Ktm %+0,398
mac %+1,509
mps %+1,226
sua %+0,453
Printable View
Ktm %+0,398
mac %+1,509
mps %+1,226
sua %+0,453
İyi geceler forumu ilgi ile okuyorum. Çok değerli paylaşımlar mevcut. Ben tüm hyf larımı satmış ve kenarda işbank ppf de beklemekteyim. Düşmeyen boğa piyasası yapmışlar Ayılar iyice acıktı çok kemik sesi duyacağız. Bu para bolluğunda her hisse nerdeyse yüzde yüz gitti. Koruyucu önlemler (açığa satış gibi)yok. Hadi hayırlısı...
Oph +2,73%
Kredili işlem her aracı kurumda var illa iş yatırım olacak diye bir kaide yok hangisi avantajlı ise onu seçin.
Eft ücreti almayan kurumlar var anlaşmanıza göre.
Kredi faizi günlük olarak işler ve hesaba yansıtılır.
Kredi kullanımı boyunca özkaynak sürdürme teminatı %35 dir.
Kredi kullanımı esnasında özkaynak oranı sürdürme teminatı ( % 35 ) altına düştüğü takdirde müşteriye özkaynak tamamlama bildirimi yapılarak en geç 2 gün içerisinde özkaynak oranını başlangıç özkaynak oranı olan %50' ye ( asgari ) çekmesi istenir.
Geçmişini inceledim gümüş fiyatıyla karşılaştırdım, birkaç kere daha böyle fiyat farkılılığı oluşmuş. Piyasanın bug'ı diyelim.
15 ocakta viopta gümüş kontratları işlem görmeye başlayacak, ondan sonra bir daha böyle olmaz.
Çünkü ciddi arbitraj fırsatı veriyor, bir daha böyle olursa gümüş fonu ve viopta pozisyon alarak anında kar yazabilirsiniz, bunu kaçırmayacağı için insanlar artık böyle bir fark oluşmaz.
Şu anda da mümkün olabilir, gümüş varantlarıyla yapılabilir sanırım.
Mesela altın viopta işem görüyor, altın fonunu altın fiyatıyla karşılaştırdım orada öyle bir fark açılmamış hiç.
Benzer şekilde dolar byf de de olmaması lazımdır.
(Güniçinde ufak farklılıklar olabilir, komisyonlar arbitraj karını eritir pek birşey kalmaz, gümüşteki gibi büyük fark açılmaz)
Başlarda öyle sorun çıkartıyor ama girdikten sonra güzel program olduğunu göreceksiniz. Esas sıkıntı sanırım tarayıcı kaynaklı oluyor ve arka planda bir program falan yüklüyor. Özellikle ilk başta Explorer'la girmeye çalışın, başka tarayıcılarda açmadığında buradan açabildiğim durumlar olmuştu.
Haydar Acun yabancı medyaya borsa hakıında beyanat vermiş, google çevirisi ve linki aşağıda:
Riskli varlıklara karşı gelişen küresel iştah ve daha geleneksel para politikasına hoş bir geçiş yatırımcıları cazip değerlemelerde piyasa işlemlerine çekerken, Türk hisse senetleri 11 yılı aşkın süredir haftalık kazançlarının en uzun dönemini kaydetti.
Borsa İstanbul 100 Endeksi, Ocak ayının ilk haftasında% 4,3 artarak rekor seviyeye yükseldi ve 10. hafta yükselişini gördü. Bu, Türkiye’nin üst düzey ekonomi yönetiminin elden geçirilmesinin ardından Kasım ayı başlarında başlayan mitingi Mayıs 2009’dan bu yana en uzun süredir yapıyor.
