Temettü cart curt kısmı benide ilgilendiriyor.
Durumu kabullendim
Froto hariç 9430 dan tüm hisseleri çıktım
ayrıca froto almaya devam ediyorum
Polemik olmasın diye yazmıyorum.
Printable View
Gel vatandaş gelll 2 dolara froto dağıtıyorlar. Duydum duymadım demeyin. Buradan alan adam 3 dolarda satıp yüzde 50 dolar getirisini cebine koyduğu noktada geçen seneki elemanlar hala yüzde 15 dolar bazlı zararda oluyorlar. Gel vatandaş gellll. Batan geminin malları bunlar.
Mathias FROTO alıyorrmuşsun, hayırlı olsun. Yalnız mevcut konjonktürde sıkıntılı bir sektör bu. Cirolar ve karlılık düşüyor. FROTO o kadar satış yemesine rağmen hala 2.25 DD den işlem görüyor. 0.60 DD den işlem gören KCHOL varken 2.25 DD den FROTO almanın ne esprisi var merak ettim doğrusu. Benim gibi bir cahili bi aydınlatıver.😊
Ayın son günü olması sebebiyle biraz sert düşüş oldu ama deniyor ki viop'ta short açıp burda hisseyi satıp voleyi vuruyorlarmış. Asıl kazanç viop tarafındaymış. 40 kaldıraçla Fort şortlasan, Bist'te %5 düşüşte viopta %200 kazanıyorsun. Ben diyenlerin yalancısıyım bilemiyorum.
Mathias sen elindeki malı eski fiyattan 1200 den mi satmıştın? Satış yaptığın zaman dilimini ve gerekçelerini çok iyi hatırlıyorum. Hatta aramızda mütalaa edip satıp maldan çıkmanın doğru olduğu yönünde hemfikir olmuştuk. Buradaki babalar o zaman 2500 TL ye yolculuk başladı diye patırtı yaparken sen elindeki tüm malı yanlış hatırlamıyorsam 1200 den vermiştin. Helal olsun sana valla.
Romanya tesislerini devir aldıktan sonra bu değişimin Ford için bir süre sıkıntıya neden olabileceği beklenebilirdi ama sektörel dengeler ve Froto'nun ihracat gücü gibi faktörler sayesinde bu etki biraz geç devreye girmiş olabilir. Bu tür dalgalanmalar hissenin tarihinin parçası ancak borsanın en istikrarlı şirketlerinden biri. Sanırım şirketin büyüme beklentileri de ortalamanın oldukça üzerinde ki; değerleme oranları yüksek. Otomotiv sektöründeki değişimi analiz etmek benim açımdan çok zor. BYD ve Tesla sektörde trend olurken klasik markalar nasıl bir strateji izleyecek bilemiyorum ama akaryakıt kullanımı daha uzun süre şu anki seviyelere yakın seyredecek gibi.
Froto insansız fabrikalar konusunda ülkeye öncü olmalı. Çin ve Almanya'da örnek alınabilecek güzel projeler vardır mutlaka.
Satışların nedeni bu olabilir mi acaba? 1Ç net kar 2024 de 9 milyar TL iken 2025 te 6.5 milyara, ciro ise 171.5 milyardan 161 milyara inmiş. Önümüzdeki aylarda da bu trendin devam etmesi beklendiği için hisse satış yiyor olabilir mi? Her ne kadar BİST ortamında bilançoyu kaale alan olmasa da belki de spesifik olarak bu hissede dikkate alınıyor olabilir, ne de olsa ptestijli ve uluslararası bir şirket.
Kırmızı çizgili olan yerlerde froto zirveden %50-55 arası düşmüş
Şuanda da böyle bir durum içindeyiz
Zirveyi 3.88 usd, %50-55 hesaplarsak
1.75 - 1.94 dolar görülebilir
Buda güncel kurla 68.5 - 76 TL’ye denk geliyor.
Son kısımda ki düşüşte ortalamanın çok altına geldik o kısım hoşuma gitmedi.
Yükseliş trendinde boynunu aşağı bükmüş.
https://i.hizliresim.com/4is0w0z.jpeg
Bu kadar satış yemesine rağmen hala 2.25 DD den işlem görüyor olması hissenin pek de kelepir seviyede olmadığını söylüyor bence. Defter değerine oranla müthiş iskontolu bir sürü hisse varken, mesela KCHOL %40 EKGYO %50 iskontolu, hala %125 primli işlem gören FROTO nun ne tür bir cazibesi olabilir acaba diye merak ediyorum. Tabii tek kriter DD değil muhakkak. Başka faktörler devrede olmalı.
Ford markası, Ford ailesinin ortak olması gibi sembolik sebepler sayılabilir ancak asıl önemli olan temettü istikrarıdır.
Froto gibi hisseleri olanlar hisselerini satmaya gerek duymadan harcamaları için finansman bulabilecek ve pozisyonunu sürdürebilecekken pek çok hissede bu zor gözüküyor. Bence faizlerin yükselmesiyle artan Romanya yatırımının finansman yükü gelecek beklentilerini bozuyor olabilir. Gene de NYSE'den Ford Motor Company almak varken Türkiye'den Froto almak mantıklı mı sorusunu cevaplamak gerekiyor.
Senle de konuşmuş idik evet. Sen beni iyi fişteklemiş idin satış konusunda hakkın var.
1100 1130 lar falan olmalı benim komple çıkmam fiyat olarak. Haziran 2024 idi. PD / DD üzerinden pahalı demişsin ama f/k sı 7.5 a düştü. Toplma ciro rakamları 600 700 milyar tl lerde PD 281 milyara düştü. Dediğin gibi 1200 leri görmüş idi yüzde 50 faiz/enflasyon olan bir ülkede bir sene sonra yüzde 30 35 iskontolu bir fiyata basılmış durumda. Satışın çok büyük kısmı yabancı para cinsinden. Olası bir devalüasyonda froto= dolar gibi bakabiliriz. Dolar bazlı zirvesinden nerede ise yarı yarıya değer kaybetmiş. Radarıma yeniden girmesin mi ? :)
Şimdi gördüm kiwi arkadaş da benle aynı smma ortalamayı kullanıyor sanırım 2.70 dolarlarda. Hisse ise 2 dolara basıldı. Çok uzaklaştık ortalamadan. Nasıl 3.5 larda çok üstünde isek şimdi de çok altındayız.
Payımı tutarım temettümü alırım.
Ytd
bari pazartesi 81 açsa .
bayram öncesi çocuklar sevinsin
şaka maka 7 gün valör var.
salı günü alan parasını ertesi salı yatıracak.
temettü yatirimcisini ilgilendiren bir durum yok. torunlarina birakacaklar da işine baksin. 10bin frotosu olan kendini erken emekli saysın.
Hocam New York borsasında işlem gören FORD un rakamları FROTO ya oranla çok daha cazip. Ford 8.2 FK, PD=0.9 DD, PD=0.2xCiro rakamlarından işlem görüyor. FROTO için bu rakamlar 7.6, 2.25, 0.5. Göreceli olarak FROTO temel analiz babında oldukça pahalı görünüyor hem de 80 TL ye inmişken. FORD PD yıllık cironun %20 sinden, defter değerinin 0.9 katından işlem görüyorken FROTO sırasıyla yuvarlak %50 ve 2.25 den işlem görüyor. Hisse 80 TL ye inmiş ama hala göreceli olarak ucuz değil.
Yıl sonunu görmeden bişey demek mantıksız
2022 yılı örneğin
Kabaca yazıyorum
İlk çeyrek 200 m dolar kar
İkinci çeyrek 200 m dolar kar
Üçüncü çeyrek 200 m dolar kar
Dördüncü çeyrek 1 milyar dolar kar
Seneyi 1.6 milyar dolar kâr ile kapattı
Bu şirket prestijli, iyi yönetilen, sektöründe lider konumunda bir şirkettir. Dandik bir şirket değildir, düzenli temettü ödeyen son derece düzgün bir şirkettir. Uluslararası yatırımcı ve fonların yatırım yaptığı bir kurumdur. Growth değil Value sınıfındadır. Böyle bir şirketin hissesi manipüle edilemez, tahtası açık ara ile gerçek yatırımcıların ağırlıkta olduğu bir hissedir bu. Böyle bir hissede hemen her zaman temel analiz ön plana çıkar teknik analizden ziyade. Bu ön bilgileri verdikten sonra hissenin hak ettiği fiyatın kaç TL olması gerektiği hususunda bir kaç hesap yapayım.
Yapacağım hesap Benjamin Graham'ın temel analiz kapsamında fair value hesabıdır. Bu bir özet hesaptır, sadece fikir verir. Formül şöyle:
Hissenin hak ettiği seviye= Kare kök (hak edilen FK x hak edilen PD/DD x hisse başına net kar x hisse başına defter değeri)
100 endeks cari FK= 11.4
30 endeks cari FK = 9.6
FROTO cari FK= 7.6
Hak edilen FK için cari FK dan daha yüksek olan 30 endeks FK sını yani 9.6 yı baz akalım.
Hak edilen PD/DD bence 1 den fazla olmamalı, ABD de işlem gören FORD bile 0.9xDD den işlem görüyor, ayrıca 1xDD 30 endeksinkiyle de uyumlu
HBNK= 36.9 : 3 51= 10.5 TL
HBDD= 80 : 2.25= 35.6 TL
Temel analizin kurucu babası Benjamin Graham'a göre FROTO nun mevcut şartlarda hak ettiği seviye= Kare kök (9.6 x 1 x 10 5 x 35.6) = 60 TL
Hesap böyle diyor. Tekrar edeyim, bu hesap çok ham bir hesaptır, sadece bir fikir verir.
Baştan aşağı yanlış temel analziler..... Gram anlamıyorlar...Nakit akışına bile bakmak akıllarına gelmiyor... Bozacının şahidi şıracı, yada şıracının şahidi bozacı... Ne derseniz deyin..
10 yıllık DFC model değerine göre bile ederi 130-140 arası, Bu nakit akışım olan firmaya bile biçeceğib değerin ölüsü 90 tl olur... [IMG]https://i.hizliresim.com/tdd9eeo.jpg[/IMG]
...................... .. [IMG]https://i.hizliresim.com/hinmylz.jpg[/IMG]
Neyse çok şey yazarımda, vakit değerli..iş çok....
Adanalı, adam doğru analiz yaptı..
sağlaması:
son bilanço ya göre tabii
hbk x sektör fk.....64,04 tl
Özkaynak/fiyat artış oranına göre 145 tl
esas faaliyet karı x 10 / ödenmiş sermaye....22 tl
Özkaynak / ödenmiş sermaye....35,58
medyan ortalama tabii son bilançoya göre 66,69 tl...
Özkaynak artışı çarpanını sanayi olduğu için artı eksi %7 civarında konjonktüre göre ağırlık verme salahiyetini kullansan bile 72-60 arası çıkıyor..
son bilanço ya göre....
yalnız Adanalı,
son dönem nakit akım tablosundaki dönem karı ile ifna arasındaki fark dönemsel...
o seni şaşırtmasın..
yaklaşık 4 kat çıkması son bilanço resmi değiştirir..seneye vurduğunda 1,02-1,04 gibi ortalaması var
dün bir yabancı brokerle beraberdm 8 şirketin adil değerini heapladalar gözümün önünde.... onlara göre 113,70 tl ederi... ama tabiki parametreler nakit akış, ve gelecek öngörülebilir karlar üzerine..neyse uzun mesele ..iyi geceler.
Ama şunu unutmayın, bu borsa iyiye gitmiyor..ve bununda ekonomi ile alakası yok..
hata değil aslında..sektör ve paardaki gücünün yarattığı nakit güvü gelecek kar öngörüsü hesaba katılmıyor... özellikle nakit yaratma kapasitesi. AB de işler düelmeye başlıyor..Ve usd zayıflıyor..EUR daha da güçlenecek gibi..Forotonun karı da artcak muhtemelen... Ayrıca satış adetlerinde önümüzdeki 5 senede %32-47 arasında artış bekliyorlar... bu sene düşüş sonra hızlı bir artış..Ben onların yalancısıyım.
Mathias bu hisse eski fiyattan 1200 TL de ucuzken şimdi 800 TL de pahalı hale geldi. Ciro ve karlılıktaki düşüş trendi kaygı veriyor. Yapılan yatırımların bilançoya etkisi düşündürüyor. ABD de yıllık cirosunun %20 sinden, defter değerinin 0.9 katından işlem gören FORD dururken yıllık cirosunun %50 sinden, DD nin 2.25 katından işlem gören FROTO almak sana mantıklı geliyorsa hiç durma.
