Yat değil, 19 metrelik 10 kişi kapasiteli okyanus aşırı seyre uygun yelkenli bir tekne
Printable View
Verilen temettu hisse fiyatindan dusuluyor, farkindasindir herhalde.
Yani yatirimciya finansal olarak bir faydasi yok temettu isleminin. UV yatirimcisi ise o farkin kapanacagini farzeder. Kisa vadede bazi hisseler verilen temettu kadar yatirimciyi tokatlar hemen!
Vakıf Yatırım, ISCTR hedef fiyatını 21,7 TL'den 29 TL'ye yükseltti.
U.S. Announces the Arrival of a Nuclear Submarine in the Middle East
Bilanco kimsenin umrunda degil. Konsensusun %40 ustunde aciklayanlara bile bastilar. Kizisiyor kizisan, Blinken istedigini alamamis anlasilan.
Bloomberg: Şahenk, Katar varlık fonuyla Galataport satışını görüşüyor- bloomberght.com
Ferit Şahenk, Galataport'un satışı için Katar varlık fonu Qatar Investment Authority ile görüşüyor.
Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Şahenk, inşası için 1,02 milyar euro (1,1 milyar dolar) kredi kullandığı Galataport'un olası satışından elde edeceği geliri kredinin kapatılmasında kullanmayı planlıyor.
Görüşmelerin erken aşamada olduğunu belirten kaynaklar söz konusu görüşmelerin bir anlaşmayla sonuçlanmayabileceğine de işaret etti.
Doğuş Holding ve Bilgili Holding tarafından inşa edilen 1,7 milyar dolarlık kruvaziyer limanı projesi Galataport, bir dizi ertelemenin ardından 2021'de açılmıştı. Limanın yılda ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcuyu ağırlaması hedefleniyordu.
Doğuş, Bilgili ve Qatar Investment Authority konuya ilişkin Bloomberg'e yorum yapmadı.
bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/bloomber...usuyor-2341626
666, ben hala İşbankasının ve diğer özel bankaların potansiyellerinin çok altında bir kar açıkladıklarını düşünüyorum. Konsensusu filan bir kenara atalım, zaten o konsensusu ortaya çıkaranların da bu bankanın potansiyeli hakkında pek bir fikri yok. 2 trilyon 79 milyar tl aktifleri olan bir banka nasıl olur da TR gibi çok yüksek bir enflasyonun hüküm sürdüğü bir ekonomide 1 çeyrekte (3 ayda) aktiflerinin %1 i kadar bir net kar yazar? Bu rakam çok düşüktür, olması gereken 20.5 milyar yerine bunun en az 2 katıdır yani 40 milyar.
Ben hem naif hem de son derece cahil bir adamım, bilanço tablosunu çarpım tablosundan ayırt edecek bilgim bile yoktur. Ama ilkokul matematiğim fena değildir. İşbankası 2023 e 180 milyar tl özkaynaklarla başladı. Öte yandan gerçek enflasyon %120 civarında seyrediyor. O zaman 2023 sonu itibariyle özkaynaklar 180x2.2=400 milyar tl ye çıkmalı ki reel bazda ayni kalsın. Bunun anlamı da İşbankasının 2023 de 400-180=220 milyar tl net kar elde etmesi gerektiğidir. Yani prorata her çeyrek 220 : 4 = 55 milyar tl net kar açıklamalı İşbankası solo (konsolide olmayan) bazda, öyle 3 aylık 20 milyar tl filan kesmiyor. Peki, 2023 de İşbankası ne kadar kar açıklayacak? 75 milyar tl civarında bir net kar rakamı ortaya çıkacak ve özkaynaklar 250 milyar tl ye yükselecek. Reel bazda değerini koruması için çıkılması gereken rakam 400 milyar tl iken çıka çıka 250 ye çıkacak özkaynaklar ve olması gerekenden 150 milyar tl düşük olacak ki bunun tercümesi özkaynakların 2023 de 150 : 400 = %40 a yakın reel bazda değer kaybettiğidir. Profesyonellik denen fazilet işte bu noktada devreye girmeliydi ama giremedi.
Günlük bazda momentum hala negatif (ekim ortasından beri durum böyle) ama 3 Kasım Cuma günü itibariyle saatlik bazda pozitife döndük. İşte bu yüzden kağıt aşağıya gelmeye istekli değil çünkü kısa vadede momentum artık pozitif.
