yoksa böyle gider dururuz.
Ama kimse krizi kabul etmediği için gerek teşfik, gerek vergi paketi, gerek desteklerle batık şirketleri kurtarıyor, bataklıkta yüzdürüyor. Hal böyle olunca girdabın içinde dönüp duruyoruz.
Esasen kriz kabul edilip, batacak şirketler batırılsa ekonomi 6 ayda toparlanır, enflasyon %10 lara düşer. Ancak herkes kendi çıkarında.
savcı maaşı 28.000
hocam güzel yazıyorsun da sanki herkes sıfırdan emlak alıyor gibi hesap yapmışsın.
tam rakamları bilmiyorum ama ülkenin 40% ı kiracı, bu ne demek ülkenin en az yarısının birden fazla konutu var (aile olarak bakarsak).
savcı dediğin adam hayatının tamamını İstanbul un elit semtlerinde geçirmiyor, bahsettiğiniz maaşı belki lojmanda kalıp alıyor belki x bir ilçede ayda 2000 tl kira veriyor.
sizin hesapta aileden veya bekarlıktan hiçbir şey kalmıyor , hayatı Kadıköy de ayda 7-8 bin kira vererek geçiyor gibi yazmışsınız.
ülkede hayat şartları her gün zorlaşıyor herşey kötüye gidiyor ama nihayetinde x birinin bir evi varsa o da değer kazanıyor.
şu an her manada kaybedenler emlak sahibi olmayanlar, olanların da iyi durumda değil ama olmayanların hayatı maalesef kirada geçecek gibi.
Valla ben matematik bilimine inanıyorum nediyim. Alabilen varsa helal olsun. Çalmadan çırpmadan imkansız diyor matematik.
Biz bu konuda 2013 yılında da tartışıyorduk, defalarca balon olduğunu belirtiyorduk. çok kalmadan 2-3 sene sonra emlak sektörü çıkmaza girdi, büyüme durdu, dolar bazlı evler 300 dolarlardan 60bin $ lara düştü.
Ben hala bu sektörden beklentim yok. Çünkü alım gücü ortada.
Yabancılara sabaha kadar ev sat. kira x 200 çarpanlarının çok çok üstüne çıkıldı. Sektör bugün olmasa yarın kendini resetleyecek, başka yolu yok. 30-40bin dolarlara kadar yolu var.
hocam sen de abarttın sanki.
iyi ev diyerek kast ettiğin nedir.
örneğin Kayseri için o paraya içine sinecek bir ev alamazsın.
Ege ve Akdeniz sahil şeridinden de bulamazsın.
nüfusu 100 bin altı sahil olmayan ilçelerde bulabilirsin belki oralarda ne kadar cazip bilemiyorum.
ege kıyılarına gidipte apartmanda oturmayacaktır herhalde insan
şöyle önünde 100 metre kare bahçesi olsun 70 metrekareye oturan dubleks olsun dedin mi en ucuzu 1 milyon oda eski ve tadilat istiyordur.
antalyada zaten ruslar 2 ayda ev fiyatlarını 2 ye katlamışlar
anadoludan kastı sanırım yozgat çankırı bayburt gümüşhanedir.
Herkes ferrariye binmek istiyor. Ferrari olmasada mercedes olsun diyor.
Anadolu diyince istanbul anadolu yakası anlayan var. 8-10 il hariç başka il düşünmeyen var. İstanbul insanın hayata bakışını çok manipüle ediyor.
Armağan çağlayanın bir sözü vardı. 20 tl nin büyük para olduğunu, ayvalığa yerleştiğimde anladım.
Sizin icinizdende bazen kufur etme istegi oluyormu?
https://i.ibb.co/n0B8gn6/Capture-202...4-09-28-28.png
Max 700-800k ya Anadolu da 3+1 binlerce daire var.
Hatta 3+1 ara kat 4 yaşına kadar dairelerde, Anadolunun ücra köşeleri değil, hemen istanbulun dibinde Tekirdağ ve Kocaelinde toplam 1100adet ilan var(800kya kadar). 800k fşyatından dan fazla olan ilanlarda 1200adet civarı. 2.3.4. Katlara baktım.
Çok abartılı rakamlarlar paylaşılıyor. Almak isteyene şuan da o yok denilen fiyatlardan daireler var.
Yavsâga bak. 100m2 evin maliyeti 1.2 milyon 300de kar koysa 1.5 milyon. E o zaman anadoluda 1 milyon ustu ev olmayan sehirlwrin varligini nasil acikliyorM2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Su an ortalama 3+1 evin full ic tadilatini yaptirmak 300bin tl tutar. Anadoluda bunun iki kati fiyata sifir 3+1 varsa bedava.
Geçen ben yaptırdım elektrik su ve pis su tesisatı tüm iç kapılar kaloriferler tüm tavanlar parkeler iç kapılar banyo tuvalet mutfak çocukların odalarının dolap masa yatakları tüm ıslak zeminler balkon kapıları balkon camları koridorların mutfağın banyo ve tuvaletlerin dolapları ile 1 büyük kamyon harfiyatın atılması dahil 150.000 civarı tuttu. Fayansın metrekaresinş 1,5 yıl önce 71 tl ve almıştım. Ege seramik spectra diye bi modeli. Geçen ay ege seramiğin syfasından baktım metrekaresi 600 tl varın gerisini siz hesaplayın. Bu sene abartmıyorum aynı işleri 400 den aşağı yaptıramam.
