Trump güçlü dolar istiyor. Uygulayacağı programlar da zaten bu minvalde sonuç doğuracak. Dolar da bu yönde tepki veriyor. Ek olarak Trump Çin Yuanının değer kazanmasını da istiyor mesela 1 dolar 7 yuan değil de 5 yuan olsun istiyor.
Printable View
İnsan dışkısı yani bildiğiniz b.ok satan bir şirketi bile halka arz etseniz hiç şüpheniz olmasın milyonlarca yatırımcı hisse almak için talepte bulunur. Tabii burada bir pazarlama tekniği uygulamak gerekir, insan dışkısında yüzbinde veya milyonda birlik oranda bulunan altın ve gümüşü ön plana çıkarıp satılan ürüne b.ok demeyeceksin, ona uygun bir marka ismi vereceksin. Müthiş talep gelir hisselere.
hangi hisseyi açsam kırmızı -3 -4 % amerikada... noel baba geldi evet :D
Spin off yapacaklar. Aynisini EREGL yapmalı altın işi için. Mesela ERALTIN ismiyle yeni bir şirket kurup altın arama çıkarma üretme satma işini bu şirkete bırakmalılar. EREGLye mali yük binmemeli, yeni kurulan şirket kendi kendini finanse etmeli. Tüm gerekli yatırım finansmanı da böylece EREGL değil ERALTIN tarafından temin edilir. İlk etapta belirli bir yüzde halka arz edilir veya blok hisse satışı ile satılır böylece başlangıç sermayesi çıkmış olur
PLTR 77.30 dolarda. Yukarı yönlü momentum ful gaz devam ediyor. Nasdaq açılalı 2 saat bile olmadan işlem hacmi 50 milyon lota dayandı. Çıkışı destekleyen bir hacim var. 81 dolardaki tarihi zirveye 4 dolardan az kaldı. Bu kağıt yukarı gitmek istiyor. FED'in çomak sokmasına rağmen momentumundan bir şey kaybetmedi.
İstatistiklere göre, endekslere dahil olan hisseler dahil olma tarihinden itibaren 6 ay boyunca çıkmaya devam ediyor her ne kadar ara sıra %10 gibi kallavi geri çekilmeler olsa da.
En tepeden %10 u geçmeyen düşüşler "doğal gezinti alanı" babında değerlendirilir. %10 ila %20 arası olan düşüşler kar realizasyonudur. %20 yi aşan düşüşler ise trenddeki değişimi yani boğa piyasasından ayı piyasasına geçişi ifade eder. Teknik tanımlar böyle.
FED'in faiz indirimleri ile ilgili frekansı azaltma açıklaması entropiyi aniden zıplattı ama momentumu çok güçlü olan PLTR gibi hisseler için kalıcı bir etkisi olmayacak gibi duruyor. Ne de olsa bu hisse growth stock türü bir hisse yani büyüme odaklı bir şirketin hissesi.
Trump'ın son halini gördüğümde ondan beklentiler için iyice şüpheye düştüm. :)
5 sene önce, 2010 ve sonrası için gözlemlerimi şöyle not etmiştim; Evet ABD ve AB Noel Baba gibi para saçıyor ama nereye gidiyor bu kaynak? Güya ekonomiye destek olsun diye basılan paralar ve sıfırlanan faizlerle yapılanlar şunlar;
1-Şirketler kendi hisselerini geri alıyor.
2-Bu parlak fikrin uygulanmasıyla yükselen hisse fiyatları sayesinde CEO ve yöneticiler patronlardan fazla kazanıyor.
3-Kısa vadeli performansa öncelik veren miyop anlayış sayesinde Ar-Ge ve üretim yatırımları arka planda kalıyor.
4-Bankalar ellerine tutuşturulan paralarla kısa vadeli ve likit yatırımlar yapıyor ve para gene Merkez Bankalarına dönmüş oluyor.
5-Tasarruf sahiplerinin beklentileri de bankalardan farklı değil. Vade kısaltılarak risklerde gaza basılıyor.
6-Oyunun sıkışmasını engelleyen teknoloji tabanlı yatırımlara yığılma görülüyor, geleneksel alanlarda faaliyet gösterenler geçmişteki hatalarının bedelini atalet durumuna geçerek ödüyor.
