suc 0,28
eib 0,10
ktm, kub ilave yaptığım için onları hesaplayamadım. .
Printable View
suc 0,28
eib 0,10
ktm, kub ilave yaptığım için onları hesaplayamadım. .
SUC, SUA eski şekilde devam ediyor.İzahname değişti ama bir fark yok.
Abd deki olaylar bizde olsa bi günde en az %10 çakılmıştı.adamlar herşeye rağmen para kazanmak istiyor.bi kaç güne toplar.
Bence güvenli liman ama insanlar zaman zaman güvenli yerde olmak istemiyor :) SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
:) Evet aynen, limanın suları anında çekiliveriyor SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
relatifte bir dip daha yaktım. artık şu piyasa yön değiştirse yataya.
Tam gbc deki zarar çıkmıştı ki altın gene yaptı yapacağını.
dolara göre iyi gidiyor epey. dolar normale döndüğünde başarısı daha net görülecek. Şu anda üstü kapalı sadece. İçindeki altın dışı ürünler de iyi gidiyor. Son 1 ay neredeyse fon aynı yerlerde, bu arada döviz 6-7 % geriledi. Dolar er ya da geç enflasyon ile korele olacak kadar artacak, üstü bizim ve reel. Ben son 1 aydır artırıyorum her gün ufak ufak. Şahsen benim tüm fonlarım içinde en içime sinerek tuttuğum, hiç acaba demediğim ve en eski fonlarımdan.
ODV içindeki yabancı ETF'lerin coşmasıyla doların değer kaybına rağmen yüzde 1.09 artmış, güzel gidiyor bence. Altın fonu da vardı içinde en son yüzde 15 civarında, onun etkisi pek hissedilmemiş sanırım; fon sepeti olmanın bir avantajı da bu. "Diversified portfolio" denilen duruma kolayca erişim sağlıyor ama bizdekiler iyi yönetilmiyor hellistheothers'ın dediği gibi, eldeki ile idare ediyoruz.
GBC ve KUB için ben de kademeli alımlar yapıyorum, dövizin düşüşüne rağmen iyi ayakta kaldılar.
Son 3 ayda portföyünü ve yatırımcı sayısını
yüzde olarak en çok artıran 3 fon ( serbest ve özel fonlar dışında )
sırasıyla
ppz, rbh ve uph imiş.
Selamlar, odv'nin yönetim ücreti artıyor 8 ocak itibarı ile , bilginiz olsun.
bu arada 3 yıllık performansını usdtry ile karşılaştırmanızı , bir göz atmanızı öneririm.
Bu arada ben de gbc ve kub taşıyorum. Yabancı hisse fonu başarılı neredeyse yok bence gbc dışında ama en azından bu arada keşke döviz ünvanlı değişkenler artsa kub benzeri içinde hem yabancı hisse hem dövizli enstrüman tutan. Ama o kategoride tek fon maalesef.
bol kazançlar.
bir aydır rbh'nin üzerine bir ağırlık çöhtü. belirgin performans düşüşüne rağmen çökmeye de devam ediyor. fon pay sayısı artıyor. böyle giderse mps gibi olup üzerindeki ağırlıktan kurtuluncaya kadar zayıf kalacak. mps, yarı yarıya küçülünce kendine gelebildi. bakalım rbh ne yapacak. kendini toparlayabilecek mi?
merhaba,
evet, dolar bazlı bakarsak fon kurulduğundan bu yana başarısız görünüyor ama son zamanlarda yönetim kısmında bir anlayış değişikliği var diye düşünüyorum, en azından 2019'daki gibi kendi borçlanma araçları fonları ile donatmamışlar, birkaç kaliteli yurtdışı etf'i mevcut. bir de fonun kıyaslaması mevduat ile görünüyor ki ben de öyle bakıyorum bu fona dolardan ziyade. aylık mevduat + 1.5 puan minimum yeterlidir benim için.
yönetim ücretinin böylesi bir zamanda artması kuruma zaten az olan güvenimi iyice baltaladı ama kaliteli fon piyasasının sığ olması elimizi kolumuzu bağlıyor.
Merhaba Hayrani hocam, mps'nin en yüksek portföy olduğu dönemde büyüklüğü 120m idi. Oldukça küçüktü zaten aslında bir fon için. 1milyar altında manevrada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Gel gör ki mps 50-60 arası hisse taşıyor. Çok daha kolay sağa sola dönmesi.
Mps'nin sıkıntısı mps'yi başarılı yapan kişinin ayrılması idi kanımca. Ben düzeldiğini düşünmüyorum aslında. Rbh'de de kısa süreliydi ve anlaşılan o ki konjünktürelmiş.
Ben hep 3-4 ay izlemekten yanayım. uph'ye de hala mesafeli yaklaşıyorum bu yüzden. 2-3 ay daha böyle giderse düşünülebilir.