Yabancı yatırımcılar İstanbul hisse senetlerinden 1,6 milyar dolar satın aldı ve lira, Türkiye hazine ve maliye bakanını değiştirdiğinden ve piyasa dostu mesajlarla kredibiliteyi yeniden tesis etmeye çalışan yeni bir merkez bankası başkanı kurduğundan beri lira dolar karşısında yüzde 13 değer kazandı. -back oranı artar. Aynı zamanda, koronavirüs aşılarının sağlanmasında kaydedilen ilerleme konusundaki iyimserlik ve büyük ekonomilerdeki teşviklere bahse girilmesi, gelişmekte olan pazarlara hücumu teşvik etti.
Marmara Başkent'in İstanbul'daki yönetici ortağı Haydar Acun'a göre, uzun yükselişten sonra bile, gösterge borsa endeksindeki ağırlıklar olan bankalar ve büyük holding şirketleri cazip bir şekilde değerleniyor.
Acun, yerel halkın hisse senetlerine olan ilgisinin neredeyse kesin olarak azalacağından, Türk hisse senetlerine ilişkin görünümün büyük ölçüde yabancı yatırımcıların tutumuna bağlı olduğunu söyledi.
“Neredeyse tüm küçük kapaklardaki kolay kazanımların ardından yerel yatırımcılar arasında bir coşku yaşandı, ancak bu bir noktada sona erecek†dedi. "Bu, ya marj ticareti kurallarının sıkılaştırılması, açığa satış yasaklarının kaldırılması ve günlük fiyat marjlarının% 10'dan% 20'ye çıkarılması yoluyla - ya da büyük olasılıkla yerel yatırımcıları kısıtlayacak başka bir faiz artışından sonra gerçekleşecek. "hisse senedi iştahı."
https://finance.yahoo.com/news/turki...103902507.html
Turhan Buzkurt borsa ve özellikle Gübretaş hissesi ile ilgili ilginç bilgiler vermiş:
https://www.youtube.com/watch?v=TAg46hkgR80
Haydar Acun yükselişin yabancı yatırımcı olmadan daha fazla ilerleyemeyeceğini düşünmüş hiç de haksız sayılmaz.
Trendin, en dikkat çeken taraflarından biri, yani ayırdedici tarafı da, günlük geri çekilmeler, kar satışları olmadan yürümesi.
Elbette çıkışlar, kar satışları oluyor ancak seans içi karşılanıyor ve çıkan geri dönüyor. ( aslında sanılanın aksine düzeltmeli trendler daha çabuk tıknefes olur )
Bu tür düzeltmesiz , dalga dalga olmayan trendlerin en belirgin özelliği açılarının daha dik ve biraz daha uzun sürmesi.
Ama en önemli özelliklerinden biri de genelde bu tür trendler, geri çekilmeler yapıp devam etmez. Bir pull-back trader için; yani ana trendlerde geri çekilme bekleyip, fibonacci düzeltmeleri ya da kısmen geri dönüşlerde giren traderler için de çok tehlikeli bir trend. Yani dönüşü de muhtemelen azalan düşük-azalan yüksek şeklinde basamaklı değil dik şekilde ters V olacaktır.
Aslında bu piyasalarda, sanılanın aksine zararı şu anda en azında 3-4 haftadır mal taşıyanlar yazmayacak. Dışarıda sabırsızla bekleyip, en ufak geri çekilmede girmek isteyenler yazacak. Çünkü ''İnsan algısı'' tuhaf bir fenomen. 2 hafta önce bundan 100 puan geride iken şişik bulanlar, bu piyasa 100 puan çekildiğinde ucuz bulup girmek isteyecek.
Bir de bizim piyasadaki açığa satış yasakları da sanılanın aksine piyasa dinamiğini bozuyor ve kademeli çekilmeleri engelliyor. short-cover tarzında açığa satışları kapama, kar alma işlemleri olmadığı, satışlar neredeyse tümüyle stop olduğu için düşüşlerde bir climax bir çılgınlık şeklinde ve olması gerekenden çok daha panik geçiyor.
Ben şahsen piyasanın pilinin bitip bitmediğini bilmiyorum. Yıllar bana piyasaları sorgulamamayı öğretti. Piyasaya, kollektif akla güvenirim, mutlaka vardır fiyatladığı bir şey. En azından ben bilmiyorum neyi fiyatladığını.
