Hocam öyle deme, bileşik getirisi muhteşem ötesi. Hissenin performansına bakacaksın yemişim temettüsünü. Adam sihirbaz resmen.
Buffett tam bir briç ustasıdır, briçteki partneri de Bill Gates. Hangi oyun sistemiyle oynadığını merak ediyorum.
Printable View
Tedavüldeki lot sayısı sadece 700 adet olan İSKUR un piyasa değeri yarım milyar dolara yakın. Halka açıklık oranı binde 1.2 olan QNB nin piyasa değeri 30 milyar dolara yakın. Şimdi gel de bunları toplama dahil et.
Çarşamba günü net asgari ücret 23 bin TL olarak açıklanır, bu TCMB ve M.Şimşek in hoşuna gider ve gerekçelerden biri olarak gösterilip faizler 250 baz puanı indirilir. Senaryo böyle.
[QUOTE=TRENDHOUND;6950664]Çarşamba günü net asgari ücret 23 bin TL olarak açıklanır,
Bu rakamlara nasıl geçiniyor insanlar , gerçekten düşünmek bile acı veriyor
Geçen dünyanın en kötü yatırımcısının performansı ile ilgili bir şey paylaşmıştım, sadece krizlerden hemen önce alacak kadar bahtsız olan hayali adam. O bile kazanmış hocam. Sihir ABD'de doğmuş olmaları ve ABD'ye oynamış olmaları. Öyle olmasa Japonya'dan da çıkardı bir Buffett :)
BJKAS'ta çok dikkatli olmak lazım. Şunları birleştirin bakalım ne sonuç çıkaracaksınız:
BJKAS kayıtlı sermaye tavanını 1.2 milyardan 6 milyar TL ye çıkardı geçenlerde.
Daha yeni %400 bedelli yapılmış olmasına rağnen özkaynaklar hala 2.5 milyar TL ye yakın ekside.
Son bedelli ilk önce 1.6 milyar TL gelecek şekilde açıklanmışken son anda revize edilerek 960 milyon TL gelecek şekilde %40 aşağıya çekildi ve böylece kasaya 640 milyon TL az para girdi
Mali durum kötü, ciddi nakde ihtiyaç var
Sportif başarı nanay, gelirler hem azaldı hem temlik altında
Bunlar sizce neye işaret ediyor? Acaba yeni bir bedelli mi planlıyorlar?
Acemiler ve çömezlere tavsiyemdir:
Arkanızda iş makinesi dozer vs çalışıyorken kıçınızı dönüp yerdeki bozuk paraları toplamaya kalkmayın yoksa farkında olmadan kepçenin altında kalabilirsiniz.
Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Ufak getiriler peşinde koşarak gereksiz yere yüksek riskli pozisyon almayın.
5year, önümüzdeki 2 hafta boyunca düşük hacimli düşük volatiliteli bir borsa ortamında olacağız. Ama PLTR bundan muaf olur diye düşünüyorum, yüksek ihtimalle yukarı yönlü momentum devam eder ve hisse daha yukarılara tırmanır.😊
Hak ediyorlar. Her millet hak edildiği şekilde yönetilir Barclay. Ekonomik krizden en çok etkilenen kesim emekliler ve asgari ücretle çalışanlar ama Sn. RTE'nin en çok oy aldığı kesim de yine bunlar. Her 4 emekliden 3 ü ona oy verdi, bile bile lades dediler, yaptıklarının sonuçlarına katlansınlar. Ha ben hep AKP ye ve RTE ye oy veriyorum çünkü TR'de en üst gelir grubunda olduğum için benim menfaatlerimi en iyi savunacak olanlar bunlar olduğu için onlara oy veriyorum. Allaha şükürler olsun beni hiç utandırmadılar. Halk maalesef AKP nin kendi yararına işler yapmadığına hala uyanamadı. Bana sadece iyi uykular demek düşer. AKP den Allah razı olsun, hep benim gibilere çalışıyorlar., zengin çok daha zenginleşiyor onların sayesinde. 😊
Sn RTE seçim başarısını emeklilere borçlu, her 4 emekliden 3 ü ona oy verip duruyor boyuna. Sadece son seçim değil daha öncekiler de hep böyle. Bu emekli kesimi ya çok saf ya da acı çekmekten haz duyan mazoşist bir kesim olmalı, acaba hangisi? Peki, şimdi neden ağlayıp sızlıyorlar ki? İşlerin bu yöne evrileceği belli değil miydi? Şahsen emeklilere %20 den fazla zam yapılmasına karşıyım, hatta hiç zam yapmasınlar. 17 milyona yakın emekliyi bu ülke kaldıramıyor.
