Sayfa 618/637 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 4,937 - 4,944 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Kaplumbağa ile tavşanın hikayesini herkes bilir. Geçenlerde bir yarışmada gerçekten yarıştırdılar ve gerçekten de kaplumbağa birinci bitirdi. Bizim borsa tavşan gibi görünür ama en kötü kaplumbağa borsalarının bile uzun vadede gerisinde kalır. En büyük borsa şirketini alsan 10 küsür milyar dolar, USA veya Avrupa borsaları şirketleri yanında kumda oynayan, amatör ligin oyuncuları gibi. Buradan bile belli ortada gerçekten global çapta bir tek şirket bile yok. Çok zorlasan Koç, İş, Ulker grubu gibi düşünülebilir; onlara da belli bir kesim malum, hani fıkrada cehennemde Türk kazanının başına zebani koymamışlar ya, nasılsa bunlar kazandan çıkanı paçalarından tutup geri çekerler diye aynen o şekilde.

Gördüğüm kadarıyla bir tek kişi bile kalmamış gerçekten bu borsaya yatırım yapmak isteyen, herkes belli taktik kazanımlar peşinde. Yani bir kriz seviyesinde alıp bir zamana kadar bekleyip sonra yeni kriz gelmeden satabilmek peşinde. Çok doğru başka türlü kazanmak mümkün değil bu borsada, zaten herkes çözmüş bizim borsayı, öte yandan yapması da hiç kolay değil bunu. Normalde gelişmiş ülke borsası gibi olsa gençliğinde alırsın ölene kadar temettüleri ile alıp şirket bozulmadığı sürece tutardın.

Borsamız 80'lerde açılmış, o zamanlar nüfus 40 milyonlarda, hatta biraz daha geriye git 60'larda Istanbul nüfusu 1 küsür milyonlarda, o kadar korkunç bir nüfus artışı var. Gelelim bu nüfus artışının yansımalarına. Bu kadar insan ev aldı, araba aldı, diş fırçası kullanmaya başladı, yedi içti, gezdi tozdu, bunların ikinci ekonomileri oluştu. Yani ülkenin büyümemiş olması mümkün değil, tam tersine korkunç bir hızla birçok sektör büyüdü aslında. Peki nasıl oldu da borsa şirketleri hiç büyümedi, hatta yatırımcısına hep kaybettirdi, ortaya bir tane bile global çapta ilk 100'e girebilecek şirket çıkamadı acaba? Nasıl olabiliyor böyle bir durum. Nihayetinde Almanya kadar nüfusumuz oldu.

Ülke korkunç büyüyor, ama ne borsa kazandırıyor ne de şirketleri büyüyor nasıl olabilir bu iş? Herkesin cevabı farklı olabilir ama benim bunca yıldır vardığım sonuç şu. Konu ekonomik değil sosyolojik. Aslında sosyoloji ekonomiye yansıyor. Ekonomik aflar, alınmak istenmeyen vergiler, olmayan veya uygulanmayan regülasyonlar, kendi dünyalarında çağdışı ekonomi kuralları benimsemeler; altın hisseler, hiçbir şirketin %49'dan fazla borsaya açmaması gibi yansımalar vs.vs.

Herkes geçmişe bakıp şunu yapsaydım diyor. Ben de geçmişe bakınca şunu yapmış olmayı dilerdim, bir kaplumbağa borsasına girip ömür boyu oraya şirket bile değil endeks fonuna yatırım yapmış olsaydım keşke, şimdiki varlığımdan fersah fersah fazla getiri almış olmak bir yana, ruhsal yönden de çok daha dingin ve huzurlu bir hayatım olurdu.
    Iyi pazarlar.
    Super bir yazi olmus ama artik cok gec gecen zaman geri gelmiyor.

Ben borsayi bir tasarruf araci olarak gordum, 1988 de fazla yapabilecegim bir sey yoktu.

Ne kazandi isem geldim hisse senetlerine yatirdim.

Baslangicda cok da hata yaptim.

Ama yine de borsada olduguma pisman degilim.

Daha iyisi olur muydu tabii olurdu..

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

2.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku

Ben borsayi bir tasarruf araci olarak gordum, 1988 de fazla yapabilecegim bir sey yoktu.

Syg,
    Çok iyi bir getirinin olmamasını geçtim, Sn Wiseinvestor'un son cümlesi kritik bence.. Bu kadar yüksek volatilite olan yerde bütün birikimin borsada olması oldukça yıpratıcı olmalı.

Her babayiğidin harcı değil, zor iş..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Mesela doğru zamanda ayen alanlar paralarını 1 yılda 5 e katladılar..yanlış zamanda alanlar ise üçün birini aldılar ancak.

Önemli olan paranın kaça katlandığı değil bence, yapılan hareket. Hangi hisseleri aldınız, zamanlamayı neye göre belirlediniz..Önemli olan bu.

Yoksa büyük düşünür karadenizli temel in dediği gibi, "vurdi, vurdi, vurildi" olabilir olayın neticesi.

Sonuç olarak, ben riskin göreceli olarak az olduğu, yıllık ortalama %20 gibi makul bir getiri hedefi ile yola çıkmanın uzun vadede daha doğru bir strateji olacağını düşünüyorum. Bu da tek hisse ile değil, portföy çeşitliliği ile oluyor malum (en az 3-5 hisse ve hisse senedi dışında başka yatırım araçları ile).

Ben de..

Ama hisse senetlerinin dayanilmaz cazibesi karsisinda gucsuzum

Syg,

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Çok iyi bir getirinin olmamasını geçtim, Sn Wiseinvestor'un son cümlesi kritik bence.. Bu kadar yüksek volatilite olan yerde bütün birikimin borsada olması oldukça yıpratıcı olmalı.

Her babayiğidin harcı değil, zor iş..
    Beni bitirdi iste

Burn out yapti bende..

Artik hic bir seyden zevk alamaz oldum.

Syg,

5.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Sn Wiseinvestor, teşekkürler..

Kaplumbağa borsası için tek seçenk ABD veya AB borsaları mı yoksa gelişmekte olan ülkelerin borsalarında da kaplumbağa olarak nitelendirebileceğimiz borsalar var mıdır sizce?

Şu anda giriyor olsanız nasıl bir değerlendirme yaparsınız ve ayrıca şu anda sizin girmeme sebebiniz nedir, hiçbir şey için geç değil sonuçta?

Teşekkürler.
    Önemli olan ülkenin düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi ve borsasının yeterli regülasyona tabi olması sayın miriel. Hani hep diyoruz ya şirket yönetiminin iyi olması, karını paylaşması diye, ülke için de geçerli bu.

Buffet'la bir röportaj yapıyorlar daha yeni, diyor ki; ilk borsaya girdiğimde -ki o zaman Pearl Harbour baskınının bir yıl sonrası falanmış. Bugünün parası ile bin dolar gibi bir alım yapmış(100 dolar altı gibi). Bunu satmasaydım bugün ederi 400 bin dolardı diyor. Yani reel anlamda bizdeki gibi enflasyonlu tl üzerinden falan değil, gerçek anlamda 400 katına çıkmış oluyormuş bu değer. Bunun sebebini de şöyle açıklıyor, s&p şirketleri o günden bugüne %10-15 her yıl ortalama net büyüdü diyor. Gelecekte de bu kadar olmasa da benzer bir performans bekliyorum diyor. Bizde 40 yıldır her yıl %10-15 ortalama büyüyen bir şirket gösterebilir misiniz? Bundan dolayı herkes kriz avcısı zaten, uyanmış vatandaş bekleyip birşey olmadığına.

Bende yok değil, iyi ki almışım zamanında ama çok geç aldım ve portföyümü dengelemeye çok yardımcı oldu son günlerde. Bu saatten sonra karar ancak iyice azaltmak veya tamamen çıkıp bir daha hiç uğramamak olur.

