Amerika faizleri 5'lerde bizim cds'lerde 5 civarı. Normal şartlarda Eurobond getirisinin bunların toplamından daha fazla olması lazım diye düşünüyorum.Yani 11 civarı olursa cazip olabilir.
Devletlerin Eurobond çıkartmalarında temel neden ülke dışı borçlanmak diye biliyorum. Oysa son zamanlarda bizim gibi bir çok kişi alternatif yatırım bulamadığından yada sepeti çeşitlendirmek için Eurobond alıyor. Talep oluncada risk az gibi görünüp cds düşüyor dite düşünüyorum. Bunu bir kaç farklı kişiden de duydum. Bu durum şu anki yönetimin biraz işine geliyor olabilir.Ortada başı boş döviz olacağına uzun vadeli bağlanmış ve daha zor hareket eder duruma geliyor.
Ben Eurobond almaya karar verdiğimde devlet iç borcunu bir şekilde ödemez,erteler vs ama dışarıdan aldığına bu şekilde davranmaz diye düşünmüştüm. Çünkü böyle bir durumda bir daha kolay kolay borç alamaz. Ancak şu an çıkan tüm Eurobondları biz alıyoruz gibi gelmeye başladı. Bu nasıl bir duruma yol açar kestiremiyorum.
Bir diğer dezavantajda tamam Eurobond'a ne yatıracağınız vadesine kadar ne kadar alacağınız net ve kesin. Ama vergi olayı muamma. Seneye vergiler nasıl değişecek bilemiyoruz. Misal 2033 vadeli Eurobond'larınız var diyelim. 2028de vergiler değiştirilip kupon ödemelerinden %50 vergi alınacak denebilir.
Her konuda olduğu gibi belirsizlikler ülkesinde yaşıyoruz.
Ben kendi adıma CDS'lerin daha yükselmesini bekliyorum. O zaman biraz daha alım yapabilirim.Maalesef çok büyük bir afet yaşadık. 100 milyar dolara yakın bir maliyetten söz ediliyor. Ama CDS ve dolar kuru neredeyse bundan hiç etkilenmedi.
Youtube,Twitter gibi ortamlarda Eurobond bahsi çok daha fazla geçmeye başladı. Özelliklede US900123DG28 öneriliyor yada referans göseriliyor. Yanlış bakmadıysam düne göre hemen hemen tüm Eurobondlar fıyatları düşerken, DG28 artmış.
DG28 -- 07.03.22 - 101,45 --> 08.03.22 - 101,57
DD96 -- 07.03.22 - 87,61 --> 08.03.22 - 87,34
Ben bunu DG28'e talep olduğu şeklinde yorumluyorum.

Originally Posted by
shorts
siyasi dalgalanmalar sonrası muhalefet adına oluşan olumlu tabloda iktidarın değişebileceği, bunun da ekonomiye olumlu yansımaları olacağı beklentisiyle cds primimiz son günlerde düşme eğiliminde. ancak aksi olur da mevcut iktidar iktidarına devam ederse şu anda uygulanan "yumuşak" sermaye kontrollerinin sertleşmesi, temerrüt riskinin artması vs vs.. tablonun tekrar terse dönmesi de ihtimal dahilinde..
bu tabloda bu seviyelerden eurobond alımına nasıl bakıyorsunuz merak ederim. fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Yer İmleri