Sayfa 993/1230 İlkİlk ... 493893943983991992993994995100310431093 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 7,937 - 7,944 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,057
    Merkez bankasının bugünkü yatırımcı sunumu,
    syg.

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...df?MOD=AJPERES
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

2.  Alıntı Originally Posted by temettü2023 Yazıyı Oku
    Merhaba Arkadaşlar

Oyak kurulduğu yıldan beri nerdeyse ortaklarına hiç zarar ettirmemiş. genelde de üyelerinin parasını (nema olarak adlandırılıyor) yıllık enflasyon X2 oranında değerlendirmişler. baktığımız zaman tsk dan emekli subayların
    (subay örneği verme sebebim bu başlıktaki birçoğumuz üni mezunu olmamız, muadillik bakımından) oyakta çok ciddi rakamlarda birikimleri oluyor. ortalama 25 yıl görev yapmış ve oyak sisteminde kalmış birisinin bugün bir milyona yakın birikimi oluyor. maaşlarının genelde yüzde 5 ile yapılan kesintilerden oluşan bu rakamlara 20 25 yılda ulaşılmış olunuyor. oyak sistemi rüştünü ispatlamış bir sistem. neden oyak konusunu açtın diye sorabilirsiniz. oyak bu başarısını yıllık enflasyon x2 oranında başarısına borçlu. birçoğumuz uzun vade hedefliyoruz. oyak sistemi gibi hep kar eden (dikkatinizi çekerim zarar ettiği yıl yok ) ve ortalama da senelik enflasyon X 2 oranında artış sağlayan bir fona ortak olmak nasıl olur arkadaşlar . zarar olmaması çok önemli. artış oranı da enf X 2 oranında olsun yeter. tıpkı oyak sistemi gibi. oyağı çok beğeniyorum ama asker olmadığınız sürece sisteme giremiyorsunuz.

ordudan emekli subaylar hem sgk dan maaş alıyorlar hem de oyaktan maaş alıp güzelce yaşamlarına devam ediyorlar. doğrusu böyle bir sistemi kendi adıma oluşturmak istiyorum. çalıştığımız sürece (sgk 20 sene sigorta şartı koymuş) sgk primlerimiz üst limitten yatıyor ama sgk maaşına tek başına bel bağlamayı sakat buluyorum. oyakvari bir ek gelir yaratmak istiyorum. işte bunu da bahsettiğim şekilde bir fon ile başarabilirsem kendimi bu yolda başarılı addedeceğim.

bu minvalde görüşlerinizi eksik etmeyiniz lütfen.

Saygılarımla
    Çok güzel niyetle yazmışsınız ama öyle getirisi olan bir fon, daha doğrusu yatırım aracı yok. Olsa hücum edilir devlet anında vergi salar vb anası ağlatılır zaten.

Finansal piyasaları izleyen takip eden çok fazla göz var, atmaca gibi beklerler, bir yerde karlı bir fırsat, açık vb. oluşması ve uzun sürmesi imkansız, böyle bir şey bulduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün, niye bunu başkası akıl etmemiş, niye buna hücum edilip posası çıkarılmamış diye, büyük ihtimal gözden kaçırdığınız bir hususu bulacaksınız.

Yatırım fonlarının, dövizin, mevduatın, altının, borsanın vb. geçmişe dönük getirileri hep mevcuttur biraz uğraşırsanız bulursunuz, maalesef bırakın sizin umduğunuz oranları enflasyonu düzenli yenen getiri bile yok, hele bu tür gözönünde olan yatırım araçlarında.. Ya borsa gibi riske gireceksiniz ya da risk alamıyorsanız enflasyon kadar (en fazla bir iki puan üstü) getiriye razı olacaksınız.

Enflasyon artı 10-20 puan bana garantili getiri bulun, evi arabayı satıp üstüne de kredi çekip herşeyimi yatırırım. Siz de yapmalısınız.

3. Merhabalar,
    Son bir kaç gündür fazlaca 'ana para garantili yatırım' başlıkları görüyorum. Ana para garantili yatırım nedir?
    Örneğin altın alsam 100 TL ana para garantili, altın fiyatı da yarı yarıya düşse, ben 100 TL mi geri çekebilecek, iki katına çıkarsa da 200 TL çekebilecek miyim?
    Çok anlamsız değil mi? O zaman en riskli sunulan enstrüman her ne ise(nedir bu arada sunulanlar arasında en riskli, en volatilitelisi?) ona ana para garantili girmek isterim.

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4.  Alıntı Originally Posted by umbamba Yazıyı Oku
    Merhabalar,
    Son bir kaç gündür fazlaca 'ana para garantili yatırım' başlıkları görüyorum. Ana para garantili yatırım nedir?
    Örneğin altın alsam 100 TL ana para garantili, altın fiyatı da yarı yarıya düşse, ben 100 TL mi geri çekebilecek, iki katına çıkarsa da 200 TL çekebilecek miyim?
    Çok anlamsız değil mi? O zaman en riskli sunulan enstrüman her ne ise(nedir bu arada sunulanlar arasında en riskli, en volatilitelisi?) ona ana para garantili girmek isterim.

Hatta aklıma daha da kötüsü geldi..
    Diyelim 100 TL lik altın 99'a düştü. 100 TL lik anaparamı geri alır, bu sefer 99 TL den tekrar ana para garantili girerim?

Ben de gercek enflasyonx2 seklinde hedefin sürdürülebilir olmadığına inanıyorum aksı durum zaten cok sacma sonuclar dogururur... gercek enflasyon yuzde 30 ise her yıl yuzde 60 kazanmak bilesik getiri dikkate alınırsa sadece 10 yılda defalarca paranın katlanması demek.. bunu da garanti etmek mümkun değil... tefastaki fonları uzun vadeli sıralayınca genelde altına dayalı fonlar yabancı hisse senedi fonlari ve normal hisse senedi fonları ustlerde yer alır... getirinin sabite yakın oldugu en kazanclı fonlar arasında degisken fonlar öne cikiyor.. ancak buradaki getiriler tabii ki digerlerinin cok altında kalıyor yani risk ne kadar yukselirse kazanc da ona göre şekil alıyor...
    Cok yuksek hedeflere ulasmak imkansız ancak uzulmeyi gerektiren bir durum yok .. cunku önemli olan enfx2 yi her yıl yakalamak değil... önemli olan kücük de olsa sürekli biriktirmek yatırım yapmak ... maasinin yuzde10 unu 30 yil boyunca surekli biriktiren biri zaten nominal olarak maasinin 36 katı kadar bir birikim yapar .. bu da mevduata konuldugunda bile emekli maasinin uzerine bir yuzde 40 daha saglatacaktir... tabi parayi boşta tutmanin anlami olmadigindan yatirim yapilmali...
    temettü yatirimcilifinin mantigi da buna benzer ... surekli bir bes fonu gibi dusunup toplamak lot arttirmak velli bir buyukluge ulasinca temettunun bir kısmını artık harcamaya başlamak... burada da önemli olan hissenin temettü verdikten sonra aynı fiyata cıkmaması durumunda aslında sermayeden yemesi... bu risk bence temettunun tamamı harcanmayarak yuzde 20 kadariyla tekrar hisse alınarak aşılabilir ama tabii ki garanti verilemez....
    Tabi bir diger onemli konu riski bolmek ... örnegin hisse-eurobond- gram altin-döviz-arsa-ev-araba ... . 30 yil kadar uzun bir vadede iyi bir fon alıp beklemenin de getirisi guzel olacaktir temettu hissesi biriktirmenin de sadece altin biriktirmenin de.. yeter ki biriktirilsin.. enflasyon birikimden törpulese de sonuc hic olmamasindan daha iyi olacaktir... varliklarin biraz dongusel bir deger kazandigini dusunuyorum ...bazi donemlerde hisse sentleri bski donemlerde doviz bazı dönemlerde mevduat on plana cikabiliyor..o yuzden orta vadeli yaklasip ucuz kalmis varlikta bekleyip kendisine gore arttiginda ucuz kalan diger varliktan biriktirmeye devam edilebilir... en azından buna da dikkat edilmeli diye düşünüyorum.... artip katlamis olandan degil ucuz kalmis olandan ekleme yapilmali bence...
    Bu baslik ve onceki baslik bir hazine adeta ... kitap gibi okumak lazim hep kendimizi geliştirmemiz lazim bizim cocuklarimizin imkanlari bizden daha sınırlı olacak malesef..
    Tüm arkadaşlara mutlu huzurlu gunler dilerim .. saygılar
    Son düzenleme : HATAKE; 10-07-2020 saat: 07:22.
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Hatake puan verdirmedi sistem.
    Tskler bu yazi icin.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    TASARRUF - BIRIKIM - YATIRIM
    yatirimdan gelen kazanc ile tekrar ayni dongu yapilirsa bir pos feedback olusturulur, isin sirri bu..

Cok kolay gorunuyor ama bi o kadar da zor bazi kisilik yapilari icin ozellikle.

Syg,
    Son düzenleme : Dudu; 10-07-2020 saat: 09:38.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

8.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Ben borsacıyım ,trende karşı durulmaz,piyasa borsa diyor, sağlam bulduğum kağıt da varsa ben borsaya girerim.Oynayıp da kazanmaya en yakın durum oynayıp da kaybetmektir.Borsa oyun değil diyenlere lafım yok.Ha bir gözüm daima amerikan borsalarında orada göçüşü görürsem ne el bırakırım ne kol ne bacak hepsini keser atar borsadan çıkarım,ama sanki bir müddet daha borsadan ekmek yenecek gibi.
    Akıllı oyna her zaman oyna diyorsun yani. Eyvallah.

Asla Yatırım tavsiyesi değildir. Zarar edebilirsiniz.
    İnanılmaz Dediğiniz Hisse, Gün Gelir; Dayanılmaz Olur.
    FORMDA YAZDIKLARIM KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. ZARAR EDEBİLİRSİNİZ.

Sayfa 993/1230 İlkİlk ... 493893943983991992993994995100310431093 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •