Brent Petrol 64,91 +0,34 +0,53%
Ham Petrol WTI 54,64 +0,23 +0,42%
USD/TRY 5,2838 +0,0135 +0,26%
Printable View
Brent Petrol 64,91 +0,34 +0,53%
Ham Petrol WTI 54,64 +0,23 +0,42%
USD/TRY 5,2838 +0,0135 +0,26%
Ay sonunda değil de maaş gününde, aldıkları maaş erimesin diye dolara yüklenenler olabilir, bir de kriz insanları psikolojik olarak döviz alımına yönlendirir, yazın 7'leri gören kurun yarattığı travmayı atlatmak kolay olmaz, ekonomik nedenlerden çok psikolojik etkenler de bu davranışa yol açıyordur diye düşünüyorum.
15.02.2019
Ek 21783
Suriyelileri gönderecek olsalar, bunu vaad ederlerdi ve iyi kötü bir oy geri dönüşü olurdu, mesela ben muhtarlık seçiminde oyumu akp'ye verirdim.
Oysa ki ben mülteciler konusunda farklı şeyler döndüğünü düşünüyorum, basına bir kısmı yansıdı, diğer kısmı nedir bilemem.
15.02.2019
Ek 21784
Evet herkes seçime kilitlendi, ertesi gün doların freni kopup fırlayacak gibi bir beklenti var. Elbette öyle olmayacaktır.
Sorun şu, dolar artmayıp yerinde saydıkça enflasyon ve faizden dolayı TL her ay %1-2 değer kazanmış oluyor, altı ay daha kur burada kalsa dolar yüzde on değer kaybetmiş gibi olur. Bu da ihracat ve ithalatı etkiler, cari açığı artırır. İhracatçılar seslerini yükseltmeye başlar yakında.
Sayın rxpu, Twitter'da bir şey gördüm bu sendikasyon oranları doğru mu %27 çok yüksek değil mi, o dönem güç bela yenilenmisti sendikasyonlar, sonra faizler arttı bazı önlemler alındı, ortalık duruldu, şimdi sogutuluyor ama şu oranlar doğruysa eğer bazı şeyler otelenmis demektir.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ded3eb0a46.jpg
Enflasyonun son bir yılda yüzde 20, kurların yüzde 40 arttığı Türkiye’de otelcilerin yerli turiste verdiği fiyatlar pes dedirtti. Yabancı turist sayısındaki potansiyeli gören bazı oteller geçen yıla göre yerli turiste erken rezervasyonda bile 3 kat fazla fatura çıkarıyor.
------
“Geçen yıl biri 8 diğeri 13 yaşında kızlarımla birlikte eşim ve ben Antalya Belek’te temmuz ortasında 7 gece 8 gün tatil yaptık. Erken rezervasyonla 2018 Şubat ayında tatilimiz 5 bin 500 TL’ye satın almıştık. Bu yıl da aynı otelde tatil yapmak istedik. Yine şubat ayında temmuz ortasında tatil yapmak için fiyat araştırması yatık. Geçen yıl ile aynı tarihlerde, aynı otelde, yine ailemle tatil yapmak için bizden istenen fiyat 16 bin 500 TL’ydi.”
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...i-500-41117503
Anlaşılan turizmde önümüzdeki yaz döneminde beklentiler yüksek...Keyifler gıcır.
Bu durumda, yabancıyı garantiye alan turizmci, yerliye döşeniyor alinde kalan mahdut yer için.
Aynen dün gece Galatasaray'ın 1000 lira baş fiyatla, abone dışındakilere, elindeki 5-6 bin koltuğu satması gibi.
Yerli tatilcinin de çok rahat ettiği yıllar vardı geçmişte.
5 yıldızlı otelde gecekondu fiyatına hepsi dahil tatil yaptığı yıllar.
Anlaşılan bu işler sırayla.
Ha bu arada tatil yapmak da şart değil hani. Oturursun evinde olur biter.
Dünyanın da sonu değil.
Tüm dünya ekonomisi zaten halihazırda bir öteleme matematiği üzerine kurulu. Para dahi öteleme ile yaratılıyor. Borç kredi döngüsü para arzının çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Sendikasyonlar eğer içerideki kredi hacmi daralırsa etkilenebilir. Devlet orada son aylarda biraz destek çıktı gibi. Yurt içi borçlanmaları kısıp yurt dışı döviz borçlanmalara ağırlık verdi. Elde ettiği döviz ile de yurt içi döviz likiditesini baskılayıcı adımlar atarsa bankalara daha az oranda sendikasyon yenileme penceresi açılabilir.