Düşük faiz ve bol para döneminde olması gereken yatırımlar, reformlar ve düzenlemeler hayata geçirilemedi. Sadece merkez bankaları gövde gösterisi yaptı hepsi bu. Hane halkının cebinde trilyon dolarlar biriktiyse hepsinin kafasında da aynı şeyler birikti. Bankalar sadece güçlü gözüktü ama verimli olamadılar, karlı oldukları ölçüde de gelecekten yediler. Şimdi gelecek biraz daha yakın ve eski oyunu tekrar oynamaya çalıştıkça beklemedikleri sertlikte mukavemetle karşılaşacaklar.
Bu adamlar faizleri indirerek bir sonuca ulaşabileceklerine inansalar hiç yükseltmezlerdi. Teknoloji alanı belki de günümüzün yapılandırılmış türev ürünleridir.
Yelpaze hocam, siz herhalde perma bear denilen gruptansınız. Yalnız değilsiniz, Peter Schiff, Marc Faber, John Hussman, Felix Zulauf, David Rosenberg gibi dünyaca tanınmış finans adamlarıyla ayni görüşleri paylaşıyorsunuz. Bu adamlar son 15 yıldır armageddon bekleyip duruyor ama o bir türlü gelmiyor.
Artık şaşırmayacağım diyorum ama bir yolunu buluyor bu kağıt yine :) 80'i vurdu
Öngörünüz için de tebrikler hocam yani benim çok umudum yoktu açıkçası kan gövdeyi götürürken. Hisseyi taşıyınca moral bozabiliyor önümüzü göremiyoruz.
Kapanıştan hemen evvel oldu bu ralli acaba ne oldu kim aldı çok merak ettim... 80.55 kapanış fiyatı
213 milyon neredeyse hacim. Ortalamanın 3 katı
80.54 kapanış. 80.60 ı gördü kapanmadan hemen önce. Ama en önemli detay ne biliyor musun kapanışta 104 milyon lotluk blok alış oldu. Kapanışa kadarki hacim 109 milyon lot idi, son saniyede 104 milyon lot alım oldu, toplam hacim 213 milyon lot olarak gerçekleşti. Bu alımı kim yaptı acaba? Kağıt yukarı gidicem diye bas bas bağırıyordu son günlerde. FED'in açıklamalarına istinaden ortaya çıkan düşüş tam bir alım fırsatı imiş. Bu kağıt 2 Ocak'a kadar 90-100 dolar aralığına çıkarsa şaşırmam.
FED'in ters köşe açıklamalarını yaptığı gün VIX %75 çıkmıştı (tek 1 günde), bugün ise %25 düştü. Daha önce bahsetmiştim, benzer tantrumları (öfke nöbetlerini) Ekim ve Kasım aylarında da yaşadık, her birinin toparlaması 1 hafta sürdü ve piyasa yönünü tekrar yukarı çevirdi.
Momentum fizik kapsamında kütle ile hızın çarpımına eşittir. Kütlenin finans karşılığı para miktarıdır, hız ise hisse fiyatındaki değişim. Borsadaki klasik momentum indikatörü çok basitçe bir tanımdan ibarettir, mevcut fiyatın bir önceki fiyata bölünüp sonucun 100 ile çarpıldığı bir osilatör türüdür. Benim kastettiğim momentum ise daha kapsamlı ve daha derin. Ben fiyattaki değişime ek olarak paranın ağırlığını yani işlem hacmini de dikkate alıyorum.
Saatte 100 km hızla giden 20 tonluk bir kamyonu düşünün. Bunun momentumu 2000 ton km olur. Şimdi bu kamyonun momentumunun ters yöne doğru yol almaya başlaması için önce kamyonun hız kaybedip durması, sonra da ters yöne dönüp yavaşça ivlenmesi gerekir. Öyle langırt diye durduramazsınız 20 tonluk bir kamyonu hem de 100 km hızla giderken. İşlem tedrici olacak ve zamana yayılacak. İşte borsa böyle bir ortamdır, öyle ani 180 derecelik momentum değişimleri olmaz aynen kamyon örneğinde olduğu gibi. FED yaptığı açıklamalarla 50 trilyon dolarlık S&P500 endeksini %3 göçertti tek 1 günde ama bunun arkasını getirip piyasaları tamamen göçertmek hiç kolay değil.
Trump 20 Ocakta başkanlığı devralacak. Yeni yıla girmek üzereyiz, yeni yıl demek yeni umutlar yeni hayaller demektir. Ukraynadaki savaşın sona ermesi gündemde. Çin hükümeti para birimi yuanın değer kazanması için baskı altında. ABD'ye çok güçlü para akımları devam ediyor ki bu para bir şekilde menkul kıymetlere doğru yolunu buluyor. Tüm bunlar oluyorken ve piyasada güçlü beklentiler varken mevcut momentumun sıfırlanıp ters yöne doğru yol almasını beklemek doğru olmaz. 50 trilyon dolarlık ABD borsasını öyle bir çift laf ile yönlendiremezsin, ha bir kaç gün baskı olur ama sonra su akacağı yolu bulur.