Twitter da birisi yazmis pek inandirici gelmedi ama soyle demis
"Denizli ile Fethiye arasindaki koylerin nufusunun cogu yabanci"
Anlamadim ne alaka ama yazdi bunu
Ulkenin heryerini yabancilar ele gecirmis
Maliyetler cok artti arkadaslar oyle boyle degil
Gecen sen bende bodrum+2kat+cati villanin, komple sistem mantolama, bahceye yeni seramik dosenmesi, 2.5 katin komple laminati, 4 yeni kapi, diger kapilarin boyasi ve ufak tamirati, tum prizlerin degisimi, arkaya kis bahcesi, catiya distan sifir izolasyon + icerden tasyunu ve alcipan kaplamasi, tum ic boya + birkac aplik degisimi + sifir celik kapi + bodruma sistem su izolasyonu ve yeni seramik dosenmesine 185binTL odedim...
Bu yil sunlar net 500bin
Yani sifir ev yapmanin maliyeti yazildiginda yok canim o kadar degildir demeyin arkadaslar, elle tutulur 2+1 90m2 net, azcik merkezi yerdeki evleri min 1.4M... o da bulabilirseniz
Hatta ayni muhitte yeni insata baslayan muteahhit ile gorustum, 1.5M 70m2 net, fatura bedelini satistan cok dusuk kesiyor, %50 pesin %50 tapu zamani
Hergun sasisiriyorum, ama hergun daha da pahalaniyor cunku enflasyonumuz hergun dunden daha yuksek
Ben "bu fiyatlara ev satmam" derken,
ailemin bir başka üyesi bugün bir daire sattı.
Tapu dairesi beklediğimden daha kalabalıktı.
Ama foruma bakıyorum, herkes yine "bu şartlarda kimse ev alamaz, asgari ücretli nasıl ev alacak, bu adamlar nereye mıçacak" modunda.
Valla alan alıyor beyler.
Forumda öğretmen maaşıyla yurtdışı gezisine giden, "eve vereceğim parayı başka şeylerde değerlendirerek MİLYON yaptım" diyen üye bile ev fiyatlarından şikayet ediyorsa, problem ev fiyatları değildir.
Bakış açınızı değiştirmeniz gerek.
Faizin düşük tutulacağına oynayanlar kazandı. Faizin artırılacağına inanlar kaybetti.
Normal şartlarda şu anda sıfır reel faiz bile versek. En son enflasyon %54 gelmişti.
Hadi 30 yapsak bu konutlar yine bu paraya gidermiydi ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Valla bizimki peşin satıldı.
Ne zaman dolar ve altın yükselse, emlakçı bizimkileri arayıp "şu kadar teklif eden var" "bu kadar teklif eden var" diyor.
Az buçuk birikim yapan, o birikimini de doğru yerde değerlendiren, pat diye evi alıyor.
Şimdiye kadar hiç birikim yapmamış kişiler ise "maaşımın şu kadarını benzine, şu kadarını çocuğun özel okuluna, şu kadarını da hanımın kuaförüne verirsem, kalanıyla nasıl ev kredisi ödeyeceğim" diye ağlayıp duruyor.
Ben kendi evinin tıkanan lağımını kendi kazıp temizlemiş adamım.
Akşamları 6 gibi işten gelip, gece 10'a 11'e kadar ev tadilatı yapan, beton kıran, alçı çeken, toz yutan adamım.
Yine ev borcu ödemek için sabah 8'den gece 12'ye kadar yüzlerce bilgisayarın tozunda boğulan, tek başıma hamal gibi yüzlerce binlerce kasa taşıyan adamım.
Yıllar önce ilk birikimimle almaya niyetlendiğim rutubetli daireyi görseniz, muhtemelen içeri dahi girmezdiniz.
Ev sahibi olmak, aza kanaat ederek zamanla çoka sahip olmak, basamakları tek tek çıkmak işte böyle bir şeydir.
Burada ev alamıyoruz diye şikayet eden kişilerin çoğunun, zaten ev sahibi olmayı hak etmediğini düşünüyorum.
yatırım amaçlı güzel bir gayrimenkul düşünüyordum. gidip kredi için görüştüm. artık tamamen ucuz konuta kredi vermeye başlamışlar. öyle milyon tl kredi falan vermeye yanaşmıyorlar. hadi diyelim almaya çalıştın, kredi puanı>1500, maaş ise 23bin net ve üzeri belirtmek gerekiyor. milyonluk eurobond, hisse senedi vs hiç birini gelir teminat falan kabul etmıyorlar. firma sahibi isen de son 2 yılı net karla kapatma şartı var. şirket 1,5 yıllıksa onu da yapamıyorsun.
abd mortgage faizleri de fişeklemiş ve konut satışları düşmeye başlamış. konutta büyük bir durgunluğun eşiğindeyiz.