Son başkanlık seçiminde Sn RTE nin aldığı 28 milyon oyun 12 milyonu yani yarıya yakını emeklilerden geldi. Geçmişteki seçimlerde de tablo ayni. AKP ve Sn RTE başarısını emeklilere borçlu. Şimdi bunlar neden ağlayıp sızlıyor? Ektiklerini biçiyorlar işte.
Şimdi şöyle bir açıklama gelse, ülke kaynakları müsaade etmediği için 2025'te emeklilere hiç zam yapılmayacak dense ne olur? Bir kaç gün veya hafta ağlayıp sızlarlar sonra da bu unutulur gider. Emin olun bir sonraki seçimde emekliler yine Sn RTE ye ve AKP ye oy verir.
etrafımdan gördüğüm kadarıyla bazı insanlar gerçekten de çok saf. ve takım değiştirmeyi de sevmiyoruz. siyaset de yüksek risk yüksek kazanç bizde galiba.
TH'nin iktidara oy vermediğinden eminim. :)
AKP iktidarının oy başarısının ardında yatan en büyük gerçek küresel para bolluğu dönemine denk gelmiş olmasıdır. Tarihte benzerine az rastlanan bu dönemin en yakın benzeri Latin Amerika gümüş ve altınlarının, gemilerle İspanya ve Portekiz üzerinden Avrupa'ya indirilerek ticaret ve savaşlar yoluyla doğu yönüne hareket etmesi sırasında yaşananlardır. Kanuniye muhteşem unvanını kazandıran da bu parasal bolluktu... Kağıt para bolluğu ve sıfır faiz gibi uygulamalar tek başlarına AKP'nin oy performansını açıklamaya yeter, bunlar halka da istihdam ve kredi ile mülk sahibi olma imkanları olarak yansımıştır, kredi ve para bolluğu varlık fiyatlarını yükselterek daha büyük mutluluklara kapı aralamıştır. Yan faktörler de var ama çok önemli değiller. Mesela dini kullanma, bazı azınlıkların emelleri için her koşulda destek olması, kamu imkanlarıyla yandaş istihdamı vs.
Elbette AKP bu dönemi çıkarlarına uygun olacak şekilde kullanma becerisini göstermiş ve kamu harcamaları yoluyla geniş kitleleri etkilemeyi başarmıştır. Projeler büyük bir fiyaskomu değil mi? Bunu halkımız öğrenecek yakında. Siyasi başarı borçlanma ve verilen taahhütler ile paralel ilerlemiştir, şimdi yukarıdaki tablo ters dönünce alacaklılar tedirgin olmaya başlamış olabilir?
Türkiye'de ilginç bir durum oluştu
Cari fazla verdiğimiz halde sanayiciler ve tüccarlar TL'nin değerinden şikayetçi. İstihdamı sağlayan bu kesimden personel azaltıcı, tesis kapatıcı önlemler de geliyor. Konkordato ve iflas süreçleri de hızlanmış gözüküyor. Durum buyken tartışılan konunun faizler olması çok doğru mu bilemiyorum? Faiz indirimi beklentisi daha tabelaya yansımadan kredili konut satışları ve konut fiyatları artmaya başlamış. Halkımız o bildiği eski oyuna dönmeye çok hevesli ama işverenlerin derdi de gelir gider dengesini tutturmak. Cari fazla verdiğimiz dönemler genelde TL daha değersiz olurdu şimdi talep kaynaklı baskı çok şiddetli olmalı ki böyle bir tablo oluşsun. Avrupa'nın durumu burada önemli bir etken. Merkez Bankası enflasyon önceliğiyle TL'yi savunmayı tercih ederken politika yapıcılar, tabanlarından aldıkları baskıyla piyasaları rahatlatacak tedbirler alırsa arada gri bir bölge oluşur. İki taraf da doğru olanı yapıyor ama kaynak sorunu mutlaka bir noktada aşırılığa yol açıyor.
Değerli TL bir dizi tehlikeli reaksiyona neden olabilir? Varlık fiyatlarında baloncuk, alım gücü yanılgısına dayalı harcama trendi, döviz kredilerine toplu bir yönelim vs.
Ayhancım emin ol kısa bir süre ağlarlar sonra da olan biten unutulur. Hatırlayıver, Soma faciası vuku bulduktan hemen sonra protestolar yapıldı, AKP ye verdiler veriştirdiler. Gösteri yapan işçilere AKP liler uçan tekme ile karşılık verdiler. Sonra ne oldu? Seçimlerde AKP oy oranını artırarak %80 oy aldı, tulum çıkardı. Sen kendi milletini tanımıyamamışsın hala. Dediğim gibi bu milletin dünyada eşi benzeri yoktur,.
Canım sıkıldı, uzun zamandır girmediğim foruma girdim, ve Vay be THe buradaymış!
Baykuş koş koş :)
Bu arada 666 nerede yaw?
Hocam sana inanması zor gelecek ama şu ekonomik kriz ve sıkı para ortamında bile piyasada o kadar çok boşta para var ki insan şaşırıp kalıyor. 1. elden örnek vereyim. Benim ciddi gayrimenkul yatırımlarım var, büyük çoğunluğu da imarsız tarladır. Binlerce dönümden bahsediyorum. Bunlardan birisini satılığa çıkardım,satıl fiyatım 8 milyon euro (muhtemelen bana inanmayacaksın ama doğru). İnanır mısın o kadar çok talep geldi ki. Huyumdur, alırken pazarlık yaparım satarken yapmam. Evet, 8 milyon euro karşılığı olan nakit 300 milyon TL ye veriyorum burasını. Belirli bir kesimin elinde müthiş nakit var. Her nedense son 1 aydır gayrimenkul piyasası çok canlandı.
Ben de merak ediyorum. Çok değerli bir arkadaşımızdı. Buradakikerle bir ara atıştı, sonra kızıp çekti gitti. Döner diye düşünüyorum. Harika yorumlar yapıyordu, donanımlı eğitimli kültürlü tecrübeli bilgi seviyesi en üst düzeyde olan biriydi. Eşi benzeri pek bulunmayan ender insanlardan biriydi. Benim için kayıp oldu.
Tanıdığım bir müteahhit daha geçenlerde metrekaresine 100 bin TL ödeyerek konut imarlı bir arsa satın aldı ve 1 milyar TL yi nakit ödemekte sorun yaşamadı. Bu adam hem sanayi türü atölyeler hem konut yapıyor. İnşa ettiği atölyelerin metrekare satış fiyatı 150 bin TL yani 100 metrekarelik bir ünitenin bedeli 15 milyon TL. Satışta özellikle sanayi tarafında talep çok canlı ve üniteler bu fiyatlardan satılıyor. Piiyasada gerçekten de kriz var mı insan merak ediyor.
Estafurullah hocam, kafasında beyin olmayan adamların evinde o kadar para sakladığını görüyoruz, senin çok daha fazlasına sahip olman yada yönetmen gerekir.
Senin verdiğin bilgi benim geçen gün anlatmaya çalıştığım yapısal riskin tezahürü. Piyasada çok para yok, 2009 sonrası izlenen hatalı politikalar sonucu para menkul ve gayrimenkul spekülasyonuna yığıldı. Bu noktayı anlayabilmek çok önemli aksi halde gelecek projeksiyonlarınız çöp olur. Konuya spekülasyon gözüyle bakanlar vadelerini daraltarak yani miyop görüş sayesinde savunma mekanizması geliştirdiğini zannediyorlar, bende öyle zannedenlerdenim.
Size bir örnek hocam; Pazar payı %65 olan, 70 yıllık kimya şirketi Mutlu Akünün patronları bu tesisi satıp Bursa'da toplu konut işine girmişti. Zaten ülkede herkes kazandığı parayı hemen gayrimenkule gömerek güvence hisseder, bu sayede fiyatlar yüksek seyreder ve iktidar partisi oyunu artırır.
Gayrimenkul piyasası canlandı çünkü uyanıklar ucuz olduğunu düşündükleri mevcut fiyatlardan krediyle alım yapıp 6 ay sonra iyice düşen faizlerle kredi güncellemesi yapıp avantaj elde edeceklerine inanıyorlar. Böylece ucuza aldıkları mülkün faizi de düşecek ve bu arada patronları onlara %75 maaş zammı yapacak. Savaş öncesinde Kiev'de herkes bu yöntemi konuşuyordu, şimdi bir kısmı siperlerde nöbette:)
Bunun tek bir mantıklı açıklaması var şu ortamda , Tcmb kıpraşmaya başladı once tayyip konuştu arkasından sinyaller başladi yine erken faiz indirimleri yine TL'de develüe yine enflasyon ve herşeyin fiyatlarinda anormal artışlar , eline cabuk tutan önden alır develüe'yi beklemeden
2021 sonunda devaluasyonla başlayan senaryo tekrarlanır mı?
Ne yazık ki; bizim sistemin dengelenmesinde kur hep baş rol oynuyor. Kurtarıcı olarak tutundukları KKM bile kura dayalı bir araçtı. Faiz verdiği yetmedi bir de kur garantisi verdi. Öte yandan o tarihlerde hatırlarsanız dünya genelinde para bolluğu zirvesindeydi. 10 yıllık ABD tahvillerinde faiz %2, ticaret ve hatta turizm piyasaları, pandemi döneminden ertelenen talep ile çok canlıydı. Şimdi tam tersi bir tabloda devaluasyon olursa bunun deflasyonist etkilerini beklemek saçma olmaz sanırım? Etrafımızda başlayan savaşların etkilerini daha önce yazmıştım, iç piyasa ve ihracat talebi durgun bir dönemde, hazinenin borçlanma ihtiyacı katlanarak arttı ve cari açığın yerini bütçe açığı alıyor.
[QUOTE=yelpaze;6951028]2021 sonunda devaluasyonla başlayan senaryo tekrarlanır mı?
Şu an bu ülkedeki en ucuz şey dolar değil mi? So? 😃
Bist şu an neyi fiyatlıyor , pas mı geçiyor yoksa bu perşembe TCMB ?
Hadi diyelim ki pas geçti TCMB ama önümüzdeki ay için yeşil ışık yaktı yani yine kapıyı açık bıraktı o zaman nolucak yine coşku pompa yön yukarı mı yoksa 9.400 altı mı fiyatlanmaya başlar?
Ekonomik kriz halkın bir numaralı gündemi. Ancak seçime 3 ay kala yaratılan milliyetçilik algısı ile denge hep iktidarın lehine değişiyor. Ayrıca şu bir gerçek ki ( en azından benim izlemim o şekilde ) Akp li ailelerin çocuk sayı ortalaması daha yüksek olduğu için aynı zihniyetin gelecek yıllarda da iktidarda kalma olasılığı yüksek.
Hocam gayet mantıklı mevzulara değinmişsin. Kredili konut alımlarında patlama yaşanmış son 2 ayda. Konut fiyatları da buna paralel olarak Kasım ve Aralıkta 2 ay içinde %10 gibi artmış. Konut alanında müteahhitlik yapmak yüksek riskli bir iş. Benim yakından tanıdığım müteahhit 50 yıldır bu işin içinde ve dünya kadar krizi yara almadan atlattı. Bunun nedeni ise tamamen özkaynaklarıyla çalışması, bankalardan veya diğer yollardan finansman temini ile uğraşmaması. Şimdi 2. jenerasyon işleri ayni çizgide yürütüyor. Borçluluk her daim en etkin faktördür.
Rize'den 1 milletvekili çıkardı sonunda CHP o kadar seneden sonra. AKP nin mutlak hakimiyeti Rize'de bile kırıldıktan sonra belki de tablo kökten değişiyordur. Karar mercii yine emekli kesim olacak. Onları da mutlu etmek kolay, seçim arifesi verirsin zamları, oylar yine Sn RTE ye akar, sonra da kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alırsın.
Hocam gelişmiş ülkelerin tahvillerinin getirisi eksiye bile düşmüştü hatta bu durum uzunca bir süre devam etti. Bir ara dünyadaki 50 trilyon dolarlık borç stoğunun faizi eksi oldu. Devletlerin borçlanma imtiyazı için üstüne para veriyordu yatırımcılar. TR'de üçlü açık devam ediyor maalesef, bütçe açığı cari açık dış ticaret açığı. Bu açıklardan en az 2 si artıya geçmediği sürece mevcut kriz sona ermez.
[QUOTE=Barkley;6951066]Şu an bu ülkedeki en ucuz şey dolar değil mi?/QUOTE]
BigMac endeksi de öyle diyor. Buna göre dolar kuru 50 TL olmalı.