Reis te iki gundur yuzu iyi gulec oldu, basaksehir ve fb sayesinde- bole olmasi sevindirici..........
Printable View
BES yerine 3-5 sene icinde 100.000 ISYAT biriktirsin, omur boyu 1.250 TL. maasi kendi yaratsin.
Yillar once bir arkadas vardi, CIMSA'da 8.senem diye yazardi, maaliyeti sifira inmisti.
Yine FROTO'da bizim Halil BUHUR Hoca'nin maaliyeti sifira inmek uzere.
Matematik problemlerde cozum tekdir.
Simdi enflasyon ne olacak diyenler cikacaktir mutlaka.
Cimento Fabrikasi gibi, otomobil fabrikasi gibi yatirimlar enflasyondan etkilenmez pek, konutlar gibi.
2001'den sonra hem dolar hem euro deli gibi fırlamış :((
yaklaşık 20 yıllık EURO grafik
https://i.hizliresim.com/zBDovg.jpg
devalasyon olmaz demedim..serbest kurda birden olmaz dedim..ekonomik olarak ikisi arasında ciddi fark var..birinde halk birden cebindeki paranın eridiğine şahit olur...diğerinde ise uyutulur...kanıksanır....zaten 1.80 den 3.94 e giderkende böyle oldu..Asıl sıkınrı stagflasyonda olur..enflasyon yüksektir ama ekonomi büyümez.İşsizlik artar..toplum bunalıma girer..vs.vs....
BES bir zorunlu tasarruf sistemidir.
Buyuk bir yapinin bireye dayattigi bir sistem bireyin lehine calismaz.
Fonlarin ortalama getirisi ortadadir.
Bir de o fonlardan yasayanlari dusunun plazalarda masa basinda facebookta, twitterda salla basi al maasi pozisyonunda olanlari.
Akli olan oturur, okur, arastirir finansal yonden kendini gelistirir, kendi tasarrufunu, kendi yatirimini yapar.
Syg,
10 numara 5 yıldız
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bazen Bes sirketlerinin benim ilgilendigim hisselerdeki alimsatim zamanlamalarina bakiyorum ve goruyorum ki el elin essegini turku cigirarak ariyor.
Syg,
Adam hakli.
Uzerine cok gitmeyin.
Kabul edelim ki hepimizin bilincaltinda yapmak istedigimiz ve yapamadigimizi o yapiyor.
Serrefsiz borsacilar niye saldiriyorlar isin o tarafini anlayamadim.
TL faiz lobisi saldirsa anlardim. :)
Syg,
O devirde dahi coetus interreptus bana göre şehir efsanesi, koyun bağırsağı çok yaşa!
Beynin belirli bir noktadan sonra kontrol dışı kalması ve refleks olarak geri dönülemez bir haz sürecine girmesi belki de evrim sürecinin insan ırkının hayatta kalma sürecini sağlamak için oluşturduğu bilinçli bir katkı.
Bu durum sadece fiziksel üremede değil belki de ekonomik sistemlerin oluşmasında ve gelişmesinde de önemli rol oynuyor. Zira oyun teorisinde de bunu destekleyen kanıtlar var. Deniyor ki, eğer insan aklı böyle bir haz sürecine girdiğinde hazzı tamamlamak yerine hazzı tam en yüksek noktasında kesip daha rasyonel olan kararlara yönelebilseydi, bugün ekonominin temel taşlarından olan borsalar oluşamayabilirdi. Garip ama borsaların işlemesini var olmasını sağlayan unsur, insanların birbirlerine güvendiklerinde maksimum faydayı sağlayacaklarını bilseler dahi bunun gereğini yapmaktan imtina edip, anlaşamamaları ve haz algısını hissettiklerinde rasyonel davranışı belirli bir zaman aralığı için ötelemeleri. Bu iki unsur bugünkü borsaların ve ticaretin oluşmasını sağlıyor.