Dolayısıyla çerçeve bu, ben ancak yıllar yıllar sonra anlayabildim neyin ne olduğunu. Yatırımcı kendi öngörüsünü yapıp kararını almak durumunda. Mesela Türkiye böyle bir yola gireceğine inanıyorsan çok süper bir tercih olurdu, yok geçmiş gibi olacaksa, ancak taktik hareketlerle getiri sağlanabilir.
    Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

6.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku

Syg,
    Ben de pişman olduğumu söyleyemem ama getiri çok sınırlı oldu. Sevgili dostum o zamanlar bu yatırımları Nasdaq'a yapmış olsaydın, iddia ediyorum şu anda Türkiye'nin ilk 50 zengininden birisiydin.

Neyse olmuşla ölmüşe çare yok demişler. Keşke ülkemiz iyiye gitse de biz hiç para kazanmasak razıyım.
    Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

7.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Beni bitirdi iste

Burn out yapti bende..

Artik hic bir seyden zevk alamaz oldum.

Syg,
    Evet evet...son 1-2 haftada moralsiz olduğunuzu görüyoruz...Peki bir soru, hani stres testleri vardır ya, dolar şuraya çıkarsa, faiz buraya giderse bankanın zararı ne olur, x firmasında nakit akışında sorun olur mu vs ye bakılır.

Mesela olumsuz bir senaryoda borsa 90 binlere hatta 80 binlere düşerse...sizin portföyünüz nereye düşer...bu durumda dahi, gece rahar rahat uyuyup, sosyal hayatınıza herşey normalmiş gibi devam edebilecek misiniz?

Görüşüm net: Belli bir yaşın üzerinde iseniz, ciddi bir birikiminiz var ve bu birikim dışında bir geliriniz yoksa...Portföyünüzün riskinin düşük olması gerekir. Az getirisn, az götürsün...çeşitliliği iyi ayarlanmış olsun. Portföyün %100 borsada olması İNTİHAR gibi bir şey.

Volatilite bu kadar yüksekken, ben uvy cıyım, temettümü alırım gerisine karışmam diyemiyorsunuz...gözünüzün önünde mesela portföy 500 binden 300 bine inse...olsun, ben yılda 30 bin tl temettümü alırım, gerisine karışmam diyemiyorsunuz.

unutmayın...bu ülke kendi ordusunun, savaş uçaklarının kendi meclisini bombaladığı bir ülke...bir an durun ve darbe girşiminin hemen sonlanmadığı 5-6 ay iç savaşın devam edttiği bir ülke olduğumuzu düşünün...borsa ne olurdu, hisseler ne olurdu. bunu yaşayıp, hala 20-30 yılın birikimini borsada %100 hissede tutmak...bu enteresan bir kafa yapısı gerektiriyor...ben aklım almıyor şahsen.

not: 25-30 unda yeni birikim yapmaya başlayan birinin aylık 300-500 tl tasarrufu ile full hisseye uzun vade yatırım yapması anlaşılabilir...o konuda hemen herkes hem fikir zaten.

8.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Ben de..

Ama hisse senetlerinin dayanilmaz cazibesi karsisinda gucsuzum

Syg,
    Hocam siz de bir heyecan, kumar arzusu seziyorum...vadeli işlemler bu işin için biçilmiş kaftan...bir ayda paranızı ikiye de katlayabilirsiniz, yarıya düşebilir...ikisi de çok mümkün yani...bu yüzden aç gözlüler yavaş yavaş değil hızlı hızlı batıyor vadeli işlemlerde..süreç oldukça hızlanıyor yani

eğer olurda 1-2 sene içinde yeni bir zirve denemesi olursa, portföyün en az %20 sini mevduat, %20 sini altın-döviz vs ye dönüştürün derim...farkında olmasanız da stres ömrümüzden çalıyor.

mesela eşimin "bugün borsada işler iyi gitti, ya da bugün kaybettin" demesinden rahatsız oluyorum...kazanç ya da kayıplarımın, yüzüme, tavırlarıma yansıması rahatsız ediyor beni...böyle olmamalı aslında.

Sayfa 618/637 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •