Dudu bey sayesinde temettülerimizle daha güvende hissediyoruz.
Go Dudu go, we are following!
Printable View
Isi ilerletirseniz kagit seciminde karin cogunu dagitmayip buyume amacli kullanan kagitlardan da secersiniz portfoyun bir kismini..
Bunun icin sirketlerin yatirim planlarina bakarsiniz.
Ne sekilde finanse edilecegini anlamaya calisirsiniz.
Size verecegi %6-7 temettu mesela %3 e duserse kalan %3 de yatirimda kullanilirsa ve piyasa da bu kaynagin verimli kullanilacagina inanirsa %3 size fiyat artisinda %30 olarak geri donebilir.
Tarihinde hemen hemen her sene temettu odemis olan Hekts'da temettu aciklamasini 0 olarak duydugumda inanamamistim.
Sonra bu para ile neler yapilacagini ogrenince ha o zaman tamam dedim.
GK'da da genel mudure yonlendirdigim bu yondeki sorularima tatmin edici cevaplar aldim.
Fiyatin yilbasindan beri seyri de piyasanin simdilik ayni sekilde dusundugunu gosteriyor.
Syg,
stopajdan kaçmak için gavur vatandaşı olmak dışında aklıma hiçbir şey gelmiyor. her halükarda stopaj kesiliyor. belki çok yüksek meblağ olursa iade alınabilir. o da çok büyük portföy gerektirir.
yerliye yüzde 15 i cart diye geçir, yabancıya sıfır stopaj uygula. harika bir yöntem.
aynı osmanlı kapitülasyonları gibi.
The withholding taxes for dividends, interests and royalties paid to non-residents are established at 15%, 10% (or a maximum of 15%) and 10% in Turkey.
Kimse vergiden kacamaz. %10 oder ama kendi ulkesinde beyanname verince orada gelir vergisi daha yuksek ise Tr'de odedigini beyannamede cikan vergiden mahsup edip uzerini oder.
Tr'de efektif vergi orani daha dusuktur. Yabanci ulkelerde oyle temettunun yarisi vergiden kafadan muaf gibi bir durum yoktur.
https://www.lawyer-turkey.com/double...reaties-turkey
https://www.lawyer-turkey.com/dividend-tax-in-turkey
Syg,
Ayni sekilde mesela bir ABD sirketinden hisse aldiginizda orada ikamet etmiyorsaniz, stopaj olarak temettuden %30 gider.
Siz burada beyanname verirsiniz, tabi orada aldiginiz temettunun yarisi vergiden muaf olmaz turk sirketlerinden aldiginiz temettu gibi ama beyannamede cikan vergiden orada kesilen %30 u dusersiniz ustunu odersiniz.
Tr'de temettu vergilendirilmesi %15 ile kalir cogu kisi icin.
Ancak cok cok yuksek rakamlarda en yuksek gelir vergisi orani olan %35 dilimine cikinca efektif verginiz de %17.50 a yakinsar, temettulerin yarisi vergiden muaf oldugundan.
Syg,
Ben temettu ödemelerinde stopaj turk vatandaşlarınada yok biliyordum. Şok şok .
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anayasaya gore “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” (md. 67)
Cumhur ittifakı aldatmaca yasasıyla iki partinin birlikte secim pusulasında bulunması Anayasanın yukarıdaki maddesi sebebiyle bu seçimde uygulanamaz.
Seçim yasasında yapılan değişiklikte Anayasanın bu hükmü için, "bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz" denmişse de Anayasa hükmü yasa ile uygulanmaz ilan edilemez! Bu yasa anayasa karşısında ölü kanundur (lex mortius)
Ama bunlar hukuk devletinde gecerlidir elbet. AKP devleti hukuki bırakalı cok oldu.
Sahi ,Anayasa Mahkemesi bir anayasamız da olmadığına karar vermişti degil mi?
Professional yatırımcı arkadaşlar önümüzdeki 2-3 aylık süreç için mevcut stratejilerini koruyor mu? Yoksa risksiz yatırım ağırlıklı devam edip recover moda mı geçiyor? YTD
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yurtdışı hisse senedi fonlarında hisselerin temettü stopajı fon yönetim gideri içerisinde mi yer alıyor?
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Bu hafta Q1 bilançoları geliyor :)
https://i.hizliresim.com/qGVQm3.jpg
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Kullanmadığım ve kullanmayıda düşünmediğim aracı kurumdaki yatırım hesabı için ne zaman arasam türlü sözlerle vazgeçirmeye çalışıyorlar, en kısa yoldan bu hesabı nasıl kapatabilirim.
Fax çekin noter onaylı
Mi A1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
değerli konu takipçileri ve değerli katılım sağlayanlar,
Oturmuş sağlam şirketlerin haricinde önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte atılım yapmasını beklediğiniz 3-4 şirketi paylaşabilir misiniz?
