Bu yılda sınır 154 diye biliyorum ben.
Printable View
Bu yılda sınır 154 diye biliyorum ben.
Bugün eurobond almak için bir süredir birçok bankadan fiyat araştırıyordum. 19.01.2033 itfalı. En iyi fiyat Garanti ve HSBC de. Ama fiyatlar son birkaç gündür yükseldiğinden alımdan vazgeçtim ve Garanti den 26.07.2023 vadeli Dibsi 7.85 mevduat karşılığı ile aldım.
Vergiyi de göz önünde bulundurursak bu dibsin getirisi eurobond dan çok da aşağı değil. Vade dönüşü Ağustos 2024 vadeli dibse bakacağım. Bu seviyelerde bir getirisi olursa alırım.
2033 vadeli eurobondun 94-95 civarı temiz fiyatı olursa eurobondu alırım.
"Hazine ve Maliye Bakanlığı yılın ikinci dış borçlanmasını tamamladı.
Hazine'den yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde, dolar cinsinden 2029 vadeli tahvilin ihraç miktarı 2,25 milyar dolar olarak gerçekleşti.
14 Mart 2029 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 9,375, getiri oranı yüzde 9,50 oldu. Hazine ihraca 200’e yakın yatırımcının, ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdiğini duyurdu.
Tahvilin yüzde 35’i Birleşik Krallık, yüzde 21’i ABD, yüzde 19’u Türkiye, yüzde 14’ü diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 10’u Orta Doğu ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
İhraç tutarının 14 Mart 2023 tarihinde hesaplara gireceği bildirildi.
8 Mart 2023 tarihinde Deutsche Bank, HSBC ve J.P. Morgan’a yetki verilmişti.
Bu tahvil ihracıyla birlikte 2023 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 5 milyar dolar tutarında finansman sağlandı."
bloomberght den alıntıdır
Diger 2023 vadeli dibs i neden almadiniz ? 20.07.203 vadeli dibs daha mi verimli ve mantikli ?
Diger bir sorum ise NBZ adinda bir fon var. TL olarak veya USD olarak alim-satim yapmak mumkun. Acaba bu fon aldiginiz dibs e gore daha avantajli olabilir mi ? Kazancimizdan %10 stopaj kesintisi var fonda.
Ince hesap yapmak gerekli ve benim matematigim yetmedi :)
NBZ fon ayrintilari burada ; https://www.neoportfoy.com.tr/public...on-bulteni.pdf
NBZ portfoy dagilim raporu ; https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...best-doviz-fon
Tesekkurler , saygilar.
19.01.2033 vadeli eurobondu alma niyetim var. Vergisel açıdan sade olması için bu alımı kupon õdemesi olduktan hemen sonra yapmak istiyorum. Yani birikmiş kupon sıfıra yakınken. Tamam birikmiş kuponu matrahtan düşebiliyoruz. Ancak ilerde bir vergi incelemesinde bunu anlatma derdi var çünkü mevzuat çok net değil. Bu dibsin vadesi 26 Temmuz ve kupon ödemesinden hemen sonra.
Sabit getirili ürünleri tercih ettiğim için fonlardan uzak duruyorum. Bu konuda bilgili değilim. Gönderdiğiniz belgeleri kabaca inceledim. Fonun 3-12 aylık getirisi iyi ancak son 1 aylık getirisi düşmüş.
Bir de fonlarda yönetim kesintisi eskiye göre daha makul seviyelerde olsa da kazançtan değil de anapara dan olması beni rahatsız ediyor. Atıyorum US faizleri 1 lere geriledi fonun kazançları da bu seviyede oldu. 0.85 yani nerdeyse kazancın tümü yönetime gidecek
Eurobond yatırımını hangi vadede yapacağınız ve hangi faizle beklediğiniz önemli bence.
Õrneğin 3 yıllık bir eurobond alacağınızı düşünelim. Yıllık getirisi 10, çok kabaca 30 birim getiriniz olacak. 6 ay sıfıra yakın bir faizle beklersek, 30 getiriyi 2.5 senede almak için 30/2.5 = 12 eurobond faizi yakalamak gerekir.
Su maddeye gore diyorsunuz...
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.015.747 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 2.032.742 TL),
o zaman bizde sifir vergi olur, iki kez damga pulu odedik bitti demektir, Tesekkurler
Vergi beyannamesinde de itfa tarihlerini yaziyoruz ve benim buldugum bazi tarihlerde farkli cikiyor, ne zorluklar ile ugrasiyoruz yahu...
