Üstadım inşallah başkalarıda fark eder bu durumu ve değerlemelerini yaparken sizin bahsettiğiniz detaylarıda hesaba katarlar.
Printable View
Bugün bilançodaki duran varlıkların 800 milyon görünmesine rağmen gerçekte bunun en az 3 katı olduğunu yazmıştım.
Bugün tesadüfen aşağıda linki verilen haberi gördüm
https://www.haberturk.com/iso-baskan...086009-ekonomi
İSO başkanı , dönen varlıklar kendini enflasyona karşı koruyor ama duran varlıklar alındığı günkü değer ile duruyor finansal tablolarda , bu konuda yeniden değerleme ihtiyacı var diyor.
Eğer bu yeniden değerleme olursa , PETUN'un öz sermayesi 2 milyarın üstüne çıkar o zaman da PD/DD 0,5'in bile altına iner.
Pınar sütde de durum aynı olur. Orada zaten mevcut PD/DD oranı 0,75 civarı , yeniden değerleme olursa 0,4'ün bile altına gelir.
İnşaallah böyle bir gelişme olur. O zaman borsada tüm fiyatlamalar baştan yapılır. Hisse fiyatları bayağı yukarı gider.
Emirhan Bey bu durumda söyleyeceğim,kalbiniz temizmiş.
Ben zaten sizin erenlerden olduğunuza inanıyorum 😃
Emirhan'ın gerçek verileri olmasa bu hissede bir dakika durmazdım. Arena dan tanıyorum kendisini. Petunu hala bekliyorum ve bekleyeceğim
Hocam bu borsada sağlam ve ucuz kağıdı bulduğun zaman bekleyeceksin. Elbet değerini bulur beklediğine değer. Tekkeyi bekleyen çorbayı içer. Burada da böyle olacak İnşaallah.
PETUN ve sütten daha ucuz kağıtlar elbet var ama o sektörler komple ucuz ve bunun sebepleri var. Mesela GYO , banka ve Holding sektörlerinin hemen hemen tamamı rasyo olarak petun ve sütten iyi. Ama o sektörde tüm kağıtlar ucuz . Yani oradaki ucuzluk sektörel bir ucuzluk şirkete has bir durum değil.
Ama gıda sektöründe ortalama PD/DD 2-3 arası , ortlama F/K seviyesi 20 civarı.
Halbuki PETUN PD/DD , 1,1 , F/K 9 civarı
Pınar süt PD/DD 0,77 , f/k şu an 17-18 ama beklenen net kar göre bundan çok daha düşük belki de 7-8 arası.
Yani bizdeki durum sektörel bir durum değil. Gıda sektörü içinde PETUN ve süt en ucuz 3-4 şirketten ikisidir tüm rasyolar bir arada düiünüldüğünde.
Bu da elbet görülecek ve fiyatlanmaya başlayacaktır. Biraz haber akışı olsa çok daha iyi olur ama patronların üstüne ölü toprağı serpilmiş gibi. Bilanço dışında KAP haberi yok şirketin. 1-2 güzel haber gelse coşacak aslında.
Yada güzel bilançoları bekleyeceğiz ama o da 3 ayda bir olduğundan düşük tempo hareket ettiriyor hisseyi. Tahtacı da sağolsun acelem yok diyor. Ama hissediyorum artık hareket zamanı geliyor yavaştan.
En fazla düşen endeks gıda oldu bugün. %-3.00 ile ..Tuhaftır bizde ayak uydurduk gıdalardaki düşüşe.
Nicki değiştiricem
Sayın Emirhan06,iyi akşamlar, bu forumda yazılarınızı takip ediyorum elinize sağlık, bu yazdıklarımı bize yazıyorum.Pandemi dönemi ile başlayan yeni bir borsa var,yaklaşık %100 yatırımcı sayısı artmış,bu hesaba göre en kötü ihtimalle100 yatırımcının 50si için neredeyse borsa ile ilgili bilgileri çok çok az demek yanlış olmaz,o zaman bu kişiler yatırımı neye göre yapıyorlar?takip ettiğimiz kadarı ile daha çok sosyal medya başta olmak üzere,tanıdık,arkadaş,eş,dost v.s dolayısı ile bu saiklerle sağlıklı bir yatırım yapılamayacağı ortada,birde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum,siyasi belirsizlik,bağımlı bir ekonominin kırılganlığı, başta abd olmak üzere gelişmiş ülkelerde şişmiş borsalar, beklenen bir düzeltme ve sıralanabilecek bir sürü risk düşünüldüğünde dürüst insanlar için 2 yol var bir süre uzaktan seyretmek veya küçük bir miktar ile takibe devam etmek.İşte herşey bundan sonra başlıyor çünkü dürüst olmayanlar sahne alıyor,bin bir türlü algılar ve tezgahlarla para kazanmak niyeti ile borsaya gelenlerin paraları ÇALIYORLAR bunu özellikle söylüyorum.Işte bu arada borsada bilgili dürüst yatırımcılarda kaybediyor,neden kaybediyor.Sen,ben teknik,temel,verilere bakarken....böyle bir sistemde cebimizde olanı koruyabilmek bile başarı sayılabilir. Sağlıkla ve sevgiyle kalın
evet hocam haklısın maalesef borsadaki yatırımcı kalitesi çok düşük. Çoğu insan dedikodular ile yatırım yapıyor. Sosyal medya etkisi çok fazla. Bu da kötü niyetli insanların artmasına sebep oldu.
Hiç olmayacak hisseleri sırf ucuzdan pozisyon aldıkları için poh pohlayıp , 1-2 spekülatör ile parlatıp yukarı çekip , yukarıdan reklamını yapıp millete kilitleyen hırsızlarla dolu ortalık.
Hatta bugün bile bana biris abi erbosan al diyorlar ne yapalım dedi. Dedim 20 liradan 85 liraya gittikten sonra mı al diyorlar. Maalesef olay buraya geldi.
Burada biri süt ürünlerinde biri et ürünlerinde türkiyenin lider 2 firması var , güzel de kar ediyorlar , sütün borcu var ama yatırım yaptı ondan dolayı borcu var , etin borcu da yok , birinin 300 , birinin 350 dönüm arazisi var , tesisler son teknoloji , ama gel ghörelim biri defter değerinde , biri defter değerinin de altında işlem görürken , zarardaki , öz sermayesi sermayesinin de altında olan firmalar ise 3*5 defter değerinde işlem görüyor ve bizim cahil yatırımcı hiçbir sorgulama yapmadan üstadlarının dediğini yapıp o pahalı hisseleri alıyorlar bunları görmüyorlar.
Bu arada son 3-4 yazı silinmiş , neden silinmiş anlamadım.
Benim yazım niye silinmişki?
Yeni hesap açınca ban yeme durumu varmış.Ya arkadaş kullanıcı ismimizi niye değiştiremiyoruz ki?Belki uğur ile ilgili düşündüm.
Dün alan Gedik ve Tera bugün satmış çoğunu geri.Birileri satarken birileride gelecek beklentisine yatırım yapıp satın alıyor.
Bugünkü 15 bin lotluk şeker satışı fon çıkarsa hiç şaşırmam.
Fonun pnsu da 2 mly hissesi var.
Takasta yatırım fonları 2.sırada Pınar Su hissesinde.
Gülermisin ağlarmısın.
Bu arada bu 1750 lot işlemler ykredinin hft robotu olabilir mi?Bilen varmı,robot kullanıyormu ykredi?
Yani eskiden bir hisse tavan olunca bir günde %20 kazandırıyordu.Şimdi %10.
Yıldız pazarda %15 olacak ama bununla ilgili bir duyuru varmı yokmu bilmiyorum.
Bir haber bir tavana bakar diyeceğim ama bir haber bir taban şaşırtmaz artık.
Kim birisi yazmıştı sabır yetmez peygamber sabrı ister demişti.Doğru demiş.
Tam fiyata alışıyoruz psikolojik olarak,hooop birde bakmışın sihirli bir el duruma müdahale ediyor sanki.Haftalık kapanış iyi olmadı sanki.
Hayırlısı olsun.
Yazdıklarım tavsiye içermez.Tavsiye verecek bilgi düzeyim yok.
Birazda bakış açısı tabi,çoğunluğun düşüncesi hisseye yön verir,(külahıma anlat tahtacı yön verir dediğinizi duyar gibiyim)
E çoğunluk hisse onda.
