Ben cuma çok kilo almıştım üstad. toplamda epey kiloyu geçtim. ama fotoğraf falan yok. (güvenlik sebebi ile :-))
geçen sene takıldım ama sakın gaza gelip fotoğraf falan gönderme. para işlerinde gizlilik esastır. :-)
Printable View
Ev fiyatlarına bakıyorum,dükkan fiyatlarına bakıyorum,arsa fiyatlarına,döviz,hisse ,faiz şu bu sonra sen gene altınını gümüşünü stoklamaya devam et diyorum.Geçen bir yazlık acil fiyatdan satılığa çıktı.Fiyat normalin yüzde 20 altı.Bulunduğu yeri siteyi falan çok iyi biliyorum,kelepir olduğundan da eminim,yahu alayım hanım sevinir,bu yaştan sonra mantığı boşver artık dedim,ben evi gezmek için randevu alana kadar ev satıldı.İnanın resmen rahatladım,olay geçen haftaydı,al buyrun o yüzde 20 lik kelepirliğin yüzde onu üç günde gitti,kalanı da bir aya kalmaz gider.
Toplam kullanici sayisi 250bin . neymis 250bin kisi piyasa acilisi ile akin etmis ve o yuzden hizmet verememisler
Koskoca bankasin nasil bunun onlemini almazsin
Tfx kullanicilari zaten genelde TL bazinda hesaplama yaptiklari icin cogu kisa vadecidir 20 kurus yukaridan ver 10 kurus asagidan almaya calis
Uzun vadeli yatirimcisi %5 i gecmez
ustune birde butun gun boyunca actiklari makas
gram gumus de sanirim %1 -2 arasinda gidip geliyordu ama gram/usd %3den asagi inmedi
sanirim sunuda yeni cikarmislar daha onceden gram gumus/$ alabiliyor ve para $ da kaliyordu 2 sefer bsm odeme zorunda kalmiyordun
Ama suan orada Gram gumus/Usd olmasina ragmen alislar TRY ile bisletiriliyor ve sattigin zaman $ a gecmek istersen 2 sefer BSM odemis oluyorsun
Sn hkm, gram TL yine geri çekilmeye başladı. Doların yüksrlişi ve düşüşü etkili tabi.
Tekrar 410TL altına düşer mi sizce ?
İlginç günlerden geçiriyoruz malum
Onceleri sunu soylerdik 1:1 kaldirac kullandiktan sonra sanal yada fiziki farketmez
Ama bu gozler brentte eksi fiyatlari gordugu icin artik uzun vade icin Sanal= Fiziki diyemiyoruz :)
Ben bir video seyretmiştim,hindistanda altında alım vergisi yüzde 12 diyordu.İnanamıştım hala da inanamıyorum.Bilgisi olan var mı.
Yok bence düşmez.Altının ons bazında da patlaması yakındır.Orada da matematik çok sıkıştı tutamazlar.Altın orda duruyor,sen 800 milyar dolarlık para miktarını sade fed olarak 7.5 trilyona çıkarıyorsun.1.9 trilyon milletin cebine koyuyorsun,ve 2 trilyon daha basarım bu yıl diyorsun,sonra da altın 2011 zirvesinin bile altında kalsın diyorsun.Bu matematik işler mi.:))))))) İşlemez ,işlemesi mümkün değil,yakında altın nerde kalmışttık der.4 ay kadar çay sigara molası verdi sayın.Yoksa yön değişmez.
Altında gümüşte şu anda fiyat önemli değil.Ben borsada da bu şekilde yatırım yaparım,kağıdı uygun fiyatta yakaladığıma inanırsam spek ne yaparsa yapsın hedefe kadar sürekli alırım.Nasılsa spek bir gün baskıyı kaldırmak zorunda kalıyor.Gümüşte bu sanayi ve yatırımcı talebi varken 25 dolar 26 dolar bildiğin bedava bu fiyat baskılanamaz,artacak ,eh altın gümüş rasyosu denen bişi var iyi kötü altın da yanında gidecek.
Valla ben habire gavurların videolarını seyrediyorum,orda artık gümüş düşer mi diye tartışan yok,ne zaman patlıyacak diye zamanlama konuşuluyor sadece.Altın hakkında da onlarca video seyrettim bu emtia işindeki oyun dünyada borsalarda oynanmıyor,tamamen çakallık.
benim merak ettigim konu su :
ornek 200Kg fiziki gumus aldiniz bunu nasil sakliyorsunuz ?
Yada 5kg kulce altininiz var . evde kasanizda sakliyorsunuz. sehir disina giderken iciniz rahatmi ? nasil bir cozum buluyorsunuz ?
Gecen aldigim fiziki altinlari bu hafta teslim edecek diye yazmistim sonucta kuyumcu babalarin oldugu sehirde oldugu icin teslimati onlara yapicak seytan dusruyor 3 5 ay babalarin sehrini ziyeret etme saklama belasi onlarda kalsin :)
Yüzde beş de çok,yakında bize de gelir bu vergi,aslında şu an her anlamda biriktirme için ideal zamanlar,belki son zamanlar.Yüzde 5 ne demek,100 kilo gümüş alsan beş kilosu devlete vergi.(özellikle gümüş dedim altın desem oha diyen çok olur,zaten 100 kilo altın en güzel rüyamda bile bana uzak:)))))) )
Arkadaşlar bu fiziki saklama muhabbetlerini bence buradan yapmayın.Memlekette kriz var,gerek yok.İsteyen özelden yapsın bilgi alışverişini ,bence.tabi.
Altın ve gümüşü fiziki almıyorsanız sadece spekülasyon amacı ile, vur-kaç yapmak için alıyorsunuz demektir.
Fiziki alım uzun vade yatırımıdır. Fiziki altın&gümüş alırken kendinizi sanki banka sizmişsiniz gibi düşünün.
Altın gümüş stoklamak ile arsa, bakliyat, su stoklamak arasında bir fark yok.
7,86'dan bozdum 6600tl'lik doları. 840 dolar etti. İstediğim gibi olmadı açıkçası. 1 ay da vadelide durur, 825 dolara geldi.
Arada 7.93 falan gördü ama denk getiremedim. Daha kötüsü de olabilirdi tabi. Bu tarz işler pek bir riskli. Sabah açılışta 8 üstünde kalsaydı istediğim olmuştu ama geceden çok yığıldı satıcılar.
Sorun su : Bankada kasalar full dolu .
Fizikiyi saklama sorunu var ozellikle gumusu. parada hafif yukde agir.
3-5kg gumus alip evin bir kosesine atabiliriz ama miktar cogaldigi zaman riskide artiyor
riski azaltmak icin yuku hafifletmek gerekiyor bu sefer altin agir basiyor yukdee hafif saklamasi kolay oldugu icin
Ama Fiziki Altin mi Gumus mu sorusunun cevabi tabiki Gumus
O zaman Fiziki alim dusuncesi Off oluyor :)
1) Evin çok güvenlikli olabilir.
2) İşyerin çok güvenlikli olabilir.
3) Banka kasası çok güvenlikli olabilir.
4) Güvendiğin kuyumcunun kasası güvenlikli olabilir.
Mecburen fizikiyi 4 e bölersin saklarken.
Bir şekilde herşeyin bir riski var.
Sanalın da riski var, fizikinin de riski var.
Dağıtabildiğin kadar dağıt riski.
Nadir ve IAR ın plastik kutuları var. 20-25 adet 1 KG lık gümüş külçeyi kompakt bir şekilde rahat depolayabiliyorsun. Bir dahaki gümüş alımınızda mutlaka plastik kutulu alın.
Rafineriden zaten plastik kutulu geliyor. Kapalıçarşı da kutulu satın alabiliyorsunuz.
Bana 1 kutu gümüş külçe 1 KG lık adetlerden ver kardeş. :-)
1) Evin çok güvenlikli olabilir.[Floryada Fly in Avm nin karsisinda bir site var 3 katli binalardan olusan .Arkadasin evinde kucuk bir kasda vardi gunduz vakti goturduler Sitede surekli 3 adet guvenlik bulunuyordu]
2) İşyerin çok güvenlikli olabilir.[1. secenek icin burasi icinde gecerli]
3) Banka kasası çok güvenlikli olabilir.[dedigim gibi banka kasalari bos degil + genel merkez binalari haricinde diger subelerinkide cok fazla guvenli degil /
4) Güvendiğin kuyumcunun kasası güvenlikli olabilir[daha onceleri bu cok yapiliyordu ama sonucta olumlu dunya varisleri hepsi bizimdir dedigi anda olay bitiyor :)]
O zaman gmstr mantıklı olabilir.