Al madem bizim bankadaki hesaplari goruyorlar listeyi koy ekrana MB alis kuru da getir sak diye odeyecegimiz beyan da cikar, biz burda hata yapmamak icin kac takla atiyoruz yahu...
Beyanname sisteminin çok geliştirilmesi lazım. Günümüz şartlarında da zor değil aslında. Misal bende yatan kiralar bile otomatik çıkmıyor. Oysa 2-3 sene önce bazı bankalar için çıkıyordu.Toplantılarda bankalara asarız keseriz diyorları. Ama devlet bankalarının bildirmemesi de komik oluyor. Maliyede sanırım bakan değiştikçe ekiplerde değişiyor. Görüş ve odaklanan noktalarda değiştiğinden bazı şeylere yoğunlaşırken, daha önce önemli dedikleri konulara önemsiz bakabiliyorlar.
Ben listeki Eurobondlar için https://www.luxse.com/security/US900123DD96/342752 bakmıştım diye hatırlıyorum. Bildiğiniz başka bir kaynak varsa (özellikle toplu liste şeklinde) paylaşırsanız sevinirim.
Günaydın herkese daha önce yazıldı mı bilmiyorum fazla takip edemiyorum forumu. Vergi affı geldi ama gecmiş yıllarda eurobond faizi, eurobond alım satım kazancı, yabancı hisse alım satım kazancı gibi kazançları olup da beyanname vermeyenler bu aftan faydalanabilecekler mi? Haberlerden pek bir sey bulamadım da bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi? Tesekkurler simdiden
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
servetbey hocam.. gib.gov.tr den eurobond gelir beyanında "İradı Sağlayanın TC veya Vergi Kimlik No" kısmına ne yazıyoruz yahu? google'ladım bulamadım.
bu arada iradı sağlayanın ünvanına forumda daha önce paylaşılan bilgiye bakarak "tc. hazine müşteşarlığı" yazdım. doğrudur inşallah. doğru değilse de anlarlar herhalde artık o kadarını :)
teşekkürler...
2022 icin ben sole buldum o gibi sitelerden (beyan edip kaydettigimde ilk ikisi gene siliniyor tuhaf...)
google ile aratinca bir kac buyuk site cikiyor zaten..
ihrac tarihi
US900123BJ84 12/01/2011
US900123AT75 14/01/2004
US900123CF53 29/01/2014
US900123CA66 15/01/2013
US900123BZ27 26/01/2012
US900123CJ75 14/04/2015
US900123CB40 16/04/2013
US900123CQ19 24/04/2018
US900123CW86 14/11/2019
2000 liradan az vergi borcunuz varsa o aff olabilir. Eurobond olayinda ve diger vergilerde ise incelemeler 5 yil geriden geldigi icin eger cezali olursaniz okkali bir ceza ya ugramaniz olasi, banka gibi her turlu kontrol edilebilen ortamda bana bisi olmaz demek yurek ister
eski mesajlarda 200bin usd lik eurobond alip kupon vergisini bana ne beni mi bulcak bunlar diyen bir yigit vardi ama son durumu nedir bilmiyoruz
saygilarimla
Gel dostum benim video da biraz anlatmis olmam lazim..
https://youtu.be/-32xozH_Aq8
Bu sene de verdik beyannameleri.
Kol gibi de vergi cikti masallah.
Umarim yol su elektrik olarak donmeye devam ederler.
Syg,
Ayni dovlet MKK ve takasbank araciligi ile tum hisse ve menkul degerlerin kaydini turmus ve tum temettuleri odemis, kimin ne kadar temettu aldigini bilmeyecek ha??
Syg,
2023'te alınacak temettü stopajları %10 mu , %15 e çekildi mi , bilen var mı?
Bankalar yapılan tüm işlemleri 2 ayrı formatta maliyeye bildiriyor. Normal şartlarda Eurobond işlemi yapmış ve beyannamesi olmayanlar basit bir sorgu ile bulunabilir. Kira ödemelerinde bunu yaparak oldukça fazla kişiyi yakalamışlardır. Ancak inceleme olayını mecburen birilerin yapması lazım. Bu kadar zaman ve personel olduğunu sanmıyorum. Yinede en yüksek tutar olan kişiler yada gelen listelerden rastgele bir gurup için bakmak çok zor olmaz. bu sene benim düşük bir gelirim oluştu. Yinede beyannameye girdim. Risk almak isteyenler vermeyebilir.
Merhaba.Bu sene Eurobond almaya başladım. Alım, Kupon Ödemeleri, Satış işlemleri ve Alım öncesi analiz için kendime bir Google Sheet hazırlamıştım. Burada ilgilenenlere faydası olabilir diye bir kopyasını paylaşmak istiyorum. Açıklama sayfasında, mevcut sayfalar ve önemli alanlar için açıklamalar yazmaya çalıştım. Alıma 2022 yılında başladığımdan bu yıl ve sonrası için ödemeler vb tablolar oluşuyor.
Örnek olması için Portföy,Kupon ve Satış sayfalarına kayıtlarda girdim. Vergi olayınıda hesaplamaya çalıştım. Ancak bunu daha çok yaklaşık şu kadar vergi ödersem net gelirim ne olur amacıyla ekledim. Buradaki bilgilere bakarak beyanname vermek hatalı olur.
Basitçe kullanmak isteyenler Portföy sayfasında Yeşil boyalı hücrelere bilgi girerek Eurobond portföylerini takip edebilirler. Formül ve hesaplamalarda hatalar yapmış olabilirim. Fark eden arkadaşlar bildirirse memnun olurum.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Ek 29398Ek 29399Ek 29400
menkul sermaye iratları beyan menüsüne hazine bakanlığı vergi no için şunu bunu girin diye bir dip not yazmamak nasıl bir gerzekliktir anlamadım.
bir de.. ihraç tarihlerini ve diğer tüm bilgileri girip taslak olarak kaydetmiştim. şimdi kaydı geri gösterdiğinde ihraç tarihleri görünmüyor. taslak üzeriden tekrar girmeye kalktığımda kaydedilmiş taslak var onu silmen lazım diyor. onu silsem her şeyi baştan mı girecem anlamadım. bi s2mi de doğru dürüst yapsalar dişimi kıracağım.
Devletim beyani da bize birakmasa ya MTV de nasil sak diye SMS atip bu ayin sonuna kadar vergini ode yapiyor ya digerlerine de miktari yazip bizden talep etse biz garipler bondun itfa tarihini bulmak icin kivranmasak, kupon aldigimiz gunun bir gun oncesi MB doviz alis kuru ile miktari carpip o alana tek tek yazmasak diyoruz aslinda hahaha
:cool::cool::cool:
2021 deki beyani 2022 de size cikartiyor irat degerleri bos cikiyor tarihler dolu cikiyo iki tanesi cikmiyo ama sorun degil ben tekrar duzelttim zaten bir kaynaktan
ancak kaydedip geri geldigimde ilk iki satirdaki tarihler gelmiyor demek ki kaydolmuyor.. (tarihleri xx/xx/xxxx olarak kopy leyin belki virgul yada nokta olarak mi giriyorsunuz ona bakin)
Eurobond beyanname işi maliye içinde sıkıntılı. Biz kendi açımızdan bakınca otomatik olsun istiyoruz. Ama yabancı ülke ve şirket Eurobondlarıda var. Net ortamında onlardan alanlarıda görüyorum. Öyle bir entegrasyon yapamayacakları için elle doldur diyorlar anladığım kadarıyla. Zaten bana göre Eurobond yerli yatırımcı için tasarlanan bir ürün değil. Önceden de yatırımcı sayısı çok az olduğundan pek sorun etmiyorlardı. Şimdi sayı çok arttı. Belki bir düzenleme gelebilir. Ama Eurobond sadece bizim bankalardan alınmadığı, takasbank gibi bir yapı olmadığından otomatik bir hesaplamayı kafamda pek canlandıramıyorum. Bankalara yatan kiralarda bile bunu kaç senedir başaramadılar.
Benim Eurobond gelirim çok az. 4000 tl falan. Kira gelirimde olduğundan 70 bin sınırını çok az aşıyorum. Sağlık vs harcamalarıda düşünce %15 gibi vergi çıkıyor. ama Eurobond alırken yaklaşık %20 vergi çıkabilir gibi hesaplıyorum. Yukarıda paylaştığım tabloda yıllara göre vergiyide hesaplamaya çalışmıştım.
Merhaba o sayfayı bir alman sitesinen Eurobond bilgilerini çekmek için kullanmıştım. Çok fazla yerde kullanmıyorum. Bir tek Portföy sayfasında getiri sütünü besleniyor. O da fikir vermesi açısından.
Dosya kısmından Kopyasını oluşturup seçip, kendiniz için bir kopyasını alabiliyormusunuz? Bunu deneyemedim de
Arkadaşlar selamlar. Tekrar gibi bir soru olacak fakat eurobond için vergi sınırına aldığımız maaş dahil mi? Hekim olarak aldığım maaş ek ödemeler nöbet parası gibi?