Sanırım Karamehmet ler dönemiydi.
Printable View
sabiha çok az düşmüş...%12 filan..bugün kesilen rotalarla birlikte şu badireyi %15 trafik azalışı ile atlatabilirse sabiha, harika olacak...sabiha=pegasus olduğu için, yakından takip ediyorum sabiha trafiğini. Öte yandan, bu krizi fırsata çevirebilir pegasus, neden mi?
i-) öyle ya da böyle kazanın olumsuz repütasyonu siliniyor.virüs konusu öyle baskın geldi ki, 1-2 ay sonra kaza çoğunluğun aklına bile gelmez.
ii-) sabiha da ek frekans sorunu vardı...kesilen rota lar sayesinde, artık bol bol boşta slot var..istediğin yere ek sefer koy (yaza doğru lazım olacak bu ek seferler).
iii-) yemi uçak siparişlerini erken getirtmeye çalışıyorlardı, virüs konusu nedeniyle uçakları teslim alam işini ağırdan alır, zaten böyle bir kriz varsa seneye bile sarkıtabilir bazı uçak teslim alımlarını (maliyet azalışı).
iv-) deneyimli pilot sorunu vardı...fırsat bu fırsat, bazı uçuşları iki yedek pilotla yapabilirler...tecrübe eksiği, uçuş saati sorunu çözülmüş olur bu sayede.
v-) sabiha pistinin sezon sonuna yetişme sorunu vardı, azalan trafik sayesinde çalışmalar daha hızlı tamamlanır...sene sonuna da rahat rahat yetişir.
vi-) ister istemez bu krizde zayıf olanlar piyasadan çekilecek...şimdiden bizde atlas, bir de ingiliz firması var iflas açıklayan...flag carrier firmaları devletler kurtarır bir şekilde, ancak özellikle pegasus rakibi olan daha çok fiyat rekabeti yapan firmaların pek çoğu iflas etmek zorunda kalır...aslında global olarak pek çok havayolu zor durumdaydı...finansal olarak kesin batacak, devletin bile kurtaramayacağı firmalar olacak...bu krize hem pegasus, hem de thy sağlam bir finansal yapı ile girdikleri için...bu krizden ayakta kalanlar arasında olacakları için, azalan rekabet ortamında daha iyi kar marjı ile operasyon yapabilecekler.
özet: kısa vade dalgalı olsa da, orta ve uzun vade için pegasus tan çok umutluyum...eğer şu virüs konusu 1-2 aya gündemden kalkarsa, borsamız da 2021 yılında 150 binleri görecekse, pegasus da 100 leri görür...bu yazıyı da zamanı gelince gündeme getiriim.
meslek hastalığı...varsayım bile olsa bana riskli iş yaptıramazsınız..elimde değil..kumar bana hiç mantıklı gelmedi mesela, zevk de almıyorum aslında.
vob u anlattığım bir arkadaşım, yok yahu vob riskli diyordu...ama yine kendisi 200 bintl gibi bir miktarı, yani borsadaki tüm parasını bir tek hisseye gömüyordu...bana göre onun yaptığı benim tarzıma göre 10 kat daha riskli.
aslında mesele şurada bitiyor...çoğunluk yıl sonunda fazla kazanayım da, isterse bir hisse olsun diyor...benim için önemli olan fazla kazanmak değil, az riskli bir portföy yapısıyla daha az da olsa, sürekli kazanmak. belki 1-2 yıla bakarsak 1-2 hisseyle iş yapan daha iyi kazanmış gözükecek...ama 10 yıl sonra %99, benim gibi bir portföy sistematiği oluşturan daha fazla kazanmış olacak.
Cauti abi İtalya da bugün 200 küsür kişi ölmüş deniliyor
Neler oluyor İtalya da bilgin var mı ?
Bir de Allah korusun bizim ülkemizde ölüm haberi gelirse piyasada yüksek dalgalanma olur mu?
250 ölüm var italya'da...ben yeni vaka sayısını takip ediyorum...o da 2547...italya, ispanya ve iran şu an en sorunlu ülkeler...hem vaka, hem ölüm, hem de ülke büyüklüğü açısından kritik.
çin, hong kong, gğney kore olayı çözme noktasında....belki hafta sonuna çin de nsıfır vaka olan gün gelirse moraller düzelir biraz...çin zaten neredeyse normal yaşama dönmeye başladı, üretim %100 lere yaklaşır yakında...ama merkez avrupada sorun ciddi gözüküyor..hem bizim yakın ilişkilerimiz, hem de ticari bağımız nedeniyle oradaki durum bizi çok daha yakından ilgilendiriryor.