Böylece genç ve tecrübeli yatırımcılar için temettü yatırımcılığı haricinde alternatif bir yatırım portföyü de oluşturulabilir.
İlk aklıma gelenler uluse, petkim, sasa gibi hisseler. Ancak bunlar da çok dillerde olduğu için belki de piyasa tarafından fiyatlanmıştır.
Değerli fikirlerinizi paylaşmanız konuyu takip eden herkes için yararlı olacaktır. :)
Syg.
Yazılanlar kişisel görüşlerdir, yatırım tavsiyesi içermez.
Bişey sormak istiyorum....
Malum kurumsal pay sahiplerinden yuzde 15 temettü stopaji kesilmiyor.... Peki biz bi sirket acsak.... Hisselerimizi şirket hasabi uzeriden alsak.... Sonra yatan temettüler ile tekrar hisse alsak...
Bu şekilde yaptığımız zaman yuzde 15 Kesintiden kurtulmus olmaz miyiz...
Ayica kendimize ev araba alacağımız zaman yine şirkt uzeriden alarak tekrar bir kdv avantajı sağlayıp yuzde 15 de bu şekilde avantaj saglasak olmaz mi??
Köy evinde tadilat işleri ardından bağ bahçe işlerine başlıyorum...bugün baya ot biçmem lazımdün akşam menüde kaburga etinden kuzinede güveç vardı
Bir erken emekli olarak ara sıra özendirici mesajlar atacağımı söylemiştim
10 gün daha buralardayım, başlık size emanet,
Sasa gibi son 1-2 yılda 10 kata yakın artış sağlamış hisselerde cok dikkatli olun derim. Karlılık artısı iyi, beklentisi yüksek ama bu durumu fazla fazla fiyatlamış çok hisse var..sonra herşey iyi giderken hisse fiyatı neden düşüyor diyebilirsiniz.
İsterse uzaya füze fırlarsın...pahalıysa alınmaz...mesela tesla hakkaten uzaya adam gönderdi, geleceği çok parlak, ama bu fiyatlardan alınmaz, hatta satılır
Hiç bir ticari faaliyette bulunmayacağınızı sadece yatırım amaçlı kuracağınızı varsayarak tutar yeteri kadar büyükse olabilir tabiki ama değilse sırf bu amaçla açacağınız şirketin kuruluş ve zorunlu işletme giderleri (muhasebeci vs. gibi) stopaj tutarının çok üzerinde olur. Ayrıca temettüden stopaj ödemeseniz bile şirket karından kurumlar vergisi ödemeniz gerekecek ki işin ayrı bir boyutu. Bu söylediğinizi yapanlara holding deniyor zaten:)
Profesyonel olmasam da, yarı profesyonel sayabilirim kendimi...bu nedenle cevap vereyim dedim.
Hisse portföyüm hedeflediğim miktarının %20 sine ulaştı...tümü koruma altında, yani endeks düşüşünden cok az, hatta portföyüm endeksi outperform ederse bu dönemi portföyü büyüterek atlatabileceğimi düşünüyorum.
Düştükçe alıma devam, 99.xxx lerin seçime kadar görülebileceğini düşünüyorum..global düşüş trendi başladı bence.
Endeks %10 düşerse hedge %10 kaybı karşılar. Portföy ise XU030 endeks üzeri (en likit vadeli seçildiğini farz ediyorum) %10 getirirse maliyetler olmadan %10 getiri olur. Hedge için komisyona ek kayma ve düşüşte bir miktar makas maliyeti de oldu diyelim net %8 gibi bir artısı olur. Makas avantaj da sağlayabilir tabii.
Tumu shortla korunduktan sonra %20'de tutmanın bır sebebı var mı? Neden %100 degıl kı?
Sonucta "deger yatırımı portfoy" outperform edecekse esas boyle dusus donemlerınde gecer endeksi benım bıldıgım... yoksa cıkarken yuksek betalılar outperform edecek zaten, bankalar vs...
Merhaba;
Yurtdışı Piyasalarında İlk Temettümü Norveç ORKLA firmasından Aldım Az ama bakalım kartopu etkisi yaratabilir miyim?;
https://siriusvarlikfonu.blogspot.co...sse-yatrm.html
Hocam mevzu elon musk...sahibi ve vizyonu belli, şirketleri vaat satıyor, ve yıllardır para yakıyor...Bakalim be zaman operasyonel kara geçecek. Spacex i geçtik, tesla bile deli operasyonel zararda..ama 100 yıllık fordu geçmişti piyasa değeri, şimdi değer kaybetmiştir biraz.
Vermek istediğim mesaj anlaşılmıştır umarım, ana fikre odaklanmak lazım.
Bu işi adam gibi öğrenmek ve ileriki yaşlarda makul bir birikim ile, finansal piyasalardan geçimini sağlayabilecek kadar gelirİ hedefleyenler..Türk traktör için bu başlıkta yazdıklarımı bulup tekrar okuyun...grafik pahalilik, konjonktur analizi, sektör analizi vs pek çok şey öğrenmek mümkün.
