Eurobond almıştım zaten o tarihlere yakın yüzde 12 faizle sayın dudu ,yüzde 16 17 falan yakalayamadım ben.Ama o zaman ki borsa tecrübemle şimdiki arasında fark var.Şimdiki aklım olsa borsaya girerdim.
Printable View
Sizce su anda benzer bir trade off ile mi karsiyayiz sn Dudu?
Ayrica secim sonrasina iliskin goruslerinizi sormak istiyorum. Ekonomide sikilasrirma uzun vade icin iyi gorunse de kisa vadede sirket bilancoluruna olumsuz yansiyacaktir. Peki bunun hisse fiyatlarina yansimasi nasil olur?
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Asıl mesele bu seçim değil mesele 2001 de nakitte olabilmekti.2000 de 3.77 centte nakte dönebilen kazandı parayı.Tabi dönen kaç kişi varsa.
Yo valla güneşte çarpıldım.Geçen yıl ki karın çoğu gitti ikinci güneş seferimde .Dolarlarla biraz biraz dengeledim olayı.:))))))))))Kendi adıma kendi düşüncelerimi inkar eden hareketler yapmış oldum.Ama borsa ve yatırım işleri böyle insan bazen kazanıyor bazen kaybediyor.Uzun vadede kazançlı çıktığım zamanlar iki tık daha fazla olsun yeter.:)))))))))))))
Ben aralik 1999 da satarak dondum ama sonra kazanc cok tatli geldi ki temmuz 2000 de 3.20 den tekrar girdim.
Kasim 2000 de de krizin 1. perdesi basladi subat 2001 de de oldurucu darbeyi vurdu.
Duzgun bir yerden cikmis olmak duzgun bir yerden girebilmeyi malesef garantilemiyor.
Ya erken giriyorsun (2000) ya da gec (2010). :)
En iyisi hic cikmamak hep almak azar azar da olsa hep almak.
Syg,
Kaplumbağa ile tavşanın hikayesini herkes bilir. Geçenlerde bir yarışmada gerçekten yarıştırdılar ve gerçekten de kaplumbağa birinci bitirdi. Bizim borsa tavşan gibi görünür ama en kötü kaplumbağa borsalarının bile uzun vadede gerisinde kalır. En büyük borsa şirketini alsan 10 küsür milyar dolar, USA veya Avrupa borsaları şirketleri yanında kumda oynayan, amatör ligin oyuncuları gibi. Buradan bile belli ortada gerçekten global çapta bir tek şirket bile yok. Çok zorlasan Koç, İş, Ulker grubu gibi düşünülebilir; onlara da belli bir kesim malum, hani fıkrada cehennemde Türk kazanının başına zebani koymamışlar ya, nasılsa bunlar kazandan çıkanı paçalarından tutup geri çekerler diye aynen o şekilde.
Gördüğüm kadarıyla bir tek kişi bile kalmamış gerçekten bu borsaya yatırım yapmak isteyen, herkes belli taktik kazanımlar peşinde. Yani bir kriz seviyesinde alıp bir zamana kadar bekleyip sonra yeni kriz gelmeden satabilmek peşinde. Çok doğru başka türlü kazanmak mümkün değil bu borsada, zaten herkes çözmüş bizim borsayı, öte yandan yapması da hiç kolay değil bunu. Normalde gelişmiş ülke borsası gibi olsa gençliğinde alırsın ölene kadar temettüleri ile alıp şirket bozulmadığı sürece tutardın.
Borsamız 80'lerde açılmış, o zamanlar nüfus 40 milyonlarda, hatta biraz daha geriye git 60'larda Istanbul nüfusu 1 küsür milyonlarda, o kadar korkunç bir nüfus artışı var. Gelelim bu nüfus artışının yansımalarına. Bu kadar insan ev aldı, araba aldı, diş fırçası kullanmaya başladı, yedi içti, gezdi tozdu, bunların ikinci ekonomileri oluştu. Yani ülkenin büyümemiş olması mümkün değil, tam tersine korkunç bir hızla birçok sektör büyüdü aslında. Peki nasıl oldu da borsa şirketleri hiç büyümedi, hatta yatırımcısına hep kaybettirdi, ortaya bir tane bile global çapta ilk 100'e girebilecek şirket çıkamadı acaba? Nasıl olabiliyor böyle bir durum. Nihayetinde Almanya kadar nüfusumuz oldu.