Dönecek dönecek diyenlerden birileri er geç illa ki tutturacak. Ama hareket dinamiği ve bileşenleri açısından, pull-back yapıp geri devam edecek tarzda bir hareket değil. Çünkü piyasa geri çekilmesiz ve yatırımcı değişerek yürümediği için, ortalamanın maliyeti çok aşağıda.
Long'da ya da hissede olan için, ilk %2 üstü günlük kırmızıda , en düşüğünden kapadığı günde kapanmak, ama asla burası şişik diye de ortada bir sinyal yokken kapanmamak gerek bence.
Piyasalarda balon, şişme vs. olmaz. Ünlü bir traderin sözü geliyor aklıma, balonlar da gökyüzüne gider, uçaklar da. balonun hava kaçırdığını görmedikçe sorun yok. Ama dönüş her ne zaman olacaksa, konsolidasyonsuz seri ve sert olacak çok açık. Şu anda piyasa içinde olan herkesin elinin tuşta, kaçmaya hazır olduğu çok anlaşılıyor.
Bakalım müzik ne zaman bitecek.
Yabancı hisse senedi fonları ya da altın, gümüş içerikleri fonlar alındığında en büyük risk o fon içeriğinin fiyatı ve kur düzeyi getiri/götürü üzerinde önemli etkisi oluyor. Biz küçük yatırımcılar bu tür fonların getirilerine bakarak alım yapıyoruz. Hatta eksiye düşse dahi inancımızı yitirmeyip geçmiş performansına bakarak fonda kalmaya devam ediyoruz. Günlük getirilerde diğer hisse ve değişken fonlar getirisi pozitif olurken bu tür fonların düşüşlerinde ise portföy getirilerini düşürmekte hatta portföyün zarar yazmasına neden olmaktadır. Burada yazılan özelllikle itibar gören forumdaşların görüşleri fon alacak olan özellikle yeni olan arkadaşları mutlaka etkilemektedir diye düşünüyorum. 2020 yılı hem dolar kurundaki artış hem de yurt dışı pıyasalardaki yükseliş nedeniyle bahsettiğimiz fonların güzel getirileri oldu. Cazibesi de burada. Soru şu; 2021 yılında da 2020 yılında da olduğu gibi aynı trendi görebilecek miyiz? Bir hayal kırıklığı yaşar mıyız? Ciddi düzeltme ya da düşüşlerde fonlarda kalmaya devam edebilecek miyiz? Bu soruların cevabına göre yatırım stratejisini şekillendirmek en doğru davranış olacak kanaatindeyim. Pit bu genel bir değerlendirmemdir. Şahsına yazmadım. Yanlış anlaşılmasın.Bol kazançlar
Hocam güzel değerlemeniz için teşekkürler. Teknoloji ile sistem değişti yok whatsup yok telegram derken yeni gelenleri yönlendiren gruplar türedi. Bence müzik bu grupların elinde ne zaman bitti derlerse o zaman bitecek. İnsanlar inşallah birikimlerini heba etmezler.
2020 yılında basılan paralar borsalara akıyor.Bu yılın güzel tarafı geçen sene döviz bazında çok kan kaybeden paylara tekrar kan pompalanıyor.Kabul ediyorum beklenenden fazla geliyor ama gelmesi gerekiyor.Yurtiçinde 2021'de açıklanacağı söylenen reform söylemleri,seçimlerin 2023'de yapılacağının söylenmesi,aşının bulunmasının etkisi... Bu şekilde bir çok madde daha sayabiliriz.Fakat bu senaryonun tersi de muhtemel aşının işe yaramaması nitekim vaka ve ölüm sayılarında hiç bir azalma yok.Veya bu yıl alınacak erken seçim kararı,reform söylemlerinin zayıf kalması beklentinin altında kalındığı görüntüsü... Şuanda öngörebildiğimiz piyasayı terse çevirebilecek maddeler.Fakat elbette tüm bunlarında dışında pandora kutusundan sürprizlere de hazır olmak gerek.Ben önümüzde ki günlerde hala sert bir düzeltme yapabilecek durumun olmadığını düşünüyorum.Ama şuna katılıyorum herşey anlık olacak kimse kaçamayacak.
