Ay hissesi bilen var mı ? Yoksa yine tüpraşla petkim mi alıyoruz :)
YTD değildir
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Ay hissesi bilen var mı ? Yoksa yine tüpraşla petkim mi alıyoruz :)
YTD değildir
Ben biraz safım. Uzaya damadın bahsettiği çift şeritli yol ile mi gitcez. LPG li araçlar da gidebilir mi.
Elon reisin roketlerinden sonra aya uydu yollamak çok ucuzladı. Belki 2 3. Etap da rover gönderilir.
Sayıma göre FDow düzeltme öncesi son zirvelerini yapıyor. Bir küçük zirvesi kalmış olabilir. 31400 e ulaşamayabilir.
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
şimdi bu haberi köylü dayıma dinleteceksin.. aman bi sevinir, aman bi sevinir, inanın sabahlara kadar dua eder:) borsacılaramı? o.ooo.. kıçları topuklarına vurur.. niye olsun uzaya doğru yükseliyoruzya:)
oooooo 15 yıllık borsa hayatımda ne hikayeler duydum...
şimdide kanal istanbulun yapılacak kanalın çimentosunu şu firma verecek diye kekliyorlar... :he:
ya kanal istanbulun yapılacağı belli değil ihalesi yapılmamış 2011 de açıklanmış yıl olmuş 2021 aradan 10 yıl geçmiş...
adamlar onun çimentosunun derdindeler... :he:
Müjde işi tamam mı şimdi ? ben birşey anlamadım...
Yarın verecekti güya müjdeyi...
Yoksa bugünkü ayrı yarınki ayrı mı ???
Ona göre poz ayarlayalım...
Bu biliniyordu. Yarın ki farklı diye biliyorum.
Bugün açığa çıkan Türkiye’nin ilk roketi tahminen spacex ile yollayacağı. Liman için uygun konumdaki dost ülkeyi merak ediyorum. Katar ?, orta asya , somali ? neresi acaba ?
borsa hayatımın en büyük hikayesi bana göre artog du...
adamlar tarım şirketi diye borsaya açıldı...
portföyde sadece tarla var...
şirket üstüne bişey yok...
sonra biz petrol arıcaz diye başvurdular...
petrol bulacak bizde sengin olucaz hayaliyle aldılar...
sonra 10 kat çıkarıp çakıp şirketi iflas ettirdiler...
işin en ilginci neydi biliyormusunuz şirketin şirket binası yoktu...
şirket merkezi olarakta tarlanın ortasındaki konteynır gösterdiler... :he:
pekala kritik soru buna kim izin verdi...
bu haber olayı enerji sektörüne hareket getirir diye bi algı oluşmuş ama, enerji hisselerine baktığımda böyle bir hareket göremedim. değilse bugünden düğün kıyafetlerini giymeye başlarlardı
https://finans.mynet.com/borsa/endek...dekshisseleri/
gyo hisselerine bakıyorum bunlardada bi numara yok henüz.
henüz yolun başına gelmişler ama ne varsa yine bankalarda var
Ve yetkililer izlemiş maalesef
2020 ocak sonu çoook eski bir arkadaşla market de karşılaştık
hoşbeş falan..
80.000 tl birikmiş kıdem tazminatını çekip (20 senelik falan sanırım iş hayatı) borsaya girmiş..
sasa almış 8 tl..
bana sordu..
ya dedim şu an ki bilançoya göre falan pahalı haa hı falan..dikkat et falan..ya bişi olmaz muhabbeti..
pandemi patladı sasa 6 tl oldu..
içimden hafif bi gülümseme geçti..verdiler eline diye..
sasa şu an 30 tl de..
golts 26 larda alalım falan dedik..yaa yine pahalı buldum ben..80 tl bugün..
bu iş öyle geçmişde ki minare grafikli çek gümlet operasyonlarına benzemiyor..
onların ömürleri 5-6 ay olurdu max..
bu seferki öyle değil..
ve açığa satış yasağı kalkmadan da gevşemeleri çok zor gibi..
