Ana sayfa Borsa Fitch’in Kredi Notu Artışı Borsa İstanbul’u Yükseltti

Fitch’in Kredi Notu Artışı Borsa İstanbul’u Yükseltti

Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi, Borsa İstanbul’u yeni haftaya olumlu bir seyirle başlatarak ekonomik güvenin arttığını gösterdi. Açılışta BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 2,28’lik bir artışla 9.363,89 puana yükseldi. Bankacılık endeksi yüzde 4,74, holding endeksi ise yüzde 2,01 artış kaydetti; tüm sektör endeksleri kazançlı bir tablo çizerken, en fazla yükselen sektör bankacılık oldu.

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12’lik bir değer kazancıyla 9.155,32 puandan tamamlamıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, cuma gecesi yayımladığı değerlendirme raporunda Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Fitch’in açıklamasına göre, not artışı, haziran ayından bu yana uygulanan parasal sıkılaşma politikasının etkinliğini, önden yüklemeli sıkılaşma da dahil olmak üzere politikaların etkinliğini ve makroekonomik ile dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıtmaktadır.

Türkiye’de enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığına dair Fitch’in notunda belirtilen görüşler, ekonomik açıdan olumlu bir tablonun işaretlerini sunmaktadır. Fitch, enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 58 ve yıl sonunda yüzde 40 olacağı tahmininde bulunmuştur.

Analistler, Fitch’in not artışının yanı sıra haftanın geri kalanında açıklanacak olan iş gücü istatistikleri ve ticaret satış hacmi verilerinin yatırımcıların odak noktası olacağını ifade ederek, BIST 100 endeksinin teknik açıdan 9.400 ve 9.500 puanın direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here