Enflasyon,faiz,dalgalı piyasa,beklenen global dalganın ülkemizde yaratacağı etki derken genelde bist güvenli liman olarak görülmez.
Şahsen fiziki olmayan bir altını gidipte sanal olarak bankadan alacağıma,sektör ortalamasının baya altında işlem görmeyi haketmeyen bir miktar Petun alırım.
Tavsiye içermez yazdıklarım.
Bu petunun tahtacısının fiyatla falan alakası yok gibi.Adam elindeki hisseleri sadece trade aracı olarak görüyor.Hissesinin fiyatı artmış azalmış umrunda değil gibi.Maliyeti muhtemelen sıfırın altındadır.Azıcık talep gelince nasıl az daha yukardan satarım hesabı yapıyor sanırım.Nasıl olsa arkası kesilecek eninde sonunda alttan yerine koyarım diye düşünüyor muhtemelen.
İnşallah birkaç çakal olmayan BY gelirde durum değişir.Alım dalgası olursa,Petunun piyasadaki senet sayısı kayıpları kısa sürede telafi etmeye müsait derecede.
Şirket isterse geri alım programı açıklayabilir.Yerli ve yabancı yatırımcıya iletilebilecek en güzel "Bakın hissem ucuz kaldı ve ben şirketimin arkasındayım."mesajıdır şirketin geri alım yapması.
Bu olurmu olmaz mı bilmiyorum,bilanço dışındaki alternatifleri düşünüyorum sadece.Yoksa bu Zalım daha süründüreceğe benzer.
En son yatırımcı ilişkileri ile konuştuğumda e -ticaret ile ilgili IT testleri devam ediyor yakında reklamlar yayınlanacak demişti.Ondan da ses seda yok.
22 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanmış bir teknik analiz videosu.
https://youtu.be/xPufRNRJpms
Videodaki kişiyi tanımam.Youtube petun yazınca çıkıyor analiz videoları.Bende en yeni tarihli videoya baktım.Paylaşımı yapan kişininde dediği gibi yatırım tavsiyesi değildir.
Hakkımızda hayırlısı olsun.Sağlıklı günler dilerim.Allah'a emanet olun.
Bir daha pınar ile ilgili hiç bir ürünü evime sokmayacagim.kisisel tepkimi gösteriyorum .yazık bir buçuk ayda %30kayip.Bunlar en ağır eleştiriyi hak ediyorda bizim terbiyemiz müsait değil.(ömrümün sonuna kadar Tuborg ve marshal ürünlerine elimi sürmem)
Hocam Yaşar holding Tuborgu satalı yıllar oldu. 15 seneden fazla olmuştur.
Yaşar Holdingin boya şirketi de Marshall değil DYO'dur :)
Yani evet haklısın hissesini bu kadar sahipsiz bırakan bir holding her türlü tepkiyi hakediyor ama tepki vereceksen doğru şirketlere ver bence :)
Hem haftalıklarda hemde aylık kapanışlarda oldukça kritik noktaya geldik.. Yarın yada haftaya oldukça sert alım bekliyorum. 8 senede 4210 lot biriktirmişken bugün 19,07 den 200 lot bu hisse için ayırdığım yedek akçelerden ekstra alım yaptım.. Rutin aylık 200 tl alımım dışında bir sonraki ekstra alım noktam 15,62 seviyesi.. Yarın ve haftaya tepki gelmezse 19 seviyesinin altında belirttiğim noktaya oldukça sert bir iniş bekliyorum
Bu iki srkt.ornek gösterdim.bunlarin yaşar holdingle alakasi olmadığını herkes biliyor.ben daha önce bahsettiğim hisseleri almıştım ama tövbe ettim.(ayrıca Tuborg un 15 yıl önce yasardaki halini biliyormusun.srkt.surunuyordu.)
Ürünlerine tepki gostermediginiz sürece böyle olur.
Emirhan kardeş, şirketi bir arar mısın sen bu konulara daha Vakıf sın neden gitmiyor neden patinaj yapıyor ilk ağızdan öğrensen mutlu oluruz kardeş
Fade gıda kadar olamadı, Allah hepinizi bildiği gibi yapsın. Bu kadar ah ile ihya da olmazsınız siz
Hocam hiçbir şirketin yatırımcı ilişkileri bölümü böyle bir soruya ne sözlü ne de yazılı olarak cevap vermez.
Daha doğrusu şöyle cevap verir :
" Şirketimiz hisse değeri serbest piyasa koşullarında belirlenmektedir. Şirketimizin hisse değeri üzerinde herhangibir etkisi yoktur. Hakim ortaklar tarafından Hisse alımı satımı yapıldığı takdirde bu bilgi KAP'ta yayınlanmaktadır. "
Yani bu hisseye has birşey değil hangi şirketi arasanız da mail de atsanız bu anlamda bir cevap alırısnız. Kimse çıkıp da evet bizim patronlar tahtacı ile ortak hareket edip hisseyi baskılıyor , KY satınca yeterince mallanınca yukarı götürecekler demez.
Ama maalesef yaptıkları bu. O kadar bariz yapıyorlar ki bunu. O yüzden KY'nin elinde 2 seçenek var.
1- Ya sabır edecek ve hisseye alım gelmesini bekleyeceğiz
2- Yada sabredemeyip buradan satıp çıkacağız.
Ben birinciyi tercih edenlerdenim. Ucuz hisse bulunca değerine ulaşmadan satmam.
PETUN çok ucuz , Pınar süt daha da ucuz. Ama PETUN'un borcu yok Pınar sütün borcu var. O yüzden her ikisinin de avantajı ve dezavantajı var fakat her ikisi de alınır. Zaten beraber hareket ederler.
Başka sitelerde bu şirkete edilen küfürun haddi hesabı yok.Ne geniş mideniz var kaldırıyorsunuz.TAHTACI?????!!!!:(:(:(
Cidden geçen sene 2.4 tl ile halka arz edilen fade gıda bugün 22.240 tl ile kapanış yaptı.
Bu durumda Petun bugün sıfırdan halka arz edilseydi hangi fiyat üzerinden talep toplanırdı?
Şirket o zaman hissesine ne kadar fiyat biçerdi acaba?
Aslında ben 3-4 gün önce holdinge bir mail attım bu konuda.
Cevap vereceklerini sanmıyorum , verseler bile tatmin edici bir cevap olacağını da sanmıyorum. Bir önceki mailimde yazdığım cevaba yakın bir cevap gelir.
Ama eğer cevap verirlerse buradan yayınlarım.
Ben holdingin yada şirketlerin yatırımcı ilişkiler bölümünün bu sayfaları okuduğunu biliyorum. Patronlara söylesinler hakikaten bu kadar küçük oyunlara gerek yok. Eğer bu işin içindeyseniz bu kadar küçük hesap yapmanıza gerek yok bu işin vebalinin altından kalkamazsınız.
Eğer bu işin içinde değilseniz de o zaman bu oyunu bozun. Adamlar PETUN ve Pınar sütü neredeyse üçte bir fiyata fiyatlıyor piyasada. Kardeşim benim şirketimin değeri bu kadar düşük değil deyip piyasaya aktif girin. İlla hisse alın demiyorum ama daha aktif bilgilendirme ile tahtaya büyük fonları ve yatırımcıyı çekebilirsiniz. Eğer bu pis işin içinde değilseniz bunu yapın.
Ama eğer bu pis işin içinde iseniz ki sizden habersiz ve onaysız bu işler olmaz , o zaman size güvenip de size ortak olan aklımızı sevelim biz :)
Mayıs sonu gıda endeksi yaklaşık -%3 düşünce bizde 20500 lerden 19500 lere gerilemiştik.E bugün gıda endeksi %2 artı yazdı ama biz yerimizde saydık.
Amaç mal toplamaksa çek kardeşim fiyatı yukarılara.Bu aralıkta bu şekilde ne elde etmeyi düşünüyorsunki bu işlem hacmi ile.
İnsanlar değişik cidden.Madem malı geri almaya çalışıyorsun e niye sattın o zaman diye sormazlarmı?
Belanızı versin çocuklarımızın geleceğini böyle ********lere bıraktık adam değilsiniz lan siz
Her türlü risk i göze alan ky çile çeken strese giren onlar parasını yatırıp aylarca yıllarca bekleyen onlar. Sonra tahtanın başına üç tane ******** çöküyor sürekli kazanıyorlar küfürü yiyince hiç zoruna gitmeyecek. Siz hakkatten insan olamazsınız
Paramı kurtarincaya kadar her gün küfür devam zarar çok
Bir dipten dönüş sinyali var gibi. İşlem hacmi bunu teyid etmiyor ama yaklaşık 7-8 gündür 19 üstünde tutunduk . Pınar sütte daha bariz bu dipten dönüş sinyali. Orada dipten %4-5 arası bir dönüş oldu bizden daha iyi bir hacim ile. Bizde ise dipten dönüş %2 civarında.
Eğer 1-2 gün daha buralarda kalmayı becerebilirsek yukarı hareket başlayacaktır yakında diye düşünüyorum.
Maalesef borsa legal hırsızlık yapılan bir yer haline dönüştü. Modern hırsızlık yapmak isteyenler bir tahtaya üşüşüyor ve oradan milleti dolandırmaya çalışıyor. Bir tahta kapamayanlar da bunu yeni halka arzlarla yapıyor. Maalesef halka arzların bu kadar çoğalmasının da bir nedeni , borsa yoluyla vurgun yapma isteği.
Son halka arzların çoğu pahalı fiyattan halka arz edildi. Patronlar halka arz öncesi televizyonlara çıkıp jan janlı laflar ediyor , şirketleri parlatıyor sonra pazarlayıp satıyorlar. Halka arz sonrası da yalandan 1-2 güzel haber bilanço sonrası hüsran.
Borsada 1 defter değerinin altında , 10 F/K değerinin altında bir sürü şirket varken , millete yeni halka arzlarda 4-5 pd/dd , 20-30 F/K ile bir sürü şirketi kakaladılar. Bizim millet de saf , hiç bir rasyoya bakmaz yeni halka arzda 1-2 tavan yakalar mıyım diye bakıp hisse alıyor sonra elinde patlıyor. Halbuki çok daha ucuzu zaten borsada var ama bakan mı var.
Kardeşim biz ucuzunu aldikta ne oldu
Hocam borsada hissenin bilanço kalitesinin önemi yok , yükseliyorsa iyi kağıttır diyorsan bence yanlıış yerdesin. Git at yarışı oyna orada daha fazla şansın olur.
Ucuzu almayacağız da neyi alacağız , pahalıyı mı ?
Ucuz ve sağlam hisseyi bulunca biraz sabır edeceksin. Yoksa yükselmiyor diye hergün sayacaksan hisseye böyle bir yatırım mantığı yanlış.
THY alan adam ne yapsın 3 senedir zararda , USD bazında adamın parası pul oldu. Bunun gibi bir sürü hisse var.
Ne zaman aldın kaçtan aldın bilmiyorum ama biraz sabredersen en azından zararın çıkar.
At yarışı bundan daha dürüst gözünün önünde koşuyorlar
Zamanla kazanç çok ince çizgi
Maliyet kaç Rıfkı Bey??
Aslan parçası borsada ilk gong çaldığı gün biz ordaydik iki sene rıhtımda sokakta senet alıp sattık birakta ne oynayacağımız bize kalsın koşuda 25 sene oynadım
Bak bu konuda haklısın ortak. At yarışında bile oynayanlar bir emek sarfediyor , araştırıyor , hangi at hangi pistte daha iyi koşar , anası babası kim , jokeyi kim , son 5-6 yarış derecesi ne vesaire.. Bayağaı bir araştırma istiyor at yarışını bilinçli oynamak.
Ama iş borsaya gelince herkes dedikodu peşinde , herkes spekülasyon peşinde , bana ne bilançodan diyor adam hisse yükselsin yeter , isterse öz sermaye eksi olsun , isterse şirket zararda olsun , isterse F/K 50 OLSUN , pd/dd 7-8 olsun sorun değil hisse yükseliyor mu yükseliyor bu önemli diyen çok adam var piyasada.
Ama bu tür bir yatırım anlayışı ile belki 8-10 defa %10 kazanır insan ama sonrasında 1 kere bir yakalnır bir yerde hepsi gider.
O yüzden diyoruz alırken kazanmak lazım. Ucızı almak lazım. Evet PETUN ve süt süründürmüş son 1 senedir ama tekkeyi bekleyen çorbayı içer.
Alayı hırsız bunların borsada gıda almiyacan banka gıda elleme