Peki denebilir ki, evrimsel sürecin bu dayatması nasıl oluyor da insanlar için fayda sağlıyor, Konuya belki de nihai etki olarak bakmak gerekli, zira tarif edilen reflekse dayalı dürtüler olmasa idi belki borsalar ve ekonomi oluşamayacak, üreme duracak ve insanoğlu bugün yakaladığı gelişmişlik düzeyine ulaşamadan yok olup gidecekti.
Sonuç: TL'deki sanal hazzı rasyonel olarak sonlandırmamız gereken noktaya geldiğimizi hissetmemize rağmen , bu yönde davranmamamız, belki de Türkiye ekonomisini ve sonuçta da Türkiye'yi çöküşten kurtaran yegane unsurdur.
dudu beni kimse TL ye dönmeye ikna edemez, net %12 faiz TL cilerin olsun bana GAZ yapıyor.
önümüzdeki tahvil balonu felaketi ve doların seyri için şu videonun seçtiğim kısmını herkes izlesin. tahvil balonu patladığında en kırılgan EM olan TR nin hali ne olacak,kimse buna kafa yormuyor. NEDEN? neden hükümet dahil halk kafasını kuma gömüyor?
https://youtu.be/D10nLL-kd4w?t=2544
düşünmeyin reisimiz halleder.
Videonun buyuk kismini izledim.
U. CIVELEK'i 90 li yillardan beri bilirim, fazla izlemem.
Felaket tellalinin onde gidenlerinden birisidir.
Power senin dolarlar hangi bankadalar?
Ortalama kac faiz aliyorsun?
Yurtdisinda bankalarda dolar faizi benim arastirmalarima gore %1.5 dan fazla degil.
Orada huzurun bedeli dusuk faiz.
Burada huzur olmadigi icin gerek dolara gerek TL'ye yuksek faiz vermek zorundayiz.
Yoksa para gelmez.
Ben 2001 devaline yakalandim. 1994 de ise yarisinda kacabildim.
Ama para da boyle ulkelerde kazaniliyor.
O huzurlu ulkelerde sermayen cok buyuk olmali ki yasayabilesin.
10 sene sonra geriye donup bakinca ulke yerinde duruyor, batmamis herkes yuksek faizi aldi afiyetle yedi ben alamadim demeyesin sonra?
Syg,
Vurdu gol oldu
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İki sirk hayvanı düşün , birisi maymun ,ederi epey düşük ve yaşlandıkça hızlı değer kaybı yaşıyor, ama sirkte öyle şaklabanlıklar yapıyor ki sana günde 1000 TL para kazandırıyor. Diğeri nadir bulunan bir yılan, ederi epey yüksek hatta ölse derisi dahi diri haline yakın para ediyor, ancak onu sirkte kimse görmek istemiyor, belki 1-2 kişi bakıp geçiyor günlük ancak 10TL kazandırıyor.
Kafeste yılanını besleyip değerine güvenenin de , maymununa şaklabanlık yaptırıp para kazanın da belirli stratejileri var, Şimdi sen diyorsun ki maymunun günlük geliri 1000TL'den , 750 TL'ye indi, ben o yüzden maymunu yok pahasına satıp kafese bir yılan daha koyacağım. Bu da bir stratejidir. Sirkte coşku ve hareket sürdüğü sürece her iki strateji de belirli dönemlerde kazandırır.
Ancak sirkteki palyaçolar seyircilerin üstüne saldırmaya başladığında, oyun bitmiş demektir, o zaman ne kafesteki yılan ne de şaklabanlık yapan maymun pek bir fayda sağlamaz.
şimdi diyelimki devalüasyon oldu...anında faizlerde sıçrar..hemde acaip sıçrar...vadelideki adam (30-45 günlük olanlar) yine kendini bir nebze korurur.....ama devalüasyon olmazsa ne olur? söyleyeyim..vadeli karlı çıkar..
mesle vadelide yada dolarda,altında olmak değil..doğru zamanda doğru yerde olmak.....ben vadelideki paramla hisse alıyorum diyenler uv de karlı çıkar...zira olurda hisse senedi piyasası göçerse alttan alım yapar...hiçbir kriz ebedi değildir..hisse fiyatları mutlaka değerini bulur.....hep böyle oldu....
