Banka basina 100K tl degerindeki doviz - altin - tahvil - eurobond ve yatirim fon dahil diye biliyorum..
Printable View
Fed'in faiz arttırımına gideceğine kesin gözle bakılması ve MB başkanın parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği açıklaması doları yükseltti. Dolar muhtemelen fed toplantısına kadar 3.80 leri de bulabilir, hatta geçebilir de. Doların kurunun yükselmesinin etkileri fiyatlar üzerinde görülmeye başlandı. Çünkü bu etki biraz gecikmeli olabiliyor. Dolayısıyla enflasyon çift haneye yükseldi. Gıda fiyatlarının enflasyon içindeki payı azaltılsa da değişen bir şey yok hane halkının enflasyondan etkilenmesi açıklanan enflasyon oranlarının üzerinde. Bunu açıklanan perakende satışlarının düşmesinden anlıyoruz. Enflasyon var ama hane halkının geliri aynı. Alım gücü düşüyor. Sonuç olarak MB sı eğer faiz artışını erteler ya da gecikir veya gerekenden az yaparsa çift haneli enflasyon artarak devam ederken dolar da yükselişini sürdürür. Fed toplantısı ve sonrası önümüzü görmemiz açısından bize bir fikir verebilir.
Ben konuşmayı sonradan dinledim. Dövizin diğer *gelişmekte olan ülkelerden daha fazla* artışa geçmesini tetikleyen cümlenin şu olduğunu düşünüyorum:
Finansal sektörün maliyetlerini arttırmayacak şekilde parasal sıkılaşmaya gitmeyi *başardık*.
Yani kredi faizlerini arttırmadan parasal sıkılaştırma yarattık gibi bir cümle kuruyor.
Belki o yüzden piyasa tcmb sıkılaştırmadan bahsettiğinde ne çeşit bir sıkılaşma olduğu konusunda tereddüte düşeceği için tcmb nin hamlelerinin verimliliği düşük kalabilecek.
Verimlilik düşüşüde sürecin olması gerekenden daha fazla faiz artışı gerektirmesi anlamına gelirse toplam zarar gerçek bir sıkılaşmaya göre daha fazla olabilir.