Originally Posted by
Verge
Ya şu açığa satış olayı sürekli dillendiriliyor, yok açığa satış olsaydı şöyle olurdu, yok böyle olurdu...
Bu arkadaşların kurduğu ( ki bence kesinkes yanlış olan) argümana göre açığa satış olsa, yan kağıtlar ya da bist30 dışı hisseler yükselemezmiş...
Bu tarz yorum yapan arkadaşlara sürekli içimden muhalefet ediyorum, ama artık bunu yazıya dökmenin zamanı geldi...
1 - Açığa satış zaten en serbest olduğu dönemlerde bile her kağıtta yapılamıyordu, belli bir grup hissede sadece açığa satış yapılabiliyordu, eski gruplama metoduna göre yanlış hatırlamıyorsam A grubu hisselerde vardı sadece gibi...
2 - Sığ hisselerde açığa satış olsaydı eğer son 9 aydır yaşadığımız momentumla bu kağıtlar şimdikinin bile iki katı fiyatlarda olurdu, sığ bir tahtada açık yapmak kendini açık hedef haline getirmek demektir...
3 - Bu sığ kağıtların hepsi sahipli, bu hisselere gazoz kapağıyla sahip olunmuyor, hepsinin sahibi patron, büyük spekülatör vs adamlar, bir hisseyi aldıktan sonra hisse emisyonunu an be an takip ediyorlar, böyle bir durumda açıkçı da varsa tahtada anasından emdiği sütü burnundan getirmeden bırakmazlar, ki bu da tahtanın logaritmik olarak yükselmesi ile sonuçlanır...
4 - Gel - gelelim çok yüksek likiditeye sahip bist30 hisselerine, ki bist30 pazarında 1 temmuz itibariyle açığa satış yasağı kaldırıldı, şimdi 1 temmuz itibariyle bazı bist30 hisselerinin fiyatı ile gördükleri zirve rakamını aşağıya yazıyorum...
- GARAN 8.50, gördüğü en yüksek 10.82, yani yükselişe engel olamamış açığa satış...
- YKBNK 2.47, gördüğü en yüksek 3.35...
- TSKB 1.32, gördüğü en yüksek 2.80, iki kattan fazla primlenmiş...
- KRDMD 3.30, gördüğü en yüksek 7.42, açığa satış serbest olduktan sonra %120 den fazla prim yapmış...
- EREGL 8.50, gördüğü en yüksek 16.50, açığa satış yasağı kalktıktan sonra neredeyse o da ikiye katlamış...
- PETKM 3.60, gördüğü en yüksek (bugün gördü) 5.45, tam %50 prim...
- SİSE 5.95, gördüğü en yüksek 8.20...
- ARCLK 20.0, gördüğü en yüksek 36.30, neredeyse iki kat...
- DOHOL 2.25, gördüğü en yüksek 4.27, neredeyse iki kat...
- KOZAL, GUBRF yazmıyorum bile...
Sen giden kağıtları yazmışsın diyeceklere peşin cevap: BİST30 un neredeyse yarısını yazdım zaten, inanın geri kalanların hepsi de primli, düşen ise hiç yok...
Şimdi açığa satışın yasak/serbest olmasının kağıt üzerinde düşüş yönlü bir baskı oluşturup oluşturmadığına siz karar verin...
Son bir not: Yükseliş trendinde hiçbir güç trendin karşısında duramaz...
Yer İmleri