Twitterı okuyup okuyup bunalıma giriyorum :Sad:
Oysa sürecin en başından beri panik olmayacam diye şartladım kendimi
Allahtan Karahan abi ve sen varsın twitterda da biraz olsun mantıklı düşünebiliyor ve moral buluyorum
Son okuduğum haberler ışığında şunu söyleyebilirim.
Önemli olan hastalığı ağır geçiren grup için, hastanelerde yeterli yoğun bakım alanına sahip olmak, kalan hastalar için evde karantina uygulamak, şu anda bu hastalığı yaşayan ülkelerin en büyük önerisi bu. İyileşme süresi net olmadığı için yoğun bakımdaki yetersizlik ne yazıkki hastaneye gelen hastaların hizmet alamayıp iyileşme ihtimali varken vefat etmesine neden oluyor. Bizim milletimiz olayı ciddiye alırsa biz atlatırız ama hala bu olayı fazla hafife alan yurtdışından gelmesine rağmen umursamayan insan kitlesi mevcut.
Çin’in başarısında tavizsiz uygulanan politikalar var bizde ise hala bize bir şey olmaz havasında insanlar var.
Sonuçta domuz gribi nasıl sıradanlaştı ise buda sıradanlaşacak, havalar ısındıkça bizlerin vücut dirençleri arttıkça bu iş çözülecek.
Ama bunun kışı var. Tedbirlerin bir kısmının bu nedenle hayat tarzı haline gelmesi gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İtalya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 175 kişi artarak 1441'e yükseldi
İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 175 kişi artarak 1441'e, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 21 bin 157 oldu
ÖLENLERİN YÜZDE 76,5'İ HİPERTANSİYON HASTASI
Yüksek Sağlık Kurulundan (ISS),13 Mart tarihine kadar hayatını kaybeden 1016 kişiye ilişkin açıklanan verilerde, 985 kişinin 60 yaş ve üzerinde olduğu bildirildi. Söz konusu 1016 kişinin yüzde 76,5’inin hipertansiyon hastası olduğu belirtildi.
İTALYA'DAKİ ÖLÜMLERİN YAŞLARA GÖRE DAĞILIMI
12 Mart 2020'de derlenen verilere gore, Italya'da o güne kadar hayatını kaybeden 803 kişiden sadece 16'sının 60 yaş altında olduğu görülüyor.
Bugün 175 kişi ölmüş İtalya'da umarım azalarak devam eder.
Cauti abi corona virüs klimasanın ihracat rakamlarını ciddi oranda etkiler mi sence ?
trump ta corona çıkarsa piyasalar nasıl etkilenir ?
Her gece bu saatlerde önceki günle, bugünü kıyaslıyorum. Yeni enfekte olan kişi sayısına bakıyorum. Son günlerde ilk kez düşüş oldu sayıda. Dün gece 10450, bugün 10350...İtalya ve İran’da sorun devam ediyor...bu ikisinde yeni enfekte olan kişi sayısınazalmaya başlarsa sorun yatışmaya başladı diyebileceğiz. İlk vakaların görüldüğü Çin, Güney Kore, Japonya, hongkong da sorun tamamen kontrol altına alınmış durumda.
Eğer yarın gece toplam yeni enfekte kişi sayısı 10 bin altına inmiş olursa şahsen rahat bir nefes alırım.
Özel bir etki olmaz. Ama dünya ticareti ister istemez etkileniyor. Millet dışarı çıkmaz, mekanla gitmezse kimse iş yapamaz...bazı ürünler ertelenebilir, talep kaybolmaz...beyaz eşya, otomobil vs bu tür ürünler...ama ulaşım, turizm öyle değil mesela...bu sene tatile gitmeyince, seneye iki kez tatile gitmezsin.
Cauti abi, İspanya da karantina kararı almış. 2 gün önce işaret etmiştim. İtalyadan sonra bir büyük Avrupa ülkesinde de hayat büyük ölçüde duracak. Neyse ki işyerleri açık kalacakmış.
Avrupa da hala okulları açık olan, ciddi tedbir almayan çok sayıda ülke var. Tüm Avrupa ülkelerinde hızlı yayılım var.
Norveç, İsviçre, Danimarka nüfuslarına göre çok yüksek vaka çıkarıyorlar. Çok değil 10 gün içinde Avrupada 3-4 ülke daha karantinaya girmek zorunda kalacak gibi görünüyor. (Şahsi fikrim)
Günlük vaka sayısı önümüzde ki hafta 15 Bine çıkacak bence.
Yapılan matematik modellemelere göre Corona Nisan ayında zirve yapacak sonra havalarında etkisiyle düşüş başlayabilir deniyor.
Rahatlamak için erken gibi duruyor.
