Saçmalama abicim gram altın dediğin ons altının 31 parçaya bölünmüşünden başka bir şey değil. Farklı bir şey yok altın altındır.
Printable View
Gram altın ile ons aynı şeydir dersek TL bazlı kafası çalışan birine yanlış şey söylemiş oluruz.Aynı benim gibiler için yani.:))))))))))
aynısını yaşıyorum
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Neyse ben bu ayrıntıyı ilk gram altına yatırım yaptığım zaman yıllar önce öğrenmiştim.Tv ye bakıyorum ons artmış, grama bakıyorum düşmüş ulan nedir ne değildir derken, bu dolarla hesap ayrıntısını öğrenmiştim.Neyse derdimi pek anlatamadım galiba.
Ons altın son aylarda kabaca %10 düştü.
Dolar tl karşısında kabaca %20 çıktı.
Gram altın ne oldu içerde!?
%10 değer kazanmış oldu!
Nokta!!!
Ons denen şey gizli, uzaydan gelmiş bir altın değil.
Sadece farklı bir kütle birimi. 31.1 gram'dan oluşur.
edit: ağırlık demeyelim. Birisi gidip ayda tartarsa farklı sonuç bulur. Kütle. :)
Amerikalı altın yatırımcısı tv seyrederken ons artışını direk cebinde artış olarak görüyor,düşüşünü de direk cebinde azalış olarak görüyor.Ben neden bu karışıklığı yaşıyorum.Tl bazlı düşünen biri finans işlerine girmesin zaten derken kastınızı anlamadım burası türkiye maaşımı tl olarak kazanıyorum kiramı faturamı tl olarak ödüyorum,finansal kararlarımı da elbette tl bazlı düşünerek vereceğim.
TL reel enflasyonu %40 olan düzeyinde bir para birimi. Amerikan Dolarındaki enflasyon oranı %2
Amerikan vatandaşı parasını cebinde USD olarak tutarsa yaşayacağı değer kaybı yıllık %2 iken TL'ninki %30-40.
TL ile değer hesaplamak imkansız. Bir günü diğerini tutmayan bir para birimi ile değer hesaplamak finans yatırımına kafa yoran insanlar için olup olabilecek en mantıksız yaklaşım onu demek istedim.
https://www.thebalance.com/u-s-infla...recast-3306093
İyi de bakın foruma aşağıda kaç kişi okuyor.Bu kadar insan her gün tl ile hesap yapıyor,maaş alıyor,kira alıyor ,kira veriyor, emlak fiyatlarına ve geleceğine ,hisse senetlerine,faizin değerine hep tl olarak düşünerek karar veriyorlar.O kadar şeyin karşılığını her gün TL ye çevirerek hesap kitap yapan insanların bu çabaları mantıksız diyorsunuz yani:))))))))))))
https://i.hizliresim.com/moX7mZ.png
https://i.hizliresim.com/moX7mZ.png
Şu an 1 ons altın 1214.90 dolar
1214.90/31.1=39.06USD 1 gram altının değeri.
39.06*5.0818=198.5 TL
https://www.investing.com/currencies/gau-try
https://hizliresim.com/EDO6kB
https://hizliresim.com/EDO6kB
Kafa karıştıracak hiç bir şey yok. Hesap bu kadar basit.
Neyse derdimi anlatabildim sanırım.Benim tüm gelirler tL ile, kafamın içinde tüm gelirlerim maddi varlıklarım TL ile hesaplanıyor,dolara altına elbet yatırım yapıyorum ama kazandım mı kazanmadım mı hemen tl ye dönüp alternatif yatırımlarımın tl karşılıklarına bakarak karar veriyorum.Bu memlekette yüzde yüz enflasyonlar da oldu o zaman da tl ye döndürüyordum hesabı şimdi de.Hep de öyle olacak benim kafa dolara döndürerek hesap yapmaz:))))))))))))Misal geçen yıl yüz bin dolar 390 000 di şimdi 508 000 hemen 118 000 kazanmışım diyorum gibi :)))))))))))))
Ons yarın yüzde 10 arttı.Siz para kazandınız mı kaybettiniz mi, siz ne düşünürsünüz kendiniz için .Bugün desem ki yarın ons yüzde 10 artacak altın yatırımcısı bir türk vatandaşı olarak olarak para kazanacağınız garanti mi.