Ülke korkunç büyüyor, ama ne borsa kazandırıyor ne de şirketleri büyüyor nasıl olabilir bu iş? Herkesin cevabı farklı olabilir ama benim bunca yıldır vardığım sonuç şu. Konu ekonomik değil sosyolojik. Aslında sosyoloji ekonomiye yansıyor. Ekonomik aflar, alınmak istenmeyen vergiler, olmayan veya uygulanmayan regülasyonlar, kendi dünyalarında çağdışı ekonomi kuralları benimsemeler; altın hisseler, hiçbir şirketin %49'dan fazla borsaya açmaması gibi yansımalar vs.vs.
Herkes geçmişe bakıp şunu yapsaydım diyor. Ben de geçmişe bakınca şunu yapmış olmayı dilerdim, bir kaplumbağa borsasına girip ömür boyu oraya şirket bile değil endeks fonuna yatırım yapmış olsaydım keşke, şimdiki varlığımdan fersah fersah fazla getiri almış olmak bir yana, ruhsal yönden de çok daha dingin ve huzurlu bir hayatım olurdu.
Iyi pazarlar.
Mesela doğru zamanda ayen alanlar paralarını 1 yılda 5 e katladılar..yanlış zamanda alanlar ise üçün birini aldılar ancak.
Önemli olan paranın kaça katlandığı değil bence, yapılan hareket. Hangi hisseleri aldınız, zamanlamayı neye göre belirlediniz..Önemli olan bu.
Yoksa büyük düşünür karadenizli temel in dediği gibi, "vurdi, vurdi, vurildi" olabilir olayın neticesi.
Sonuç olarak, ben riskin göreceli olarak az olduğu, yıllık ortalama %20 gibi makul bir getiri hedefi ile yola çıkmanın uzun vadede daha doğru bir strateji olacağını düşünüyorum. Bu da tek hisse ile değil, portföy çeşitliliği ile oluyor malum (en az 3-5 hisse ve hisse senedi dışında başka yatırım araçları ile).
Sn Wiseinvestor, teşekkürler..
Kaplumbağa borsası için tek seçenk ABD veya AB borsaları mı yoksa gelişmekte olan ülkelerin borsalarında da kaplumbağa olarak nitelendirebileceğimiz borsalar var mıdır sizce?
Şu anda giriyor olsanız nasıl bir değerlendirme yaparsınız ve ayrıca şu anda sizin girmeme sebebiniz nedir, hiçbir şey için geç değil sonuçta?
Teşekkürler.
Krizdeki arjantin borsası... Endeks 29664
2008 de endeks 972.
Eminim orada da 2009seviyelerini bekleyenler vardır:))
https://i.hizliresim.com/r1YEY3.jpg
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Eurobond faizi bir cok bileseni icerdigi icin cok onemli evet.
2 sene evvele kadar 25-30 sene kira carpani ile gmler kapis kapis gidiyordu.
Bence eurobond faizinin 7.25% oldugu bir ortamda gm carpani 13-14 sene olmasi gerekir max. (100/7.25)
Bunun alti ucuz uzeri ise pahalidir.
Syg,
Az gelişmiş ülke borsalarının 1 yıl ve üzeri fiyat hareketlerini inceliyorsanız, yerel para cinsinden değil, dolar bazında bakmanız gerekir.
Ayrıca doların da serbest piyasada belirlenmesi ve convertibıl olması gerekir. Mesela iran borsasına bakarsan dolar bazlı da fena gözükmez, ama devletin resmi kurları ile karaborsa fiyatı arasında çok fark vardır.
Bir ara da venezuella borsası modası vardı...insanlar açlıktan kedi köpek yiyor ama borsası bir yılda 3-5 katına çıkıyor geyikleri vardı...tabi enflasyon %5000 olmuş, para birimini terk edip kripto paraya geçmeyi düşünen bir ülkeden bahsediyoruz.
özetle, bedava peynir fare kapanında.
not: arjantin borsası dolar bazında da tr den iyi performans göstermiş gözüküyor...aslında son 1-2 aya kadar son 4-5 yılın en gözde hikayesini yazıyordu arjantin, borçlarını ödeyebilecekti, 100 yıllık bono bile çıkarmıştı...ama bir şeyler oldu, ortalık karıştı..standart bir gelişmekte olan ülke hiksayesi işte.
Super bir yazi olmus ama artik cok gec gecen zaman geri gelmiyor.
Ben borsayi bir tasarruf araci olarak gordum, 1988 de fazla yapabilecegim bir sey yoktu.
Ne kazandi isem geldim hisse senetlerine yatirdim.
Baslangicda cok da hata yaptim.
Ama yine de borsada olduguma pisman degilim.
Daha iyisi olur muydu tabii olurdu..
Syg,
Önemli olan ülkenin düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi ve borsasının yeterli regülasyona tabi olması sayın miriel. Hani hep diyoruz ya şirket yönetiminin iyi olması, karını paylaşması diye, ülke için de geçerli bu.
Buffet'la bir röportaj yapıyorlar daha yeni, diyor ki; ilk borsaya girdiğimde -ki o zaman Pearl Harbour baskınının bir yıl sonrası falanmış. Bugünün parası ile bin dolar gibi bir alım yapmış(100 dolar altı gibi). Bunu satmasaydım bugün ederi 400 bin dolardı diyor. Yani reel anlamda bizdeki gibi enflasyonlu tl üzerinden falan değil, gerçek anlamda 400 katına çıkmış oluyormuş bu değer. Bunun sebebini de şöyle açıklıyor, s&p şirketleri o günden bugüne %10-15 her yıl ortalama net büyüdü diyor. Gelecekte de bu kadar olmasa da benzer bir performans bekliyorum diyor. Bizde 40 yıldır her yıl %10-15 ortalama büyüyen bir şirket gösterebilir misiniz? Bundan dolayı herkes kriz avcısı zaten, uyanmış vatandaş bekleyip birşey olmadığına.
Bende yok değil, iyi ki almışım zamanında ama çok geç aldım ve portföyümü dengelemeye çok yardımcı oldu son günlerde. Bu saatten sonra karar ancak iyice azaltmak veya tamamen çıkıp bir daha hiç uğramamak olur.
Dolayısıyla çerçeve bu, ben ancak yıllar yıllar sonra anlayabildim neyin ne olduğunu. Yatırımcı kendi öngörüsünü yapıp kararını almak durumunda. Mesela Türkiye böyle bir yola gireceğine inanıyorsan çok süper bir tercih olurdu, yok geçmiş gibi olacaksa, ancak taktik hareketlerle getiri sağlanabilir.
Ben de pişman olduğumu söyleyemem ama getiri çok sınırlı oldu. Sevgili dostum o zamanlar bu yatırımları Nasdaq'a yapmış olsaydın, iddia ediyorum şu anda Türkiye'nin ilk 50 zengininden birisiydin.
Neyse olmuşla ölmüşe çare yok demişler. Keşke ülkemiz iyiye gitse de biz hiç para kazanmasak razıyım.
Evet evet...son 1-2 haftada moralsiz olduğunuzu görüyoruz...Peki bir soru, hani stres testleri vardır ya, dolar şuraya çıkarsa, faiz buraya giderse bankanın zararı ne olur, x firmasında nakit akışında sorun olur mu vs ye bakılır.
Mesela olumsuz bir senaryoda borsa 90 binlere hatta 80 binlere düşerse...sizin portföyünüz nereye düşer...bu durumda dahi, gece rahar rahat uyuyup, sosyal hayatınıza herşey normalmiş gibi devam edebilecek misiniz?
Görüşüm net: Belli bir yaşın üzerinde iseniz, ciddi bir birikiminiz var ve bu birikim dışında bir geliriniz yoksa...Portföyünüzün riskinin düşük olması gerekir. Az getirisn, az götürsün...çeşitliliği iyi ayarlanmış olsun. Portföyün %100 borsada olması İNTİHAR gibi bir şey.
Volatilite bu kadar yüksekken, ben uvy cıyım, temettümü alırım gerisine karışmam diyemiyorsunuz...gözünüzün önünde mesela portföy 500 binden 300 bine inse...olsun, ben yılda 30 bin tl temettümü alırım, gerisine karışmam diyemiyorsunuz.
unutmayın...bu ülke kendi ordusunun, savaş uçaklarının kendi meclisini bombaladığı bir ülke...bir an durun ve darbe girşiminin hemen sonlanmadığı 5-6 ay iç savaşın devam edttiği bir ülke olduğumuzu düşünün...borsa ne olurdu, hisseler ne olurdu. bunu yaşayıp, hala 20-30 yılın birikimini borsada %100 hissede tutmak...bu enteresan bir kafa yapısı gerektiriyor...ben aklım almıyor şahsen.
not: 25-30 unda yeni birikim yapmaya başlayan birinin aylık 300-500 tl tasarrufu ile full hisseye uzun vade yatırım yapması anlaşılabilir...o konuda hemen herkes hem fikir zaten.
Hocam siz de bir heyecan, kumar arzusu seziyorum...vadeli işlemler bu işin için biçilmiş kaftan...bir ayda paranızı ikiye de katlayabilirsiniz, yarıya düşebilir...ikisi de çok mümkün yani...bu yüzden aç gözlüler yavaş yavaş değil hızlı hızlı batıyor vadeli işlemlerde..süreç oldukça hızlanıyor yani:)
eğer olurda 1-2 sene içinde yeni bir zirve denemesi olursa, portföyün en az %20 sini mevduat, %20 sini altın-döviz vs ye dönüştürün derim...farkında olmasanız da stres ömrümüzden çalıyor.
mesela eşimin "bugün borsada işler iyi gitti, ya da bugün kaybettin" demesinden rahatsız oluyorum...kazanç ya da kayıplarımın, yüzüme, tavırlarıma yansıması rahatsız ediyor beni...böyle olmamalı aslında.
.......
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şimdi bu yazıları okuyan herkes diğerlerinin düşüncelerini okurken,özellikle borsa çıkarken inerken olan ruhi değişimleri , vay anasını aynısı bende de oluyor diye düşündüğünden eminim.Misal bu ara gayrımenkul kesinlikle yanlış adres ama gayrımenkul yatırımcısı böyle yaşamaz bir ev alırsın arsa alırsın dükkan alırsın arsa alırsın sonra her gün girip araştırmazsın bakalım bizim ev dükkan bugün kaç para ediyor diye.Faiz yatırımcısı,eurobond yatırımcısı ne kazanacağını bilir kayıp yoktur.Borsada karne her gün önüne konur o yüzden günlük olarak sınıfta kaldın mı geçtin mi anlarsın.O yüzden duygu değişimleri çok doğal.Borsanın hele bizim borsanın kumar olmasına gelince,kumarın tanımı geleceği tam belli olmayan bir şeye yatırım yapmak.Yani yarın ne olacağını bilmediğiniz bir şeye bunun değeri artacak diye bir iddiada bulunuyoruz neticede işin özü bu.Maalesef kumara da çok benziyor.Amerikan borsası gibi her yıl değeri artacak büyüyecek şirketler bizde hayal o yüzden bence kumar.Bu kumarda patronlar var,algoritmik emirler var,spekler var,kağıt hakkında sizden aylarca önce bilgi alan şirket içinden insanlar var e ben bu kumara elim açık giriyorum herkes benim elimi biliyor karşımdakilerin elini ise ben asla bilemiyorum.Böyle adaletsiz iş olur mu.Geçen acemi bir arkadaş 20 yıldır güneş yerinde mantıksız yatırım dedi.Halbuki grafikte geçen yıl 0.93 e bedelli ile düştükten sonra 1 yıl içinde yüzde yüz arttığını 2.20 yi gördükten sonra tekrar 1.49 a düştüğünü görmüyor.Aynı şirket, karlılığı geçen yılla aynı rasyoları düzeldi sermaye arttı falan nasıl oldu bu bu kadar sığ bir kağıtda sizce.Ben size söyliyeyim kağıdın sahibi öyle istedi de ondan.