Bugün traktör un bilançosu geldi...hayal kırıklığı olmuş...ben 2 senedir bunu bekliyordum, piyasadan biraz erken görmüş olduk, ama olsun, sonuçta 5-10 yıllık yatırım vizyonu ile iş yapıyoruz.
Sanmam...ama tembellik genlerimize işlemiş...geçmiş sayfalarda defalarca yazıldı gelecek vadettiği düşünülen hisseler...bu başlıkta boş yazı yok, bi zahmet okuyun tüm yazılanları... onları biliyorum, yeni arkadaşlar yazsın diyorsanız, ısmen belirtin kimden fıkır bekliyorsanız.
Haa, o kadar yazıyı okuyacak vaktim yok derseniz, şahsen brnim de aynı şeyleri tekrar tekrar yazacak vaktim yok.
sn.Cautionary konuyu hemen hemen tüm sayfalarıyla okudum. Temmettü yatırımcılığı dışında,genel itibariyle de 7-8 hisseden bahsedilmiş. yüzlerce şirketin olduğu bir borsada bu rakamın çok az olduğu açık. Herkesin kendi ilgi alanına giren spesifik olarak birkaç takip ettiği şirket olabilir, belirttiğim nokta; fikir verme amaçla bu hisselerin dile getirilmesiydi.Paylaşıp paylaşmamak tabi ki kişinin kendi insiyatifindedir.
Burda tahmin ederim ki ''Armut piş, ağzıma düş.'' düsturuyla hareket eden hemen hemen kimse yoktur. Dile getirilenleri herkes kendi kriterlerinden, bilgi süzgecinden geçirir öyle kararını verir. Ancak topic sahibi dahi ''yazıldı bunlar'' deyip yolu tıkarsa, kimse gelip buraya bu konuyla ilgili olan fikrini beyan etmez.
Madem ki ''koçluk'' olarak iddialı bir terimle yola çıktınız, sınırlayıcı değil teşvik edici olmak daha yararlı olur kanaatindeyim.
İlk gönderim, umarım alıntılamayı becerebilmişimdir. Aslında boş bir vaktimde borsa maceramı ve yatırım anlayışımı paylaşarak başlayacaktım. Ama nezaketinizi takdir ettiğimi belirtmek istedim. Burada bazı üyelerin gerçekten üslup sorunu var. Siz kötü üsluba karşı nezaketinizi korumuşsunuz, tebrik ederim :)
Konuyu baştan sona okudum. Güncel olarak takip ediyorum. Çok şey kattı gerçekten. Paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim.
Beyaz yakalı alabiliyor mu acaba bu günlerde?
Endeks 2.60 cent civarı, iyi hatırlıyorum endeksin çok kötü olduğu dönemlerde 2.50 centi bir kaç kez denemiş ama geçememiştik, eskinin çok güçlü direnci şimdinin güçlü desteğidir. 2.50 centin altına düşmez umarım. Düşerse de 2001 ve 2008 krizlerinin dip noktasından geçen çizgiye kadar düşebilir. O da kriz fiyatlaması zaten. Usd bazlı grafik bakabilen bir arkadaş bu noktanın neresi olduğunu söyleyebilir.
Sayın Cautionary,
Öncelikle eleştiri değil de konuyu anlamaya çalışmamdan dolayı bir kaç soru sormak istediğimi belirtmek isterim. Kafama portföyü hedge etmeniz konusunda bir şeyler takıldı.
Doğası gereği sürekli long olan bir yatırımcıyım. 15 aydır alıyorum. Sadece şirkette sorun gördüğümde satış yaptım. Portföyüm genel bir satış dalgasında değer kaybedebilir, bunu da baştan kabul ettim.
Hedge konusuna dönersek;
1) İki taraflı yatırım yaptığınız için BIST düşerken portföyünüz değer kaybediyor, Hedge pozisyonlarınız para kazanıyor gibi anlıyorum. Böylece para kaybetmiyorsunuz. Peki tersi olduğunda bu para kazanamayacağınız anlamına gelmez mi? Ya da aradaki marj sizi tatmin edecek mi?
2) Eğer sadece düşüşleri "tahmin edip" düzeltme ve ayı piyasasında bu mekanizmayı çalıştırıyorsanız, düşüş ve yükselişleri nasıl tahmin ediyorsunuz. Warren Buffett kısa dönemde tahmin edilemeyeceğini söylüyor. Ben yapmaya çalışsam yükselişe yakalanır mıyım diye korkuyorum.
Son olarak burada zaten portföyün tümünün borsada olmaması ve çeşitlilik yapılması gerektiği söylenmişti. Hatta iyice vurgulanmıştı. Onu da arada hatırlatmak lazım sanırım.
Saygılar.