GPG ile aynı klasmanda olan ama daha iyi olan tespit ettiğiniz fonlar hangileri acaba?
Printable View
Eral bey şu anda TRT haberde canlı yayın konuğu, ekonomiyi değerlendiriyor.
Diğer fonların hisse senedi ağırlığı 50-60 minimum fark o yüzden
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sn. blackhawk48 güzel söylüyorsunuz, ben de daha fazla gelir görmek isterim ama dediğiniz gibi riskler almaya başlarsa tcd fonuna benzemeye başlar. O da büyük götürüleri sevmeyen kişilerin uzaklaşmasına neden olur. Bence aylık mevduat+%1.5 yerinde bir hedef, özellikle temkinli yatırımcılar için. Daha fazla risk isteyenler için tcd fonu var zaten.
Hatta fon yöneticisinin gelecek sene daha riskli bir fon kurmasına da karşıyım. Çünkü yeni fon için aldığı kararlardaki ruh hali mevcut fona da yansıyabilir ve daha riskli davranmaya başlayabilir.
Fona kesinlikle altın almam diyor :)
maalesef yok. ben de çok araştırdım ve bulamadım. bu noktada bir şeye dikkatinizi çekeyim. dövize endeksli fonlar, doğrudan döviz yerine eurobond alıyorlar ve dövizde olumsuz şartlardan dolayı yükseliş olduğunda türkiyenin uluslar arası piyasalarda ihraç ettiği ve fon içeriğinde bulunan eurobondlar da değer kaybettiğinden, bu durumu tahvil faizleri gibi düşünün, dövizdeki yükselişlerden kazanacağınız parayı aynı ölçüde kazanabiliyorsunuz. yani bir ayda döviz yüzde beş arttıysa eurobondlara da yoğun satış geleceğinden siz yüzde beş yerine yüzde iki kazanabilirsiniz gibi. bazan da piyalsalarda bahar havası oluşup döviz fiyatları düşüşe geçerse, bu kez de eurobondlara yoğun alımlar gelip faiz düşüşü olacağından döviz yüzde beş düşerse sizin fon yüzde bir iki gibi düşebilir, hatta kazanabilir de. ben sadece sistemin işleyişini anlatmaya çalıştım. umarım anlatabilmişimdir
Qnb finans'ın var T+2: https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=FUB
Ama sn. hayrani'nin yazdıklarını dikkate alın, genelde döviz ile eurobond fiyatı ters hareket ediyor, o yüzden fon fiyatı tam bir belirsizlik.
öncelikle fonun tanıtım sayfasına bir bakalım:
NEDEN GEDİK PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON?
Tasarruf sahipleri, günümüzün dalgalı ve belirsizlik taşıyan piyasalarında yatırımlarına yön verirken pek çok soruya cevap üretmek zorundalar.
Dolar Euro altın gümüş hisse senedi tahvil mevduat arasında seçim yapmak, bu tercihler ile yetinmeyip hangi finansal enstrümana ne zaman hangi ağırlık ile varlık dağılımında yer vermeliyim sorusuna da zamanında yanıt bulmak durumundadırlar.
Son yıllarda piyasaların değişkenlik gösteren şartları bu yanıtları ayda hatta bazen haftada bir gözden geçirmeyi gerektiriyor.
Bu soruları sizin yerinize cevaplamak ve uygun varlık dağılımlarını kararlaştırmak üzere Gedik Portföy Birinci Değişken Fonu ( GPG ) tercihinize sunuyoruz.
2. GPG NEYE YATIRIM YAPIYOR?
Bu yatırım fonu döviz tahvil veya hisse senedi fonları gibi belirli bir enstrümana ağırlık vermiyor. Her birine eşit ağırlık ile yatırım yapan sepet bir fon da değil.
GPG, izahnamesinde yer aldığı üzere aşağıda sıralanan tüm finansal seçeneklere belirtilen limitler dahilinde yatırım yapabiliyor. Hangi enstrümanın ne oranda ağırlık kazanacağı makro analizler, teknik ve temel göstergelere göre kararlaştırılıyor.