Borsanın bu yönünü pek düşünmüyordum önceden teknikten falan anlamadığım için ama böyle örneklerle görünce gerçekten aydınlatıcı oluyor. Öbür türlü gerçekten de duygulara teslim olup yanlış kararlar vermek çok kolay. Gerçi inovasyon fonları olan Cathie Wood da dün satmış. Acaba ne düşünüyordur şimdi :)
Birisi bu karının beynini yıkamıştır daha önce olduğu gibi. Veya da o kocaman gözlüklerinden net göremeyip al-sat tuşlarını karıştırmıştır. 4 yıl önce 50 milyar dolarlık varlıkları yönetiyorken tam 1 yıl önce bu rakam 6 küsür milyar dolara düşmüştü yani %90 a yakın düştü AUM. Karı sıçtı batırdı, yatırımcıları da paralarını alıp gitti.
Çarşamba akşamı abd borsaları %3 göçtüğünde piyasa Fed'in faizleri 2025 yılında %3,25 indirmek yerine %3,5 e indireceğinden korktuğu için sattı. Aradaki farka bakar mısınız? Fed'in neyi ne zaman yapacağına, piyasanın buna nasıl tepki vereceğine, Fed üyelerinin ne hakkında konuştuğunu bildiğine inanmak mantığa ve rasyonelliğe aykırıdır. Bir sonraki tarife kararı, bir sonraki tweet, bir sonraki oran duyurusu, bir sonraki veri noktası vs vs bunların hepsi gürültüdür veya da vızıltı.
O kadar parayla nasıl kafası çalışan insanları bulamıyorlar hayret ediyorum :) ya da dediğiniz gibi o kadar para olunca gereksiz kişiler de gürültü yapıyor olabilir. Her şeye rağmen benim ilelebet hatırlayacağım bir bacım olacak çünkü biraz da ondan cesaret aldım maliyet yükseltirken. Şimdi baktım da benim durduğum nokta 14 dolardı ama bunlar devam etmiş toplamaya, o sıralar da momentumu falan düşünmüyordum hiç. keşke takibi bırakmasaydım diyecem ama neyse keşkeler en boş iş borsada.
Trump'ın politikada usta bir anlaşma yapıcı olduğu yönündeki anlatılar abartılıyor ancak yine de bazen mantıklı görünmeyen müzakere taktik ve stratejilerini bile başarılı bir şekilde bir araya getirebiliyor. Anlaşma zemini bulmaya çalışan birisi. Borçlu olduğu bankalarla 1990'larda yaptığı anlaşmaları incelersek uzlaşmalardaki ustalığı ortaya çıkar zaten. İşte bu nedenlerle Ukraynadaki savaşın yakında sona erme ihtimali yüksektir.
Buffett'in Berkshire Hathaway'deki ortağı 60 yıllık iş arkadaşı Charlie Munger'ın meşhur bir sözü var:
"İnsanlar akıllı olmaya çalışıyor; benim yapmaya çalıştığım tek şey ise aptallık yapmaktan uzak durmak ama bu bile çoğu insanın düşündüğünden daha zor."
Rahmetli ne güzel demiş.
Yabancı tahvil sattı, hisse aldı.
Yurtdışı yerleşikler geçen hafta faiz indirimi beklentisiyle 243 milyon dolarlık DİBS satarken 319 milyon dolar tutarında hisse senedi aldı. Bu rakam son haftaların en güçlü hisse alımlarından birine işaret ediyor. Söz konusu işlemlerin ardından 13 Aralık haftasında yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 34 milyar 517 milyon dolara yükselirken, DİBS stoku 17 milyar 182 milyon dolara geriledi. TCMB rezervlerindeki artış eğilimi geçen hafta da devam etti.
