Değiştirmiyorum, PPF duraktır. satıp başka fonlara geçmek için kullanıyorum.
Printable View
Merhabalar.
TLREF her gün kaçta açıklanıyor
Mesela TLREF'in gidişatına göre aynı gün Aktifbank'ın IDL'si satılıp yerine Nkolay bono alma gibi manevralar yapılabiliyor mu?
RPP 0,1036 yani brüt %37 getirmiş bugün.Olağanüstü bir düşüş var getiride.
Rpp icindeki bi degerden dun dustu bugun normal
Ppn dede bi sikinti vardi bono odeme tarihi ekimdeydi oda sikinti olabilir o tarihten once satmak lazim
Yarın ppk var faiz sabit kalır TL.ref'i de yukarı çekerler herhalde
istanbul portföyün özellikle de serbest fonlarına doldurduğu batı çim ve batı söke dün yıkıldı. bundan sonraki günlerde de tabana devam ederse fonların hali nice olur? burak arslan da bir yılda yüzlerce kat uçmuş bu hisseleri hangi fonlar alıyorlar uyarmıştım falan diyor. istanbul portföyün fonları, son beş yıla kadar hep iyi kazandırmış ve güzel yönetilmiş. böyle bir işe neden girmiş olabilirler anlamıyorum
orası öyle de, yıllardıv başarıyla devam eden bir yönetim, uçan hisseyi alsa dahi bir zaman sonra Allah bereket versin deyip çıkması gerekirdi. insanlar bunun için fon alıyor. yoksa biz de biliriz bsoke aolmasını, bir gün önce de turkishbulls dahi sat vermişti dün sabah yüksekten satardık. on gün önce bir miktar almıştım ııe'den ve dün öğleden önce satış verip az bir kârla kurtuldum. bir daha da serbest fona tövbe
Bsoke cok iyi bilanco acikladi yalniz iki ceyrek sonra fk3-4e iniyor su anda 10a indi, iie ipb satanlar bu hafta pisman olmasin?
Şu sıralar altın fonları revaçta,ons 2700'e doğru gidiyor.
BSOKE YİNE TABAN. aslında buradaki sorun bsokenin taban veya tavan olması değil. ııe fonunun büyüklüğüne bakın. koca fona iki hisseyi doldurmuş. başka hisse mi yok arkadaş. 20 30 milyon portföyğün olur amenna ama 5 milyar portföye dayanmışsın ve iki hisseye yükleniyorsun. bunu yapan da yılların tecrübesi tufan deriner. bundan sonra iyiğ de gitse güveni kaybediyorsun. para illa ki kazanılır da güven zor.
son beş yılın tecrübesi tufan bey, hızla güven kaybetmeye devam ediyor. haziran ayında ııe serbest fonuna batı çim ve batı söke hisselerini hızla almaya başladı. o aldıkça hisse fiyatı uçtu, hisseler uçtukça da fon fiyatları. bunu gönren yatırımcı da ııe fona hücum etti. tufan bey de gelen parayla borsada sadece 2 hisse kalmış gibi sürekli batı hisselerine gömmdü. bu durum, bir saadet zinciri misali geçen haftaya kadar devam etti. batılar patlayınca ıpb fonu da her gün yüzde yarımşar yarımşar düşüşüne devam etmeye başladı. üç ay boyunca yapılanlar, fon eliyle yapılmış bir operasyonu çağrıştırıyor insana. dün itibarıyla uzun zamandır portföyğümde taşıdığım ıpb'leri de sattım. belki bu gün batılar tavana başlayıp fon yükselir ama benim güvenim gitti. güven olmayan yerde daha da durmam. istanbul fonlarının daha da semtinden geçmem
1 Masa 2 sandalye fon şirketleri deyip uyarınca tepki yiyoruz bu sayfalarda.
hocam bu zamana kadar 5 yıllığa kadar her dönemde istikrarlı güzel gidiyordu istanbul fonları. hani bu devirde babana dahi güvenmeyeceksin misali bir durum yaşanıyor şu günlerde. bir yere eleman alınacağında adayların geçmiş performanslarına bakılıyor. tufan bey beş yıllık güveni 5 günde yıktı. bu gün iki hisse de tavan. yani peşinen ıpb'ye eksi 1 dayak anlamına geliyor ortalama. başarısıyla fon tarihimize geçen tufan bey, şimdi de araştırılıp açığa çıkartılmaya muhtaç bir operasyonla fon tarihimize geçiyor.
hocam şahsen istanbul portföyü yıllardır beğenip keşke bu tür güzel fon yönetim şirketleri çoğalsa diyordum. ama bsoke ve btcim olayına inanamıyorum, hatta keşke şu iş bir rüya olsa da uyansam diyorum. ııe'yi lütfen inceleyin. haziranda hızla batı hisselerini almaya başlıyorlar. hisse yükseldikçe fon fiyatı, fon fiyatı yükseldikçe para girişi, para girişi hızlandıkça da batı hisselerine aktarılan paralarla ııe fon fiyatı yükseliyor saadet zinciri gibi. fonun yükseldiğini duyan geliyor. yönetici de gelen parayla başka hisse kalmamış gibi ha bire batıları topluyor. yani birnevi fon eliyle hisse daha da uçuşa geçiyor. burada bir noktadan sonra tamam Allah bereket versin deyip hisseleri en azından makul seviyelere indirmeliydi yönetici. bunu yapacağına IPB'nin yüzde onunu da bu iki hisseye bağlıyor, sınır olmasa daha da artıracak belki. millet haldır haldır ııe alıyor. bunlar da haldır haldır batı hisseleri. hisselerin operasyonla yükseltilmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. iyi niyetle işin bu hale geleceğini öngörememiştir tufan bey desek dahi. bir noktadan sonra bu kadar hisseyi alıp kime satacağım, hazır kârdayken yavaştan azaltayım diyememesini anlamakta güçlük çekiyorum. fon büyüklüğü 4 milyarı aşmış, yüzde 75'ini sadece 2 hisseye gömüyor. yatırımcı, nasıl olsa yönetici tecrübeli, bir bildiği vardır, zamanı gelince satar diye düşünmüş olabilir. öyle düşünmese gider bsoke'yi kendi alır zaten. hüsnüzanımı her zaman muhafaza etme taraftarıyım ama tivitırdan falan bir açıklama yapması gerekirdi tufan beyin. az daha böyle gitse halka açık hisselerin hepsini toplayıp batı gurubuna yönetici olurmuş tufan bey. yıllardır fon yönetimide yüz akı olmuş bir kuruma şu iş, kesinlikle ama kesinlikle yakışmadı...
hocam bsoke ve btcim konusunda yerden göğe kadar haklısın.
hisse senedi fonlarındaki kısıtlarını aşmak için serbest fonları kullanmak hos değil.
Dediğin gibi temmuz ayına 1000 tane olan iie yatırımcısı eylülde 10bin olmuş. Umarım yatırımcılar zararsız bu durumdan kurtulur.
Fonlar üzerinden bu tür operasyonların yapıldığını bilmiyorsanız borsada acemisiniz demektir. Ne burada konuşulan fonları tanıyorum ne de bahsedilen hisseleri takip ediyorum ancak yazılanları okuyunca ve grafiklere bakınca doğrudan operasyon algısı oluştu bende. Fonlar böyle operasyonlar için çok uygundur çünkü fondaki para fon yöneticisinin değil vatandaşın parasıdır neticede. Dolayısıyla fon yöneticisine giren çıkan yoktur, riski de yoktur, komisyonunu alır kenara çekilir. Güven zedelense ne olacak, adam belki de dünyalığını yapmış çok da umurundaydı. Patron da işini görür, yüksekten yıkar malı ya da başka hesapları varsa onları görmüş olur. Böylece operasyon başarıyla sonuçlanır. Ezcümle fon alırken fonu ve portföy dağılım raporlarını iyice incelemek gerekir.
Yazdıklarım deli zırvası olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Herkes kendi kararını kendisi versin.
Hisse fonları...
https://youtu.be/d7L0FTBlPxo?feature=shared
Ben kendi alıp sattığım hisseye bile güvenmiyorum, birde başkasına sen al sat bu hisseleri diye paramı vermek bana ters, ama el mecbur bazı fonları alıyorum, aldım sattım, paramı onların güvenilmez ellerine biraz olsun daha fazla kazanmak uğruna emanet ettim (:
Hisse fonu alıp satmadım tabiki...
Dostlar iie icinde ve diger istanbul portfoyler icinde eylul ayi dahilinde ne oldugunu anca ekim bes on gibi gorebiliriz bati soke ve cimento lar taban taban giderken fon icinde bunlar tika basa dolu iken fon fiyatlari o kadar da dusmedi demek ki tedbir alip baska hisse lerde olabilirler bunu da dusunun
Hisse'nin taban/tavan gittiği durumlarda fonda olmanın avantajı alım/satım yapılabilmesi. Hissede olsa kilitlenip kalınır.
Dün kap atmışlar, hissedeki payları %10'dan %8e düşmüş 20 Eylül kapanışa göre.
Dün ve bugün de satmışlardır oran biraz daha düşmüştür.
Borsada çok fazla şey bilmeye gerek yok, ama en azından aylık yada haftalık grafikleri açıp bakmayı bilmek lazım, bu grafikleri hem TL hem dolar yada avro olarak göz ucuyla kontrol etmek lazım, bir yılda TL bazlı 30 katına giden bir hisseyi fonuna ekleyen sözde profesyonelin iyi niyetinden şüphe etmeye gerek yok çünkü onda iyi niyet aranmaz...
https://i.hizliresim.com/eb40o0b.jpg
Benzer durum bir çok hisse için mevcut, ama son bir yılda ama son 3-5 senede fiyatı uzaya gitmiş/götürülmüş bir sürü hisse var son sahibini arıyorlar, sonra yıllarca sürünecekler...
https://i.hizliresim.com/mevj2n8.jpg
https://i.hizliresim.com/djziu6r.jpg
Hisse düşer mi yükselir mi bilemeyiz belki, ama grafiğe bakıp nasıl bir risk aldığımızı bilebiliriz...
Bir sürü hisse çok daha beter durumda, adam uzaya merdiven dayamış, alıcı bulsa üstüne beton döke döke yerin dibine kadar iner...