Originally Posted by
Cautionary
Bu başlığın açılış amacı bu hedef doğrultusunda hareket etmek zaten...Bunun için düzenli tasarruf, tasarrufların iyi reel getiri ile yatırımlarda değerlendirilmesi.
Enflasyon*2 şeklindeki bir getiri rasyonel değil..son yıllarda böyle gerçekleştiği için böyle düşünüyor olabilirsin..Ben buna enflasyon+%10-20 arası getiri diyorum...enflasyonun son 15 yılda ortalama %10 civarı olduğunu düşünürsek..oyak enflasyon+%10 u başarmış olur.
Şahsen 3 yıldır aktif olarak bu işe kafa yoruyorum..şu ana kadar enflasyon +%20, yani üst bandı becermiş durumdayım...ama bunu 15-20 sene sürdürebilmek kolay değil...sürdürsen zaten, makul bir başlangıç sermayesi ile 20 sene hatırı sayılır bir varlığa ulaşırsın.
Sonuçta, birisinin enflasyon+%20 getirebileceğine inansam, parayı o fona gözüm kapalı yatırırm...enflasyon+%10 u ben de sağlarım diye düşünüyorum.
Bu vesile şunu da belirteyim..Bu başlıkta ve twitter da rasyonel, kumar oynama dürtüsünden uzak, aklı ve hırsı makul yatırımcılarla yazışıyoruz..ancak şu an, tüm dünyada 2000 yılındaki gibi bir çılgınlık var...o dönemleri yaşamayanlar bilmez..neredeyse bire bir aynı şeyler yaşanıyor.
Bu dönemde yazdıklarım, önerilerim ve fikirlerim ister istemez cazip gelmiyor çoğu kimseye...hayılrısı ile bu dönemi atlatalım diyorum..sonra yine yoğun bir şekilde konuşur, tartışırız.
Hiç kar etmemiş, yakın vadede de etmesi beklenmeyen..gözümde fiilen batık hisselere saldırıyor insanlar..üstelik bir ayda ikiye katlanmış fiyatlardan...ne diyeyim..bu işin sonu güzel bitmeyecek ama...birkaç yıl sonra, geriye dönüp 2000 yılındaki balona bakıp, insanlar nasıl oldu da bu kadar bilinçsizce borsaya yatırım yaptılar diyordum...şimdi aynı senaryo tekrarlanıyor ve ben hayterler içinde izliyorum.
Not: endeksin seviyesine çok itirazım yok...zaten bu yıl için 80 bin alt seviye, 120 bin üst sınır beklentimi paylaşmıştım...gerçi ben bu hareketi son çeyrekte bekliyordum...ama çok da sorun değil...sorun bazı bist30 kağıtlarının saçma sapan seviyelere çıkması...borsa iyice kumarhaneye döndü maalesef.