Ana sayfa Ekonomi Dünya FED’in tutanakları borsaları ve kripto paraları sert vurdu

FED’in tutanakları borsaları ve kripto paraları sert vurdu

Fed’in 14-15 Aralık toplantısının dün yayınlanan tutanaklarının faiz artırımının daha erken ve daha hızlı olacağı mesajları vermesi ABD hisse senedi piyasalarını vurdu.

Fed’in verdiği mesajların ABD Hazine kâğıdı getirilerini yükseltmesi özellikle teknoloji hisselerine satış getirdi ve Nasdaq 100 Endeksi Mart ayından bu yana görülen en kötü günü yaşadı.

Nasdaq 100 Endeksi günü yüzde 3,1 kayıpla tamamlarken, Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 3,34 düşüş gösterdi. 26 Kasım’dan bu yana görülen en büyük düşüşünü yaşayan S&P 500 Endeksi günü yüzde 1,94 kayıpla 4700,58 puandan tamamladı. Rekorlar kırmakta olan Dow Jones Sanayi Endeksi de erken ve hızlı faiz artırımı söyleminden nasibini alarak günü yüzde 1,07 düşüşle 36407,11 puandan kapattı.

Fed’in faizlerin daha erken ve daha hızlı artırılabileceği işaretleri vermesinin borçlanma kâğıdı getirilerini yükseltmesi kripto para fiyatlarını da urdu. 

En büyük kripto para olan Bitcoin’in fiyatı 42 bin 503,88 dolar seviyesine kadar yaşanan ser düşüşün ardından şu sıralarda 43032,23 dolar ile dünün yüzde 7,2 altında işlem görüyor.

Ethereum fiyatı yüzde 9,2, Solana yüzde 11,27, XRP yüzde 8,48 ve Cardano yüzde 8,13 değer kaybettiler.

Merkeziyetsiz finansın (DeFi) önde gelen uygulamalarının tokenleri  Uniswap ve Aave de değer kaybedenler arasında yer aldılar.

Analistler, kriptopara fiyatlarında son dönemde görülen dalgalanmanın, gelen olarak finansal piyasalarda artan oynaklığın bir yansıması olduğunu, enflasyonda yükseliş karşısında merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırmaya yönelmelerinin likiditeyi azaltacağı endişesinin kripto paralara da yansıdığını vurguluyorlar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here