2021 yılının borsalarda kazançlı bir yıl olacagin i düşünüyorum ben de...
Bist'te bilanço açıklama döneminin arkasından küçük çaplı düzeltmelerin olacagini ama çok can acıtıcı türden olmayacağını( ilk duzeltme 1400 lü rakamlara kadar) zira dünya da karşılıksız basılan bol miktarda likidite olduğunu ve bunun da kripto paralar ve hisselere akacağını düşünüyorum..
Yabancıların önümüzde ki haftadan itibaren Bist'e daha çok geleceğini ve temel analiz odaklı ucuz şirketlerde pozisyon alacaklarını öngörüyorum şahsen..
Olağandışı gelişmeler olmazsa 2021 yıl sonu kapanışının 2000 li rakamlarda olacagini da ekleyeyim naçizane tahmin olarak ...
Iyi yönetilen.. düzeltmeleri türev işlemlerle en iyi şekilde değerlendiren fonlarında 2020 yılı kazançlarının üstünde kazanç elde edeceğini düşünüyorum...Mac..tkf..nnf..opi..oph..gmr..uph..g l1 ...vs...Hepsi de basarili fon örnekleri kanımca...
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir sorum olacakti, tefastaki yatirim fonlarinin dagilim grafikleri ay sonlarindaki rapor doneminde guncelleniyor degil mi? Gunluk olarak fonlar tefas'a rapor etmiyor, o yuzden gunluk degil diye dusunuyorum. Bu dogru mudur?
selamlar,
1-2 aydır fon işindeyim. bugüne kadar sadece hsyf fonları aldım. güzel döneme denk gelmişim anladığım kadarıyla sürekli artışları gördüm sevindirmişti. sizlerin yorumlarını okuyarak HSYF alımını durdurdum. devam etmelimiyim? 1-5bin tl'lik alıyorum 1-2 haftada bir. zaten hepi topu 3 alım yapmıştım.
mevduatta tuttuğum paramın bir bölümüyle defansif değişken fon alsam zarar eder miyim? ön görülebilir bir sürede ön görülemeyen olaylar dahil anlık olarak ihtiyacım olan likiti mevduatta tutmaya devam edeceğim.
dengeli değişken fonlar tehlikelimidir. mevduata alternatif daha yüksek getiri hedefliyorum. ay içinde düşüşler beni etkilemez ama sürekli getiri tercihimdir. bu çerçevede örnek olarak burada bahsedilen EIB, SUA almak mantıklımıdır?
Benden hiçbir ücret kesilmiyor. Sadece eft ücreti var. ( 2 tl )Ama ben hiç kullanmadım.
İşbank hesabına havale yaptırıyorum. Ben de admustafa üstadın dediği 1 tl kesintisi yok diye biliyorum.
SM-A320F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Defansif değişkenler de olası endeks yıkımından etkileneceklerdir. Ancak bunların ppf üstü getiri ihtimali ; rakamları tümüyle atıyorum, fikir versin diye. 3 ay taşırsanız %40 ise, 6 ay taşırsanız %50, 1 yıl taşırsanız %70, 5 yıl taşırsanız %80 vs. şeklinde artar. Vade uzadıkça, ppf'yi geçme ihtimalleri artar.
Yani kim ne dese yalan olur. Ancak tabi sapmaları ve volatileri ppf gibi değil, bir stabilizasyon bekliyorsanız getiride onu bulamazsınız ppf gibi.
Diğer soru için, ben şahsen elinde hsyf olan birinin artırmasını bir şey diyemem ama uzun vadeli bir yatırım olan fon yatırımı için, acele edip buralardan hsyf maliyetlenmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Geri çekilmelerde maliyetlenirseniz uzun vadede bileşikte büyük avantaj sağlarsınız.