O zaman GMSTR ve ZGOLD hisseleri ile devam etmeniz en mantıklısı bence. Güvenliği sağlayamıyorsanız boş yere huzurunuz kaçar. Hisse senedi olarak alın. Stopaj kaldırıldı zaten bunlarda.
Bir iş bankası IOG isimli Serbest gümüş fon çıkarttı TEFAS ta. Fon sanırım ağırlıklı fiziki Gümüş içeriyor.
Neyse saka bir yana konumuza donelim sadecegrafik :)
Aynen soylediginiz gibi gmstr suan en mantili olani ..
Yalniz soyle bir sorun var . bugunlerde dillendirilmeye basladi ama bu benim cok cok onceden bir beklentim
olduda sermaye kontrolu derlerse o zaman gmstr isleyisi nasil olur ? etkilenirmi ?
Aslnda bunların hepsinin çözümü çok basit.
Risk/Ödül oranı çerçevesinde fizikseli fazla abartmamak. 3-5 kilo kenara koysam umrumda olmaz diyorsanız demek ki fizikselde bu oranı geçmemeniz lazım.
Kimseye de öyle yüklü miktarlarda fiziksel almayı önermem.
Sadece portfolyonuzdan kafaya çok takmayacağınız bir miktar ile almayı önerebilirim o da fiziksel dünyasında da bir ayağınız olsun ne olur ne olmaz diye.
Benim paramın büyük kısmı hala sistem içinde.
Sistem de kendi içinde farklı farklı riskler içeriyor. Türkiye'de banka ayrı risk, yabancı borsa kurumları ayrı, kripto borsası ayrı riskler taşıyor. Evde fiziksel tutmak da tamamen farklı bir risk.
GMSTR ve ZGOLD fiziki karşılıkları var ve likit oldukları için şu an en iyi seçenekler olarak görünüyor. Stopajın olmaması önemli. Ben bankadan !0 binde 5 hisse komisyonu vererek işlem yapıyorum borsada. VIOP komisyonum 10 binde 2.
Aracı kurumlarda oran daha düşükmüş ama ben bankaları tercih ediyorum işlem için.
Su sorunun cevabi cok onemli
Sermaye kontrolu gelirse Zgold Yada Gmstr nasil etkilenir ?
[QUOTE=Culpable;5252654]Su sorunun cevabi
Konumuz devletse evindeki altını da yasaklar,bana vereceksin şu fiyatdan satacaksın ,yoksa seni hapse atarım da diyebilir.İmkansız demeyin amerikada oldu.O yüzden inşallah olmaz diyelim geçelim
Valla işin aslına bakarsanız ,zaten benim sistemdeki altınlarımla gümüşlerimle ilgili planım zaten beklediğim fiyatlara gelince satıp göçmüş fiyatlardan borsaya girmek.O yüzden çok miktarda fizikiye geçmem de manasız.
Sermaye kontrolü gelirse paranıza bir şey olmaz. Azar azar satarsınız, azar azar alırsınız.
Devlet zaten herşeye muktedir. Canı ister evine %50 vergi getirdim varlığın yarısını vergi olarak vereceksin de diyebilir. Devlete karşı gelinemez.
Devletin canı istesin borsadaki hisselerine %50 vergi koydum diyebilir.
1933 yılında ABD de devlet vatandaşın Altınına çöktü. Demokrasinin beşiği dedikleri ABD de oldu bu.
Allah devletimize zeval vermesin. İyi kötü yuvarlanıp gidiyoruz Türkiyemizde. Eskiden 5 senede bir askeri darbe olur, 3-5 banka batardı. 2000 den beri bir darbe ve batan banka olmadı çok şükür. İnşallahta olmaz. Askeri darbe olmadıkça para her zaman kazanılır.
Biraz once yazacaktim
2016 yilindan beri hisseye sicak bakmiyorum en son Kchol aldigimda sizinle konusmustuk hatta
Spekulatif haric Bistte gelecek vadeden bir sirket yok . Kchol alicaksin senede 40 kurus temettu vericek yillardir $ bazinda ve gercek enflasyona karsi eriyeceksin . bu nasil bir yatirim sekli .
2016 sonrasinda genelde Viopda islem yaparim ama oda maksat aksiyon olsun zaman gecsin . bu ay 1 tane bile zararli pozisyon kapatmamistim bugun % 5 dusus sonrasi geri toplarlar diyerek 1,2-1,2 asgiya dogru longlayararak geldim aksam seansinda baktim zarar 15k felan yazmaya basladi bugunku zarar 15k buna kesinlikle uzulmem yarin 30k kar yazsa sevinmem.
Aksamdan beri guluyorum zaten dusen bicagi nasil sazan gibi tutmaya calistik yillar bize hic tecrube kazandirmamis diye mesela bunu FX de yapmam yurtdisi borsalarinda yapmam ama konu bist olunca her sey mubah :)
ama bir cok konustugum kisi Viopda bugun sermayeyi sifirlama noktasina gelmisler Allah sabir versin . Merkez bankasinin mevsimsel tarim iscisi muamalesi gordugu bir ulkede hisse yatirimi yapmak ne kadar mantikli?
Türkiye'de borsadan hisse almak, ev/arsa almak gibidir. Neticede ikisi de Türk varlığı.
Evlerin de değeri dolara karşı değer kaybediyor uzun vadede ama belli bir kira getirisi de getiriyor. Zira tarım arazileri. Fındık, fıstık, ayçiçeği ne üretiyorsak yabancı bunları elimizden bir şekilde ucuza kapatıyor.
Türk varlıklarına para yatırınca dolar çıktıkça dünya standardlarında geriye gidiyorsunuz ama bu yatırımlar Türkiye şartlarında belli bir stabilite vaadediyor.
O temettü veren herkesin ismini bildiği sağlam şirketlerin de piyasada öyle veya böyle hem dolar, hem tl üstünden bir taban fiyatı olacak.
Şirketler batmadığı sürece.
Burada yine bana göre risk/ödül oranında yaklaşmak gerek olaya. Soru:
-Türk varlıklarında almak istediğiniz riskin oranı, beklediğiniz kazancın miktarı nedir?
Aynı soruyu, hem kripto, hem Amerikan borsaları için de sorun. (Ya da parayı artık neye yatırıyorsanız.)
Verdiğiniz cevaplara göre parayı bölün.
*** yatırım tavsiyesi değildir, hikaye anlatıyorum ben. ***
Yo asıl para borsada kazanılır.Ama kaçtan gireceksin ne zaman gireceksin konu o.Benim vaktim çok,beklerim zamanını ama kesinlikle gene borsaya dalarım,paramda da sepet falan yapmadan tüm paramı tek kağıda gömdüğüm tarihler de olmuştur.Ama o parayı gömerken ben o kağıtları yıllarca izledim,nerdeyse ceo su kadar şirket hakkında bilgim vardı.Hiç korkmadım o şirketler o fiyata olmazdı bedavaydı:)))))))) Şimdi de gümüş bedava misal,ilerde gene borsaya girerim,benim aslım kesinlikle borsacıdır.:))))))))
Vıop un ayrıntılarını merak bile etmedim.Varantı denedim,baktım bana göre değil,varanta parayı yatırdımı online ekrandan kopamıyorsun,çok heyecanlı ve riskli ona da tovbe ettim.Ben yatırım yaparken bir şey almalıyım,varantda da vıopda da elde bir şey yok ki.
Türkiyede Gümüş bedava. Az önce Reddit de birisi paylaşmış. 100 oz fiyat 3037$. 1 oz 30$ a geliyor. (1 oz = 28.34952 gram) Ki ucuz aldım diyor adam. Bizde gerçekten fiziki Gümüş bedava yurtdışına göre.
https://i.redd.it/5tqpds9lwno61.jpg