Bugun tte min.adet alisini 1'e cekti.
M2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
büyük fonlarda hisse değişimleri daha zor olur. ellerindeki fazlaca hisseye satış verirken tahtayı iyice aşağıya düşürmek zorunda kalabilirler. bu da daha düşük seviyeden hisse satma anlamına gelir. aynı şekilde alım yaparken de yğüklü parayla alım girilirse hisse fiyatı hızlı yükselip daha yüksekten alım yapmak zorunda kalabilirler falan. bu yüzden fon büyüklüğü bir yerden sonra daha zor yönetilmeyle karşı karşıya kalabilir. normal fonlarda bu kadar sorun olmuyor ama piyasası daha küçük olan katılım tarafında sanki daha belirgin oluyor. bi ara mps büyüklüğü de 185 milyonlara dayanmıştı ve fonda ciddi bir performans düşüşüü oldu. gerçi burada garantiden gelen yöneticinin de rolü vardır ama dahaüç ay kadar önce 28 milyonlarda olan rbh, 150 milyona yaklaşıyor. bu kadar kısa süre içinde yaşanan yükseliş te tıpkı mps'de olduğu gibi ağırlığa yol açtı gibi.
21 - 22 ekim 2020 gibi 200m'yi geçmişti portföy büyüklüğü Mps'nin. 22 aralıkta 75m'ye düşmüş şuan 90m civarı. Geçen yıl bu vakitlerde de 20m'ymiş sn hellistheothers.
Dediğiniz gibi yinede performansta 1. etken bence de, portföy yöneticisi değişikliği oldu.
Fonları dengesini bozan büyüklükten çok kısa sürede yüksek oranlı giriş/çıkış. Pay adedindeki volatilite denilebilir.
Galiba son zamanlarda gelen kitle sabirsiz ve sürekli bir kovalamaca halinde. Sadece kısa süreli getiriyi görünce sürü halinde oraya koşuyorlar. Ama bu şekilde fonlarin dengesini alt ust ettikleri için gidilen yerin de performansını etkiliyorlar.
selamlar,
bildiğiniz üzere yatırımcılıkta yeniyim. fonlara uzun dönemli yatırım yapıyorum. al-satcı değilim.
takip ettiğim kadarıyla hem yurt içi-hem yurt dışı borsalarda düzeltme bekleniyor. benim gibi yatırımcılar bu duruma karşı nasıl bir pozisyon alabilir? elimde hisse yoğun fonlar bulunuyor bunun yanında altın ve mevduat sahibiyim.
bahsettiğiniz gibi gerçekleşecek bu tarz düzeltmelerde pozisyon almalımıyım? elimdeki hisse fonlarını satmalımıyım? minimum 5 sene bekleyeceğim için satmama gerek var mıdır?
pozisyon olmadığım durumda sahip olduğum fonların yok olmasını istemiyorum. fon tutarım 20Bin tl hepsi HSYFlerde bunulunuyor yerli ve yabancı.
hayırlı kazançlar
Aynen katılıyorum sn. matac. 2. büyük etkende bu dediğiniz. Fon büyüklüğüne oranla, kısa sayılabilecek periyotlarda fona yüksek oranda giriş/çıkışlar, hele de daha az derinlikli, daha az likit hisseleri taşıyan fonların dengesini bozabiliyor. Kısa dönemde de küçük-orta boy şirket hisseleri bu dönemde katlama gittikleri için, fona yeni giren paranın yönlendirileceği ucuz yada daha primlenecek hisse bulmaları zorlaşıyor kanımca.
Selamlar.ben borsada işlem gören GMSTR fonu ve garanti bankasının gümüş fonundanda stopaj kesilecek mi.bunlardada sat al mi yapmalıyız.tesekkür ederim.
Ppz son 2 günün düşük getirisini bir nebze de olsa telafi etti bugün 0.047 altında olmaz umarım artık 0.048 leri görürüz.
Malesef oyle hocam. Su an portföy dağılımına bakılınca minimum düzeyde tutmak durumunda kalan hisse senedi fonuna insanlar koşuyor. Zaten yönetici ben bir düzeltme bekliyorum alacak hisse bulamıyorum diyor eylemleriyle. Ama insanlar sadece getiriye ve geçmişe odaklı.
65-70 civarında altın etf'si var. Kalanı medikal, teknoloji ve euro güven etfleri şu anda. Ancak gbc'de altının %10'a düştüğü dönemler de oldu.
Size demiyorum ama genelde yanlış anlaşıldığı için onu da düzelteyim bu arada , gbc altın fonu değil. Genelde öyle sanılıyor. Şu anda ve hatta sık sık altın taşıyor ama doğru.