pazara belediye zabıtası girdi.bundan sonra elma 10 tl değil 2tl dir.dedi.
Printable View
Konut fiyat artışında rekor serisi sürüyor
https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...ruyor-7271069/
Site aidatımıza ara zam gelmiş, 358den 486'ya çıkmış...
Kira bedelinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve izlenecek yol;
https://twitter.com/AvTarikCilekci/s...21809205985280
15 gün sonra apartmanda bizden daha küçük ama içi sıfır dairenin fiyatını gördüm arada tam 4 kata yakın fark var .
Enflasyon inanmadıkları için inanılmaz yüksek istiyorlar sanırım
Benim kiracı ne kadar pazarlık yaptı ve zorladı yada son bir ayda daha da değerlendi anlamadım olayı pek .
Bu kadar fark olduğunu bilsem geri adım atmazdım sanırım
Konut fiyatlarında balon olmadığını savunanlar, inşaat maliyeti çok arttı, o yüzden fiyatlar düşmez diyorlar. Son 2 yıllık fiyat artışı: İstanbul'da %348 , Kayseri'de %216 . Kayseri'de müteahhitler demir ve çimentodan mı çalıyorlar acaba :)
Arsa payı diye bişey duydunmu istanbulun yüzölçümü kaç nüfusu kaç
Kayserinin nüfusu kaç yüzölçümü kaç
İstanbulda kişi başına kaç metrekare düşer kayseride kaç
Yada netrekareye kaç insan düşer
Kayseride 1 metrekare inşaat kaça malolur kayseride kaça
Aradaki fark çimentodanmıdır demirden mi kalorifer peteğinden mi yoksa arsadan mı
Yazdığımı anlamamışsın, lütfen tekrar oku. Fiyat farklılıklarından bahsetmiyorum, artış oranını söylüyorum.
Geçenlerde İstanbul ve Ankara' daki konut fiyatlarını EVDS den çekip dolar bazında hesaplayıp grafik halinde koydum buraya, özetle 2008-2010 dönemine göre 2019 da %50 düşmüş, ardından düştüğünün yarısı kadar tekrar artmış fiyatlar, yani 2008-2010 dönemine göre hala %25 ucuz, ki doların enflasyonunu düşmedik daha...
Kabaca hikaye şu, ev fiyatları 2x düşmüş, alım gücümüz ise 4x, göreceli olarak bize göre 2x artmış yani....kabaca...
Herşeye reel olarak bakın, ya dolar bazında ya da enflasyon bazında, sonra maaş/gelirinize bakın, kıyaslayın, aksi takdirde halusinasyonu görmüş olursunuz...
Tabi EVDS endeksi bir endeks ortalama, o endeks içinde tonla farklı hikaye var, lüks konutlar, merkezi yerler, dış mahaller, ne bileyim 1+1 ler v.s. v.s.
EVDS konut endeksi deyin, indirin en basiti excele, doları sağına yapıştırın, böl deyin iki sütunu, sonucu inceleyin, kolay gelsin.
Benim anlatmak istediğim: Konut fiyatlarında balon olduğunda en fazla İstanbul şişer, fiyatlar reel olarak söndüğünde de en hızlı İstanbul düşer.
Sizin yöntem üzerinden gidersek: Türkiye Konut fiyat endeksine göre 2010 ocak'tan bugüne konut fiyatları 9,48 kat artmış. Ama Enflasyon aynı dönemde 5,61 kat artmış. Buyurun, balon olup olmadığına kendi yönteminiz üzerinden kendiniz karar verin.
Yani grafik açık...ne görülüyorsa o..
https://pbs.twimg.com/media/E7OWOAjW...jpg&name=small
İlkinin ben hesapladım, bu da twitter'da Ahmet Büyükduman hesabının grafiği..
ABD enflasyonundan arındırılmamış durumdalar....ikinci grafiği mesela ABD enflasyonundan arındırırsak 2000 den bu yana kabaca %50...yani o son 420 yarı yarıya aşağıya düşer...
Bu da reel asgari ücret, -verisi olduğundan hesabı kolay, 2x asgari ücrete, 3x asgari ücrete denk maaş denilerek de kolayca hesaplanabilir. Son veri güncellemesi 31 Aralık 2021, EVDS den veya FRED den çekilip daha güncel de bakılabilir, uğraşmamak için buradan bakalım.
(Son kısmı o kadar sarkmamalı, ama güncellenmediğinden 2022 zamları yok burada, en son kısım yanıltmasın, gerekirse daha güncel de bakılır, kabaca 0.68 değil 1.20 falandır.)
https://www.tradingview.com/x/6YG2KWVI/
Buyrun bakın...ben bunlara inanmıyorum diyorsanız, bana aylık bir veri seti/yayını gösterin, şeffaf olarak oradan çekip dolar, reel dolar, ÜFE, TÜFE bazında, asgari ücret bazında v.s. bakayım....
