Düşük faizli konut kredisindeki asıl sorun faiz farkını kim karşılayacak?. Sonuçta bu fonlamayı bir yerden bulmaları lazım.
Faiz farkı öyle az buz bir meblağ tutmuyor.
Printable View
Düşük faizli konut kredisindeki asıl sorun faiz farkını kim karşılayacak?. Sonuçta bu fonlamayı bir yerden bulmaları lazım.
Faiz farkı öyle az buz bir meblağ tutmuyor.
Turan Akıncı'dan alıntı
'' Ülkedeki firmalar ''KABUL KREDİLİ İTHALAT''
İle her şeyi ithal ediyorlardı.
100 liraya spor ayakkabı getiriyordu.
130 liraya satıyordu. ( Mağaza fiyatına bakmayın)
İthal ettiği malı 8-12 ay arasında ödüyordu.
Bugün 100 liraya aldığı ayakkabı için 161 TL ödeyecek.
Çiftinde 31 lira zarar etmiş olacak.
Yüz bin ayakkabı getirmişse.
Sermayesi bitmiş demektir.
++
ÖNÜMÜZDE OLACAKLAR
İthalat için bankaya gidecek,
Yurt dışından spor ayakkabı getireceğim.
Sende yeterli teminatım var.
Yurt dışına benim için AVAL ver diyecek.
++
İşte zurnanın zırt dediği yer burası.
Bugün itibariyle yabancı bankalar,
Türkiye'den gelen vadeli mal alımlarına
Artık aracı olmuyorlar.
Niye?
Rating rakamları ortada.
Mevcut risklerini arttırmak istemiyorlar.
++
TÜRKÇESİ:
Nakit paran varsa ithalat yapabilirsin.
Paran yoksa vadeli mal yok.
Sarayımız var,
İtibarımız var.
Dünyanın en büyük havalimanımız var.
Ama yeni havalimanına vadeli,
Ampul bile vermiyorlar.
Türkiye'de ihracat yapan çok firma,
Yurt dışından ham madde ithal ediyordu.
İthalat bitince ihracatta duracak.
++
Ampul bu işin içinden çıkamaz.
Papaz giderse yeni düşman bulmak zorunda. ''
Dolartl göreceksiniz 5 in altına inecek .
Nedenleri ;
1-Teknik olarak parite aşırı alımda yoruldu ve kar satışı gelecek
2-Mb olaya müdahil oldu kısıtlayıcı önlem aldı ,manipülatörlerin işi zorlaştı
3-DXY de hafifde olsa zayıflama belirtisi var .Bakınız Eurodolar dipden dönüş yaptı keza xau ve xag de öyle ..
4- Bu piyasa kimseye açıktan para yedirmez.Çoğunluk dolar almış bekliyor ,onların elindeki doları birşekilde alırlar .
5-Hiçbirsey sonsuz yükselmezBakınız bitcoin.20 bin dolar olduğu vakit 50 bin 100 bin denmeye başlanmıştı.Şu anda 6400 civarı ..
Uzun vade dolar yükselecek zaten buna kimse itiraz etmiyor .Ancak şu anki ortamda sanki bekleyip 5 kusurlerden almak daha mantıklı gibi ..
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Olamaz zira %0.98 ile kredi verebilmesi için zorunlu karşılıklar ve banka giderleri de eklendiğinde zarar etmeden başa baş noktasında kredi verebilmesi için %9-9.5 ile mevduat toplaması lazım. Mevduatlar %21'li seviyeleri geçti.(Geçen hafta %21.5 ile bağladım). Tcmb ek bir faiz artışı yaparsa mevduat faizleri daha da yükselecektir.
Ayrıca %18 ile çok küçük bir azınlıktan mevduat toplanabilse dahi aylık %0.98 ile verilen bir kredi devasa bir zarar oluşturacaktır. Bu zarara 5-10 yıl gibi uzun bir süreye sahip konut kredisi gibi kredilerde hiçbir banka dayanamaz. Tüm karını bu iş için harcasa dahi yetmez.