Evet her şey bir öteleme, tıpkı hayatın ta kendisi gibi. İnsan da bir şekilde hayatı asında bilinen sonunu öteleyerek yaratıyor. Kaçınılmaz sonu bilerek yokmuş gibi davranmak aslında insan bilincine daha ilk çağlarda kazınmış olmalı. Yoksa akıllı bir varlık haline dönüşemezdi ,delirirdi.
15 Şubat Cuma 10:01 MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK KASIM'DA %12 OLDU, ÖNCEKİ %11,5
15 Şubat Cuma 10:01 GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK KASIM DÖNEMİNDE %23,6 OLDU, ÖNCEKİ %22,3
15 Şubat Cuma 10:01 TARIM DIŞI İŞSİZLİK KASIM DÖNEMİNDE %14,3 OLDU, ÖNCEKİ %13,6
15 Şubat Cuma 10:00 İŞSİZLİK KASIM DÖNEMİNDE YÜZDE 12,3 OLDU, BEKLENTİ YÜZDE 11,8
kendinizi yetiştirmezseniz ve iyi bir eğitim veya bir meslek sahibi olmazsanız bu rakamların içine siz de dahil olursunuz...Maalesef...
İşsizlik beklenenden fazla geldi. %12.3
Genç işsizliğindeki artış ise geçen aylara göre çok daha fazla.
İşsizlik rakamları açıklandı ve işsizlik roketlemiş durumda...
Özellikle tarım dışı işsizlik %14,4
Şehirlerde,özelikle büyük şehirlerde şu an insanların işsizlikten kırıldığı anlaşılıyor...
Son günlerde Tv lerde görülen uzun iş kuyruklarıda bunu destekliyor...
Bugünkü açıklanan veri Ekim-Kasım Aralık verisi daha bunun Ocak Şubat Mart ı var.....
Hükümetin işi gerçekten çok zor
saygılar/başarılar
Her yere üniversite açtılar, şimdi üniversiteden mezun olmuş ama 60-70 hatta 80-90 gençliğine göre ilkokul mezunu seviyesinde üniversite mezunu gençler var, bir halta da yaradıkları yok, okuyamayan bari gitse çıraklık, kalfalık yapsa kendini kurtarır meslek sahibi olur, şimdi ne berberde çırak var ne sanayide zaten el sanatları falan bitmiş, köyler boşalmış şehre göç etmişler.
24 Haziran seçimlerine giderken demiştik ki :"Sıkmayın canınızı,bırakın sofrayı kuran kaldırsın" demiştik...
Zamanın da yedikleri hurmalar şimdi bir bir tırmalıyor onları
Doğalgaz faturaları,sebze meyve fiyatları,işsizlik rakamları bir bir önlerine geliyor şimdi,bırakın hesabı onlar ödesin...
Asıl sandıkta ödeyecekler hesabı....
saygılar/başarılar
Biliyorsunuz değil mi ;İstanbul özellikle İstanbul un ve İzmir in ve Ankara gibi büyükşehirlerin işsizlik oranları 3-4-5 puan daha yüksektir...
saygılar/başarılar
Yuhhh işgücünü düşük göstermiş TÜİK (ne hikmetse bir anda işgücü azalmış)
İşgücünü düşük gösterince istihdama oranını da düşük çıkıyor
Yoksa daha çok çıkacakmış işsizlik oranları...
Pesss
Rakamlarla nasıl bu kadar rahat oynuyorlar anlayamıyorum...
saygılar/başarılar
Ocakta Tekstil,İnşaat,Sanai de daralma,işden çıkarmalar devam etmiş...
Muhtemelen %16-17-18 tarımdışı işsizlikle seçime girecek iktidar
Fransızların güzel bir atasözü var:"KARINLAR AÇKEN, KULAKLAR DUYMAZ"
saygılar/başarılar
Ben mezun olduğumda ülkede işsizlik %6-7 dolayındaydı ve çok zor iş bulmuştum, şimdi bu oranlara geldik, iş arayanlara çok üzülüyorum..