20 senedir borsada hisse alır satarım..
aceminin de acemisi olarak dolanıyorum walla ortalıkda..
tavanlardan hisse alanlar paralarını 2 ye 3 e katlıyorlar..
Aya neyle gidilir [emoji573] ile rokete jet yakıtı gerek⛽️ jet yakıtını kim üretiyor Tüpraş[emoji23] yarın şu senaryoyu yazan olacaktır. Ben de derim ki rokete tezek gerek yarın tüm paralar gübreye [emoji28].
Şaka bir yana uzaya ilgi olması iyi bir vizyon ama olayı gösteriş için yapıyoruz. Elon un roketlerinin birine 100m USD verip yolcu olarak bir Türk yerleştirilecekse ki 2023 tarihi onu işaret ediyor gibi. Ülkeye bir faydası olmaz.
Bana karşı çıkabilirsiniz ama aya gitmeden önce daha temel eksiklerin iyileştirilmesi kesinlikle şart. Bu vizyonla gidersek başımızı kaldırma şansımız yok.
6-7 ay once oglumun bir arkadasi Merko cok yukselecek diyorlar.. babana sor bakim alalimmi diye...Bende sakin o hisseye bulasmasin.... parasina yazik etmesin dedim....illede hisse alacaksa Aselsan alsin dedim....sanirim Merko o gunlerde 3.x lerde idi...Bunlar daha 20-22 yaslarinda cocuklar... Meger cocuk 3 lerde Merko ya girmis...8 lerde satmis...Sonra Merko 30 lari gordu. Aselsan ise hala 6-7 onceki fiyatlarinda...Hatta altinda.....
Yarınki haber yönü belli edecek
Ya şu açığa satış olayı sürekli dillendiriliyor, yok açığa satış olsaydı şöyle olurdu, yok böyle olurdu...
Bu arkadaşların kurduğu ( ki bence kesinkes yanlış olan) argümana göre açığa satış olsa, yan kağıtlar ya da bist30 dışı hisseler yükselemezmiş...
Bu tarz yorum yapan arkadaşlara sürekli içimden muhalefet ediyorum, ama artık bunu yazıya dökmenin zamanı geldi...
1 - Açığa satış zaten en serbest olduğu dönemlerde bile her kağıtta yapılamıyordu, belli bir grup hissede sadece açığa satış yapılabiliyordu, eski gruplama metoduna göre yanlış hatırlamıyorsam A grubu hisselerde vardı sadece gibi...
2 - Sığ hisselerde açığa satış olsaydı eğer son 9 aydır yaşadığımız momentumla bu kağıtlar şimdikinin bile iki katı fiyatlarda olurdu, sığ bir tahtada açık yapmak kendini açık hedef haline getirmek demektir...
3 - Bu sığ kağıtların hepsi sahipli, bu hisselere gazoz kapağıyla sahip olunmuyor, hepsinin sahibi patron, büyük spekülatör vs adamlar, bir hisseyi aldıktan sonra hisse emisyonunu an be an takip ediyorlar, böyle bir durumda açıkçı da varsa tahtada anasından emdiği sütü burnundan getirmeden bırakmazlar, ki bu da tahtanın logaritmik olarak yükselmesi ile sonuçlanır...
4 - Gel - gelelim çok yüksek likiditeye sahip bist30 hisselerine, ki bist30 pazarında 1 temmuz itibariyle açığa satış yasağı kaldırıldı, şimdi 1 temmuz itibariyle bazı bist30 hisselerinin fiyatı ile gördükleri zirve rakamını aşağıya yazıyorum...
- GARAN 8.50, gördüğü en yüksek 10.82, yani yükselişe engel olamamış açığa satış...
- YKBNK 2.47, gördüğü en yüksek 3.35...
- TSKB 1.32, gördüğü en yüksek 2.80, iki kattan fazla primlenmiş...
- KRDMD 3.30, gördüğü en yüksek 7.42, açığa satış serbest olduktan sonra %120 den fazla prim yapmış...
