https://i.hizliresim.com/LOLbkG.png
bakınız neden fiyatlar yüksek o çarpana bu fiyat olurmu vs vs gibi sorularınızı sıralayıp emlak fiyatlarının yükselişini anlayamamış olmanızın sebebi emlak fiyatlarını etkileyen temel faktörün ne olduğunu anlayamamış olmanızdır..
Türkiyede emlak fiyatlarının ana motoru ve seviye belirleyicisi Türkiye devletinin 5 veya 10 yıllık dolar bonolarının seviyesidir. Yukarıdaki grafikte bu 5 yıllık dolar faiz oranını göreceksiniz.. 2013 yılında Türk dolar bonosu alan bir yatırımcının aldığı faiz %2,5 lara kadar düştü. Yani risksiz yatırıma koyduğu parayı 40 yılda geri alıyordu... Emlak fiyatları da bu faizleri takip eder. Döviz paranız 40 yılda birebir yapıyorsa konutta 30-35 yılda birebir yapmak kabul edilebilir bir seviyedir.
Bakınız 2000 yılların başına gidersek bu rakam %10 larda o zaman da yatırımcı 10 yılda parasını çıkarmak istiyordu... Peki şimdi ne oldu o faiz seviyesi geldi %4,5 a dayandı... Yani yatırımcı için 23 yılda amorti eden evler kabul edilebiliyor... Teknik olarak direnç noktası %5 eğer bu faizler %5 üzerine giderse daha yukarılara da gidebilir... Zaten 2017 yılı %4,5 ile 2013 yılı %2,5 arasında %40 gibi bir fark var ve dolar bazında ben %35-40 civarı bir düşüşü mesela benim bölgem olan kadıköyde net bir şekilde görebiliyorum...Bu düşüşü hurriyetemlak ve sahibinden endekslerinden takip ediyorum...
1 sene sonra Türkiye bonoları %8 e yükselsin emin olun 15 kira çarpanı ile sebil gibi ev bulursunuz.. Eğer faiz 4,5 dan 3,5 düşerse ev fiyatlarında bir artış görebilirsiniz... Paranın yönünü iki şey belirler miktarı ve fiyatı... Fiyatıda faizdir. Faiz ucuz olursa paranın değeri düşer o zaman onun alabileceği herşeyin değeri artar.
Kısacası emlak fiyatlarının ana motoru Türk döviz bonolarının faiz seviyesidir. Temel takip etmeniz gereken gösterge budur.