...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...
Alıntı:
Originally Posted by
Dudu
Ogrenmeye acsin, meraklisin.
istikbalin cok parlak diyorum.
Biraz daha detay verir misin nedir seni bu sekilde dusunmeye iten?
Syg,
Sn dudu %100 hisse de olma nedeniniz nedir merak ettim daha önce yazdıysanız da gözden kaçırmış olmalıyım.
Alıntı:
Originally Posted by
Cautionary
BES tek başına mucize sunmuyor...portföyün %10-30 gibi bir kısmı BES te tutulabilir...pek çok büyük firma brüt maaş tutarının %1-5 lük kısmını(kıdeme ve title a göre) bes ödemesi olarak yapıyor..bu durumda sisteme girmemek enayilik olur.
Onun dışında dışarıdan katkı ile bes olsa da olur olmada da olur...faizlerin %10 altında olduğu yerde%25 devlet katkısı önemli bir avantaj, ama şu ortamda kesintileri de düşününce pek avantaj sunmuyor.
Peki çıkalım mi, kalalım mi, çok bir beklentiye girmeden dusuk miktarlı katılım payı ile sistemde kalınabilir..,bir nevi son liman gibi düşünülebilir...ama zaten 3 kuruş birikimim var, onu da ben daha iyi değerlendiririm diyenin sistemde kalmasının anlamı yok.
Devlet katkısı avantaj fakat kimse 56 yaşını beklemiyor genelde 10 yıl sonra çıkacağını düşünürsek çoğunluğun ancak %65ini alabiliyor devlet katkısının bu durumda o devlet katkısı dediğimiz şey aslında %25 değil de %15 gibi oluyor.
Bir de dediğiniz gibi faizlerin %10 olduğu zamanda bes avantajken yatırımlarını değerlendirme kapasitesi olan finansal aklı gelişmiş olan insan kendiliğinden o parayı dışarda değerlendirebilir. Zaten %19-20 mevduat faizi cepte.
Evet arkadaşlar dün ve önce gün yazmıştım besten ayrılmayı planlıyorum diye bugün itibariyle besten ayrılma talebinde bulundum ve aynı zamanda ufak çaplı bir şok uğradım ve sinirlendim.
Ayrılma talebini yaparken tüm iade edilecek tutarların rakamlarını teyit ettirmek istedim telefondaki görevliye;
Yatırdığım anaparada mutabık kaldık beni şok uğratan nokta alacağım devlet katkısı oldu. Benim devlet katkısı için hesapladığım rakamın altında bir rakam söyledi şaşırdım ve nedenini öğrenmiş oldum. Meğer bizim devlet katkılarının yatırıldığı fonlar zarar etmiş benim devlet katkısından sağladığım kar tamamen erimiş şöyle ifade ediyorum normalde 6 ay önceki kontrolümde 1380 tl devlet katkısından karım varken bu kar şuan 270 tlye düşmüş. Bu şu oluyor devlet katkımın yatırıldığı fon nasıl bir fonsa %80 zarar etmiş.
Kısacası devletin verdiği katkıdan hiç bir karımız olmuyor verdiği %25 katkınında şuan bana 6 yılda %15ini verecek ölme eşşeğim ölme. İyi çıkmışım diyorum.