Bu arada iyi bir eğitim de artık kurtarmıyor maalesef, o eskidendi, kendinizi paralayıp alanınızda ülkedeki en iyi eğitimi alın, yine iş bulsanız bile başlayacağınız maaş kuş kadar.. Ya da çok şanslı olup istisnai bir yerde işe başlayacaksınız.
Üniversitede bölümlerini birincilikle bitirenler bile aylarca yıllarca iş arıyor..
Çok zor çok..
Merhaba sn. hocalarım, sizi tenzih ederek bir şey belirtmek istiyorum. Eğitim sistemindeki ve okullaşma eşitsizliğinden kaynaklanan sorunlarla , aile yapısındaki- kültürdeki yozlaşma birleşince ortaya gençlik bu.
Şahsen ilkokuldan bu yana hep eğiticilerle sorun yaşadım. Oğlum şu anda Tıp okuyor. Bu çocuk ilkokulda öğretmenini eleştirmeye başladı. Adam boş olduğu için çocuklara şiddet uyguluyordu. Ortaokulu bir kolejde okudu. Maalesef orada da zeki çocukları bir sınıfa topladılar, diğerlerine hiç bakmadılar. Zeki çocukları test uzmanı yaparak dereceye sokmaya böylece okullarının reklamını yapmaya gayret ediyorlar. Lise devlet fen lisesi idi. İnanın tam bir rezaletti. Doktora yapan öğretmen sayısı ile övünüyordu müdür. Oysa öğretmenler kendine çalışıyor, çocuklara hiçbir şey vermiyorlardı. tamamen yüksek puan alan , zeki çocuklar toplandığı için zaten öğretmene ihtiyaç duymuyorlardı !! Lakin en azından öğretmen motive edebilir, kılavuzluk yapabilirdi. Her veli toplantısında en az 3 öğretmenle kavgam olmuştur. ( çocuğun , kendisinden zeki olmasını hazmedemeyen, çocuğu törpülemeye , aşağılamaya çalışan öğretmenlerle ).
Şimdi de çocuk diyor ki ; ''Baba inan ki kocaman kocaman profesörler derse geliyor, slaytları yansıya koyuyor ve sadece slaytın aynısını okuyor, çıkıp gidiyor. Soru almıyor. bazı seçmeli ders hocaları ise , zaten soruları vereceğini söyleyerek sadece derse katılımı şart koşuyor ve ders boyunca şahsi meselelerini anlatıyor '' diyor. Bu ülke neden bu durumda diye artık şaşmıyorum. Hastanelerde neden doktor hataları arttı, hayatın her alanında ( inşaat, mimari, ekonomi, makine vb ) seviye neden düştü diye şaşmıyorum.
Sn. ressam yazdıklarınızın hepsi doğrudur, liseden çok kötü, bomboş bir gençlik geliyor üniversitelere. Üniversitelerdeki eğitimin kalitesinin de standardı yoktur, bir denetimi yoktur, dersi veren hocanın namusuna bırakılmıştır. Çok iyi eğitim veren üniversite/bölüm/hocalar olduğu gibi aksi de mevcuttur. Nedenleri uzun ve karmaşıktır hepsini burada yazamam ama başlıcaları kontenjanların yüksekliği ve sınıfların kalabalıklığı, öğrencilerin kalitesizliğinin hocaları bıktırması ve mesafe koymak zorunda kalmaları, öğrencilerin çoğununun zaten dersi umursamayıp telefonlarıyla oynamaları bunu gören hocanın motivasyonunun kalmaması, iyi eğitim vermenin hocaya maddi veya kariyerde ilerleme anlamında bir katkısı olmaması (başka kriterlere bakılıyor) vb..
Özellikle yaşlı profesörlerden bazıları heyecanını yitirmiş emekliliğini bekliyordur, dersi kötü anlatmanın dışında bilimsel çalışma da yapmıyordur, bunlara bir şey yapılamaz, genellikle yeni öğretim üyesi olmuş genç akademisyenler daha heveslidir, daha iyi ders anlatır, daha çok bilimsel araştırma yapar. Öğrenciler derslerde seçim hakkı olduğunda ünvanına bakıp profesörleri tercih ederler ama genç hocaları tercih etmeleri daha iyi olabilir (kesin kural değil, çok değişir).
Bunlar o kadar önemli değil aslında, devir değişti, internet var, eskiden üniversiteler/hocalar bilgi kaynağıydı, şimdi internetten hiçbir hocanın bilemeyeceği kadar bilgiye iki tıkla ulaşıyorsunuz. Çocuğunuza önerim kendi kendini yetiştirsin, üniversite eğitimi artık ders anlatılan değil (dersi kendiniz çalışarak da öğrenebilirsiniz), kendiniz çalışırken anlamadığınız yerlerin ortak tartışıldığı, evde yapamayacağınız laboratuvar çalışmaları, staj, teknik gezi, işyeri eğitimi, grup çalışmaları, sosyal faaliyetler ve benzeri uygulamaların yapıldığı bir hale dönüşüyor.
Kendimi kesecem, asacam yav...Valla dayanamıyorum artık...Çok üzülüyorum ülkenin bu haline...
İteration o matematiksel bisey
Asagida topigimde yazdim tavuk cifligi topikte
Cash flow ile donuyo tum isler
Karlilik sifir
Dolayisiyla buyumede hep eksi
Veri lerde hep dumenden
Ticari savas yok
Ornek veriym istese amazon bizdeki yerli e ticaret sirketlerini iki haftada yok ederde
Onlara ucuz karsiz satma musadesi veriyo
Kendi karli yagli pastayi yiyebilme adina
Hayatin ta kendisi filan degil
Buyuk para Cin halk cumhuriyetinde sikisti kaldi
Acilim yapamiyo savasta ilan edemiyo
Herkes yokusta debriyaj fren gaz ucune ayni anda basip
Balata motor ve de freni yiyo
Ama yol alamiyo
Bi nevi zaruriyet
Yokusta asagida yukarda kuyruk var saga sola sapma yollari da mevcut degil
Biri el freni cekip lovyeyle etrafa dalinca. Acilir anca
Yoksa iteration miteration
Bol matamatik konusuruk
Hayirli cumalar
7Ocak2019-1şubat2019 tarihleri arasında borsaya kur hareketinden arındırılmış net 1,4milyar dolar para girdi.(yabancılar tarafından)
Geçen hafta 105 milyon doları çıktı.
Yabancı payı tüm borsada %66'yı geçti, neredeyse son 8 yılın en yüksek seviyesi.
Yabancının toplam 34.7milyar dolarlık hissesi var.
Ne almışlar? Bankacılık.
Adam %45 prim yaptırmış bir x bankasına.
45milyar TL özsermayesi var. 6,8milyarTL kar açıklamış.
Enflasyon kaç? %21 45*0,21=9,45milyarTL.
9,45milyar TL nin aşağısındaki her kar rakamı banka sermayeden yemiş demektir. Reel olarak baktığınızda zarar demektir.
Bugün bir kamu bankası %9 özkaynak karlılığı açıkladı. Varın hesap edin ne kadar sermayeden yemiş.
valla ben ehsabı kitabı yaptım normalde her sene 1 hafta antalya da otele tatile 3 hafta ayvalıkta kendi evime giderim
bu hafta 5 gece hanım ben 2 çocuk her sene gittiğimiz otellerden fiyat aldım herşey dahil 12-18.000 tl arası fiyat çıkardılar
bende döndüm yurt dışına baktım 1 hafta italya turu 4 kişi konaklama kahvaltı her türlü uçak ve transferler ve şehirledrde egzi dahil 1600 euro toplamda 10.000 tl ödeme yaptım antalyada malak gibi denizin kıyısında yatıp 2-3 kilo alacak şekilde yiyip içip kendime zarar vereceğime aynı paraya yeme içme dahil 2 gün daha fazla tatil yapacağım hemde farklı bir tatil yapacağım
ets anı jolly turun erken rezervasyon otelleri geçeen senenimn en az 2 katı bazı otellerde gerçekten 3 katı ne gerek var soyulmaya gider bi hafta gezer dolanırım kalan süremide ayvalıkta geçiririm
Ben de geçen sene kaldığım Datça/Palamutbükündeki Bük Apart/Pansiyonu aradım...Geçen sene kaldığım oda fiyatını 300 tl den 400 tl ye anlaştım oda+kahvaltı...2 yetişkin ve 12 yaşında 1 çocuk için...Hatta 425 tl dedi ilk önce...
Gidip gitmemekte kararsız kaldım...Şimdilik bekleme moduna aldım tatil işini bu sene...Bakayım havalar ısınıp ta bitimiz kanlanırsa belki ararım orayı rezervasyon için...
evet hayat aslında bilinen sonu ötelemeye çalışmaktan ibaret...
hayat hakkında uzun uzun düşünen insan sonunda en değerli şeyin özgürlük olduğunu anlar. ama bu özgürlük düşünmeyen insanların anladığı özgürlük değildir. onlara özgürlük nedir niye sorsanız, istediğinde uçağa atlayıp yurt dışına gezmeye gidebilmek gibi saçma tanımlar yapacaklardır...
halbuki "istediğinde uçağa atlayıp yurt dışına gezmeye gidebilmek" için başkalarının uçaklarda ve bunların idamesinde eşşek gibi çalıştırılması, yani köleleştirilmesi gereklidir. benim özgürlüğüm başkalarını köleleştirmeye bağlı olmamalıdır...
büyük bir filozof özgürlüğü "her istediğini yapabilmek değil, istemediklerini yapmayabilmek" olarak tanımlar. işte özgürlüğün gerçek tanımı budur...
insan ne kadar büyük bir insan olursa olsun eğer hayatını idame edebilecek kadar parası yoksa ve diyojen kadar da onurlu değilse, çalışma hayatında büyük çoğunlukla, hangi makamda veya hangi ünvan sahibi olursa olsun kendinden alt seviyedeki insanların emrinde ömrünü tüketmek, onların emrinde yaşamak zorunda kalır...
böyle bir insanın yaşadığı cehennemden mümkün olduğunca kısa sürede kurtulabilmek için risk almadan yapabileceği tek şek münzevi bir hayat yaşayıp para biriktirmektir...
sonunda bir gün, emin adımlarla ilerleyip emir altında yaşamaktan kurtulacaktır. ama insan aslında bunun kurtuluş olmadığını, yaşadığı sürece emir altında yaşadığını fark edecektir. beden sürekli olarak talepte bulunur ve yeme, içme, ısınma vb. bu talepleri karşılamak için uğraşmak zorunludur...
ve sonuçta insan anlar ki, herkesten ve her şeyden bağımsızlığın ve tam özgürlüğün tek yolu yok olmaktır. ölüm gerçekte bunu sağlayan tek yoldur ve bu, çok şey bilen büyük insanlar için bir üzüntü kaynağı değil, dört gözle beklenen bir andır...
şimdi anladınız mı mevlana kendi ölüm gününü neden düğün gününü bekler gibi beklemiş?
Abi guzel demisinde bak ayhan baskanin italya veya ereglitupras in datca seferi hep para yav
Gerci sende haklisin
Ani yasa
Ces't la vie aq
Filozofluk için önce bilgili olman gerekiyor. Mevlana konyada ne bilgi aldı da dünyayı yorumladı...
Ugur mumcunun güzel bi sözü var..Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz diye...Mevlana işkembeden sallamış...Kardeşlik barış zart zurt...Insan dogasına aykırı şeyler bunlar..Evrim diye bişey...
Bilim ve bilgi tek gercektir..Gerisi hurafedir...
Alman filozoflar bilgiyi harmanlıyor..Onlar gercek filozof...
barış, kardeşlik gibi söylemler insanları uyutmak için kullanılır. bunlar söylenir ki dünyanın sonuna kadar geçecek sürede çekilecek acı en aza insin...
zeka seviyesi arttıkça acı da artar. acıyı azaltmanın yolu insanları uyutmaktır. bunun için de onlara masal anlatmak gerekir, çobanın koyun sürüsünü sakinleştirmek için çaldığı kaval gibi...
yoksa, dünya üzerinde iki adet zeki varlık olsa, bunlar için hayatta kalmak için tek yol birinin diğerini yok etmesidir. önce davranan kazanır!
ki dünya üzerinde bunu anlayabilecek milyarlarca insan varken, söylenen masalların ne kadar önemli olduğu ve bu insanları uyutmakta ne kadar etkili olduğu gayet açık...
Cari işlemler hesabı;
ağustos 2 milyar 592 milyon dolar,
eylülde 1 milyar 830 milyon dolar,
ekimde 2 milyar 770 milyon dolar fazla vermiş.
aralıkda 1milyar 440 milyon dolar açık vermiş..
Demek ki papaza kızıp oruç bozmayacağız gavurda suç aramayacağız,
Dolar 5,30tl'den kurtarmıyormuş...
İşin kötü tarafı şimdi işsizlik maaşı alanlar yıl sonuna doğru maaşları kesilecek ve iş bulamazsa geçim sıkıntısı daha beter olacak