şimdi şu soruların cevabını arayalım? bu fon, gerçekten de yukarıda yazdıkları gibi mi çalışıyor? piyasa koşullarını bizim yerimize takip edip olası fırsatlara göre mi pozisyon ayarlıyor? Bu yatırım fonu döviz tahvil veya hisse senedi fonları gibi belirli bir enstrümana ağırlık vermiyor denildiği halde yüzde 80 oranında faiz yatırımı yapmıyor mu? bu durum, bir çelişki değil mi?
ben kendi cevabımı vereyim, bu fon, ortalama yüzde 80 faiz ağırlığı olan ve mevduatın twitter sayfalarında da yazdıkları gibi biraz üzerinde getiri sağlamayı hedefleyen bir fon. bunu karalama maksatıyla yazmıyorum. neye yatırım yaptığımızı bilelim, bilinçli yatırımcı olalım diye yazıyorum. farklı düşünenlere tcd var demek te yanlış. tcd, genelde yüzde 80 hisse yatırımı yapıyor. burada da piyasanın iyi olduğu zamanlarda hisse oranı biraz daha artırılıp tcd kadar tabi ki değil ama güzel getiriler yakalanabilir, sanırım isyanımız buna ama yapacak bir şey de yok. fon sayfasında çok güzel tanıtım yapıyor, okuyunca "tamam, tam aradığım fon" diyorsunuz ama sanırım son noktayı Eray bey twitter sayfasına koymuş.
Naçizane..
Dolara endeksli fonlar yerine T+1 valöre sahip ALTIN fonların takip edilmesi çok daha mantıklı. Gerek Ons Altın gerekse Dolar fiyatlamasını içerdiği için her 2 yönde oluşabilecek ataklarda yeri geldiğinde kendi kendisini hedge yapan bir özelliği var. Mesela Dolar geçen yıla göre büyük bir değişiklik göstermezken Ons Altın tarafında yaşanan yükseliş Altın fon fiyatlarına birebir yansımış vaziyette. An itibariyle USD&TRY paritesinin bu anlamda oldukça uygun seviyelerde olduğunu değerlendirmekteyim. Şayet Ons fiyatlamasında dramatik düşüşler olmazsa Altın fonlarının orta vadeli olarak makul bir getiri sağlayacağını düşünüyorum. Portföylerde bir miktar tutmaya başlasak iyi olur sanki.
söz altın fonundan açılmışken kafama takılan bazı noktaları sizlerle de istişare etmek isterim: madem altın fonu altının getirisinden yararlanmayı hedefler, neden bankaların fonlarının yıllık getirileri arasında bazan üç dört puan fark olur? bu arada altın fonları getirilerinde çoğu zaman ziraat katılım altın fonu en başta gelir. bir de neden gram altın yerine altın fonu alınmalı? gramda alış satış makası var ama altın fonunda da yüzde on stopaj var. fon mu,y oksa gram altın mı daha mantıklı olur?
GPG konusunda daha önce de değerlendirme yapmıştım. İçeriğinde sadece % 12 oranında hisse portföyü bulunmasına rağmen T+2 valörle işlem görmesi bile ne derece temkinli olduklarının göstergesi. Ve bu temkinli duruş fon kurucularının bir tercihi. Fona yatırım yapan dostlarımızın bu hususu gözden kaçırmamaları gerekir.:) Yanlış anlaşılmasın ama "çok temkinlisin abi" eleştirileri abesle iştigal. :)
Şu bir gerçek ki, aynı kategoride üstelik T+1 valör avantajına sahip fonlar varken bu fona yatırım yapmak gerek kurucu gerekse de yatırımcı bazında kişisel risk anlayışını ifade eder ve sadece saygı duyulur.
Bir yıllık getiride aşağıdaki fonlar GPG üzeri getirmişler seçin beğenin :)
TCD TACİRLER PORTFÖY DEĞIŞKEN FON
ACC ACTUS PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
HTT HSBC PORTFÖY UZUN VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
AK2 AK PORTFÖY UZUN VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
EID QİNVEST PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE YOĞUN FON)
GL1 AZİMUT PYŞ BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
TCB TACİRLER PORTFÖY KISA VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
TAU İŞ PORTFÖY BİST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
OBP OYAK PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON
ADP AK PORTFÖY BİST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
TKD TEB PORTFÖY PY İKİNCİ DEĞİŞKEN ÖZEL FON
KRF KARE PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON
EIB QİNVEST PORTFÖY DEĞİŞKEN FON
DZT DENİZ PORTFÖY UZUN VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
GAK GEDİK PORTFÖY KARMA FON
TBT TEB PORTFÖY BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
APT AK PORTFÖY ORTA VADELI BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
DBB DENİZ PORTFÖY ORTA VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
IGT ING PORTFÖY BİRİNCİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
EIC QİNVEST PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FONU
MAC MARMARA CAPITAL PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
TPF TACİRLER PORTFÖY ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
OKD OYAK PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON
ZBT ZİRAAT PORTFÖY ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
Arkadaslar misal 500 bin tl param bir gunde 300 tl getirmisse kac mevduat karsiligi getirmis .formülü bilen yazabilir mi tskler
ben hiç alıp satmadım ama tefasdaki bilgi yanlış o vakit. Ek 23319
Bu biraz "hisse varken neden hisse fon alayım" gibi olmuş üstadım.:) Sonuçta fonları tercih etmemizin en önemli sebebi ortak akılla idare edilen ve belirli bir finansal büyüklüğe ve güvenirliğe sahip enstrümanlar olması. Altın fonlar arasında çok çeşitli içeriklere sahip olanlar var. Bunların içerisinde gram altın ile en korelatif olanı IGA fonu. İçeriğinde kamu borçlanma araçları olanlar bile var ya da repo & ters repo oranları bir diğerinden az / fazla. Dikkatlice incelemek gerekli.:)
TCA'ya baktığınız zaman son 1 yılda 14,98 has altın %17,94 getirmiş. Eğer iradeniz güçlü ise stoploss olabiliyorsanız al-sata ayıracak zamanınız var ise analiz inceleyeceksiniz has altın mantıklı. Ama çalışıyor bu işe zaman ayıramıyorsanız havayı koklayıp (ABD-ÇİN ticaret savaşı gibi durumlar) altın fonu almak daha mantıklı.
Sanırım fona, tanıtım sayfasını okuyarak girmişsiniz ve sonuçta beklentilerinizin dışında bir durum ile karşılaşmışsınız. Ben genelde tarihsel verilerden son birkaç ayın fiyatlarını indirip, excelde günlük net getirilerini hesaplıyorum ve kendime uygun fonu seçiyorum. Bu tür bir yöntemi öneririm çünkü sözler genelde süslü ve yanıltıcı olabilir ama rakamlar her zaman gerçeği söyler.
Fon yatırımcıları olarak önce şu konuda anlaşmamız lazım. Mevcut portföyün tamamını tek bir (hem de en riskli olan) fona yatırmak herkesin kendi keyfine. Kimse kimseye zorla işlem yaptırmıyor sonuçta. Mesela benim gibi riskten olabildiğince uzak durup makul bir getiriye razı olanların portföyünde GPG gibi bir fon olmazsa olmaz. An itibariyle yok o ayrı.:) Neden derseniz hisselerden fonlara geçişler konusunda çok yavaşımdır. Kesinlikle takibimde ama.
Ek 23320
Altın fonlarını da bunun gibi düşünmek lazım; nispeten krizlere karşı defansif (yaygın kullanımı ile güvenli liman, bir tsunamide limanın güvenlisi nasıl onu da anlamam:)) olması ve kimi zaman genel konjonktüre bağlı olarak sağlamış olduğu ciddi getiriler. Yukarıdaki grafik gram altına ait ve 45 derecelik bir eğimle yükseliş trendinde hareket ediyor. Yani fon portföyünde an azından % 15-20 civarında bir yeri hak ediyor. Sende var mı derseniz yok, çünkü total portföyümde fon ağırlığı henüz % 15 lerde. Dedimya bu konuda çok temkinli yani tospa gibiyimdir.:)
Fon yatırımcıları biraz şaşkın. Hergün fon getirisi takip etmekten oluyor bu bence :) Çünkü hangi fon yüksek getirirse o fon en güzel fon oluyor, birkaç gün sonra fon değeri düşmeye başladığında o fondan kötüsü olmuyor. Aylık sabit %2.5 yıllık %30 getiri hedefli fonun beğenilmemesinin başka bir sebebi olamaz :) 100 K yatırdınız fona ve diyelim fon hedefini tutturdu 3 yıl sonra 220 K olacak yatırımınız Yılda 40 K kazandınız :) 5 sene sonra 370 K olacak buda yılda 54 K kazanmak demek :) Bu getirileri beğenmeyenler nasıl bir strateji izleyerek daha fazlasını kazanmayı amaçlıyor merak ediyorum :)
Tcd bugün eksi yazar mı gidişat nasıl.