USD mevduatımı %10'dan %15'e çıkardım. Ortalamam 3,4282 TL dir. %85 oran ile TL deyim. Bu piysalarda acil sert ve ani hareket etmeyecek kadar tecrübeli birisiyim. 21 Ağustos'da vade dönüşüm var. Bu %85 lik TL mevduat %14 TL faizi ile VB 'da.. 21 Ağustos itibarı ile USD ın o anki değeri ve TL faiz oranlarına bağlı olarak birikimimi %30 USD %70 TL ye çıkarmayı düşünüyorum. Eylül 21 'de ise en az %50-%50 ile USD ve TL 'de olmuş olacağım...
Teknik olarak;
3,4751 dip görünmekle düşük enflasyon, yüksek ihracaat rakamları, düşük USD endeksi, Türk tahvil bono hisse piyasasına büyük sermaye girişleri ve sıkı MB sına rağmen 3,5108 altına bir türlü inmeyen USD... Demek ki yerlide algı sorunu büyük...
3,5108 TL değerden sonra her kademede %1 ve üzeri USD a geçiş yapacağım. Bir tür Hedge yöntemi...
3,5108 (%15 den %20 USD)
3,4751 (%50 USD)
3,4250 (%100 USD)
3,4250 altı olur sa o da sizin olsun....
Bist te %100 yatırım yaparım ama seneye 80,000 de.... O da Akbank yada Garan... Gerisi hikaye...
Not; Amacım kimseyi karşı tarafa almak değildir. Sadece kendi düşüncemi paylaştım. Beğenmeyen cevap yazmak ve okumak zorunda değildir
sn.selka yerlide ne varsa tersimne pozisyon almak lazım diye düşünüyorum..Ama dedikleri gibide vadeli döviz mevduat hesabıda çoğunluk yerlide değil bence..döviz açığı olan şirkerler ve bu şirketlerin sahiplerinde ......yerli küçük yatırımcı diye bir algı oluşturulmaya çalışıyor..ama bence değil....doların en iyi halde bile bence 3.30 un altını görmesi çok zor.syg
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş.
Sayın Dudu da 1994 ve 2001 büyük devalüasyonları kaçırmış olmasına rağmen sütten hala ağzı yeterince yanmamış olmalı ki yoğurdu (TL faizi) üflemeden yemeye devam ediyor.
Kelin ilacı olsa önce kendi başına sürermiş.
Geçmişte iki büyük devalüasyonu kaçırmış kelin TL faizi ilacı geçmişte kendisini kayba uğratmış, işe yaramamış ki şimdi işe yarasın.
NOT: Sayın Dudu, benzetmelerden umarım alınmazsınız. Saygılarımla, :wave:
dolar euro vb pek anlamam..konu zaten mevduat..
fakat su konuyu sormak istiyorum..malum ic islerimizde ne zaman karisiklik olsa ( secim teror vs ) dolar alip basini gidiyor..
Peki dolar nerenin para birimi ? abd..
Abd su an tr nin yillardir ugrastigi iktidar sorunlarini ufaktan yasamaya basladi.Secim bitti hala trump icin neler yapiyorlar sirf adami indirmek amacli.Durum boyle olunca abd de ki ciddi bir siyasal krizde usd bizim ic islerimize bakmadan ciddi bicimde dusebilir mi merak ediyorum.Euronun artmasini da sahsen usd de ki belirsizlige bagliyorum.