Devlet desteği derken toplanılan çeşitli doğrudan ve dolaylı vergilerden bahsetmiştim. Kısacası halk finanse edecektir inşaatçıları. Devletin asli geliri halktan topladığı vergilerdir. Faiz konusunda da %23 bono oranları varken piyasa 1 aydır 18'den bağlanan çeşitli mevduatlar ile fonlanıyor. Arada yine %5 oranında bir kar söz konusu. Tahvillerde de yüksek diye alan az miktarda da olsa forumda okuduğum kişiler de vardı. %18 iyi oran %21 iyi oran diye aldılar. Bunlar yine 0.98'in tamamını karşılamasa da yarısını karşılayacak, geriye kalan yarısı da hepimizin bildiği gibi kamu zararı olarak kamu bankaları tarafından telafi edilecek ve bu zararı da halk, millet öyle veya böyle ödeyecektir. Umarım tekrar %0.98 kampanyası yapılmaz. Gönül tabi ki düşük faiz ister. Ekonomi koşulları el verirse. Ekonomik şartlar el verdiğinde 2-3 yıl (pek iyimserim) sonra yavaştan düşürülsün konut kredi faizleri buna kimsenin itirazı zaten olmaz.
Ek: İkinci bir ihtimal daha düşünüyorum. İnşaat firmaları sattıkları konut başına kamu bankalarına kar payı verebilir. Hiç satamamaktan ise kar oranını düşürebilirler. Sadece bir ihtimal.
Eski tahvillerin faizlerinin yükselmesinin kamu ile bir ilgisi yok tamamen 2.el piyasada alıp satanları ilgilendirir.
Ayrıca şu anda %0.98 faiz için kamunun karşılaması gereken fark meblağ o kadar yüksek ki bunu sübvanse etmesi pek mümkün görünmüyor. Geçen haftalarda Maliye bütçe açığını %1.5'ta tutacağını ilan etti. Şu anki konuma göre %1.5'a ulaşmak için değil ek harcama ciddi kısıntılar yapılması gerekiyor.
Maliye Bakanlığının açıklamalarında ciddi bir mali sıkılaşmaya gidileceği belirtiliyor.
Rxpu bey sorun da orada. Ümit ediyorum ki sıkılaştırma konusunda ciddi adımlar atılır. Lakin maliye bakanı 24 Temmuz'dan önce piyasalar ile savaşmayacağız diye demeç vermişti. Sonrasında bütün kurumlar ve Türkiye'deki bütün iktisatçılar da en az 100 baz puan faiz artışı beklerken faiz sabit bırakıldı. Bana göre o süreç MB bağımsızlığı konusunda çok önemliydi. Şimdi de bir yandan sıkılaştırma deniyor diğer yandan da
bknz:
https://www.haberturk.com/bayramdan-...104666-ekonomi
Benzeri birçok haber mevcut. Sadece konutta değil. Esnafa da nefes kredileri verilecek diye haberler yapıldı. Onlar da muhakkak ki düşük faiz olacak. Bu durumda nerede sıkılaştırma diye insan soramadan edemiyor. Evet belediye bütçeleri kısılıyor. Benzeri uygulamalar var. Lakin bir bütün olarak kayda değer bir sıkılaştırma paketi ciddiyetle uygulanacak mı, bayramdan sonraki 1-2 ay bize bu konuda yön verebilir.
Konut konusunda dediklerinize harfiyen katılıyorum, büyük bir yük olur ve ülkemizin bu dönemde alınabilecek herhangi bir yanlış ekonomik kararı kaldırmaya gücü yok.
Seçimlerden önce çok ciddi bir maliye gevşeme vardı. Para politikası da gerektiği kadar olmasa da sıkıydı. Ancak objektif olmak gerekirse seçimlerden sonra seçimlerden önce verilen bağlayıcı sözler hariç (emeklilere ikramiye v.b) en ufak bir ek mali gevşeme dikkatimi çekmedi. Ayrıca Merkez bankası geç te olsa yeterli olmamakla birlikte ek sıkılaştırmaya başladı. Politika faizini geçen hafta %17.75'den %19.25'e çekti. Yeterli mi kesinlikle değil ama doğru yöne ufak ta olsa bir atalet başladı.
Ana sorun piyasanın arkasından gelinmesi ve olası potansiyel siyasi şoklar için çok az ihtiyat akçesi bırakılması.
Bayramdan sonra bu tedbirlerin şiddetinin artıp artmadığına bizzat şahit olacağız.
Sıkılaştırma demek büyümeden vazgeçmektir. Şimdiye kadar büyümeden asla taviz verilmeyeceği defalarca vurgulandı. Hele yerel seçimler öncesi limitleri zorlayacaklarından, dolayısıyla enflasyonla finansmana devam edileceğinden hiç şüphem yok.
Hocam guzel noktaya deginsenizde ne yedek akce mi
Bu dediğin seker hastasına seker yedirmek
Neyse devamı getirmiyim
Bence
Olaya 3bacak bakılmalı
Doviz faiz konut stoku
Bunlardan en muhimide konut stoku
Direk ucu banka kredilere Sirayet ediyo
Yani bundan kastım
Oyle Bi fiyatta alıcı satıcı bulusturcanki
Ne alıcı düşeş beklıycek
Ne satıcı tavan fiyattan satarım hayali kurcak
Oradan gelen paralarda uretıme kanalize
Büyümeden feragat etmeye mecbur kaldıklarını düşünüyorum. Eylül sonu açıklanacak veriler bunu teyit edecektir. Zira enflasyon sistemik olarak eski tipteki enflasyon gibi değil kur artışı ile gerçekleştiği için daha çok stagflasyon ve hatta slumpflasyon tarzında bir enflasyon. Bu da eski tip enflasyonda olduğu gibi büyümeyi desteklemeyebilir.
Ayrıca gelinen noktada piyasa zaten kendi düzeltmesini yapacağından büyümede ısrar etmek sadece inişin hızını ve şiddetini arttırır.
kim nederse desin adam suan %50 karda bizde %5 kardayiz...herkes yorumlarını özgürce yazmalı ve konusmali,insanlara rahat konuşamadığı için dolari 6 liradan bile almayi dusunuyoruz....
strongarm yada powerpc
yalan rüzgarı seni
bir dediğin diğerini tutmuyor
powerpc burada kasım 2016 da
http://www.hisse.net/topluluk/showth...05#post2037405
bu nisan 2018
http://www.hisse.net/topluluk/showth...65#post2040865
burada da yazın topladığını söylüyor
http://www.hisse.net/topluluk/showth...39#post2000539
Gerçek bir ekonomi ile konut stoğunun bence hiç bir ilgisi yok. Sadece hormonla şişirilmiş ekonomilerde göz boyama amaçlı kısa bir süre kullanılabilir. O nedenle kısa ve orta vadede gayrimenkul alanında bir destek geleceğini düşünmüyorum.
Ayrıca Türkiye'de konut sahiplik oranının %68 olduğunu biliyor muyuz?. Neredeyse tüm dünya ülkelerinden önde.
Avrupa gibi sağlam ekonomilerde kimse konut almıyor, emlak vergileri neredeyse kira ile başa baş gidiyor. Gelir vergisi de cabası. Ben ekonomi yönetiminin kıt kaynakları o dehlize akıtıp kendini daha da fazla boğacağına ihtimal vermiyorum. Zira artık bu işin politikacılar için marjinal faydası sıfırlandı.
1 usd = 27,86 uah. ha 27,86 ha 30 ne farkeder.
https://tr.investing.com/currencies/usd-uah
Bu gidişle bir kaç yıla kalmaz TL Ukrayna Grivnası karşısında bile daha değersiz hale gelebilir.
Ukrayna seferleri her defasında daha da maliyetli oluyor.
Aktif bank reklamı yapılıyordu.!!
Bu başlıkta bir zamanlar.!!
Yasaklı olduğum için yazmam mümkün değildi.!!
Araba devrildikten sonra yol gösteren çok olurmuş.!!:kahkah:
Sayın rxpu siz tersten dusunuyorsunuz
Yani Burda bahsedilen
Milletin ev alması degil
Son donemde kuruyemisci kuyumcu herkes muteahhit
Kısmen kredili
Yani adam balıkçı balık oltasını rehin verip para almış onlada kumar masasında (bilmediği ıs) piyasa tabiriyle donmeye calısıyo
Tabiki teoride acımamak lazım
Ama rehincide parasını geri almalı
Ne olacak simdi?
USD 6.15. Enerji yukseliyor. Cuma gunleri vuruyorlar iki haftadir. Yine olacak gibi.
Alemlere rab, rablara hak, haklara ilhan olmus bir lider.
Boylesi binyilda bir gelir.
O da size geldi.
Ekonominin gerçek temel üretim çıktısında zaten öyle bir para yoktu, varmış gibi davranıldı. Hayali bir para çarpanı ile temelsiz genişleme oldu. Aslında ortada ne rehinci var ne de rehincinin parası. İnsanlar algılarında düşündükleri kadar varlıklı olmadıklarını kabullenmeliler.
bu kafaya göre sana yer yok burada ama bana ne? engeli basar geçerim. Benim yolumdan gidenler hayır duası ediyor,git diğer başlıkları araştır.sürekli kesin tarih vermek zorunda değilim,3-5 gün farklar olabilir o kadar ayrıntıya girecek zamanım yok.100-150 kere TL'den uzak durun dedimmi dedim,selka dostumuza sor,adam evet dedin dedi. o günlerde arkamdan atıp tutanlar NAL topladı.hele bir vincen mi nedir bir troll vardı ki inşallah karşıma çıkar onunla görülecek hesabım var.