Şimdi yıllarca 1.50 ile 2 arasında gider gelir de ,aniden 4 lere de gidebilir.Böyle yatırım mı olur.Ondan sonra burası borsa kim kime korsa diye atasözümüz olur literatürde.Gavurlarda benzer atasözleri var mı bilmiyorum.Ben borsaya şöyle bakıyorum her sabah kumar masasına oturdum bir el oynanıyor diyorum kendime.Kağıtda bir sürü oyuncu var onlar ne yapıyor ne düşünüyor anlamaya çalışıyorum kağıdın her şeyini öğrenmeye çalışıyorum 2 en fazla 3 kağıtda kağıdın profesörü gibi oluyorum dinamiklerini kağıdı etkileyen her şeyi biliyorum,uygun yerde alıp uygun yerde satmaya çalışıyorum.İddiam şu ki işyat,güneş sigorta ve aksa konusunda çok az yatırımcı kağıtları benim kadar iyi tanıyabilir.Dikkat ettiyseniz 3 kağıt arasında endeks kağıdı bluechip aksa da var ,temettü şampiyonu işyat da, bence spek kağıdının allahı güneş de .Artık moduma göre üçü arasında oynuyorum kendimce.Oynuyorum derken aylarca beklerim bir kağıtda zararına çok ama çok nadir satarım.Bu benim borsacılığım,ama ben bizim borsaya güvenip al unut yıllarca bekle falan ona asla inanmam ,bizim borsadan ekmek yemek için arada fırsatları mutlaka değerlendirmek lazım gereğinde tamamen çıkıp döviz,emlak faiz hep fırsat kollamak lazım.Misal paramın bir kısmını 3 ay önce temmuzun ikisine kadar faize bağladım.Bağladığımda ne erken seçim vardı,ne reisin gavurlara faiz dersi vardı ne şu ne bu öngörüme göre seçim en erken kışın olurdu ve reis seçim öncesi ne yapar yapar dövizin artmasına izin vermezdi.E ne oldu yanlış karar döviz almak doğru kararmış.Artık olan oldu önümüzdeki maçlara bakacağız.Herkese saygılar.iyi pazarlar.
Bu forumda devamlı yazanlar arasında borsayı iyi bilen arkadaşlar var.Dudu ve wıseınvestor ilk aklıma gelenler.Diğer arkadaşların çoğu çok dikkatli olsunlar borsa değişik bir olaydır bir nevi kumardır alışan bırakamaz.Sn dudu nun yazılarını çok iyi okuyun.O farkında mı bilmem ama benim kitabımda çok iyi bir oyuncu,bu aralar ruhi gel gitleri de ondan.Eminim içinden ulan hava bozuluyor mu nedir, çakıp çıksak mı acaba diye fırtınalar kopuyordur..Yazılarında kendi katılır katılmaz bilmem bir sürü kriz sinyalini zaten kendi yazıyor.Haddimi aştıysam beni affetsin Sn wıseınvestorun yazılarını okurken acaba ben mi yazdım bu yazıyı diye kafam karışıyor o derece benzer düşünüyoruz..Ha bir de buraya art niyetle yazmıyoruz borsa kumardır ben de kumarbaz ruhlu bir adamımdır bunu hakaret olarak algılamam.Başkası başka türlü düşünür davranır ona da saygı duyarım.Ben parama bakarım artsın da nasıl artarsa artsın.Benim de tanıdığım temettücü insanlar var.Kişisel olarak annesinin evini satıp annesinin ev parasını zamanında çimento kağıtlarına yatırıp o parayla annesini geçindiren tanıdığım insan var.Kiracıya kızması annesinin köşeyi dönmesini sağladı.Ne kendi bakıyor portföy değerine ne annesi zaten para teyzenin hesabında al sat falan mümkün değil :))))))))))Borsa burası binlerce insan var binlerce akıl var biri birine benzemez güzelliği de orda zaten.
Şimdi bana kızan çok olacak , ama global kriz beklentim var.Borsa önümüzdeki 2 3 yıl için yanlış adres.Gavur borsaları bence çok daha tehlikeli.Bir de çok ingilizce kelime kullanmasak ,benim gibi ingilizcesi zayıflar için sıkıntılı oluyor.Passıve investıng şeklinde tam olarak ne demek açıklarsanız sevinirim.
2008e göre para birimi 8kat değer kaybetmiş ama borsa 30 kat artmış. Dolar bazında yaklaşık 4 kat getiri şu anda krizde imfden borç alırkenki hali bu
Bizim krizi kabullenip , imfden borç alırken endeksin 220bin olması gibi birşey :)
her ülkenin dinamikleri farklı tabii
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Passive investing; al-tut veya aktif olarak şirket seçimine girmeden mesela S&P500 endeksini almak için kullanılıyor. Burada benim kastım ikincisi.