şimdi oldu..
statik değil dinamik bakıyorsun...
eğer firmada değer görüyorsan büyüme adına F/K yükseltmek gibi bir koz kullanıyorsun..
normali atıyorum 5 F/K çarp hisse başı kar ile ..hbk da atıyorum 5 tl.....ne etti 25 tl
sen verileri önceden satın aldın F/K yı 7 yaptın..çarp yine 5 tl ile...35 tl...
gibi...
dinamik gidiyorsun:)
ben mühendisim Adanalı...statikçiyim:)
seninki çıkar inşaAllah...
neticede tüm veriler ister dinamik bak ister statik 4.çeyrekte belli oluyor..
sadece statik dediğimiz ilgili dönem bilanço verileri ile hesap yapıp amel etmekte doğru değil..hikayeyi kaçırırsın..önceden fiyatlandığı için trene atlayamazsın..
dinamik baktığında da beklentiler de kaza payını da hesaplayamazsın..hesaplayamayacağın şey haber akışları yada majör sıkıntılar..fabrika yangını gibi ..
statik ile dinamiği belli kıvamda harmanlamak lazım.
Adanalı 115 tl diyor...statik 60 tl diyor...
4 ortalamanın en güvendiğim Özkaynak -fiyat oranı bende 145 tl diyor..daha öncede muhabbeti oldu...herşey özkaynaklara döner...
145 tl artı eksi %7 yap...öyle medyan yap statikle 120 ler..bunu not düş..
4.çeyrek anlarız..
benim için bugün froto nun gerçek fiyatı 67 tl dir...bugün...
Bu arada DCF indirgeme analizlerine pek bel bağlamamak lazım. Çünkü bu tür hesaplarda geleceğe yönelik subjektif varsayımlar kullanılır ve bu yüzden varyans (oynamalar, sapmalar) çok büyüktür. Gerçekçi bir sonuca ulaşmak DCF analizi ile imkansızdır. Mesela siz bana arzu ettiğiniz hisse fiyatını söyleyin, ben DCF analizim ile sizin o rakamınıza ulaşırım. Tek yapmam gereken geleceğe yönelik iskonto oranını amacıma uygun şekilde belirlemektir. Varsayımdaki ufak bir oynamanın günümüze indirgenen fiyata etkisi çok büyük olur, sonuçta da varyans anormal şekilde büyük çıkar. İşte bu nedenle DCF analizlerinin pek bir kıymeti harbiyesi yoktur.
Burada çok değerli bilgi ve tecrübe paylaşımları olmuş, son derece profesyonelce değerleme örnekleri verilmiş ve Froto özelinde uygulamalı olarak gösterilmiş. Kendi adıma teşekkür ederim
Değerleme konusunda giderilmesi en zor eksikliklerden biri varlıklara olan genel talebin değerler üzerine etkisi. Türkiye'de apartman dairelerini sattıkları fiyatları görüyorsunuz, bunu açıklamak zor. Cripto para piyasasının varlığı, hacmi ve büyüklüğü de değerleme konusuna şüphe düşüren bir olgu. Fiyatlanan bir teknoloji olsa da fiyatlar büyük ölçüde pay talebine bağlı belirleniyor ve talep de soyut gelişmelerden güç alıyor. Dünyanın aşırı derecede finansallaşması menkul ve gayrimenkullere olan talebi artırarak etki yapıyor. Gelişmiş ülkelerin de riskli olduğu ortaya çıktığından beri iyi yönetilen diğer ülkelere ciddi para akışı görülüyor ki bu durum varlık fiyatlarını etkiliyor. İşin içine çok kutuplu dünyanın jeopolitik çekişmeleri de dahil olunca artık tahmin edilebilirlik ortadan kalıyor.
ABD hisse senetleri piyasalarını takip edenler dikkat etmiştir, düzenli temettü ödeyerek tahvillere yakın sabit getiri vaat eden büyük şirketlerin hisse performansları pek iyi değil hatta olumsuz denebilir. Bu gurupta ortalamanın üzerinde gelir ve kar artışı olanlar daha iyi. Uzun vadeli getiriler istikrara kavuştukça, köklü şirketlerin riskleri düşüyor ve hisse getirisi de azalıyor sanırım? Benzer durum bizde de geçerli aslında, holdingler, dev sanayi şirketleri gibi örnekler var.
Son olarak Türkiye'deki tüm yatırım araçlarının da aralarında bir denge olmak zorunda. Faiz getirisi bir şekilde döviz mevduatları ve hisse senetlerinin getirileriyle eşitlenecektir aksi halde sermaye ve ipotek yükümlülüklerine dair dengesizlikler ortaya çıkar.