Gayret ediyorum aptallık yapmamaya :) Bir şey daha farkettim aptalca olabilecek. Yabancı bir borsada ne kadar uzun zaman geçirirsen performansın da elde ettiğin kara bağlı olarak azalıyor ya da azalma riski çok büyüyor liranın değer kaybetme ihtimali yüzünden. Benim maliyet şu an komik seviyede ve ÜFE hesabının hiçbir anlamı kalmadı bile. Bu noktaya gelince lira da değer kaybederse sana kar yazdığından devletin aldığı vergi çok anlamsız seviyelere geliyor. Bu long pozisyon korumayı oldukça zorlaştıran bir etken ve belki de kasıtlı yapılmış bilemiyorum. Sonuçta dolarların Biste dönmesi lazım :)
Çarşamba günü Jerome Powell aynen şöyle dedi: "Bundan sonra yeni bir süreçteyiz ve ileride yapacağımız faiz indirimleri konusunda temkinli davranacağız." Bu sözlerin ardından Çarşamba akşamı piyasa göçtü. Şu anda yürürlükte olan "tamamen ihtiyari ve deneme yanılma ile ilintili, kurallara dayalı olmayan" para politikası çağında faizlerin hangi seviyeye ulaşması gerektiği sorusunun cevabı yoktur.
Kesinlikle hocam öyle düşünüyorum. Sadece komplo teorisi babında dedim onu :) Ama gerçekten de hadi yatır paranı yabancı borsaya. Bir şey olsa lira %50 düşse senin hisse %50 kar etmiş sayılıyorsun, ve "kârının" yarısı da devletin Korkunç bir ihtimal. Düşmesin tabi lira da yaşadığımız yerinde bilincinde olmak gerek.
Herkese selamlar;
TH hocam benim eğitimimin en tepe noktası sınav tercih formunun en üstüne Boğaziçi yazdığım andır. :)
İktisadi ilimlerde okudum, Çarşıda yontuldum, yurtdışında çalıştım, küçük çapta ticaret de yaptım. Şantiye, ofis, özel sektör, yardım kuruluşları vs. aşureli salata tarifi benim kariyerin yanında çok sade kalır ama mütevazilik olarak denk bir tarif olur. Borsa deneyimim 2000 sonrası olsa da 1986'dan itibaren tüm veri ve gelişmeleri tarayıp arşivledim. Yüksek enflasyon ortamında bunu başarabileceğiniz tek bir kaynak var.
Ukrayna savaşı konusunda çok iyimserdim hatta tesadüf bu, geçen hafta Kiev'den local bir arkadaşla telefonda görüştük. Ben moral vermek için senin sözlerini tekrarlarken lafımı kesti ve dün buraya yüzlerce roket ve dronla saldırı düzenlendi dedi. Kışın ortasında enerji alt yapısı iyice zayıflıyor. Bu sözler savaşın içindekiler için boş şeyler. Putin'in masaya oturmasını bekleyebilirsiniz ama adam masanın üstünde ayağa kalkacak şekilde hareket ediyor. Öte yandan mucizelere inananların sayısı finansal kıyametcilerden çok daha fazladır:)
Piyasanın gelecekteki seyrine yönelik görüşüm sizinki gibi yıldırım taaruzundan ziyade, uzun ve yıpratıcı bir siper savaşı şeklinde. Dikkat ederseniz çöküş veya yıkım kavramlarını da siz kullanıyorsunuz, geçen günkü satışlara da ben fazla bir anlam yüklemedim. :)
Elbette gelecek projeksiyonunun omurgasını kurduktan sonra üzerinde devamlı minör değişiklikler yapmak gerekir. Önemli olan omurganın sağlam ve doğru olmasıdır. Şimdiye kadar benim gelecek projeksiyonumun omurgasını kıracak bir gelişme olmadı. Sizin dediğiniz gibi kamyonun momentumu kolay kolay ters istikamete dönmez ama bazı şoförlerin de uykusu öyle derindir ki; momentum değişene kadar geçen zamanı uykuda geçirebilirler, böylece uzun bir zaman onlar için kısa bir an gibi gerçekleşir. Haddim olmayarak iyimserliğinizin boyutlarının da günümüz koşullarına göre biraz zorlama olduğunu düşünüyorum. Zorlama şüphesi pek çok beklentinizin Trump'a endekslenmiş olmasından kaynaklanıyor. Belki Trump'ın çılgınca davranacağını kabullenip sonuçlarının da olumsuz olacağını öngörüyorsunuz ve bu iki durum arasındaki zamanı bir spekülasyon fırsatı olarak değerlendiriyorsunuzdur?
Bir başka eleştirim de Türkiye ve çevresinde yaşanan gelişmeleri tarihin doğal akışı olarak değerlendirip, tamamen göz ardı ederek fiyat iskontolamada dikkate almamanız. Çok iyi bir teknik bir oyuncu olduğunuzu biliyoruz hocam ancak bazı şeyleri biz görmezden gelsek de piyasa gelmez. Suriye'nin yıkımı ve ordusunun tamamen yok dilmesi bizim borsayı ilgilendirir mi? Borsa dipteyse pek değil ama zirvedeyse çok ilgilendirebilir. Siyasetçilerin odağının ekonomiden saçma sapan noktalara kayması bile problemdir.