Ayrıca şunu da belirteyim; seçim kararı alındıktan sonra ben borsadan ayrıldım ve birikmiş paramı gram altın ve dövize çevirdim çünkü güzel bir miktar birikince bunun eğitim masraflarında kullanılma ihtimal doğdu(en uzun vadeli yatırım çeşidi olarak :) ) ve artık hedef getiriden çok paranın değerini korumaya döndü.
Bu süreçte güzel bir miktar biriktirdim, tasarruf ettim, ilk temettümü aldım, piyasayı az da olsa tecrübe ettim ve fena da kar etmedim.
Portföyümdeki şirketler(Tüpraş, Ford, Hektaş, Poltk, ve Soda) radarımda olmaya devam edecek ve belki de satmasaydım şimdi şöyle şöyle olacaktı diyeceğim ancak yeniden de döneceğim zamanı gelince ama bu sefer portföy içinde yurtdışı borsalarının da bulunduğu şekilde olacak sanırım.
Uzun süre bizim borsa ile uğraşmış, elinde uzun süre senet tutmuş herkes benzer şeyleri düşünür bence sayın Hakem. Eskilerin tabiriyle bu borsanın rahle-i tedrisinden geçmiş olanların edindiği bilgi görgü vizyon zor bulunur.
Genel itibariyle görüşlerimi karamsar bulurlar, ben ise rasyonel olduğunu düşünürüm. Mesela son günlerde olan bitenleri dediğiniz gibi bırak tahmin etmeyi, anlatsalar bende hadi canım der gülerdim, o kadar tuhaf şeyler oluyor, olabiliyor. Sıkıntı görünenden büyük, bizim toptan aydınlanmaya ihtiyacımız var, yoksa bizden geçti kuşaklar aynı şeyleri yaşamaya devam edecek.
Sene 1666 Ingiltere Londra. Nüfus 100 bin gibi, kanalizasyon yok, insanlar farelerle birlikte yaşıyor. Evlerde ocak yanıyor, sefalet diz boyu, hastalıklar, şehir pislik içinde. Resim bu, bu şekilde yaşıyorlar. Bir evde yangın çıkıyor ve birden bire tüm şehre yayılıyor. Bir günde şehrin %90'a yakını yanıyor. Şehir yöneticileri bir araya geliyor, yangın sonrası diyorlar ki, belki de bu sefaletimiz bizden kaynaklıyordur, şehri yeniden planlayıp inşa edebilir miyiz diye düşünüyorlar. MÖ 500'ler sonrasında ilk defa insan aklı, kendi çevresini ve yaşam şartlarını değiştirebileceğini düşünüyor. Ve şehri yeniden inşa ediyorlar, bir bakıyorlar ki çok daha yaşanılabilir modern bir şehir çıkıyor ortaya. Sonra bu planlama dehası Paris, Moskova, sonraları Ispanya, daha sonraları Almanya her tarafa sıçrıyor. İşte üzerinden 500 sene geçmesine rağmen hala özendiğimiz Avrupa şehirleri böyle çıkıyor ortaya. Sonrasında insanlar bakıyor ki akılla etrafını ve yaşam şartlarını değiştirebiliyorlar işte akılcılık, bilim, modernite böyle bir kaza eseri ortaya çıkan yangınla başlıyor. Hala bilimin bayraktarlığını dünyada Anglo-saksonlar yapıyor yani İngiliz ekolu ve Anglo-sakson ekolu ile kurulan ABD, doğal olarak da onlar yönetiyor dünyayı. Herşeyi bu basit düşünceye borçlular.
Bizde bu yangın sürekli çıkıyor, geriye dönüp kriz dediğimiz süreçler. Ama nedense birinde bile durup biz de bunu değiştirebilir miyiz demiyoruz. Her defasında üstünü örtüp yeniden bir kriz inşa etmeye başlıyoruz. Bu devran döner mi, dönmezse borsası nasıl dönsün. Dönmeyeceksei iş dönüyor dolaşıyor taktik hareketlere kalıyor.
