ben hiç alýp satmadým ama tefasdaki bilgi yanlýþ o vakit. asd.JPG
ben hiç alýp satmadým ama tefasdaki bilgi yanlýþ o vakit. asd.JPG
Bu biraz "hisse varken neden hisse fon alayým" gibi olmuþ üstadým.Sonuçta fonlarý tercih etmemizin en önemli sebebi ortak akýlla idare edilen ve belirli bir finansal büyüklüðe ve güvenirliðe sahip enstrümanlar olmasý. Altýn fonlar arasýnda çok çeþitli içeriklere sahip olanlar var. Bunlarýn içerisinde gram altýn ile en korelatif olaný IGA fonu. Ýçeriðinde kamu borçlanma araçlarý olanlar bile var ya da repo & ters repo oranlarý bir diðerinden az / fazla. Dikkatlice incelemek gerekli.
![]()
TCA'ya baktýðýnýz zaman son 1 yýlda 14,98 has altýn %17,94 getirmiþ. Eðer iradeniz güçlü ise stoploss olabiliyorsanýz al-sata ayýracak zamanýnýz var ise analiz inceleyeceksiniz has altýn mantýklý. Ama çalýþýyor bu iþe zaman ayýramýyorsanýz havayý koklayýp (ABD-ÇÝN ticaret savaþý gibi durumlar) altýn fonu almak daha mantýklý.
Sanýrým fona, tanýtým sayfasýný okuyarak girmiþsiniz ve sonuçta beklentilerinizin dýþýnda bir durum ile karþýlaþmýþsýnýz. Ben genelde tarihsel verilerden son birkaç ayýn fiyatlarýný indirip, excelde günlük net getirilerini hesaplýyorum ve kendime uygun fonu seçiyorum. Bu tür bir yöntemi öneririm çünkü sözler genelde süslü ve yanýltýcý olabilir ama rakamlar her zaman gerçeði söyler.
Fon yatýrýmcýlarý olarak önce þu konuda anlaþmamýz lazým. Mevcut portföyün tamamýný tek bir (hem de en riskli olan) fona yatýrmak herkesin kendi keyfine. Kimse kimseye zorla iþlem yaptýrmýyor sonuçta. Mesela benim gibi riskten olabildiðince uzak durup makul bir getiriye razý olanlarýn portföyünde GPG gibi bir fon olmazsa olmaz. An itibariyle yok o ayrý.Neden derseniz hisselerden fonlara geçiþler konusunda çok yavaþýmdýr. Kesinlikle takibimde ama.
Ekran Alýntýsý.jpg
Altýn fonlarýný da bunun gibi düþünmek lazým; nispeten krizlere karþý defansif (yaygýn kullanýmý ile güvenli liman, bir tsunamide limanýn güvenlisi nasýl onu da anlamam) olmasý ve kimi zaman genel konjonktüre baðlý olarak saðlamýþ olduðu ciddi getiriler. Yukarýdaki grafik gram altýna ait ve 45 derecelik bir eðimle yükseliþ trendinde hareket ediyor. Yani fon portföyünde an azýndan % 15-20 civarýnda bir yeri hak ediyor. Sende var mý derseniz yok, çünkü total portföyümde fon aðýrlýðý henüz % 15 lerde. Dedimya bu konuda çok temkinli yani tospa gibiyimdir.
![]()
Yer Ýmleri