- EREGL 8.50, gördüğü en yüksek 16.50, açığa satış yasağı kalktıktan sonra neredeyse o da ikiye katlamış...
- PETKM 3.60, gördüğü en yüksek (bugün gördü) 5.45, tam %50 prim...
- SİSE 5.95, gördüğü en yüksek 8.20...
- ARCLK 20.0, gördüğü en yüksek 36.30, neredeyse iki kat...
- DOHOL 2.25, gördüğü en yüksek 4.27, neredeyse iki kat...
- KOZAL, GUBRF yazmıyorum bile...
Sen giden kağıtları yazmışsın diyeceklere peşin cevap: BİST30 un neredeyse yarısını yazdım zaten, inanın geri kalanların hepsi de primli, düşen ise hiç yok...
Şimdi açığa satışın yasak/serbest olmasının kağıt üzerinde düşüş yönlü bir baskı oluşturup oluşturmadığına siz karar verin...
Son bir not: Yükseliş trendinde hiçbir güç trendin karşısında duramaz...
Bir ilave daha...
Açığa satışın serbest olması, düşüş trendinde düşüşün momentumunu arttırır...
Başkaca da hiçbir etkisi yoktur...
Bir kez daha belirteyim: Hiçbir güç trendin karşısında duramaz...
Formasyon göre ıyı haber gelecek tuzak degilse.
1. Açığa satış özel yasak gelmemiş her kağıtta vardı ama her aracı kurum izin vermezdi..
2. ve 3. sığ hisselerde açığa satışla zamanında çok hisseyi yerle yeksan etmiş adamlar tanıyorum ben..bizzat tecrübeliyim..gözümle gördüm..yıllar önce mndrs hissesi mesela..Hatta sırf açık işi peşinde koşan arkadaşlarım vardı..soymen mesela bir zamanlar bunların gözde aracı kurumu idi..sonradan kapandı gitti bu kurum..hemen her kağıtta açığa izin verirlerdi..
4. Bu saydığın kağıtların hemen hepsinde patron bademgiller yani tvf..cem mem de arkasını onlara yaslamış..açığa satışı da yapanlar "MUHALİF" kişiler veya gruplar değiller..Kendi açığını kendi çiziyo kendi basıyo kendi alıyor..Günlerdir burada yazıyorum BOFA tek bacaklı değil diye..
Açığa satış nedir..Nasıl ve ne zaman yapılır..?
NEDEN yapılır..?
Bunları iyi irdelemek lazım..
Zaman zaman patron da açığa satış yapar ayrıca..Şimdi ise yapamıyorlar ve kendi mallarını devire devire yürüyorlar..
Artık bu noktadan sonra açığa satış da gelir mi gelmez mi..
Malın hepsini topladılarsa bunu da ödünç piyasasında vermezlerse nasıl açık olacak oralar ayrı mevzu..
Haa son bir soru..Eğer sizin ifade ettiğiniz gibi açığa satışın bir manası yoksa trend in önünde neden pandeminin başından beri açığa satış yasağı devam ediyor..lütfen cevaplayabilir misiniz?
salı günü poz. kapattım ve hala FLAT bekliyorum.Hisse orta vade olduğundan ve DİZ ALTINDA ALIP OMUZDAN SATMAK istediğimden erken satmışsın önemli değil.
Ama vob çok dikkat etmek lazım.3.000 puan can yakar.trade sistemlere ters olmamak lazım.
Haber gelmedimi daha?
Açığa satış gelsin çer çöp duman olur.Bu iş bilek güreşi ve blöftür.
ADAM 1 TL lik hisseyi 10 yapmış.Hem de 3-5 milyon dolarla.Bir babayiğit bu hisse bu fiyatı etmez deyip ters poz. alırsa görün hisseyi.
SPK da bunu bildiği için açığa satış belki de en uzun zamandır yasak..bıst30 da MSCI DEN KORKTUKLARI İÇİN KALDIRDILAR.
Ben buna trendi İNKAR diyorum...
Badem olsun, fıstık olsun, ceviz olsun farketmez ben para olmadan yükselen tahta görmedim, gören de yalan söylüyordur...
Cem mem dediğin adam PETKM e tarihi zirve yaptırdığında 100 mn lot mal aldı, yaklaşık 500 mn TL para bastı tahtaya, o gün BES fonlarından tut da yabancı kurumsal fonlara, ky ye kadar herkes malını sattı, CEM OKULLU da parasını bastırıp aldı...
Adam koca BİST i parasıyla dövdü resmen, her direnç çizgisini parayla kırdı...
O yüzden diyorum, hiç bir güç trendin karşısında duramaz diye, çünkü trendler parayla yapılır, bir tarafta sınırlı emisyona sahip hisse senetleri, diğer yanda neredeyse sınırsız miktarda para, alıcı hisseleri aldıkça emisyonu daha da düşer...
Siz hikayelere devam, badem olmasa bu hisseler yükselmezdi diye...
Badem, ceviz, fındık birinin gelip bu piyasayı yapması lazım kardeşim...
Bu nasıl saçma bir argümandır...
Piyasalari coşturacak cok kiymetli bir haber gelecek olsa şimdiye dillenmiş olurdu diye dusunuyorum..Dogalgaz mevzuunda gunler metreküpüne kadar konusuluyordu aciklamadan once..Piyasalari kaldiracak haber beklentisi en azindan 155 direncini gecirmez miydi ? coskuda mallari daha yukardan verirlerdi sanki..
Hocam söylediklerinize ek olarak, yan kağıtlar senelerdir sürünüyordu suratına bakan yoktu bakın ben 1 - 2 FK ile çok kağıt aldım aklım havalam almıyordu nasıl bu kağıt bu fiyat diye, o zamanlar şimdiye göre acemi olmasam her birine çok değil 10 ar bin atsam şu an portföy 20m üstüydü çok net.
Ancak şunu da söylemem lazım kesinlikle bazı hisselerde korkunç balon var. Örnek göstermeyeceğim çünkü taşıyan eden çıkıyor kavga çıkıyor ama bedava verseler hissesini devir almayacağım kağıtlar var üstüne para verseler almayacaklarım da var bakıyorum tavan tavan tavan. El insaf. Bu anomalidir, BIST 30 ucuz hala ucuz DOHOL 5 altı bedava defalarca yazdım biliyorsunuzdur bankalar komik fiyatlarda ama xçöp endeksinde balon yok diyemeyiz.
Hayır işin ilginci verge diyorki patron kağıtlarında açığa satış yapan adamı yakarlar falan ..
Yahu ben bizzat yanyana iş yaptım bu tür adamlar da..
Çok da güzel paralar kazandılar..
Hatta borsada en hızlı para açıkcılar ile ayı piyasasında kazanılır..
Mndrs gün için yüzde 7 bastılardı yüzde 3-4 artıdan..
ertesi günlerdede devam etti..
patronla anlaşmalı falan da değillerdi yani..
bayağı bayağı milyonlarca tl ile girip basıyorlardı..
bas bas bas yık yıkkk ver abi verrrr bağırışlarını hala hatırlarım ya..
İşin komiğide..Trend mrend işte bi indikatör falan ında bozdun mu (adamların umurunda deel haa basıyor o ) bu sefer elinde mal taşıyanlarda basmaya başlıyor..Tahta tam manası ile yıkılıyordu..
Tabi bizim kiler bunların mallarını alıp kaparlardı genelde..
ama teknik bozuldu diye çok mal gelirdi tahtaya..
Cevabı basit, yüksek volatiliteye engel olmak için...
Düşüş trendinde ( ara düzeltmeler) piyasa yapıcının malını daha rahat satması için...
Ama yükseliş trendinde açıkçılar mazot tan başka birşey değil...
Benim açıktan çok iyi para yapmış arkadaşlarım var diyorsunuz...
Ben açıktan para yapılmaz demiyorum zaten, düşüş trendinde her türlü iş yapar...
Ama yükseliş trendinde hiç bir şekilde piyasayı aşağı baskılayacak bir regülasyon değildir açık...