Paranın 4 fonksiyonu var
Para değişim aracıdır,
Değer ölçüsüdür,
Borç ödeme aracıdır,
Tasarruf aracıdır.
Neyse bu altın işi nerden aklımı meşgul etti onu yazayım bu arada arkadaşlar.Ben bir yatırım enstrumanına yatırım yaparken hep 20 30 yıllık grafiklere bakmaya çalışırım.Ne kadar eski grafik olsa o kadar iyi çünkü o zaman uzun süreli o enstrumanı etkileyen dinamikler anlaşılır.Bu gram altın hesabı da acemi bir altın yatırımcısı olduğum zamanlarda dikkatimi çekmişti.Ons grafikleri dolarla gram altın grafikleri tl ile o yüzden acaip farklı grafikler ortaya çıkıyor.Aslında ons grafikleri de tl ye cevrilmeli bence:))))))).Çünkü bu yapılmazsa çok önemli bir parametre olan formüldeki dolar/tl paritesi gözden kaçırılmış oluyor türk altın yatırımcıları için.Neyse onsdaki yüz yıllık grafiklerde 1929 1932 arasındaki inanılmaz yükselişi 1970 1980 grafiklerinde de görünce acaba benzeri mi olacak diye düşündüm.Ons o atağı yaparsa dolar da el mahkum artacak, gram altın da inanılmaz bir artış olacak demektir :))))))))Terminolojiyi anladınız ons dolarla düşünülüyor gram altın tl ile benim kitapta :)))))))))))
Sn.HAKEM'in düştüğü denkleme bende düşüyorum.
Sanırım bunun sebebi herşeyi TL ile hesaplıyor olmamızdan..
Her ne kadar Sn.HAKEM'in dediği gibi aylık gelirimiz,giderlerimiz TL cinsinden olsa da, bence (kendi adıma) artık bazı hesapları USD üzerinden yapmak gerekli.
Bunu yapmak çok kolay olmuyor kafa sürekli TL'de takılı kalıyor.
Düşündüm derken yalan yok adamın topiğini kapattılar, ersoy delta arkadaşın düşünceleri bunlar,şimdi adamın hakkı geçmesin.O topiği okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar altın öngörüleri benim baya aklıma yattı,dünyada olanlar da teoriyi doğruluyor gibi.
2001 yılında ons 300 dolar civarındayken 2011 yılında 1925 dolar civarına yükselmiştir teknik analiz formasyonu olarak baktığımızda bu bir bayrak sapı gibidir 2011 den bugüne düşüş eğiliminde olan ons bayrağın gövdesidir grafiğe logaritmik olarak bakarsak onsun on yıla kadar 10 000 dolara kadar yükseleceğini düşünebiliriz, grafik koyma imkanına sahip olsaydım daha güzel izah edebilirdim ancak üzgünüm
Burada bir konuya parmak basıp dikkat çekelim, akp veya şu an her kim hükmediyorsa idare ettikleri devlet bankalardaki paralara EL KOYMAZ çünkü işler sarpa sararsa el konulacak para olmayacak . Bilmem açık oldumu ! Hadi daha açık söyliyeyim , en kötü örnek Yunanistan, devlet bankadaki paralara el koydumu ? Hayır , peki diyelim bir mudinin bankada milyon Eurosu var deseki paramın hepsini istiyorum sizce verirlermi ? Benim en son duyduğum bankalardan aylık maksimum para çekme limiti 800 Euro olmuş ki ilk zamanlar bu miktar 400 imiş.
Bir ons altın fiyatı nedir?
Diye yazın bari
Nakit çekiminden mi bahsediliyor ?
Kredi kartı vs araçları ile paranın sistem içinde kalma durumu nasıl ?
Tamam dediğiniz gibi yazdım .Daha anlaşılır olduysa cevabınızı yazarmısınız.