3. çeyrek kar rakamı 10 milyar da gelse 40 milyar da gelse hisse bundan kalıcı olarak etkilenmez demiştim. Nitekim rakam 20.5 geldi ve hisse bana mısın demedi. Gerçi açılıştan hemen sonra robotlar kendi menfaatleri gereği geçici bir süreliğine korku saldılar ama rutin süreçler bunlar, günün her saati olabiliyor.
Yatirim ortami olup olmamasi otorite ile alakalidir. Cunku insanin tabiatinda var uckagatcilik yapmak. Gelismis ulkelerde otorite insanlarin kafasina vura vura bu hale getirdi borsalarini. Biliyorsun bir uckagatcilik olmussa SEC 3 haftada dava aciyor, mahkeme 1 ayda kararini veriyor, yatirimciyi zarar ettirmissen kuzenin karisindan bile buldurup getirtiyor o parayi.
Burda ise gorevini yapmayi birak uckagatci ile bir olup yatirimciyi soyuyor. 11 ton altin... gram degil kilo degil... ton ton... calmis, sirketi batmis adama 40 milyon lot tahsisliden veriyor. Satma yasagi olmasina ragmen adam 1 ayda hepsini insanlarin ustune bosaltiyor. 9 ay sonra da bu sefer 100 milyon lot tahsisliden veriliyor! Bosaltiyor kottan atiliyor. Davasi 12 sene suruyor, sonunda da birsey cikmiyor, biraz para cezasi ile isine bakiyor. Yasama-yurutme-yargi ayni kokusmus yer cunku. Kapali tahtalarin niye hicbirinin de acilmadiginin, acilamayacaginin aciklamasi.
BISTìn su anda yatirim ortami olmamasi eger ISCTR su anda olmasi gerekenin cok daha altinda fiyatlaniyor
anlaminda ise
(ki ben bu sekilde dusunuyorum)
yillarca bedavaya isctr toplarim
2030 yilinda BIST yatirim ortami olur, gercek yatirimcilar gelir
hisse de temel rasyolarda PD/DD= 5 ve FK=15 üzerinden fiyatlanir
iste o zaman da ben gercek yatirimci meraklisina mali devrederim.
yatirim tavsiyesi degildir
bu kar rakamlari inflation adjusted olmadigi icin yaniltici rakamlar
inflation adjusted (IFRS bilanco) maalesef sadece 2022 sonu icin var
ne hikmentse Türkce linkte cikmiyor, sadece ING versyonda var.
https://www.isbank.com.tr/contentman...s_31122022.pdf
Aslinda bu holding birlesmesi sonrasi halka arz`dan gelecek para bla bla bla ... muhabbetinden önce
beni en cok umutlandiran sey solo banka`nin gercek performansinin ortaya cikacak olmasi
faaliyet kari hormonu, ben seni fonladim geyigi artik bitecek
ha o zaman yüksek enflasyon ortaminda % 30 karliligi hedefleyen yöneticinin performans hedefi bakalim ne olacak
Şu anda yeşil bölgedeyiz ancak henüz teyidini almadık. Öte yandan 22.70 ler güçlü direnç, bu seviyeyi aşmakta zorlanabilir hisse. Eğer 22.80 i aşarsak bir sonraki hedef 24 tl dir.
AKBNK YKBNK GARAN ın performansları da İSCTR yi olumsuz etkiliyor. 30.50 ye takılı kalan AKBNK, 50 tl de takılı kalan GARAN, 17.60 larda kıllatan YKBNK bu hissenin önünü kesiyor. Bu durumda ya İSCTR bayrağı eline alıp lokomotif görevi görecek ya da diğer bankalar hamle yapıp tüm sektörü yukarıya çekecek.
TH ISCTR alan senin bu hesaplara göre zararsa altta yazıyor bak o aldığın dolar külliyen zarar. Bozmayı düşünüyor musun? Sen de en az Hakan ve ekibi kadar kötü yönetmişsin paranı.Bir ara 7 ye aldığın AKBNK ları sanırım risk var deyip 8 e mi ne satmıştın. Day tradersın ya eminim onlar dursa kendini yormadan daha iyi kazanırdın sanırım. Hem de bizi yormazdın buralarda.
Hiç değişmeyeceksin yine ortadan kaybolacaksın 5-6 ay sonra gelip bu seferde başka şeyler yazacaksın. Biraz geliştir artık kendini.
Bilançoda 400 milyar tl ye yakın devlet tahvili gözüküyor ki toplam varlıkların (aktiflerin) %20 si ediyor. BDDK verileri ile karşılaştırdığımda bu rakam ortalamanın bir tık üzerinde, oradaki rakam %17. İşte bu varlıklar bilançoda zarar yazacak en önemli kalemdir zira Hazinenin zorlamasıyla çok düşük getirilerden (yüksek fiyatlardan) devlet tahvili almaya zorlandı bankalar.
Zarar yazacak olan devlet tahvillerini 3 sınıfa ayırmalıyız: Enflasyona endeksli devlet tahvili, vadesi 2027 ye kadar olanlar, vadesi 2027 den sonra olanlar. Vadesi 2027 ye kadar olanlar "vade sonuna kadar elde tutulacak varlık" sınıfında olduğu için bir risk oluşturmuyor. Enflasyona endeksli olanlar da öyle ve bir risk oluşturmuyor. Burada tek risk unsuru vadesi 2027 den sonra olan devlet tahvilleridir ve bunlarda ciddi MTM (mark to market) değer kaybı söz konusu çünkü çok düşük getirilerden (fahiş fiyatlardan) satın alındı bunlar ve politika faizi %8.5 den %35 e çıktığı için bunların değeri ciddi oranda düştü. İşte bu düşüş bilançoya yansımadığı için bu hissede ve diğer banka hisselerinde yatırımcı takılanlar bunun bilançoya etkisini hesaplamalılar.
Şöyle bir örnek vereyim: ABD 10 yıl vadeli 100 dolar değerinde tahvili faizler %1 iken almış olsanız ve faizler %4 e çıksa bu tahvilin değeri 77 dolara düşer. Eğer faizler %5 e çıkarsa 65 dolara iner ve böylece %35 zarar yazarsınız. Bizde faizler 5 ayda 850 baz puanından 3500 baz puanına çıkarıldı ve bu artış vadesi 2027 den sonra olan devlet tahvillerin fiyatında ciddi düşüşe yol açtı.
Peki İşbankası bilançosundaki toplam 400 milyar tl ye yakın devlet tahvili kalemine bunun yani politika faizinin 850 den 3500 e çıkarılmasının etkisi nedir? Hesabımı yapıp sizi bilgilendireceğim.
Her ne kadar "sadece paranın ayak izini takip eden momentumcu bir al-satçı" olsam da 30 küsür yıllık borsa kariyerime temel analizle başladım, daha doğrusu başlatıldım, Benjamin Graham'ın o meşhur Intelligent Investor kitabını baştan sona hatip ettim daha doğrusu ettirildim ve bu başlangıç benim profesyonel kariyerime işledi. Temel analiz beni hiç ilgilendirmese bile bilançolara bakarım, rasyoları incelerim, Graham rasyolarını hesaplarım, bilançodaki ana risk unsurlarının parasal boyutlarını çıkarırım. Alışkanlık işte.
bunu 19lardan az daha toplarız gibime geliyor
Sağ gösterip sol vurdular. Satış baskısı ortaya çıkıverdi. Demek ki mal satıp çıkmak isteyenler geçici olarak ortadan kaybolmuşlar, bugün öğleden sonra tekrar ortaya çıkıverdiler.
Sabahleyin 21.64 den çok çabuk 22 nin üzerine atıvermişti. Öğleden sonra da 22.10 lardan önce 21.70 lere arkasından da 21.50 ye langırt diye damdan düşercesine düştü. Her 2 yönde de çok sert, ani hareketler var. Normal şartlarda yön çizme aşamasında olan kağıtlar böyle davranır.
Bu kağıdın son günlerdeki ortalama günlük marjı %4. Bu seviyelerden yuvarlak 90 kuruş yapar. An itibariyle günlük marjı 22.16-21.50=66 kuruş. 90 kuruşa daha yolu var ama hangi yönde?
aşağı yönde olacağı kesin gibi :)
cok seviyorum bu adamlari