Öncelikle Ukrayna - Rusya savaş'ına!!! dair tespitler yapmak için durumu bütünüyle başından itibaren incelemek ve ele almak gerekir çünkü bu bir savaş değildir bu saldırgan işgalci bir milletin başka bir milletin egemenlik haklarını ihlal etmesi ve tek taraflı savaş açması durumudur bu yüzden de savaşı açan taraf savaşı açmasına sebep olan kazanımları elde etmeden bu durumdan vazgeçmeyecektir ya da tabiki yenilgiye uğramadan ki 2. Ihtimalin olması tabi ki çok zordur bu örnek için.
Trump'ın söylemleri tamamen bir seçim vaadiydi bunu bu kadar ciddiye almaya da gerek yok bence ha şunu yapıcaksa o ayrı , savaşı bitirmekten kastı ukrayna'yı haritadan silmek ise bunu yapabilir ama öyle putin'i masaya oturtacak toprak vermeden ikna edicek gibi bir beklenti varsa bence bu da imkansiz ötesi , diğer taraftan hadi putin ukraynanin nato üyesi olmamasini ve biraz da toprak kazanimiyla durmayı kabul etti diyelim sizce diğer taraf topraklarini vermeyi kabul edecekmi etse bunu 10 küsür sene önce de etmezmiydi! , sizce bu savaş 2022 de mi başladı sadece yoksa ulkenin biraz doğusunda zaten yillardir iki ülke arasinda süren bir savaş yok muydu?
Ben bu savaşın beklenenden çok daha uzun ama zaman zaman durulup zaman zaman hizlanip ama daha yillar boyu devam edebilecek bir donguye aday oldugunu dusunuyorum
Savaş ekonomisi diye boşuna söylemiyorum.
Savaş patlamadan 2 ay önce oradaydım. Yüksek eğitimli olanlar aldıkları maaşların Avrupa'daki meslektaşlarına göre düşük olmasından şikayet ediyordu, şimdi çoğu Avrupa'da. Ülkede gözle görülen bir batıya yakınlaşma vardı ama ekonomisi çok güç kaybetmişti. Dediğiniz gibi çatışmalar ve gerilim 2014'ten beri sürüyordu zira Rusya Ukrayna'dan toprak kopartabileceği her fırsatın üstüne akbaba gibi çöküyordu. Sanki toprak sorunu olan bir ülke???
Sonuçta Almanya başta olmak üzere ülkelerin askeri harcamaları ve ihracatları patladı. Cephane ve mühimmat fiyatları katlanarak artıyor. İsrail, Ukrayna ve Rusya'nın sarfiyatı tüm dünyada hissedilecek kadar yüksek, ilginç olan petrol fiyatlarının bu trende katılmaması. Ekonomik dengeleri tutturamayan ülkeleri piste alalım diyor ABD, gizli de yapmıyor bunu:)
Mantıksız gözüküyor ama GS kadar da tehlikeli değil. GS'ye bulaşan 30 yıllık Denizbank genel müdürü koltuktan yuvarlandı. :) Adam bankanın ilk kurulduğu günden beri yöneticisiymiş, Denizbank en az iki defa el değiştirdi adam koltuğunu korudu, bankaların battığı 2001 krizini, 2008'i, pandemiyi atlatmış ama... :)
Mekanına salça olduk diye bizi kovmaz umarım Trendhound :)
Th harbi harbi spor hissesi muhabbeti yapıyor. Geçenlerde ironi yapıyorsun sanmıştım. Kim küstürdü seni bu kadar. Canın sıkılmış belli. Hikayeni bi ara dinlemek isterim.
Memnun oldum Yelpaze hocam, demek ki kökenimiz ayni, ekonomi finans işletme. Zaten senin mühendis kökenli olmadığını yazılarından anlamıştım. Mühendis kökenli borsacılarla benim yıldızım pek barışmaz, malum onlar 1+1=2 felsefesini uygularlar hep, hem mesleklerinde hem borsada hem de gerçek hayatta. Tamam mesleğinde bunu uygulayabilirsin ama ne borsada ne de gerçek hayatta 1+1 her zaman 2 etmez, hele hele borsada hiç bir zaman etmez. Ama 1+1=2 güruhu inatla bu stratejiyi uygular ve genelde de borsadan para kazanamazlar. Seninle frekanslarımız örtüşüyor, diğerleri ile de çatışıyor.