Bir kere açığa satışın ruhunu bilmek gerekir öncelikle...
Bir açıkçının maksimum para kazanma marjı %100 dür, ki o da teoriktir, hiçbir hisse belirli bir fiyattan sıfıra inmez...
Öte yandan açıkçının para kaybetme marjı teorik olarak sonsuzdur, hadi sonsuzunu geçtim, 10 kat 20 kat para kaybetme olasılığı her zaman mevcuttur...
TKURU da açık yaptığını düşünsene 20 liradan açık yapıyorsun 1000 lira oluyor 50 kat...
Hisse sığ kapanma şansı da vermiyor çünkü satıcı yok, emisyon sıfıra yakın...
Böyle bir durumda tahta yapıcı 5 tavanda tahtayı bıraksa, bir 5 tavanda açıkçı çektirir, çünkü eli mahkum...
yaprk 106 tl den 22 ye düştü oradan 160 a gitti..İyi ki volatiliye yok..Bunun gibi 10 larca hisse sayarım volatilite olmayan!!
Tekrar ediyorum 20 tl den 600 olmuş bir kağıtta trend var efendim ..diyemezsiniz..Bu trend değildir..
Bu arada..
açığa satışın açık olduğu durumlarda tahta yapıcı patron spekülatör ne derseniz..
Daha rahat mal satar..
Son olarak..
boksörün bir kolunu bağlarsanız dayak yerse..efendim yeterli antreman yapamadın da dayak yedin diyemezsin...
yada açığa satışı yasaklarsan efendim yükseliş trendi var da ondan ; diyemeyeceğin gibi..
açığa satış da olsa önünde duramazdı diyemeyeceğin gibi..
o zaman viop da short poza yüzde 20 gelir vergisi getir..hatta shortu yasakla..
borsa uçuncada vay efendim trend var..
ee var tabi..sen borsayı bi yöne kanalize edersen herşey olur..
ABD de falan da bu işler iyice zıvanadan çıktı ..daha da çıkacak..
adam hala 1.9 trilyon dolar adam başı 1400 dolar diyo..
Ne yazikki ulus olarak oz guvenimizi kaybetmisiz...Bu cok buyuk bir sorundur....ve bu sorunun gecmisi 100 yildan fazla oncesine gidebiliyor..,
Ataturk zamaninda bu sorunu net gormus ve iyi analiz etmisti..... Onun icin halkin oz guvenini tekrar kazanabilmesi icin surekli moral, umut ve guven saglayan sloganlar ortaya atmis.....Turk ogun Calis guven...Turk milleti caliskandir....Turk milleti zekidir.... vb...
Turkiyenin egitimli insan kaynagini kucumsemeyin. Devlet uzun vadeli, guclu ve istikrarli programlar hayata gecirilirse uzay calismalarinda 10 yilda iyi bir seviyeye gelebiliriz. Bu konuda bir kuskunuz olmasin... Yeterki program ve projelerde devamlilik saglansin.... Gerisi adim adim gelecektir. ....
TEI, sadece 6-7 yillik bir surede 3 adet dizel ve benzinli turbo havacilik motoru uretmeyi basardi. Kale Fuze motorunu gelistirdi. Su anda Tumosan ve BMC 400-1500 hp arasi 8 yerli dizel motor projesini yurutuyorlar. Bazilari bitmek uzere Takriben 5 yil sonra BMC 1500 hp lik tank motorunu tamamlar....
Almanya daha 150 yil oncesinde bir ulus bile degildi...28 ayri bagimsiz beylikten olusuyordu...Bugun ise Avrupanin en guclu ve gelismis ulkesi....
Her donem Birileri bilincli bir caba ile bu milletin oz guvenini yok etmeye calismistir. Onun icin ne zaman ulke ciddi projelere el atip gundeme getirse bu hamleleri alaya almis ve sulandirmaya calismistir...Elbette her buyuk projenin basari olasiligi ilk hamlede %100 garanti degildir.....Vazgecmediginiz ve calismayi inancla surdurdugunuz surece basarili olursunuz...