Aşı konusunda ise güzel ilerlemeler var.Nisan ayında Laboratuvar test aşamasına gelecek aşılar olacakmış. 35 ayrı ekip çalışıyormuş. Çok farklı ülkelerde görülmesiyle yeni tedavi yöntemleri de bulunacaktır.
o bu bence 2. planda. ben bizdeki durumu önemli görüyorum. ve bazı şeyleri aklım almıyor. ıraktan 35 işçi dönmüş, hastane gösteriliyor, bu hastane de 14 gün gözetimde tutulacakmış. dinayet işleri başkanı açıklama yapıyor umreden 15 mart a kadar 21 bin kişi dönmüş olacak diyor, evlerinden çıkmasınlar açıklama yapılıyor. bunlar niçin 14 gün karantina da tutulmuyor, gitmelerine neden izin verildi? bunlardan birinde bulunmuş. kimbilir kaçıyla teması oldu. okulları kapat, kafeler, kahvehaneler açık. umarım fazla büyümeden atlatırız.
Daha önce de yazmıştım. Hatırlatma olsun. Bu tür dönemler at izinin it izine karıştığı dönemler...sosyal medyadan mümkün olduğunca uzak durmak lazım..şahsen, twitter da Bilgi amaçlı takip ettiğim kişiler dışında sosyal medyayla pek işim yok..,bazen de bilgilendirme amaçlı paylaşım yapıyorum...hepsi bu...forumda vob topiğine uğramamak lazım.,,adam ölümüne short açmış, virüs hızlı yayılsın, bir çok ölüm haberi gelsin diye dua edecek neredeyse...21 yıldır bu forumdayım, vob topiğini de vob açıldığından bu yana takip ederim...kimin anacı ne, ciğeri kaç para eder anlayabiliyorum.
Hele hele yorumlardan etkilenme ihtimaliniz varsa, kimin görüşüne itibar edilir, kim kaale alınmaz çok iyi bilmek lazım...bu konuda da yeterli tecrübem yok diyorsanız, o zaman hiç girmeyin, hiç okumayın daha iyi..,1 yararı varsa 10 da zararı vardır.
BİST 100dekihisselerin şuanki temettü verimlilikleri. Fiyatlar daha da düşebilir ama tarihler yaklaşıyor. Bu fiyattan EREGL alanlar maliyeti 5-6 seneye sıfırlar gibi.
Şirket Kodu İsmi Kapanış (TL) 2020 Temettü Verimi (%)
EREGL Ereğli Demir Çelik 8,04 14,93
EGEEN Ege Endüstri 518,9 11,69
TOASO Tofaş Fabrika 21,5 11,16
AKGRT Aksigorta 5,16 11,04
AKSA Aksa 6,82 10,85
ISDMR İskenderun Demir Çelik 6,6 10,3
PETKM Petkim 3,14 10,11
ISMEN İş Yatırım 3,92 10,06
ADANA Adana Çimento (A) 7,44 9,7
AEFES Anadolu Efes 19,08 9,3
ANHYT Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. 7,26 8,97
TKFEN Tekfen Holding 12,9 8,94
ENJSA Enerjisa Enerji 7,15 8,39
TCELL Turkcell 12,75 8,2
ALKIM Alkim 48,44 7,02
OTKAR Otokar 125,5 6,64
ALGYO Alarko GYO 9,94 6,34
İfrat tefrit dengesini iyi ayarlamak lazım...ne, “ne gerek var, olacaksa olur†diyelim, ne de “ ne var ne yok kapatalım†toptancı yaklaşımına girelim derim. Şunu akıldan çıkarmayalım, bu vaka ilk görülmeye başlandığından bu yana 3 ay oldu neredeyse ve hala 6 vaka var ve ölüm yok...bence vaka sayısı 1000 leri geçmeden aşırı sert tedbire gerek yok.
Bana sorarsanız eğitime ara kararı bile daha geç alınabilirdi, ama yöneticiler tedbirli davranmak istemiş, ona da saygı duyarım.
Tedbirli davranalım, ama tümden hayatı durdurmayalım. Bu virüs artık hayatımızda, seneye de olacak...bir şekilde temizliğe ve genel tavsiyelere uyarak bu virüsle yaşamaya alışmalıyız.
Üniversite tatilini bugün sonrasında karantina için yurtlarda yer açılmasına yordum. Okul tatilinin motivasyonu toplu taşımayı rahatlatmaktı diye tahmin ediyorum.
Ülkede ciddi anlamda aşı karşıtlığı olduğunu sizde biliyorsunuz. İnsanların bir kısmı ciddi anlamda umursamaz. Bu nedenle işi paniğe dökmeden temkinli olmakta fayda var. Çin’nin konuyu geç bildirmesi devamında ticari ilişkiler nedeniyle avrupanın tedbir almaması işi bu noktaya getirdi. Sorun salt virüs değil. Sağlık sisteminin aşırı yük nedeniyle kitlenmiş olmasından kaynaklanıyor.