Ortaya çok kısa ve net bir tespit koyuyorum. Buna yanıt vermek yerine herkes kendi kafasından geçeni yazıyor.
Ben domates cinsleri arasındaki farklılıktan bahsederken biri çıkıp ''Bir karpuzun 15 kg geldiğinden haberin var mı senin?'' diyor. Konuları bu şekilde tartışamayız.
Grafikler güzel de, işinize geldiği gibi yorumluyorsunuz. İGD Konut fiyat endeksi 1988 den başlıyor siz diyorsunuz ki grafiğe 2000 den bu yana bakalım. :)
Grafiğin tamamına bakarsak: 1988 de 100 olan dolar bazlı endeks 2021 sonunda 420 olmuş. Bugüne güncellersek 544 yapıyor.
ABD dolar enflasyonu da 1988 de 100 ise bugün itibariyle 256 . 544>256 Balonnnn.
Ben sizin verileriniz üzerinden yorum yapıyorum. Bana farklı grafiklerle gelmeyin lütfen, bu şekilde bir yere varamayız.
Asgari ücretin reel dolar bazlı düştüğünü ben de biliyorum buna neden itiraz edeyim ki? Bilakis bu durum benim balon teorimi destekler. Konut fiyatları insanların alım gücünden bağımsız olarak artmaya devam edemez.
Siz konut fiyatlarında balon olduğunu mu, yoksa olmadığını mı söylüyorsunuz, oradan başlayalım isterseniz. Kısaca?
Evet, Konut fiyatlarında balon olduğunu söylüyorum
İGD nin hazırladığı grafik Tüik in yayınladığı Konut fiyat endeksini esas alıyor. Buna göre İstanbul'da son 2 yıllık fiyat artışı : 3,37x
Sahibinden verilerine göre ise İstanbul'da fiyat artışı: 4,48x
Hangi veriyi dikkate alırsanız alın, fiyatlar hem TL bazında hem dolar bazında çok yüksek.
Ben EVDS den, -linkini verdim, herhalde 1 ay kadar önce verileri indirdim en son Mayıs verisi vardı, kendi rasyomu oluşturdum, grafiğini buraya koydum.
EVDS de 2010 öncesi olmadığı için, acaba genel tablo neymiş o da görülsün diye o bahse konu twitter hesabının paylaştığı grafiği de 'olduğu haliyle' koydum, yani amacım son kısmının güncel olmasından çok, 'zaten benim hesapladığım güncel idi' zaten, evveliyatının görülebilmesi. Nerden gelmiş, total görünüm ne, bunu göstermek.
O twitter hesabı bu konuda kitap da yazmış, galiba daha detay geçmiş kira verilerini de (başka verileri de) belli bir ücret karşılığı paylaşıyor, çok da ilgilenmedim.
Yani, burada kelimelere yüklenen anlam, terminoloji farklılıkları var.
Ben bu verdiğim iki grafiğe de baktığımda, 'konutta balonun' Nisan 2016 da oluştuğunu ve patladığını,
Sonrasında dolar bazında sert %50 düştüğünü,
Akabinde 2018 sonrası tekrar parasal genişlemeye gidilerek buna tedbir almaya çalıştıklarını, kısmen başarılı olunduğunu ve fiyatların düştüğü seviyeden tekrar %50 arttığını, (Son 2 aylık veri yok, zaten 1 ay sonra yayınlanıyor.)
Bu talebe ilave katkı olarak, ülkeye döviz girişi sağlamak için yabancılara konut satışının ve mülteci kabulünün de artış yönünde etkili olduğunu,
En son alınan tedbirlerle ise M2 ve M3 ün enflasyon üzerine etkisini azaltmak, birbirine konut satışı şeklinde düşük faizle elde edilen kredilerle döviz alımının önüne geçmek maksadıyla kısmi sıkılaşmaya gidildiğini, kredi miktarının düşürüldüğünü, (Ama nedense aynı trendle M2 hala artıyor), sadece %50 asgari ödeme şartı ile ve ucuz konutlar ana hedef olacak şekilde düzenlendiğini, bunun da sonuç itibarıyla talebi ve kullanılan kredi miktarını azalttığını, (veya azaltıcı etkisi olacağını)
Enflasyonu düşürmeye(en azından alt kalem olarak hesabını düşürmeye yönelik) yönelik kira artış oranlarında %25 sınırlamaya gidildiğini,
Zaten İstanbul ve sahil kısımları hariç oldukça düşmüş olan kira çarpanlarının (400-500 ay) daha da düşüreceğini,
Alıcının kredilerden mütevellit azalması, satıcıların kiralardan mütevellit çoğalması durumunun fiyatları baskılayabileceğini,
Yani konut fiyatlarının bu nedenlerle ve alım gücündeki düşüşle de paralel olarak, düşeceğini düşünüyorum.
Bir iletişim kazası yaşıyoruz sanırım, derli toplu yazayım dedim.
Şimdi daha anlaşılır oldu :)
M2 ve M3 ün neden hala arttığına gelince; Toplam krediler içinde konut kredileri çok küçük bir paya sahip. Her ne kadar konut kredilerinde fren yapıldıysa da diğer krediler yavaşlasa da artış devam ettiği için M2 ve M3 artmaya devam ediyor. Ayrıca artan dolar kuru da M2 ve M3 ü yukarı itiyor.
Hisarcıklıoğlu bugün esmiş gürlemiş bankalara, krediler durdu alamıyoruz diye...Öte yandan da gelin ticari kredi alın diyorlar, muhtemelen 10 yıllıklar düşünce, bir de herkes ya KKM ye ya da dolara kayınca, ucuz mevduat toplayamadıklarından kredilerde sorun yaşanıyor olabilir. Bakalım Hisarcıklıoğlu'na ne yanıt gelecek, o zaman anlarız.
Bankalar için
Yağmursuz havada şemsiye verir,yağmur başlayınca şemsiye vermez hatta geri ister. derler
2001 de kredileri geri çağırmışlardı
Bunlar da beleş krediye iyi alıştılar, hiç kesilmesin, oluk oluk para kazanmaya devam edelim, millet de enflasyondan inim inim inlesin istiyorlar.
Bu arada hükumet parasal sıkılaşma talimatı verdiği için bankalar kredileri azalttılar, ellerinde para kalmadığından değil. Bankaların kredi vermesi için mevduata ihtiyacı yok, yoktan kredi verebilirler. Merak eden olursa açıklarım.
Siz olayı "son 2 yılda istanbulda fiyatlar diğer illerden fazla şişti" olarak yorumluyorsunuz.
Ama doğrusu şu, 2 yıl önce istanbulda fiyatlar
diğer illerden daha fazla düştü.
Tam olarak covid korkusunun ayyuka vardığı yıldan bahsediyorsunuz. "İnsanlar büyük şehirleri terk edecek, uzaktan çalışma sayesinde yazlığının bahçesinden veya plajdaki şezlongundan çalışacak" goygoyu vardı.
O goygoy yüzünden aşırı düşen fiyatlar, goygoy fos çıkınca tabi ki aşırı artacak.
Daha da İstanbuldaki fiyatların balon olduğunu düşünen varsa buyursun "barınma hakkını" kayseride kullansın. Kimseyi zorla tutmuyoruz burada. :)
Şuan insanlar kiralık ev bulamıyor. Burdan fiyatı arz-talep belirler kuralını işletirsek fiyatların yukarı yönlü gitmesi gayet normal. Arz eksik talep çok yüksek.
Öte taraftan alım gücü giderek düşüyor. Ortalama bir daire eskiden 120 asgari ücret yada 50 memur maaşıyla alınırken şimdi 300 asgari ücret yada 150 memur maaşıyla alınamıyor.
Bu 2 bilgiyi bilerek yorum yaparsak talebin bitme ihtimali yok ancak zorunlu olarak durma ihtimali var. Ülkenin en zengin %10 luk kesimi daire toplamaya devam etse ve fiyatlar da yükselmeye devam etse bile bir yerden sonra bu dairelerin alıcısı orta sınıf alamadıktan sonra fiyatlar durur hatta reel olarak düşer diye düşünüyorum.
Eskiden tek başına ev tutan bekar bir memur yada öğretmen şimdi mecburen arkadaşlarıyla ev tutacak. Evlenen yada boşananlar mecburen baba evlerine daha çok dönüş yapacak. İstek değil mecburiyet meselesi bu. Talep kısmının bu şekilde düşmesiyle fiyatlarda durur diye düşünüyorum. Bana göre ortalama daire fiyatıyla ortalama alım gücü dengeli bir noktaya gelmek zorunda. Başka yol yok gibi.
Kesinlikle katılıyorum. Ne kira ne de satılık konut fiyatı, çalışanların gelirinden bağımsız hareket edemez, bir süre sonra birbirine yaklaşır. Ücretlerin artma olasılığı çok düşük olduğundan konut fiyatları gerileyecektir.
Kirasını ödemekte zorlanan memur, tayinini İstanbul'dan aldıracak, işçiler kiraların uygun olduğu başka şehirlerde iş arayacak, imkanı olan köyüne dönecek. Yani bir şekilde fiyat dengesi oluşacaktır.
İlla düşecek diye bir şart yok. 30 yıl boyunca enflasyona endeksli kredi çekip kira öder gibi ev sahibi olmak gibi bir seçeneği çıkarırlar. Sonuçta kamudaki maaşlar enflasyona endeksli, kiralar enflasyona endeksli, aylık taksit ödemeside enflasyona endeksli olabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi