Hukuken çıkmak zorunda ,uğraşırsanız tüm zararınızı da tazmin edersiniz ama ne kadar zamanda:))))) İşte o kısmı rezillik.Ha adam batıktır o tahsil konusuda sıkıntılı olur o da başka.
Printable View
Hukuken çıkmak zorunda ,uğraşırsanız tüm zararınızı da tazmin edersiniz ama ne kadar zamanda:))))) İşte o kısmı rezillik.Ha adam batıktır o tahsil konusuda sıkıntılı olur o da başka.
Konut Satış İstatistikleri (Bizim Menkul)
Konut Satış İstatistikleri
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) her ay yayımladığı Konut İstatistikleri verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %55,5 düşüşle 42.783 adet konut satıldı.
İpotekli konut satışları 2020 Nisan ayında 17.088 adet gerçekleşerek geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %23,9, diğer konut satışları 25.695 adet gerçekleşerek geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %65,1 oranında azaldı.
İlk el satışları 14.848, ikinci el konut satışları ise 27.935 adet olarak gerçekleşti. Nisan ayında yabancılara 790 adet konut satıldı.
İstanbul'da Ocak-Nisan döneminde 69.872 adet konut satışı gerçekleşirken toplam satışlar içindeki payı %18,2 oldu.
Şehirdışındaki mülkler için ödeme yöntemi bilen var mı .
Malum şehrdışına çıkmak yasakta .
Bazı ilçelere baktımda altyapısı yapamamışlar mümkün değil gözüküyor da
Bence de kiracının çıkmasını bekleyip öyle alın. Ben kiracı değil de mülk sahibini satıştan sonra 2 ayda zor çıkarmıştım, hem de hiç pazarlık yapmadan dediği fiyattan almıştım evi. 15 sene önce. Bir daha asla içinde halihazırda oturulan ev almam, ne kiracı ne de mülk sahibi otursun farktmez...Boş ev alın derim...
Valla siz ticaretin içindesiniz,benden daha iyi bilirsiniz,bugün büfe işleten bir arkadaşımın yanına gittim,laf lafı açtı;geçici işlerde çalışan bir müşterisi gelmiş ''abi x bankasından krediye başvurdum 7 bin tl çıktı,babama da 25 bin tl vermişler bir şeyler yapacağım o parayla demiş,bizim arkadaş bunun durumunu bildiği için;kardeş nasıl ödeyeceksin o parayı diye sormuş? cevap:ödemeyeceğim abi deyip sırıtmış eleman...
Sözün özü;bir tarafta küçücük borcu için uykusuz kalan insanlar öteki tarafta devlet bankasından kredi alırken ödememeyi düşünen küçüklü büyüklü sahtekarlar,düşünün bu adam sizin alacağınız evde kiracı:( tüm kanunlar yanınızda olsa ne olur,adamın niyeti bozuksa....
Bankalarin elinde kalan cok sayida konut var.
Bazi sirketler bunlari, internet uzerinden acik-artirma ile satar.
Ilani koydugunda, evin ozelliklerini yazar, ayrica ev dolu, ev bos diye de bir ayrinti yazar.
Siz ona gore teklifte bulunursunuz.
Dusunun, bankaya evini kaybetmis adam, elde yok avucta yok, kapiya dikilip, cik hemserim, evi ben aldim diyeceksin.
Saka gibi.:)
Kiraci isi sikinti kontrat varsa sure sonuna kadar oturur satilmasi cozum degil benim basimda var adam cikmiyor kontratin sonunda cikarim diyor avukatlar bile 6 aydan once cikaramiyorlar kiracilar yasayi ev sahibinden iyi biliyorlar.
SM-G965F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bahsettiğim kişiye bir kere kredi verilmesi abes,zaten oda bir kere yapıp kaçma peşinde:)
siz herkesi kendiniz ve çevrenizdekiler gibi düşünmeyin bence,değil 7+25 bin tl,700 tl için bu cambazlığın çok daha fazlasını yapacak insanlar dolu yaşadığım yerde,ayrıca,adamın sabit geliri yok,üzerine kayıtlı bırakın taşınmazı dikiş iğnesi bile yok,ne alacaklar bundan? emin olun 10 sene sonrada aynı durumda olacak bir sicil affıyla yine dürüst vatandaşların vergilerine konacak...:)
Benim kayınbirader 9-10 yıl kadar önce birkaç kredi kartından çekebildiği kadar nakit çekti, o tarihlerde borcu o zamanın 50 milyarına kadar çıkmış diye söyledi. Kendisi asgari ücretle çalışıyordu. Maaşına konan dörtte bir hacizle kapanması mümkün değildi. Üzerinde de bir mal varlığı yok. Bankalar iki üç yıl sonra borçlarını varlık yönetim şirketine satmışlar. Arada bi arama geliyormuş varlık şirketinden, getirin üç beş milyar borcunuzu kapatalım diye. Kayınbirader onu bile yatırmadı. Zaten varlık şirketi de artık aramıyormuş. Kredi kartı lazım olunca ise kardeşinin ve anne babasınınkileri kullanıyor.
Redmi K20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kiracidan yana derdi olan cok anlaşilan :)
Ben kiraciyim arkadaslar. Istanbul bahcelievler de oturuyorum. 5 yildir ayni ev.
Ev sahibi gecen gün aradi, sizden çok memnunuz ama bu yıl illa ki %10 kira artişi isterim diye diretti. Tek maaşli memur olarak kira beni aşmaya başladi. Uygun, kiralık ev ariyorum, şimdilik malum siteden.
O civarda kiraci arayan arkadaş varsa konusabiliriz :)
Not: Banka kredi notum 100 :)
Ziraat bankasinin verebildigi kadar kira ödeme dekontlarini da sunabilirim :)
Hic sekmez,ayın 15 inde maaş alirim ve o gün trink hesabiniza gecer kira :)
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn. bzaferb,
Ev sahibiniz bu ay ortalama %12,2 talep etme hakkı olmasına karşın, %18 indirim ile kira artış talebinde bulunmuş. Yani reel olarak kiranız düşmüş. Tek maaşlı bir memur olarak bir önceki yıla göre gelirinizde %10 üzerinde artış olma ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin ediyorum.
Günümüzde düzenli ödeme olması gereken normal bir eylem iken maalesef az bulunan bir durum olmuş gibi gözlenmektedir.
Diğer bir ifade ile hepimizin dürüst olması gerekiyor ki tüm sistem işlesin yani dürüstlük normal bir eylemdir. Maalesef günümüzde bir artı değer gibi yansıtılıyor.
Özetle ortada bir yatırım ve yatırımın geri dönüşü durumu var. Eğer kira artış hızları enflasyonun altında olmaya devam ederse kira çarpanları git gide artar ve konut yatırımı yapılmaz ve arz eksikliğinden kaynaklı olarak her yıl taşınmak zorunda kalan bir döngü başlar...
Anladığım kadarıyla günümüzde normal ve zamanında ödeme gerçek
Yazdiginiz herşeyde haklisiniz.
Ama şoyle bir durum varki, 20 yilda istanbulda kiraci olarak ev degistridigim zamanlarda depozitomun tamamini hicbirzaman alamadim. Yani ev sahipleride bu konuda temiz degiller. ( 1000 dolarimin nasil üzerine yatildigini onceki sayfalarda yazmistim). Önceki yillarda enflasyondan fazla artiş yapalim dediginde de itiraz etmemistim. Onun icin memnun ya bizden :)
Haliyle dürüst düzen teorisine göre yaşanmayan bir ülkede dürüst ve zamaninda her kirasini ödeyen kiracinin bir artisini piyasa herzaman sunar.
Sunmasi gerekir.
Evi bulup cikiyorum dedigimde de ev sahibimin tepkisini burdan yazarim :)
Depozitonun üstüne yatılması yazınızı da hatırlıyorum. Tamamen ev sahibinin yapmış olduğu ayıp bir eylem.
Sözüm sizinle ilgili olmayıp siyasette de söylenen duruma örnek bulunmaktadır. Çok dürüst siyasetçi denen bir siyasetçi vardı. Olması gereken durumdan dolayı pozitif ayrışmak sanırım sadece bizim gibi gelişmekte olan ülkelere özgü bir durum.
Dediğiniz gibi mal sahibinin tepkisini de merak ediyorum. Kira artış konuşmasını artışın gerçekleşeceği ay mı yapıyorsunuz yani gelecek ay %10 zamlı gibi.. Pek bir zaman kalmıyor gibi oluyor ondan dedim..
Benim kiracım olsanız. Önce çevredeki ev kiralarına bakar, onlara göre makul seviyede ise size kararınızın hayırlara vesile olmasını dilerdim.
Bu arada bende kirada oturuyorum. Kiracımızda var onun kirasınıda belirliyorum. Odağımda olan tek şey kiranın adil değerde olması hem öderken hemde alırken.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu tür konuşmalarin zamanini ev sahibine birakiyorum genelde. Mal onun, o belirlesinki benim cevabimda ona gore olsun istiyorum. Bu yil 8 mayisda aradi, ne istedigini soyledi, bende sadece gecen yilki gibi yapsak olmazmi dedim okadar.Hanimla konuşmuşlar boyle karar vermişler. Ama bi taraftanda cikmamida istemiyor. Sizden cok memnunuz, insallah bizden de sorun yoktur diyor :)
15 mayisda 1stedigi kirayi gönderdim.
Bundan sonra top bende. Kiralik ev cok sonucta.
Adil değerin kıstasım, çevredeki evlerin kirası, yasal hakkım olsada o kiranın üstüne çıkmam. Düzenli kira ödeniyorsa belli oranda indirim yaparım. Ama 2000 lira kira değeri olan bir yerin 1500 lira kirada olmasıda, 2500 lira kira olmasıda bana göre doğru değil.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu hanımlarla konuşma işi de çok komik geliyor. Koskoca ev sahibi tek başına kiraya karar veremeyip hanıma soruyor :)
15 mayıs ödemesi için 1 hafta önceden bildirmesi çok sıkıştırmalı olmuş. Biraz günü kurtarayım şeklinde hissettim. Normalde en az bir ay önceden olması gerekirdi. Kendi adıma 2-3 ay önceden de bu işleri bitiriyorum gerçi zaman yaklaştıkça (Hanım baskısı sayesinde) fikri güncellenen bir toplumuz ama neyse :)
Şimdi ev sahibinin hanımı, ev sahibine, "bak bey ne güzel hallettik bu işi" demiştir :)
Geçen yıl nasıl yapmıştınız?
2015 mayisda girdim eve. İlk 3 yil enflasyon ustunde artış oldu ama düz hesap oldugu icin sorun cikarmadim. İlk yıl emlakciya soyledim bir kere, oda bu yıl böyle düz olsun seneye konuşur biseyler yapariz deyince üstelemedim.
Gecen yil da düz hesap yaptik yine ama bu sefer enflasyonun altinda kaldi oran.
İlk 3 yil üste oldugu icin bu yilda duz hesap olsun dedim okadar.
( Düz hesap, para miktari olarak yani, oran olarak degil )
Türkiye'de konut satışları Nisan ayında önceki yıla göre %55,5 düşüş göstererek 42,8 bin oldu. Koronavirüs nedeniyle gerilemeyi normal karşılıyoruz. Normalleşme sürecinde toparlanmanın hızı izlenecek.
Çanakkale güzel de oraları deprem bölgesi benim bildiğim
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Satişlar yuzde 50 dustu ama fiyatlar dusmedi. Normallesip satislar yukselince fityati yukseltir bunlar.
Satışlar ile fiyatlar arasında her hangi bir bağ olmadığına dair çok çalışma var. En günceli linktedir.
Yani %50 düşüş olduğu ay fiyatlar hakkında her hangi bir veri açıklanmadan hangi kaynaktan fiyatları takip ediyorsunuz?
ev sahiplerinin zam yapması için sebebe ihtiyaçları mı var.
sabah kalkıyorlar hava güzel yap bi %10 zam
geçen gün köylülerim aradı. köye (50 haneli köye) apartman yapacaklarmış.
Nasıl bir akıl tutulması Allahım
köyde apartmanda oturacağım.
nasıl konut sevgisi bu, cennette bile kaçak kat çıkar bizim millet
2020 yılı için emlak vergisi birinci taksidinin ödemesi mayıs sonuna kadar yapılacak. malum korava vurus salgını nedeniyle vergi ödeme ve beyanlarında bazı süre uzatmalar oldu şimdilik bu konuda bir açıklama gelmedi...
Ben yatırmayacağım.
Yıl sonuna doğru corona biterse düşünürüz.
Hesabımın olduğu özel bankalar yoluyla yatırılabilseydi yatırırdım.
Madem öyle bir imkan yok, o zaman para mara yok. Beklesinler.
En az 30-40 bin kişinin vergi yatırmaya gideceği bir binaya ben şu ortamda asla girmem.
Emlak vergisi ilk taksit ödemelerinde şu ana kadar erteleme yapılmadı.
ödemelerin ilk taksiti mayıs ayı sonuna kadar belediyelere yapılıyor ayrıca kredi kartı ilede ödeme yapılabiliyor.
Evet kastettiğim bina ilçe belediyesiydi.
Aslında belediyenin bahçesine bir gişe kurup cebimize mesaj falan atsalar gider yatırırım.
Kağıthane belediyesinin çok güzel bahçesi var.
Bir hazır kulübe yerleştirip içine bir bilgisayarla bir printer koymak çok zor olmasa gerek şu ortamda.
Çevrenizin gözlem sayısını bilmiyorum ama tüm Türkiye bakarsanız daha rahat ederseniz. Dediğiniz gibi olursa bizim üst komşu %20 zam yaptı ve satışlar düşmesine rağmen fiyatlar düşmedi genel kabul görmüş kuralı çıkar.
Fiyatların düşüp düşmediğine dair daha geniş kapsamlı çalışma yaparsanız anlamlı olur. Az sayıda gözlem ile yanılırsınız.
Link Türkçe değil ama yazanlar Türk diğer yandan grafiklere de linki satın aldığınızda erişebiliyorsunuz. Ancak maalesef Türkçe...