Hani ucuz olan ne kaldi diyorsunuzya..borsa usd dolar hepsi aldi gitti cunku..Benim gorusum sira ONS ta..altinin bizde 80 tl den 140 tl ye cikmasinin tek sebebi tl/dolar artmasiydi..onsta sadece % 20 lik bir artisi oldu o kadar.
dudu çok tutarsız yorumlar yapıyorsun, iki gün önce ne dediysen şimdikilerle alakasız. yani anlamakta güçlük çekiyorum bir istikrarın yok. Uğur hocayı ben 1995 yılından beri tanırım felaket tellalı değil doğruları söyleyen bir ekonomisttir. tabi bu ülkede doğruları söylersen dokuz köyden kovarlar benimde başıma gelende budur. onu dinleyenler 4 senede parasının değerini korudu ama buradaki GOYGOY cu takımı kendini kandırmayı marifet sanıyor. Gol oluyormuş peh dikkat edinde o golü siz YEMEYİN. ben ne zaman ne yapacağıma kendim hesaplayıp karar veririm ama GOYGOY cu alıkları ciddiye almam. Buradada bunlardan bol miktarda var.
Power ben kokune kadar borsadayim.
Bunu biliyorsun.
Borsa demek TL riski×2 demektir.
Ama halimden memnunum.
Zamani gelince duruma bakip cikarim, belki dolara bile gecerim.
Ama zamani gelince diyorum.
Sen huzurun keyfini cikar.
Syg,
bir kişinin kredisini istikrarlı olması belirler,neyi savunursan savun istikrar önemlidir. dediğim gibi iki gün önce yazdıklarınla bugün taban tabana zıt,aç oku istersen. sen şimdi buradakilerin hepsinden büyük olduğun için örnek olman gerekir,görüyorsun çoluk çocuk GOYGOY yapmak için bahane arıyor. daha hayatında 1 deste parayı eline almamış tipler buraya gelmiş ekonomi uzmanı oluyorlar.
Power milleti urkutme.
Syg,
Sayın Sugosu; 1990 larda ABD Irak körfez savaşına girdi. Türkiye tarafsızım dedi. Hepimiz sevindik USD düşecek diye.. Ama USD Arttı... Hemde devalüasyon ile...
1991 de savaş bitti. Irak Kuveyt ten çıktı barış geldi. Hepimiz sevindik USD düşecek diye.. Ama USD arttı...Hemde devalüasyon ile...
2.Körfez savaşı çıktı.Hepimiz sevindik USD düşecek diye.. Ama USD Arttı... Hemde devalüasyon ile...
2.Körfez savaşı çıktı.Hepimiz sevindik USD düşecek diye.. Ama USD Arttı... Hemde devalüasyon ile...
ABD de Clinton Seks skandalı patladı Hepimiz sevindik USD düşecek diye.. Ama USD Arttı... Hemde devalüasyon ile...
ABD de 2008 mortgage krizi patladı bist %50 lere varan değerler ile düştü; Ama USD Arttı... Hemde devalüasyon ile...
Yani; ABD'de ne olursa olsun, ister savaşa girsin, ister barış imzalasın isterse ekonomik kriz çıksın yada ekonomik istikrara kavuşsun USD artar. Hemde devalüasyon ile...
Bizlerde bu kafa, bu zeka, bu öngörü oldukça USD hep kazanmıştır. 40 yıldır bu böyle.. Önce yenilir gibi görünür sonra tsunamiyi çakar...
5 yıl önce en yüksek yerden USD bozan kişi TL mevduata geçmiş olsa mevduat getirisini üzerine eklese 3,42 TL yi görmez.. Şu an 3,52 TL USD... Unutmayın en yüksek yerden USD a giriş yapmış olan bile 5 yılda TL den şu inmiş USD a rağmen en az 10 kademe yukarıda...
Sn.DUDU haddim olmayarak... 2013 yılı herşey pasparlak iken zirve 93398 puan olan endekse her yıl 4600 puan koyarak yapmış olduğum simulasyonda 112000 çıkıyor...
Herkese bol kazançlar....
Usd bazlı bakmayi hiç sevemedim. Ama son 5 yilda dipleri alip vadeye oranladiğımda yillik 4600 puan çikiyor
SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.