sabiha çok az düşmüş...%12 filan..bugün kesilen rotalarla birlikte şu badireyi %15 trafik azalışı ile atlatabilirse sabiha, harika olacak...sabiha=pegasus olduğu için, yakından takip ediyorum sabiha trafiğini. Öte yandan, bu krizi fırsata çevirebilir pegasus, neden mi?
i-) öyle ya da böyle kazanın olumsuz repütasyonu siliniyor.virüs konusu öyle baskın geldi ki, 1-2 ay sonra kaza çoğunluğun aklına bile gelmez.
ii-) sabiha da ek frekans sorunu vardı...kesilen rota lar sayesinde, artık bol bol boşta slot var..istediğin yere ek sefer koy (yaza doğru lazım olacak bu ek seferler).
iii-) yemi uçak siparişlerini erken getirtmeye çalışıyorlardı, virüs konusu nedeniyle uçakları teslim alam işini ağırdan alır, zaten böyle bir kriz varsa seneye bile sarkıtabilir bazı uçak teslim alımlarını (maliyet azalışı).
iv-) deneyimli pilot sorunu vardı...fırsat bu fırsat, bazı uçuşları iki yedek pilotla yapabilirler...tecrübe eksiği, uçuş saati sorunu çözülmüş olur bu sayede.
v-) sabiha pistinin sezon sonuna yetişme sorunu vardı, azalan trafik sayesinde çalışmalar daha hızlı tamamlanır...sene sonuna da rahat rahat yetişir.
vi-) ister istemez bu krizde zayıf olanlar piyasadan çekilecek...şimdiden bizde atlas, bir de ingiliz firması var iflas açıklayan...flag carrier firmaları devletler kurtarır bir şekilde, ancak özellikle pegasus rakibi olan daha çok fiyat rekabeti yapan firmaların pek çoğu iflas etmek zorunda kalır...aslında global olarak pek çok havayolu zor durumdaydı...finansal olarak kesin batacak, devletin bile kurtaramayacağı firmalar olacak...bu krize hem pegasus, hem de thy sağlam bir finansal yapı ile girdikleri için...bu krizden ayakta kalanlar arasında olacakları için, azalan rekabet ortamında daha iyi kar marjı ile operasyon yapabilecekler.
özet: kısa vade dalgalı olsa da, orta ve uzun vade için pegasus tan çok umutluyum...eğer şu virüs konusu 1-2 aya gündemden kalkarsa, borsamız da 2021 yılında 150 binleri görecekse, pegasus da 100 leri görür...bu yazıyı da zamanı gelince gündeme getiriim.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
meslek hastalığı...varsayım bile olsa bana riskli iş yaptıramazsınız..elimde değil..kumar bana hiç mantıklı gelmedi mesela, zevk de almıyorum aslında.
vob u anlattığım bir arkadaşım, yok yahu vob riskli diyordu...ama yine kendisi 200 bintl gibi bir miktarı, yani borsadaki tüm parasını bir tek hisseye gömüyordu...bana göre onun yaptığı benim tarzıma göre 10 kat daha riskli.
aslında mesele şurada bitiyor...çoğunluk yıl sonunda fazla kazanayım da, isterse bir hisse olsun diyor...benim için önemli olan fazla kazanmak değil, az riskli bir portföy yapısıyla daha az da olsa, sürekli kazanmak. belki 1-2 yıla bakarsak 1-2 hisseyle iş yapan daha iyi kazanmış gözükecek...ama 10 yıl sonra %99, benim gibi bir portföy sistematiği oluşturan daha fazla kazanmış olacak.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Cauti abi İtalya da bugün 200 küsür kişi ölmüş deniliyor
Neler oluyor İtalya da bilgin var mı ?
Bir de Allah korusun bizim ülkemizde ölüm haberi gelirse piyasada yüksek dalgalanma olur mu?
250 ölüm var italya'da...ben yeni vaka sayısını takip ediyorum...o da 2547...italya, ispanya ve iran şu an en sorunlu ülkeler...hem vaka, hem ölüm, hem de ülke büyüklüğü açısından kritik.
çin, hong kong, gğney kore olayı çözme noktasında....belki hafta sonuna çin de nsıfır vaka olan gün gelirse moraller düzelir biraz...çin zaten neredeyse normal yaşama dönmeye başladı, üretim %100 lere yaklaşır yakında...ama merkez avrupada sorun ciddi gözüküyor..hem bizim yakın ilişkilerimiz, hem de ticari bağımız nedeniyle oradaki durum bizi çok daha yakından ilgilendiriryor.
Twitterı okuyup okuyup bunalıma giriyorum
Oysa sürecin en başından beri panik olmayacam diye şartladım kendimi
Allahtan Karahan abi ve sen varsın twitterda da biraz olsun mantıklı düşünebiliyor ve moral buluyorum
Yer İmleri