İlk günden itibaren eninde sonunda bu virüse maruz kalacağımızı biliyoruz. Ancak bu süreç ne kadar yavaşlarsa o tedavi konusunda bilgimiz o kadar artacak. Şimdiden yetkililerin elinde yüz elli bin civarında vakanın seyri tedavi teknikleri, test yöntemleri hakkında bilgi var. İlk günleri hatırlarsanız daha bulaşma yolu bile bilinmiyordu.
Bizim sağlık kültürüne şöyle örnek veriyim. İşyerinde biri grip oldu mu sırayla hepimiz oluyoruz. Herkes dinlenmek iyi gelir diyor ama izin konusuna gelince siz insiyatif almazsanız, izin veya rapor konusunda herkes tavana bakıyor.
Son bir haftadır, enfekte olan kişi sayısını an be an takip ediyorum. En fazla enfekte kişi sayısı olan ilk 10 ülkede gelişim şöyle,(12-13-14-15 Mart)
Çin-->18, 22, 11, 25
İtalya-->2651, 2547, 3497, ?
İran-->1075, 1289, 1365, 1209
G.Kore-->114, 110, 107, 76
İspanya-->849, 2086, 1083, 1362
Almanya->779, 930, 850, 827
Fransa-->595, 785, 808, 30
ABD-->272, 379, 252, 140
İsviçre-->216, 271, 236, 842
Norveç-->157, 169, 82, 98
Çin ve Güney kore konuyu çözmüş, Norveç de işler yolunda. ABD, Fransa ve Almanya'da durum nispeten stabil sayılır. İsviçre'de önümüzdeki günlerin verileri önemli olacak.
İtalya'daki sorun Çin'den bile fazla. Nüfus oranı ile bakılınca, kat ve kat daha tehlikeli diyebiliriz. İspanya ve İran'da da iyileşme yok.
Toplam yeni enfekte kişi sayısı olarak dün ve önceki gün 11.000 civarıydı. Bugün için şu ana kadar 6000 kişi var. Sadece İtalya eksik, o da 3 bin civarı gelirse, bugünü 10 bin altında kapamış oluruz. Virüsün Avrupa'ya yayılmaya başladığı son iki haftadır yeni hasta sayısı ilk kez düşmüş olacak bu durumda.
Rakamlarınıza şunu eklemek isterim
Business Insider’ın farklı kaynaklardan derlediği verilere göre en fazla Covid-19 testi yapılan ülke açık ara Çin. 113,5 milyon nüfusu olan Çin’in Guandong eyaletinde 320 bin test yapıldı. İkinci sırada 189 bin test ile Güney Kore yer alıyor. Bu ülkenin nüfusu ise 51,3 milyon.
https://tr.euronews.com/2020/03/15/h...-testi-yapildi
Koronavirüs neden hızlı yayıldı? Hangi önlemler işe yaradı?
Derli toplu güzel yazılmış bir haber
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51887343
Arkadaşlar başka bir sitede Citibank ın battığı haberleri yada dedikoduları dolasıyor. Böyle bir şey olabilir mi?
Üretimin aksamaması için ben corona'nın haber dahi yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konudaki düşüncem o kadar radikal.
Ama size tek bir olasılık bırakayım.. Hiç ölüm yok derken, bu vakadan ölüp de pnömoniden sebep gösterme durumu yoktur diye mi düşünüyorsunuz? Ha, elbette bizde olmaz bu. Muhtemelen İran gibi ülkeler mevcut kayıpları az göstermek için böyle yapıyor olabilir.
Reel sektör gözüyle bakıyorum
Üreticiler çinden gelen hammadde tedariğine çözüm almaya çalısıyorladı. Hop çin toparladı üretime baslıyor derken şimdi ürününü sattığın veya yine ara mamul aldığın avrupa patladı.
Şimdilik içerideki ekonomi normal bir şekilde devam ediyor çok şükür. eğer durum kötüleşirse başta hizmet sektörü olmak üzere bir çok sektör kötü etkilenecektir. Umarım işsizliğe dönüşmeden biran önce yaz gelir...
Borsa geleceği fiyatladığı için bu söylediklerimin birkısmının tabeladaki fiyatlarda olduğunu düşünüyorum.
Ama bundan sonra biz kendi gözlerimizle reelde etkiyi göreceğimiz için psikoloji çok önemli..
Yukarıdaki söylediklerim kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Aynen büyük resme bakınca bunu görüyorum
https://i.hizliresim.com/LzhvgY.jpg
YTD
Hergun bi banka batıyor takip etmek zorlaştı. Bankalardan önce batan çok havayolları olacak bence.