Ana sayfa Genel Türkiye Gri Listeden Çıkmaya yakın!

Türkiye Gri Listeden Çıkmaya yakın!

Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yetkililerinin Türkiye ziyaretinden sonra, Türkiye’nin gri listeden çıkma yolunda önemli ilerleme kaydettiği bildirildi. Nihai karar, 28 Haziran’da yapılacak genel kurul toplantısında verilecek.

Türkiye İçin Potansiyel Ekonomik Destek

Türkiye, yasadışı para akışını engelleme çabalarının ardından Orta Doğu’nun en büyük ekonomilerinden biri olarak finansal izleme kuruluşunun gri listesinden çıkarılmaya hazırlanıyor. Paris merkezli FATF’nin bu ayın başlarında yaptığı yerinde ziyarette önemli ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve müzakereler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, bu ilerlemenin Türkiye’nin gri listeden çıkabileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Reuters: Gri Liste Kararı Öncesi Ziyaret

Reuters’in haberine göre, Maliye gözlemcileri gri liste kararı öncesi Türkiye’yi ziyaret etti. Bu gelişme, Türkiye’nin 28 Haziran’da Singapur’da yapılacak FATF genel kurulunun son gününde izlemeye alınacak ülkeler listesinden çıkabileceği anlamına geliyor. Henüz nihai bir karar alınmamış olmakla birlikte, beklenen değişiklik Türkiye’nin 1,1 trilyon dolarlık ekonomisine sermaye çekme çabalarını artıracak.

Yatırımcı Güveni ve Ekonomik İyileşme

Türkiye’nin gri listeden çıkması, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi politikalarına destek sağlayacak. Londra’daki Eurasia Group’un Avrupa Direktörü Emre Peker, “FATF’ın hamlesi tek başına para akışını serbest bırakmayacak olsa da, Şimşek’in ortodoks ekonomi politikalarını eski haline getirme ve Türkiye’yi sağlam bir yatırım hedefi olarak sunma çabalarına yardımcı olacaktır” dedi.

Karar Süreci ve Oylama

Türkiye’nin listeden çıkabilmesi için FATF üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Türkiye’nin yeterli ilerleme kaydettiği yönünde oy kullanması gerekiyor. Bazı üyelerin diğerlerine göre daha fazla söz sahibi olduğu bu listede, aksi yönde verilecek birkaç oy bile Türkiye’nin listede kalmasına neden olabilir. Üyeler arasında tek tek ülkeler ve Avrupa Komisyonu gibi bölgesel örgütler yer alıyor. Şimşek, Türkiye’yi listeden çıkarmaya kararlı olduğunu belirterek, “Umarım siyasi mülahazalar araya girmez” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here