Peki ne yapmalı, beklemeli mi ? Bu gibi iklimlerde sözgelimi şu sıralar dolar çok daha geri çekilmiş ve uygun görünürken, eldeki döviz bazlı ya da faiz bazlı enstrümanları artırmak doğru diye düşünüyorum.
Fonları benim gibi satmadan uzun yıllar taşıyacaksanız bunlar geçerli. Ben trade edeceğim alıp satacağım derseniz başka tabi.
Fonun sahibi olduğu havuz, fonu yöneten kurumun kasasında değil. MKK nezdinde takasbankta saklanıyor. Tefaş bu verilere tüm fonların para havuzlarını gördüğü için ve para aslen fonda değil saklamacıda olduğu için ulaşabilir. Biz fona para yatırırken kuruma para verip , al paramızı yönet demiyoruz aslında, sadece sistemde kayıtlı paramızın yönetimi için onlara geçici bir anahtar ve sistemdeki paraya erişim veriyoruz.
Sözgelimi getiriler de fonların beyanı ile değil, sistemdeki paranın önceki güne göre hesaplanması ile düzenleyici kuruluş tarafından açıklanıyor.
Dolayısıyla fonlardan bu konuda bir bilgi, bir açıklamaya gerek yok. O veriler günlük.
Fonun nakit parasıda aynı şekilde değilmi, sattığı hisselerin parası,mkk da saklanıyor değilmi ?yani satışta bize ödemerde mkk daki fonun kasasından mı geliyor?Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet haklısınız, sattığı hisselerin parası ve nakit değil, elindeki satmadığı hisseler de, bonolar da elindeki tüm menkuller ve nakit de orada. Kurumun kasasına giden bir şey yok o anlamda dedim, birine internet şubenin şifresini verip hesap yaptırmak gibi.
O yüzden zaman zaman sorulan bir şey olduğu için bu vesile ile tekrar söyleyim, yöneten kurumun batmasının da fon ile ilgisi yok, yöneten kurum batarsa fonun havuzunu yönetecek kimse kalmıyor, düzenleyici kuruluş , yönetmek isteyen başka kurum var mı diye çağrı yapıyor, kimse devralmazsa, tasifye olup, son fiyattan çıkılıyor.
Tabi şeyi de yine belirteyim, serbest , özel fonlar ve portföy yönetiminde işleyiş bambaşka.
[emoji106]Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hellistheothers hocam..Alıntılayıp cevap verdiğiniz arkadaş bence saklama mevzusunu değil de portföy dağılımı bildirimi için sormuş...Yani her ayın ilk haftası açıklanan bir onceki ayın portföy dağılımları güncellenip değiştirilebiliyor mu sonradan diye sormuş gibi anladım....
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Doğru evet onu kastetmiştim ancak hellistheothers'ın dediği de ona çıkıyor. Bütün para + menkul kıymet MKK'da tutulduğu için Tefas bunları günlük olarak takip edebiliyor, hem dağılımı hem de fiyat değişimlerini diye anladım. Güzel bilgi teşekkürler ancak peki MKK'da tutulan para + menkul kıymetler tamam da, yabancı hisse tutan fonlarda da mı aynı durum var? Yani fon mesela Amerikadan, Avrupa'dan, vs direkt hisse/ETF alıyor. Bunlar dış piyasalarda işlem görüyor, o yüzden MKK'dan dışarı çıkarmak lazım parayı ve saklamasını. Hissenin legal sahibinin de fon olması lazım MKK değil.
Belki de dediğiniz gibi TR varlıklar için TEFAS otomatik çekiyordur, yabancı saklaması olanlar da fonlar manuel rapor ediyordur.
Araştırıyorum kaç gündür bir türlü bulamadım abiler gıda fonları var mı?
Tefas ta yok ...SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ishares etf leri mevcut.
Yurtdisina acik bir hesabiniz varsa rahatlikla alabilirsiniz.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.