Bu arada kimseye herhangi bir yatırım tavsiyesinde bulunmuyoruz bunu tekrar belirtelim, yaşadıklarımızı anlatıyoruz. Tasarruf bilinci ile herkes birikime en iyi altertifini kendi belirleyecek. Çok yazdık bugün, selamlar.
Döndük dolaştık, borsa kumar, borsacı-kumarbaz sonucuna vardık:)
Bence sorun, hisse getirileri konusunda aşırı beklentilere sahip olmakla alakalı. her yıl %30-40 artsın, ve hiç eksi olmasın istiyoruz. Böyle bir dünya yok maalesef.
Basit bir soru soracağım, aktif bir şekilde yatırımları yöneterek, uzun vadeli yatırım mantığı ile, yıllık ortalamada enflasyon+%10 kazanılabileceğine inanıyor musunuz? bunu dolar bazında %10 getiri olarak da alabilirsiniz? Sizce mantıklı bir hedef mi bu? Eğer zor, hatta imkansız görüyorsanız bir an önce borsaya veda edin derim. Yok mümkün, ama yeterli olmaz diyorsanız. O zaman yaptığınız işi daha iyi yapıp, ya da ek gelirler lede ederek daha çok kazanmaya çalışın derim.
Yıllık enflasyon +%10 getiriyi beğenmeyenlerin büyük ihtimalle mevcut gelirleri-birikimleri düşüktür, ondan beğenmiyordur. Bana enflasyon +%10 getiriyi garanti eden olursa, tüm portföyü hemen teslim edebilirim şahsen. Mevcut birikimimle %10 reel kazanç bana yeter hatta artar bile.
Yurtdışı borsaları bizim gibi yatırımcılar için "hava yastığı" vazifesi görür.
Herkesin portföyü kayaya tosladı. Ama dolara endeksli varlıklar (altın/fx/hisse) portföylerde olursa en azından ana yatırım değerini koruruz.
Global kriz olsa dahi Türkiye, Gelişmiş ülkelerden daha çok (ABD-Avrupa) değer kaybeder.Her türlü kurlardan kar edilir.
Sadece hava yastığı vazifesi veya portföyün sistematik riskini düşürmesi de değil.. Dolar cinsinden yaklaşık 45 derecelik büyüme ve dolar cinsinde temettü geliri oldukça çekici gözüküyor bana.
Ancak kararsız olduğum iki konu var; sadece ABD mi yoksa Avrupa veya diğer gelişmekte olan ülkeler de olmalı mı?(Bu sorunun cevabı portföy büyüklüğüne de bağlı tabi)
İkinci soru da; endeksi(S&P500) alıp beklemek mi yoksa aktif bir şekilde şirket seçimine girmek mi?
1.Bence sadece ABD-Avrupa olmalı. Öncelik tabiki ABD. Çünkü her türlü dataya ulaşım çok kolay.
2.Şirket seçimi önemli. Yıllardır min. %5-6 temettü ödeyen ve büyüyen şirketler var. S&P'nin temettü ödeyen yatırım fonu da var.Temettüsü düşük/büyümesi yüksek. Hem fon hem de şirket tercihimdir.
Malesef eksik bilgi..Avrupa'da birçok şehir kurulurken gecekondu mahallelerinde ciddi katliamlar yapılmıştır.paris ve pragda şu andaki barok tarzı binaların ve geniş caddelerin sırrida buradadır.ozellikle 30, yıl savaşlarına kadar gidilecek olursa bu çok rahat görülebilir...tabii rönesans mimarisinin ve reform hareketlerinin olumlu katkısı da bu bilimsel gelişmede yadsınamaz..ama sonuçta Avrupa nin gelişiminin temelinde göz yaşı ve kan vardır.dogmatik düşüncelerden kurtulma ile birlikte....MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ABD ve Avrupa'da sermaye hareketleri olabildiğince özgür....yatırım oralarda bir iş değil bir yaşam tarzı artık ..bizde ise borsa hala kumar olarak görülüyor..aslında birazda haklılar.
Adamlarin 250 yıllık firmaları var...sağlam denetlenebilir firmaları var...bizim gibi yeni değiller..krizler görmüş ve balonları yaşamış toplumlar....